ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο κίνδυνος για τα δάση

Ακόμη δεν ήρθε το καλοκαίρι και μία μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη Λιχάδα Ευβοίας. Με την εντός μηνός έλευση του καλοκαιριού και τη συνεπακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας, είναι βέβαιη η αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των πυρκαγιών στα δάση.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση των πυρκαγιών να ήταν επιτυχής με τις συνεχείς επιφυλακές, την υπερωριακή εργασία και το ζήλο του προσωπικού που υπερέβαινε το καλώς εννοούμενο υπηρεσιακό καθήκον. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι άσχημα, γιατί το προσωπικό έχει ελαττωθεί πολύ, λόγω συνταξιοδότησης και μη αντικατάστασής του με νέους πυροσβέστες. Η τελευταία πρόσληψη έγινε στις 5-3-2001 και, ήδη, λείπουν 3.600 πυροσβέστες, δηλαδή το 1/3 της δύναμης του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με την κατάσταση αυτή, η οποία έχει φθάσει στο μη περαιτέρω σ' ό,τι αφορά την αριθμητική δύναμη των πυροσβεστών, ο κίνδυνος για μεγαλύτερες καταστροφές δασών είναι μεγάλος και απολύτως υπαρκτός.

Είναι γνωστό ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ομως εάν το θέμα εξεταστεί ρεαλιστικά, διαπιστώνουμε ότι:

Πρώτον: το ποσοστό που απαιτείται για τις συνεχείς επιφυλακές και τις πολλές ώρες υπερωριακής εργασίας (οι οποίες σημειωτέον καταπονούν και μειώνουν την αποτελεσματικότητα) καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης για την πρόσληψη πυροσβεστών. Ισως όχι και των 3.600 που λείπουν, αλλά ενός ανάλογου αριθμού.

Δεύτερον: Το όφελος για την Εθνική Οικονομία που θα προκύψει, από τον περιορισμό των ζημιών στις καλλιέργειες και προπαντός την προστασία από περιβαλλοντική καταστροφή, που κι αυτή, εκτός των άλλων, εμπεριέχει και τεράστια οικονομικά ωφελήματα, με τη συγκράτηση εδαφών και αποφυγή πλημμυρών. Συμπέρασμα: Για τους παραπάνω λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος με νέους πυροσβέστες. Βέβαια, η σχετική δαπάνη θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, αλλά η ανταπόδοση θα είναι γρήγορη και πολλαπλάσια και προπαντός με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΤΟΥΡΙΔΗΣ
Επίτιμος Αρχηγός Πυρ/κού Σώματος

Η αξία της ιστοριογραφίας

Στην ιστοριογραφία (για οποιοδήποτε θέμα) βασικό πρωτογενές υλικό είναι οι αυθεντικές μαρτυρίες ανθρώπων που εβίωσαν τα ιστορούμενα, τα ακούσματα και τα σχετικά ντοκουμέντα (φωτογραφίες, έγγραφα, κλπ.). Ετσι οι απλές «αναμνήσεις», οι μαρτυρίες και τα βιώματα απλών ανθρώπων συμβάλλουν λίγο-πολύ στην αληθινή ιστοριογραφία, αρκεί τα ιστορούμενα να είναι ειλικρινά με δυνατή αντικειμενικότητα, χωρίς προκαταλήψεις, σκοπιμότητες, κλπ.

Και τούτο γιατί συνήθως η Ιστορία γράφεται σύμφωνα με τα συμφέροντα των κρατούντων. Ειδικότερα μάλιστα τη σημερινή περίοδο που περνάμε, της «παγκοσμιοποίησης», γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ισοπέδωσης της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας των λαών, έτσι ώστε να κινδυνεύει από εχθρούς και «συμμάχους» η εθνική μας ταυτότητα.

Με κάθε μέσο προσπαθούν να διαστρεβλώσουν και παραχαράξουν την ιστορία μας, ιστορία αγώνων και θυσιών για λευτεριά και δικαιοσύνη, βασικής ιδεολογικής θωράκισής μας, που διατήρησε μέχρι σήμερα τον ελληνισμό. Στόχος τους είναι η διαβρωτική υπονόμευση, έτσι ώστε να επιτύχουν, χωρίς αντίσταση, να επιβάλουν στο λαό την παντοκρατορία των κερδοφόρων σχεδίων τους και τη δέσμευση του ελεύθερου φρονήματος.

Γι' αυτό κάθε μαρτυρία απλού ανθρώπου μπορεί να αποτελεί πολύτιμο «πετραδάκι» στο χτίσιμο του μεγάλου τείχους της αντίστασης. Σημειώνουμε ότι ο «καταθέτων» δε χρειάζεται να είναι ούτε λογοτέχνης, ούτε «διανοητής γραμματιζούμενος». Εκείνο που χρειάζεται είναι η ειλικρινής μαρτυρία του και μόνο. Υστερα θα καθίσουν οι «αρμόδιοι» ερευνητές και ιστορικοί για να καταγράψουν την αληθινή ιστορία.

Την ιστοριογραφία την ενδιαφέρουν όλοι οι κοινωνικοί τομείς, γι' αυτό παρακάτω θα αναφερθώ στον αθλητικό τομέα και τούτο γιατί έχω βιώματα και ως αθλητής στο «Μεσσηνιακό Γ.Σ.» (από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία της χώρας, έτος ίδρυσης 1895) και ως διοικητικός παράγων (επί 7ετία προεδρεύων, αρχαιότερος εν ενεργεία από το 1952) του «Εσπερου» Καλλιθέας, έτος ίδρυσης 1943.

Το 1997 με επισκέφθηκε μια επιστημονική ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία μου είπε ότι ασχολείται με το παρακάτω θέμα: «Με νέες έρευνες που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στη χώρα μας και προσανατολίζονται κατ' αρχήν στη διάσωση και ταξινόμηση αρχείων των αθλητικών συλλόγων. Ετσι συστήνεται ένα νέο πεδίο έρευνας όπου, ανάμεσα στα άλλα, αναζητούνται οι συναρτήσεις στη σχέση αθλητικού κινήματος και ευρύτερου σχηματισμού της κοινωνίας, καθώς και οι εντάξεις των αθλητικών δραστηριοτήτων σε ευρύτερα κοινωνικά πεδία».

Η προσπάθεια αυτή μου φάνηκε πολύ καλή, γιατί συνέπιπτε με μια προσπάθεια δική μου, με την ίδια φιλοσοφία, όπου «κατέγραψα» τα βιώματά μου σε δύο παρόμοιες εργασίες, τοπικές κοινωνίες και αθλητισμό, καθώς και συγκέντρωση και διατήρηση του αρχειακού υλικού.

Τις εργασίες μου αυτές τις δημοσιοποίησα το 1991 σε συνοπτικό τεύχος και, αργότερα, ευρύτερα σε βιβλίο για τη σχέση του αθλητισμού (ήμουν αθλητής του «Μεσσηνιακού Γ.Σ.») με την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας στην κοινωνική πορεία.

Το 1993 στη γιορτή των 50χρονων του «Εσπερου», δημοσιοποίησα, ως κεντρικός ομιλητής, συνοπτικά την εργασία μου για τη συγκέντρωση και ταξινόμηση του αρχείου του Συλλόγου και το ιστορικό της πορείας του αθλητισμού και του «Εσπερου» σε σχέση με την πορεία της τοπικής κοινωνίας της Καλλιθέας. Αργότερα εξεδόθη ευρύτερα σε βιβλία με δαπάνες του δήμου και τις εισπράξεις τις εξεχώρησα στο Σύλλογο (σημ.: έχουν σημασία οι ημερομηνίες).

Στην επιστημονική ομάδα του Παντείου παραχώρησα όλο το αρχείο του «Εσπερου» και τελικά κατέγραψαν επιστημονικά και θεματικά το Ιστορικό Αρχείο του «Εσπερου».

Καταληκτικά όλα αυτά που αναφέραμε βοηθάνε στον αγώνα ενάντια στη λαίλαπα της «παγκοσμιοποίησης», που μετέβαλε τον αθλητισμό από κοινωνικό αγαθό, «νους υγιής εν σώματι υγιεί», σε εμπορικό προϊόν κερδοφόρων επιχειρήσεων, ντόπιων και πολυεθνικών, και κρατικού τζόγου. Παρόμοια αξία έχει και η καταγραφή των μαρτυριών για την αληθινή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης.

ΤΑΚΗΣ ΧΙΟΥΡΕΑΣ

Αντιστασιακός - εκπαιδευτικός

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Τυφλή... ΝΕΤ

Γεράσιμος Α. Καλός, συνταξιούχος δικηγόρος, Αθήνα. Φαίνεται ότι η ΝΕΤ καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να μας πείσει ότι δεν είναι απλά και μόνον τηλεοπτικός κρατικός σταθμός αλλά, μετά πάθους, κυβερνητικός! Δε γνωρίζω από πού και ποιους λαβαίνει εντολές ή αν ...αυθόρμητα επιμελείται να εμφανίζει τα όσα στην οθόνη δε στεναχωρούν τους κατέχοντες την εξουσία. Αυτά με αφορμή τις επιλεκτικές ελάχιστες μεταδόσεις της ΝΕΤ από τις, σε όλη την υφήλιο, λαϊκές εκδηλώσεις των μυριάδων για τη μεγάλη επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Είναι πολύ χαρακτηριστική η επιλογή της ΝΕΤ και το τι σημαίνει: Περιορίστηκε στις 2-3 περιπτώσεις που οι διαδηλωτές υπέστησαν τις «εορταστικές» βιαιότητες των αστυνομικών δυνάμεων(Βερολίνο, Τουρκία, Σεούλ, κ.α.). Ομως, για τις εκδηλώσεις σε Παρίσι, Ρώμη, Μαδρίτη, Ζυρίχη και άλλες πόλεις της Δ. Ευρώπης, αλλά, προπαντός, για τις μυριάδες λαού της Αβάνας και τα λαϊκά ποτάμια που συντάραξαν την Κεντρική και Νότια Αμερική, πρόσθετα δε τη Νοτιανατολική Ασία και Απω Ανατολή, η ΝΕΤ υπέστη τύφλωση! Πώς πρέπει να χαρακτηριστεί αυτή η παράλειψη; Οι αρμόδιοι θα τα παραβλέψουν και θα σιωπήσουν; Εμείς ας το έχουμε υπόψη!

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Νικόλαο Σωτηρόπουλο. Πήραμε την την επιστολή σας, ευχαριστούμε.

Θωμά Κουγιαγκά, συνταξιούχος γιατρός - συγγραφέας. Λάβαμε το σημείωμά σας με τίτλο: «Ο Λένιν για τη μελέτη του κομμουνισμού και το καθήκον των επιστημόνων». Ευχαριστούμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ