ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ
Εξαντλητικά νυχτέρια και υπερεντατικοποίηση

Η φετινή 12η Μάη βρίσκει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, τονίζει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΠΑΜΕ)

Από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 30.000 νοσηλεύτριες, με αποτέλεσμα να μένουν «κλειστά» 120 κρεβάτια ΜΕΘ και η κυβέρνηση να νοικιάζει από ιδιωτικά νοσοκομεία
Από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 30.000 νοσηλεύτριες, με αποτέλεσμα να μένουν «κλειστά» 120 κρεβάτια ΜΕΘ και η κυβέρνηση να νοικιάζει από ιδιωτικά νοσοκομεία
«Τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, η υπερεντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, τα χρωστούμενα ρεπό, οι εξαντλητικές βάρδιες, η ακρίβεια, η καθήλωση μισθών, η μη αναγνώριση των νοσοκομείων ως χώρων ανθυγιεινής εργασίας, η έλλειψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας δεν είναι τυχαία ή προσωρινά. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ». Την επισήμανση αυτή κάνει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΠΑΜΕ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Νοσηλεύτριας και καλεί τους νοσηλευτές να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΠΟΕΔΗΝ - ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ και να συμπαραταχτούν με τον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, για να ενισχυθεί η αγωνιστική ενότητα όλων των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που ανατρέπει τα δικαιώματα των εργαζομένων προς όφελος των κερδών μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

«Η φετινή 12η Μάη - υπογραμμίζει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ) - βρίσκει τους νοσηλευτές σε ακόμα χειρότερη κατάσταση και μπροστά σε μια σειρά νέων αντιλαϊκών μέτρων. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (22-23 Μάρτη 2005) ομόφωνα αποφασίστηκαν νέα μέτρα για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και την κατάργηση της μονιμότητας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία και Παιδεία, την ένταση της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Και στη χώρα μας, τονίζει η ΑΣΥ, προωθούνται η ενοικίαση των υποδομών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι συμπράξεις με τους ιδιώτες για την κατασκευή και λειτουργία νοσοκομείων, οι ανώνυμες εταιρίες που επιταχύνουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Γι' αυτό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ψηφίζονται νέοι αντιλαϊκοί νόμοι για την Υγεία και Πρόνοια, ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας.

Η ΑΣΥ επισημαίνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει τη συναίνεση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΠΟΕΔΗΝ - ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, που στηρίζουν τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, την Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση. «Οσο σκληρότερη είναι η επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματά μας, τόσο πιο αποφασισμένη χρειάζεται να είναι η απάντησή μας», τονίζει η ΑΣΥ και καλεί τους υγειονομικούς, μαζί με το ΠΑΜΕ να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αναγνώριση των χώρων της Υγείας ως χώρων ανθυγιεινής εργασίας, αποκλειστικά δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση και ενιαία ανώτατη νοσηλευτική Εκπαίδευση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Αύριο η παράσταση στο υπουργείο Υγείας

Σήμερα η σύσκεψη φορέων ειδικής αγωγής

Σύσκεψη φορέων ειδικής αγωγής και συνδικαλιστών γίνεται σήμερα με πρωτοβουλία του Σωματείου των Εργαζομένων στο κέντρο «Επικοινωνία», ενώ αύριο το σωματείο οργανώνει παράσταση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12 το μεσημέρι. Η σημερινή σύσκεψη θα γίνει στη διεύθυνση Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, και ώρα 7 μμ.

Η «Επικοινωνία» η μοναδική μονάδα εκπαίδευσης για τυφλά πολυανάπηρα παιδιά κλείνει και με απόφαση της κυβέρνησης αναλαμβάνει την ευθύνη της μια μερίδα γονέων των οποίων τα παιδιά έχουν ήδη εκπαιδευτεί, καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και δεν πήραν το Δώρο του Πάσχα. «Είναι οφθαλμοφανές ότι το κράτος δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη, ως οφείλει, για την εκπαίδευση, προστασία και αποκατάσταση των τυφλών πολυαναπήρων ατόμων της χώρας», τονίζει το σωματείο.

Το θέμα της «Επικοινωνίας» έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος και Π. Κοσιώνης με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Νικ. Κακλαμάνη. Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι με την απόφαση αυτή καταργείται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του κέντρου αφού παραμένουν σ' αυτό παιδιά που ήδη έχουν εκπαιδευτεί, ενώ η κυβέρνηση δε μιλάει για το τι θα γίνει με τα 1.000 παιδιά αυτής της κατηγορίας, τα οποία αν δεν εκπαιδευτούν μέχρι την ηλικία των 12 έως το πολύ 15 χρόνων, τα περιθώρια από κει και πέρα είναι ελάχιστα.

Ο Γ. Πατσιλινάκος και ο Π. Κοσιώνης ερωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει ώστε ν' αναλάβει το κράτος τη χρημοτοδότηση δημόσιων δομών για την εκπαίδευση, αποκατάσταση και στήριξη πολλαπλά ανάπηρων παιδιών και των οικογενειών τους;

48ωρη απεργία στις νομαρχίες

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στις νομαρχίες, ύστερα από απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Στα πλαίσια της απεργίας, πραγματοποιείται σήμερα απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στον πεζόδρομο της Κοραή και ώρα 12 το μεσημέρι, από όπου θα ξεκινήσει πορεία στη Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, 1.200 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης με ανάλογη κλιμάκωση για τις υπόλοιπες κατηγορίες, ενιαία εργασιακή σχέση όλων, την ένταξη όσων λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα και μια σειρά άλλων ειδικοτήτων στο καθεστώς των ανθυγιεινών και επικίνδυνων επαγγελμάτων κ.ά.

ΕΣΑΚ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ
Ενίσχυση της αγωνιστικής δράσης

Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών και στο συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων, «για να φτιαχτεί γερός, ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα που να μπορεί να αντιπαλεύει τις αντεργατικές επιλογές», καλεί τους συνταξιούχους του κλάδου με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Συνταξιούχων στις Τράπεζες, καθώς σήμερα αρχίζει το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΤΟΕ).

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προωθεί νέα μέτρα κατά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ενώ καταγγέλλει τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων γιατί στηρίζουν αυτή την πολιτική. Η ΕΣΑΚ καλεί τους συνταξιούχους του κλάδου σε κοινή αγωνιστική δράση μαζί με όλους τους συνταξιούχους για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν σήμερα - όπως και χτες - στα νοσοκομεία καθώς απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι.

Η απεργία των εργαζομένων στα νοσοκομεία - κηρύχτηκε με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) - γίνεται με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή σήμερα. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) οργανώνει σήμερα συγκέντρωση στα επείγοντα, ώρα 9 πμ, για την Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας. Θα ακολουθήσει πορεία, ώρα 10 πμ, προς τη Βουλή και ο ΣΕΝΕ καλεί όλους τους υγειονομικούς να πάρουν μέρος σ' αυτή.

Η σημερινή απεργία των γιατρών - κηρύχτηκε με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) - είναι αρχή ενός κύκλου των κινητοποιήσεων ανά νοσοκομείο ή περιοχή που θα κλείσει πάλι 24ωρη απεργία στις 20 Μάη 2005. Διεκδικούν πληρωμή των εφημεριών Δεκεμβρίου 2004 - Φεβρουαρίου 2005, κάλυψη όλων των κενών θέσεων γιατρών και διπλασιασμό των δαπανών για την Υγεία.

  • Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Διεκδικούν σύγχρονο οργανισμό λειτουργίας, που να προβλέπει την ανάπτυξη του Νοσοκομείου, πλήρη ισοτιμία, εργασιακή, λειτουργική, διοικητική, ασφαλιστική, με τους γιατρούς του ΕΣΥ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ