ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗΣ»
Εκθεση με εκδόσεις και έντυπα του Κόμματος

Ευκαιρία για τους νέους και τις νέες να έρθουν σε άμεση επαφή και να συζητήσουν για την ιστορία του ΚΚΕ και του κινήματος

Αποψη από την έκθεση ντοκουμέντων και βιβλίων που έγινε στον Περισσό στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος
Αποψη από την έκθεση ντοκουμέντων και βιβλίων που έγινε στον Περισσό στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος
Ραντεβού με την ιστορία και με τη μαγεία του βιβλίου και των αγωνιστικών εντύπων δίνει η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής» στα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης, με τη διοργάνωση έκθεσης εκδόσεων και εντύπων από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Η έκθεση θα λειτουργεί από την Παρασκευή 20 μέχρι και την Παρασκευή 27 του Μάη, στην αίθουσα της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου) και θα ανοίγει στις 6.00 κάθε απόγευμα. Παράλληλα με το αρχειακό υλικό θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου με ειδικές προσφορές.

Κάθε μέρα θα είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο θα πραγματοποιείται συζήτηση που θα ξεκινάει στις 7.30 μ.μ. και ανάλογα με το θέμα θα προτείνεται σχετική βιβλιογραφία.

Ετσι, οι νέοι που θα επισκεφτούν την έκθεση την Παρασκευή 20/5 θα συζητήσουν για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Το Σάββατο 21/5 για την ιστορία του νεολαιίστικου κινήματος. Την Κυριακή 22/5 για την καπιταλιστική εκμετάλλευση και το εργατικό κίνημα. Τη Δευτέρα 23/5 για τη μελέτη, την αυτομόρφωση, τη διαφώτιση και τον Κομματικό Τύπο. Την Τρίτη 24/5 για τον Εμφύλιο, το ΔΣΕ και τους Πολιτικούς Πρόσφυγες. Την Τετάρτη 25/5 για το σοσιαλισμό. Την Πέμπτη 26/5 για την πολιτιστική δημιουργία και τη διαμόρφωση της συνείδησης. Την Παρασκευή 27/5 για τους τόπους εξορίας και τις φυλακές.

Στόχος της ΚΝΕ μέσα από αυτή την πρωτοβουλία είναι να έρθουν οι νέοι σε επαφή με την πλούσια ιστορία του λαϊκού κινήματος στον τόπο μας και να πάρουν ερεθίσματα ώστε να συνεχίσουν και μόνοι τους να μελετούν τέτοιου είδους θέματα. Είναι φανερό ότι η έκθεση δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα, αλλά συνδυάζει αρμονικά τη μελέτη της ιστορίας με τις σύγχρονες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της νέας γενιάς.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Πληθαίνουν οι αιτήσεις συμμετοχής

Ιδιαίτερα πλούσιο καθορίζεται το πρόγραμμα του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Ξεπέρασαν ήδη τις εκατό οι ελληνικές δηλώσεις συμμετοχής για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), που θα γίνει από τις 7 μέχρι τις 15 Αυγούστου στο Καράκας της Βενεζουέλας, σε μια χρονιά που συμπληρώνονται 58 χρόνια αντιιμπεριαλιστικής πορείας στο διεθνές νεολαιίστικο κίνημα. Την ίδια στιγμή, οι φορείς που απαρτίζουν την ελληνική Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή ετοιμάζουν πρωτοβουλίες για την όσο το δυνατόν πιο πλατιά ενημέρωση της νεολαίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση η ΚΝΕ έχει ήδη ανακοινώσει, ότι το 16ο ΠΦΝΦ θα βρεθεί στο επίκεντρο πολλών προφεστιβαλικών εκδηλώσεων που σύντομα θα ξεκινήσουν, ενόψει του 31ου Φεστιβάλ «ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ».

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 16ου Φεστιβάλ, για το οποίο οι Εθνικές Προπαρασκευαστικές Επιτροπές εξακολουθούν να καταθέτουν προτάσεις. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8 Αυγούστου με την τελετή έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί στον ανοιχτό χώρο του Paseo de los Proceres (Πασέο ντε λος Πρόσερες).

Την κεντρική ευθύνη για τον καθορισμό του προγράμματος έχει η Διεθνής Οργανωτική Επιτροπή (ΔΟΕ), στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και η ελληνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή. Σημειώνουμε ακόμα πως, συντονιστής της ΔΟΕ, όπως αποφασίστηκε στην τρίτη Διεθνή Προπαρασκευαστική Συνάντηση που έγινε στη Λισαβόνα τον περασμένο Απρίλη, είναι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών(ΠΟΔΝ ), Μιγκέλ Μαδέιρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο οποίο ο «Ρ» θα επανέλθει και με επόμενα δημοσιεύματα, η 9η Αυγούστου είναι αφιερωμένη στην Αφρική, η 10η Αυγούστου στην Αμερική. Στη συνέχεια, η 11η του μήνα ορίστηκε μέρα «της Ασίας και του Ειρηνικού», η 12η της Ευρώπης και η 13η της Μέσης Ανατολής. Η 14η Αυγούστου είναι αφιερωμένη στην 60ή επέτειο από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, ενώ οι εκδηλώσεις της 15ης Αυγούστου θα αφορούν τη Βενεζουέλα. Την ίδια μέρα θα γίνει και η τελετή λήξης, η οποία θα συμπέσει με την πανηγυρική πορεία για τον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα, με το οποίο ο λαός της Βενεζουέλας επικύρωσε την παραμονή του Τσάβες στην προεδρία της χώρας.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΘΡΙΑΣΙΟ
Συσπείρωση για ίσα δικαιώματα στη μόρφωση

Ημερίδα της Αχτιδικής Επιτροπής Θριάσιου - Μεγαρίδος και της ΚΟΒ Παιδείας του Κόμματος

Η διεκδίκηση ενιαίας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, μέσα από συσπείρωση και κοινό μέτωπο, πρέπει να είναι η απάντηση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, αλλά και όλου του εργατικού λαϊκού μαζικού κινήματος στην πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχουν μέσα από την εκπαίδευση να εξοικονομήσουν υποταγμένο, φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό για το μεγάλο κεφάλαιο.

Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην ημερίδα που διοργάνωσε προχτές βράδυ στην Ελευσίνα, η Αχτιδική Επιτροπή Θριάσιου - Μεγαρίδος του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Παιδείας, με θέμα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και τις θέσεις του ΚΚΕ. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι φορέων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών οργανώσεων της περιοχής.

Κεντρικοί εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η Χρυσάφω Παπακωνσταντοπούλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής και η Ελένη Πόταρη, μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ.

Την ημερίδα άνοιξε ο Ν. Καλούτσης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται, η δημόσια εκπαίδευση μετατρέπεται σε εμπόρευμα, με βασική στρατηγική οι νέες βάρδιες της εργατικής τάξης να είναι ακόμα πιο υποταγμένες στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως σημείωσε, με την κατηγοριοποίηση και τη διαβάθμιση των μαθητών στήνουν ένα ανισότιμο σχολείο που χτυπάει κυρίως τα παιδιά της εργατικής τάξης, ενώ με την αξιολόγηση προσπαθούν να υποτάξουν ΑΕΙ και ΤΕΙ στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Ο ομιλητής ανέπτυξε την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η οικονομία και η παραγωγή της χώρας να συνδεθεί με τις λαϊκές ανάγκες.

Στις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αναφέρθηκε η Χρ. Παπακωνσταντοπούλου, που σημείωσε ότι η αξιολόγηση είναι καθοριστικός μοχλός προς την κατηγοριοποίηση και μαθητών και σχολικών μονάδων, οδηγεί στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και στην παραπέρα προώθηση της ιδιωτικοποίησης. Για ρόλο του κινήματος των γονέων μίλησε η Ε. Πόταρη, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο οι γονείς να προσαρμόσουν τον αγώνα στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, σε συνεργασία με συλλόγους εκπαιδευτικών, συμβούλια μαθητών και τα σωματεία των εργαζομένων.

Δηλώστε συμμετοχή

Το ποσό της συμμετοχής στο Φεστιβάλ είναι 160 ευρώ. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται η σίτιση (από κρατική υπηρεσία συσσιτίου), η στέγαση (σε κοιτώνες και «μπολιβαριανά» σχολεία) και οι μετακινήσεις στην πόλη του Καράκας. Το συνολικό κόστος, μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια, αναμένεται να φτάσει περίπου τα 1.000 ευρώ. Τις επόμενες μέρες θα γνωστοποιηθεί η οριστική τιμή.

Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι 30 Μάη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση pfnf16@yahoo.gr, αλλά και στην ηλεκτρονική σελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr). Ακόμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 210.52.82.523 και 210.52.41.526. Γενικότερες πληροφορίες υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική σελίδα της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βενεζουέλας: www.caracas2005.info



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ