ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Απρίλη 2005 - Κυριακή 1 Μάη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Με το ΠΑΜΕ, μια γροθιά!

Λίγες μέρες πριν από τις 11 του Μάη, οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την αναγκαιότητα του πανεργατικού ξεσηκωμού

Μια από τις αφίσες του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά
Μια από τις αφίσες του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά
Λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι τις 11 του Μάη, μέρα γιορτασμού της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με αποφασιστικότητα και σχεδιασμένο άνοιγμα «χτίζουν» εργάτη τον εργάτη την επιτυχία της απεργίας και των δεκάδων απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Στις 11 Μάη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, όλο το λαό, να δώσουν βροντερό «παρών» στην πανεργατική απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια. Να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγώνες και στους νεκρούς της εργατικής τάξης. Να στείλουν από τις πλατείες και τους δρόμους μήνυμα καταδίκης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.

Να βάλουν ακόμα πιο γερά θεμέλια στην οικοδόμηση ενός ρωμαλέου ταξικού εργατικού κινήματος, που θα αμφισβητεί στη βάση του το αυθαίρετο δικαίωμα μιας χούφτας εργοδοτών να κερδίζουν από τον ιδρώτα του εργάτη, από την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Να δυναμώσουν τις προϋποθέσεις της ταξικής αντεπίθεσης, απαραίτητος όρος για να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι κατακτήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Αναγκαίος ο πανεργατικός ξεσηκωμός

Η αναγκαιότητα του ταξικού απεργιακού καλέσματος του ΠΑΜΕ καταδεικνύεται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον περασμένο Μάρτη, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της εφαρμογής των αντεργατικών - αντιλαϊκών κατευθύνσεων της συνόδου της Λισαβόνας. Δηλαδή, παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και περαιτέρω εμπορευματοποίηση τομέων και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα όπως η Παιδεία και η Υγεία. Ενταση της επίθεσης κατά των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Στόχος, η εξασφάλιση ακόμα πιο φθηνού εργατικού δυναμικού στο μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη του.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο φέρνουν για ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια το λεγόμενο «Ευρωσύνταγμα», που ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές συνθήκες και αποφάσεις της ΕΕ. Στη χώρα μας, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η συνταγματική συνθήκη της ΕΕ έχει ήδη εγκριθεί. Η μεσοβέζικη στάση του ΣΥΝ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που καλλιεργούν την αυταπάτη ενός καλύτερου ευρωσυντάγματος, στην ουσία διευκολύνει το κεφάλαιο να «περπατήσει» με μεγαλύτερη ευκολία την αντιδραστική του συνθήκη και το σύνολο των αντεργατικών του σχεδίων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σπεύδει να υλοποιήσει τις αποφάσεις της ΕΕ. Εχει ήδη δρομολογήσει τα σχέδιά της για την απελευθέρωση του ωραρίου και χτύπημα της Κυριακής αργίας. Ενώ, μόλις πριν λίγες μέρες, ανήγγειλε τα σχέδιά της για παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Στους άμεσους στόχους είναι η αποτελεσματικότερη για το κεφάλαιο διευθέτηση του χρόνου εργασίας - σε ετήσια βάση, για την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίησή του -, η μείωση του κόστους των υπερωριών και η επέκταση του διευθυντικού δικαιώματος - για την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα από τη διεύρυνση της απλήρωτης εργασίας.

Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μέσω της πλήρους εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που στόχο έχουν να εξειδικεύσουν τις προβλέψεις της μέχρι τώρα αντιασφαλιστικής νομοθεσίας. «Πρόωρες» και αναπηρικές συντάξεις, βαρέα και ανθυγιεινά, ασφαλιστικά δικαιώματα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες μπαίνουν στην Κλίνη του Προκρούστη. Στόχος για το κεφάλαιο, όπως εκφράστηκε και μέσα από τη λεγόμενη ανασκόπηση της στρατηγικής Λισαβόνας, παραμένει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με παράλληλη μείωση των παροχών και των συντάξεων, η συρρίκνωση έως και κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών του κεφαλαίου, η γιγάντωση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σύμμαχος της κυβέρνησης της ΝΔ - όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που με εργαλείο τον «κοινωνικό διάλογο» και τον «κοινωνικό εταιρισμό», υπηρετούν τις στρατηγικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, είναι η ίδια η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που πολύ πρόσφατα μίλησε για την ανάγκη νέου «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό - με το πρόσχημα της βιωσιμότητας - δίνοντας το αναγκαίο άλλοθι στην κυβέρνηση να ανοίξει ένα νέο κύκλο στην αντιασφαλιστική - αντεργατική επίθεση. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, ζηλεύοντας τη θέση του υπουργού Οικονομίας μίλησε για φορολόγηση των μισθωτών που παίρνουν πάνω από 1.200 ευρώ - τους οποίους θεωρεί υψηλόμισθους - ώστε να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια της εργατιάς

Απέναντι σε όλα αυτά, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις το ΠΑΜΕ, σπάζοντας τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, δηλώνουν ξεκάθαρα: «Το κεφάλαιο, οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων». Και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Μαζί με το ΠΑΜΕ να συγκρουστούν με τον ιμπεριαλισμό, την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Οχι μόνο να βάλουν φρένο στην αντεργατική πολιτική, αλλά και να περάσουν στην αντεπίθεση, υιοθετώντας και προβάλλοντας αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων και την ταξική ενότητα, να διεκδικήσουν: Πλήρη - σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ, σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία και Παιδεία, να μην περάσει η απελευθέρωση του ωραρίου.

Χωρίς ανάπαυλα

Με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις «οργώνουν», χωρίς καμιά ανάπαυλα, τους χώρους δουλιάς και τις εργατογειτονιές, για να φτάσει το πρωτομαγιάτικο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε κάθε εργάτη και εργάτρια. Παράλληλα, επιδιώκει να δυναμώσει τη συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ, να μαζικοποιήσει τα συνδικάτα, στην πορεία προς την κορυφαία γιορτή της εργατικής τάξης.

Την ερχόμενη εβδομάδα, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί τις εξής - ανάμεσα στις άλλες - εξορμήσεις και περιοδείες στην Αθήνα: την Τρίτη 3 Μάη, στο «Δρακουλάκη», στην «Ευρωκάλ», στο «Σκλάβο», στην ΠΥΡΚΑΛ, στα καταστήματα του Περιστερίου, στα τσαγκαράδικα της Καλλιθέας και στα φαρμακεία του κέντρου. Την Τετάρτη 4 Μάη, στη «Φολί - Φολί», στη «Φυρογένης», στην «Κάζης», στα καταστήματα του Αιγάλεω, στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» και στις φαρμακαποθήκες του κέντρου. Την Πέμπτη 5 Μάη, στα καταστήματα στο Ιλιον και την Παρασκευή 6 Μάη στα καταστήματα των Αγ. Αναργύρων και στα ξενοδοχεία «Κάραβελ» και «Χίλτον». Δεκάδες ακόμα εξορμήσεις προγραμματίζονται σε χώρους δουλιάς όπως στους ΟΤΑ, στην Υγεία, στις οικοδομές, στα εργοτάξια και αλλού.

Πολύμορφες εκδηλώσεις

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται και οι κεντρικές εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά. Συγκεκριμένα:

  • Εργάτη τον εργάτη, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ φτάνει σε κάθε χώρο δουλιάς
    Εργάτη τον εργάτη, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ φτάνει σε κάθε χώρο δουλιάς
    Στις 8 του Μάη, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ οργανώνει τον 1ο Εργατικό Αγώνα Δρόμου και καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας να πάρουν μέρος. Ο αγώνας δρόμου θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και θα καταλήξει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα.
  • Την Τρίτη 10 Μάη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ οργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η Υγιεινή και Ασφάλεια. Η οπτική των ταξικών συνδικάτων». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Εσπέρια - Παλλάς» (Σταδίου 22), στις 6.30 το απόγευμα. Το ΠΑΜΕ σημειώνει στο κάλεσμά του ότι «η εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου, η ουσιαστική βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών δουλιάς είναι άρρηκτα δεμένες με τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό επίπεδο και την άμεση αμφισβήτηση των ευρωενωσιακών μονόδρομων».
  • Την ίδια μέρα (10 Μάη), η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ανατολικής Αττικής συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Η γυναίκα στο Εργατικό Κίνημα και τους Λαϊκούς Αγώνες». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών (Φιλαδέλφειας και Μπόσδη) στις 7.30 το απόγευμα. «Ζωντανεύουμε τους αγώνες της Εργατικής Τάξης μέσα από τις γυναικείες μορφές που ξεχώρισαν διεκδικώντας τα δίκια της ζωής», σημειώνεται στην πρόσκληση.
  • Στις 25 Μάη, το πρόγραμμα του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς κλείνει στη Μεγαλόπολη με την εκδήλωση του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλιάς.
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 55 πόλεις

Το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων της Αθήνας για τις 11 του Μάη, ορίστηκε στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιείται η απεργιακή συγκέντρωση του Πανεργατικού Μετώπου στη Θεσσαλονίκη. Στον Πειραιά, οι απεργοί εργάτες και ο λαός της πόλης συγκεντρώνονται στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοραή.

Μέχρι στιγμής, ο χρόνος και ο τόπος των Πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ έχει οριστικοποιηθεί στις παρακάτω πόλεις όλης της χώρας:

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Ελευσίνα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., πλατεία Μεταλλωρύχων

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Πλαστήρα (Παυσίλυπο)

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Λιονταριών

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Ιεράπετρα, 11 π.μ., πλατεία Παπαγεωργίου

Αλεξανδρούπολη, 9 π.μ., Δημαρχείο

Κομοτηνή, 9 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., πλατεία Δράμας

Σέρρες, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Βέροια, 9.30 π.μ., πλατεία Εληάς

Νάουσα, 9.30 π.μ., πλατεία Καρατάσου

Κατερίνη, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Γιαννιτσά, 10 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Χαλκιδική, 11 π.μ., Πλατεία Νέων Μουδανιών

Κοζάνη, 10 π.μ., κεντρικός πεζόδρομος

Πτολεμαΐδα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Ζάκυνθος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κόρινθος, 10 π.μ., Περιβολάκια

Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Βαλτετσίου

Ναύπλιο, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Κεφαλονιά, 10 π.μ., μπροστά από τη Νομαρχία

Καλαμάτα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Πύργος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Σπάρτη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα, 11 π.μ. στην παραλία στο Μνημείο της Αντίστασης

Αλιβέρι, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Λευκάδα, 9.30 π.μ., Αγιος Μηνάς

Αγρίνιο, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Πρέβεζα, 9.30 π.μ., Φόρο

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Θεσπρωτία, 10 π.μ., πεζόδρομος

Λήμνος, 10 π.μ., στο λιμάνι της Μύρινας

Ικαρία, 12 το μεσημέρι, Αγιος Κήρυκος

Λέσβος, 10 π.μ., πλατεία Σαπφούς.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκτακτη οικονομική στήριξη

Κάλεσμα στα σωματεία να συμβάλουν οικονομικά στη διοργάνωση των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει, «για τον κεντρικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς του 2005, η αποφασιστική οικονομική ενίσχυση και στήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναδείχνεται σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της. Η κάλυψη των οικονομικών για το πρωτομαγιάτικο υλικό (αφίσες, πανό, εξέδρες, μικροφωνικά, άρματα, μαζική προπαγάνδα κλπ.) είναι αδύνατο να γίνει από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η επιτυχία των εκδηλώσεων, με βάση τις σημερινές απαιτήσεις, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική στήριξη των συνδικάτων. Η ΕΓ του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να θέσουν ως βασικό καθήκον την αποφασιστική ενίσχυση των οικονομικών του ΠΑΜΕ. Η αναγκαιότητα αυτή έχει πολλαπλή πολιτική και συνδικαλιστική σημασία», τονίζει η ΕΓ του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Τιμή στους νεκρούς

Τους νεκρούς και τους αγώνες της εργατικής τάξης, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τιμά αύριο Κυριακή, 1η Μάη, το ΠΑΜΕ. Τη μέρα της μεγαλύτερης γιορτής των εργατών, αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Μετώπου θα καταθέσει το πρωί στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα καταθέσει στεφάνι και στο Πολυτεχνείο, τιμώντας τους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ