ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
Πλήρωσαν για να δουν τα παιδιά τους!

Η πρόσκληση του παιδικού σταθμού...
Η πρόσκληση του παιδικού σταθμού...
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι δήμοι λειτουργούν ως φοροεισπράκτορες, εφαρμόζοντας πιστά την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Είναι επίσης γνωστό ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κυριαρχεί η λογική της ανταποδοτικότητας (σ.σ. «πλήρωσε για να έχεις») σε όλους τους τομείς των υπηρεσιών προς τους δημότες (παιδικοί σταθμοί, αναπλάσεις, διαχείριση απορριμμάτων κλπ.).

Αυτό που δεν ήταν γνωστό - μέχρι τώρα τουλάχιστον - είναι ότι επιβάλλεται εισιτήριο, για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει πασχαλιάτικη εκδήλωση σε παιδικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων!

Το γεγονός συνέβη στον 1ο Παιδικό Σταθμό της Ακαδημίας Πλάτωνος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας. Στις 24 Απρίλη διοργανώθηκε πασχαλιάτικη γιορταστική εκδήλωση με κουκλοθέατρο, κατασκευή λαμπάδας, κατασκευή πασχαλινής κάρτας, έκθεση ζωγραφικής και έκθεση βιβλίου. Οσοι γονείς ή συγγενείς ήθελαν να παραβρεθούν σ' αυτήν την εκδήλωση, έπρεπε να πληρώσουν «είσοδο» 1 ευρώ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκλησή της, η είσοδος είναι 1 ευρώ για τους ενήλικες και δωρεάν για τα παιδιά. Τα έσοδα μάλιστα από τα εισιτήρια θα δίνονταν στην οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδος», ενώ στην εκδήλωση πήγαν περίπου 110 γονείς...

Οπως σημειώνει στο «Ρ» και η Αλέκα Μπενάτου, μέλος του ΔΣ των Παιδικών Σταθμών και μέλος της Γραμματείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», «ακόμη και αν το ποσό δε θεωρείται υψηλό, εντούτοις η λογική τού να πληρώνουν οι γονείς ακόμη και είσοδο για τη γιορτή των παιδιών μάς βρίσκει πλήρως αντίθετους. Εντάσσεται σε μια λογική πλήρους ανταποδοτικότητας».

Η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας δήλωσε άγνοια για το θέμα. Οπως είπε στο «Ρ» η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων Ηρα Βαλσαμάκη, η διοίκηση «δεν είχε γνώση τέτοιας εκδήλωσης», ενώ είπε ότι «για τις γιορτές του Πάσχα προμηθεύουμε τους παιδικούς σταθμούς με υλικά, όπως αλεύρι κλπ. για να γίνουν οι εκδηλώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς έχουν αυξηθεί από πέρυσι μέχρι και ...200%.

«Στροφή» στην τέχνη

Η Ομάδα Θεάτρου της «Στροφής» διανύοντας το δέκατο τέταρτο χρόνο λειτουργίας της στην κοινότητα και έχοντας ήδη στο ενεργητικό της πολλές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία, ανεβάζει την παράσταση «Ζορζ Νταντέν» του Μολιέρου. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μάη, στην κινηματογραφική αίθουσα του πολυχώρου «Αθηναΐς» στο Βοτανικό (οδός Καστοριάς 34 - 36) στις 8 το βράδυ. Στην παράσταση συμμετέχουν μέλη της κοινότητας, της επανένταξης και απόφοιτοι του προγράμματος και όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος «σκοπός είναι μέσα από την τέχνη του θεάτρου και τη διαδικασία μιας παράστασης, να απελευθερώσουμε δυναμικές, να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας και τις αισθήσεις μας, καθώς και να βιώσουμε τη δημιουργία μέσα από την ομάδα».

Προκαταρκτική εξέταση για ιδιωτικά σχολεία

Να διερευνήσει τη βασιμότητα ή όχι δημοσιευμάτων, που αναφέρουν ότι ορισμένα ιδιωτικά σχολεία φέρονται να ολοκληρώνουν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο τη διδακτέα ύλη και να προχωρούν σε ενέργειες προετοιμασίας των μαθητών για τις εξετάσεις, με στόχο να είναι πιο ανταγωνιστικοί έναντι άλλων, διέταξε χθες τον εισαγγελέα Ευάγγελο Κασσαλιά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο εισαγγελέας θα διερευνήσει ακόμα εάν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ορισμένα ιδιωτικά σχολεία φέρονται να ολοκληρώνουν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο τη διδακτέα ύλη και να προχωρούν σε ενέργειες προετοιμασίας των μαθητών για τις εξετάσεις, με στόχο να είναι πιο ανταγωνιστικοί έναντι άλλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποκλεισμός στο «πάρκο κεραιών»

Σε οριστικό και επ' αόριστον αποκλεισμό του «Πάρκου Κεραιών» Χορτιάτη, προχωρούν από αύριο Κυριακή η Επιτροπή Αγώνα Φορέων και οι Δήμοι Χορτιάτη, Θέρμης, Πανοράματος και Πυλαίας, η Κοινότητα Πεύκων. Η Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, τονίζει, ότι αφορμή των νέων κινητοποιήσεων είναι η μη υλοποίηση των αποφάσεων της πολιτείας για διασπορά των κεραιών σε τρία σημεία του νομού και οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, που ουσιαστικά δρομολογούν τη χωροθέτηση του συνόλου των κεραιών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο Χορτιάτη.

Τα δημοτικά συμβούλια των παραπάνω δήμων ζητούν την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης σχετικά με το χάρτη ραδιοφωνικών συχνοτήτων, που προβλέπει χωροθέτηση όλων των κεραιών στο Χορτιάτη, κατάσχεση - απομάκρυνση των μηχανημάτων όλων των παράνομα λειτουργούντων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, έλεγχο της ισχύος εκπομπής, έλεγχο παράνομων κατασκευών και καταπάτησης δημόσιας έκτασης.

Επανεξέταση φαρμάκων για δερματίτιδες

Την επανεξέταση των φαρμακευτικών προϊόντων για δερματική χρήση που περιέχουν Tacrolimus και Pimecrolimus για τη θεραπεία ατοπικής δερματίτιδας ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η επανεξέταση ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για πρόκληση καρκίνου σε ασθενείς. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι τα «PROTOPIC» της εταιρίας «Fugisawa» (υπεύθυνος «ΒΙΑΝΕΞ») με τη δραστική ουσία Tacrolimus και ELIDEL της εταιρίας «Novartis» με την ουσία Pimecrolimus.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι τα φάρμακα αυτά δεν πρέπει να συνταγογραφούνται και να διατίθενται, εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, και εφιστά την προσοχή στους επαγγελματίες υγείας για την αυστηρή τήρηση των εγκεκριμένων όρων χορήγησής τους.

Τα φάρμακα αυτά, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, δεν έχουν εγκριθεί για χρήση σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών, διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρούς με πείρα στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Παραρτήματα Κρήτης της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 8 Μάη στις 10.30 πμ στην Παναγιά Κεραμείων στα Χανιά, οργανώνουν εκδήλωση τιμής για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και την ΕΑΜική Αντίσταση. Επίσης προς τιμήν των πέντε Κρητών κομμουνιστών Ναπολέοντα Σουκατζίδη, Νίκου Μαριακάκη, Θρασύβουλου Καλαφατάκη, Παναγιώτη Κορνάρου από τα Χανιά και Γ. Μαλαμάκη από το Ρέθυμνο που εκτελέστηκαν από τους χιτλερικούς την Πρωτομαγιά του 1944 με τους 200 στην Καισαριανή.

-- Τα Παραρτήματα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα του ναζισμού και των ντόπιων συνεργατών τους, την Κυριακή 8 του Μάη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών, στο ηρώο των απαγχονισθέντων.

-- Τα Παραρτήματα Χρισσού - Αμφισσας - Ιτέας - Κίρρας - Δελφών της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των 18 εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 9 του Απρίλη 1944, οργανώνουν εκδήλωση - προσκύνημα, την Κυριακή 8 του Μάη 2005, ώρα 11 π.μ. στη θέση Πασχάλι Χρισσού.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στο Πασχάλι Χρισσού, που θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος την ίδια μέρα και ώρα 7 π.μ. (τηλ.: 210.8234.296 και 210.8831.368).

-- To Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση στις 14 Μάη 2005, ώρα 10 πμ, στην αίθουσα της «Ενωσης Σμυρναίων» (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).

Δηλώσεις υποψηφιοτήτων στα γραφεία του Παραρτήματος (Κύπρου 60), καθημερινά 6-8 μμ μέχρι 8 Μάη.

Τον καταπλάκωσε τρακτέρ

Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα στα Λουσικά Αχαΐας ο 34χρονος αγρότης Θανάσης Θωμάς, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο προχτές Πέμπτη όταν το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει και να τον σκοτώσει ακαριαία. Το δυστύχημα έγινε στην περιοχή Σπαλιαρέικα, σε χωράφι με ελιές που είχε, και φαίνεται πως η υψομετρική διαφορά που υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο του χωραφιού που ανατράπηκε το τρακτέρ στάθηκε μοιραία. Χρειάστηκε η παρουσία τριών οχημάτων της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβίσουν το άψυχο κορμί του άτυχου αγρότη, τον οποίο εντόπισε μια γυναίκα που περνούσε τυχαία από την περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ