ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παιδί του καπιταλισμού ήταν ο φασισμός

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, για την 60ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης

ICON

Με ειδική συνεδρίαση και ομιλίες των πολιτικών αρχηγών τίμησε χτες η Βουλή την επέτειο των 60 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη. Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

«Ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αισθανόμαστε την ανάγκη να αποτίσουμε τιμή και δόξα στους λαούς της Ευρώπης και στα κινήματα αντίστασης, γιατί με τις θυσίες τους και τα εκατομμύρια θύματα κατάφεραν να έχει θετική έκβαση ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και να νικηθεί ο γερμανοϊταλικός φασισμός».

Με την επισήμανση αυτή άρχισε χτες την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στην ειδική συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής, με αφορμή την 60ή επέτειο από τη λήξη του Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη.

Το «τιμή και δόξα», είπε η Αλ. Παπαρήγα, δεν το λέμε μόνο γιατί οι λαοί πήραν τα όπλα κατά του φασισμού, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Η ιστορία του πολέμου αυτού δείχνει ότι στην καπιταλιστική Ευρώπη, στις περισσότερες χώρες της, στην ηγεσία των κινημάτων αντίστασης δεν ήταν τα κόμματα εξουσίας και οι κυβερνήσεις, αλλά ριζοσπαστικές δυνάμεις και τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Κάθε κόμμα, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι φυσικό να βλέπει από τη δική του σκοπιά την Ιστορία, όμως υπάρχουν και αντικειμενικά γεγονότα που δείχνουν το εξής: Υπήρχαν πατριωτικές δυνάμεις που σήκωσαν το βάρος της αντίστασης στο φασισμό και ήταν η πλειοψηφία, αλλά υπήρχαν και δυνάμεις που «λούφαξαν», έσκυψαν το κεφάλι και ειδικά για την Ελλάδα προτίμησαν να φύγουν στο Λονδίνο ή το Κάιρο και από εκεί να περιμένουν την τελική έκβαση του πολέμου και ανάλογα να πράξουν.

ICON

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι, παρά τη φόρτιση που υπάρχει από την επέτειο, είναι χρήσιμο να εξεταστεί το γιατί έγινε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μια τέτοια συζήτηση, είπε, δεν είναι περιττή. Ο πόλεμος δεν έγινε επειδή βρέθηκε ο «τρελός» αντικομμουνιστής και αντισημίτης Χίτλερ, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Εγινε για τους ίδιους λόγους που έγινε και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, από τις ίδιες δυνάμεις, με σκοπό τον έλεγχο και τη διανομή των αγορών.

Η Γερμανία ήθελε να διορθώσει τις συνέπειες της ήττας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και, από την άλλη, οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις όπως η Αγγλία ή η Γαλλία ήθελαν να επιβάλουν τη δική τους ηγεμονία.

Ομως, συνέχισε, δεν ήταν μόνο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (που και σήμερα υπάρχουν) που οδήγησαν στον πόλεμο: Στόχος ήταν και το τσάκισμα του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στην Ευρώπη, της Σοβιετικής Ενωσης. Η διαπάλη, τόνισε, σοσιαλισμού - καπιταλισμού υπήρχε και μέσα στην αντιφασιστική συμμαχία.

Δεν μπορώ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, να απαντήσω σήμερα στο ερώτημα εάν μπορούσε τελικά να ματαιωθεί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, πιθανότατα όχι. Ωστόσο, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί η Γερμανία, αλλά οι ΗΠΑ, Γαλλία και Αγγλία άφησαν να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ανέχθηκαν τις προσαρτήσεις γειτονικών προς τη Σοβιετική Ενωση χωρών, προκειμένου η τελευταία να αδυνατίσει.

Και σήμερα, πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα, είναι υπαρκτές οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και αυτός είναι ένας λόγος που μας κάνει να ανησυχούμε.

Ορισμένοι, συνέχισε, λένε ότι ο πόλεμος ήταν μια μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας και αυτές του ολοκληρωτισμού και κάποιοι προσθέτουν στις τελευταίες και τον κομμουνισμό. Ομως, η Ιστορία έχει δείξει ότι χωρίς τους αγώνες της Σοβιετικής Ενωσης δε θα κερδιζόταν ο πόλεμος. Δεν, είναι, είπε ολοκληρωτισμός η θυσία εκατομμυρίων κομμουνιστών και η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην αντίσταση του λαού μας έδειξε στην πράξη τι σημαίνει πατριωτισμός.

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα ψέματα που λέγονται για τον πόλεμο, τονίζοντας ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, που εκπορεύεται κυρίως από τις ΗΠΑ. Μας ανησυχεί, είπε, γιατί το κάνουν αυτοί που εισέβαλαν στο Ιράκ με πρόσχημα την απομάκρυνση του Σαντάμ, μπήκαν στο Αφγανιστάν με πρόσχημα την κατάργηση της «μπούργκας», βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία στο όνομα του τερματισμού της «εθνοκάθαρσης», επεμβαίνουν στην Κολομβία με πρόσχημα την αντιμετώπιση του εμπορίου των ναρκωτικών.

Ιδιαίτερα οι νέοι, τόνισε, πρέπει να προβληματιστούν για όσα ακούν για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος, όπως είπα, έγινε για το μοίρασμα των αγορών.

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη τόνισε ότι αυτή ως ένωση καπιταλιστικών κρατών που θέλει να γίνει δυνατή και να κυριαρχήσει στις αγορές, θα το επιδιώξει αυτό με κάθε μέσο ειρηνικό αλλά και πολεμικό και ως εκ τούτου είναι επικίνδυνη.

Εμείς, είπε, είμαστε με την Ευρώπη των λαϊκών κινημάτων, που είναι αντίθετη με κράτη που στηρίζουν τη λαϊκή εκμετάλλευση. Είμαστε με την Ευρώπη που ενώνεται, εξασφαλίζοντας ότι δε θα υπάρχει ταξική συμφιλίωση με τα συμφέροντα των αφεντικών. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο φασισμός γεννήθηκε μέσα στον καπιταλισμό. Ο πόλεμος, είπε, δεν έγινε για «τα μάτια της ωραίας Ελένης», αλλά για την εκμετάλλευση των αγορών.

Οι άλλοι ομιλητές

ICON

Για «νίκη των δυνάμεων της δημοκρατίας και του πολιτισμού ενάντια στις απαράδεκτες ιδέες για τη δήθεν φυλετική ή εθνική ανωτερότητα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην επέτειο από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε πως «την ώρα που το ευρωπαϊκό τοπίο ήταν γεμάτο ερείπια, η σταδιακή ένωση της Ευρώπης ήταν το φιλόδοξο όραμα που έθεσαν σε εφαρμογή πρωτοπόροι οραματιστές».

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «ως θεματοφύλακας της διεθνούς νομιμότητας και ως μηχανισμός διαμόρφωσης διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης» αποτελεί θεμελιώδες πλαίσιο για τη διατήρηση της ειρήνης. Μάλιστα, πρόσθεσε πως «η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμετέχει ενεργά με τις δυνατότητες που διαθέτει στη μεγάλη και διαρκή υπόθεση που αφορά την προάσπιση και εμπέδωση της ειρήνης». Επίσης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημείωσε ότι υπήρξαν «περισσότεροι από μισό εκατομμύριο νεκροί και μια χώρα σχεδόν κατεστραμμένη. Μια χώρα όμως περήφανη και γενναία, που θυσιάστηκε από τους εισβολείς και υμνήθηκε από τους συμμάχους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στον πόλεμο, μίλησε για «εποχή κυριαρχίας της βίας», σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός είχε «το πιο μαζικό κίνημα αντίστασης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, συνέδεσε την εν λόγω επέτειο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνοντας λόγο για το «όραμα μιας διαφορετικής Ευρώπης, της ειρήνης και της δημοκρατίας», ενώ υποστήριξε ότι «η ευρωπαϊκή ενοποίηση οδηγεί σε μια πρωτόγνωρη περίοδο ειρήνης». Επίσης δήλωσε ότι σημαντικό βήμα για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών υπήρξε «η ίδρυση του ΟΗΕ».

«Η Αντιφασιστική Νίκη έχει βάλει τη σφραγίδα της στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας ότι «αυτά τα μηνύματα θέλουμε να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς», ζητώντας «να διδάσκεται στα σχολεία η ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης».

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, δήλωσε ότι «ο πατριωτισμός και η ακλόνητη πίστη του ελληνικού λαού στο ιδανικό της ελευθερίας και της δημοκρατίας οδήγησαν στην αυθόρμητη και απαράμιλλη Εθνική Αντίσταση». Πάντως, δεν απέφυγε να αναφέρει ότι σήμερα «οι ολοκληρωτικές ιδεολογίες κατέρρευσαν και οι αρχές των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων της ειρηνικής συνύπαρξης φάνηκε να επικρατούν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Τιμούν τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης

Μέρα με τη μέρα ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη εκδήλωση που οργανώνουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα Αλβανίας, Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Εκδήλωση που θα γίνει την επόμενη Κυριακή 22 Μάη, στις Πρέσπες, στις 11 το πρωί στο χωριό Ψαράδες. Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα, οι διαδηλωτές, με επικεφαλής τις αντιπροσωπείες των τριών Κομμουνιστικών Κομμάτων, θα μεταβούν στη Φλώρινα. Εκεί, στις 5 το απόγευμα, από την είσοδο της πόλης, θα ξεκινήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στον ομαδικό τάφο, όπου είναι θαμμένοι 700 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Γρεβενών «ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΚΟΤΙΔΑΣ» καλεί τα μέλη και τους φίλους να παραβρεθούν στην τριμερή συνάντηση φιλίας που θα γίνει στους Ψαράδες Πρεσπών. Και το απόγευμα στην πορεία στους δρόμους της Φλώρινας, που θα καταλήξει στο νεκροταφείο των 700 ανταρτών του ΔΣΕ. Δηλώσεις συμμετοχής: Στα γραφεία του Συλλόγου και του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν την Κυριακή 8 π.μ. από την πλατεία Ελευθερίας (ρολόι) στα Γρεβενά.

Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των λαών

Με την ευκαιρία της 60ής επετείου από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη ξεδιπλώνονται τις επόμενες μέρες σ' όλη τη χώρα πολύμορφες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

-- Στην Κέρκυρα, σήμερα Τετάρτη εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. στη Σπηλιά, όπου βρίσκεται το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης.

-- Εκδήλωση για τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης πραγματοποιεί η ΚΟΒ Μεγάρων του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη, 18 Μάη, στις 7.30 μμ, στο πολιτιστικό κέντρο «Θέογνις, με ομιλητή το Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- H NE Μεσσηνίας του ΚΚΕ, καλεί το λαό της περιοχής στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης της Καλαμάτας (πίσω από το Δημαρχείο), την Παρασκευή 20 Μάη, στις 8:30 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά του ναζιστικού άξονα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Παπαγεωργάκης, από το Ιστορικό Τμήμα της ΚΕ του κόμματος.

-- Στα Γιάννενα η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την ειρήνη και τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων του ΔΣΕ διοργανώνουν το Σάββατο 21 Μάη στις 11 π.μ., στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη (πλατεία Ομήρου) εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

-- Το Παράρτημα Αγίας Βαρβάρας της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης και το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, διοργανώνει εκδήλωση για τα 60 χρόνια από τη συντριβή του φασισμού, τη Δευτέρα 23 Μάη, στις 7μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (προφήτη Ηλία). Θα μιλήσει ο ιστορικός Ν. Παπαγεωργάκης.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τα εκατομμύρια των εργατών που θυσιάστηκαν στον αγώνα για τη συντριβή του φασισμού, οργανώνει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Μάη στις 7μ.μ. στο πάρκο Γεωργιάδη.

-- Στη Χαλκίδα η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ την Πέμπτη 26 Μάη, διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο (Λ. Χαϊνά) και πορεία προς το Μνημείο Αγαλμάτων της Αντίστασης, που θα συνεχιστεί μέχρι το «Στρογγυλόν» της παραλίας της Χαλκίδας (9 μ.μ.), όπου θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ