ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
Χωρίς φερετζέ

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Μία από τις κλασικές απάτες της αστικής πολιτικής οικονομίας αφορά τον όρο «μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ως προς το ΑΕΠ». Βάζουν στο ίδιο καλάθι τους μισθούς και τα κέρδη και βγάζουν το κατά κεφαλήν ως μέσο όρο από αυτά που έχει στην τσέπη του ο καπιταλιστής και ο εργάτης του.

Η αποκάλυψη έχει γίνει 150 χρόνια πριν. Κι εδώ δεν είναι ο χώρος για την παραπέρα ανάλυση. Το σημειώνουμε μόνο γιατί με κάθε ευκαιρία οι ίδιοι οι αστοί έρχονται να μας το θυμίσουν. Προς λύπη των σοσιαλδημοκρατών οικονομολόγων, που επιμένουν να χρησιμοποιούν τον όρο κατά πώς τους βολεύει κάθε φορά.

Στο ρεπορτάζ στη «Ναυτεμπορική» ο κ. καθηγητής λέει ωμά: Το κατά κεφαλήν αυξάνεται όσο περισσότεροι εργάτες δουλεύουν για όσο περισσότερο χρόνο! Δηλαδή, όσο μεγαλύτερα είναι τα καπιταλιστικά κέρδη. Οτι αυτό δεν αυξάνει, αντίθετα μειώνει τους μισθούς, μειώνει την ίδια την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης, είναι κάτι που κάνουν γαργάρα.

Γιατί αυτή η αναφορά; Γιατί ορισμένοι - σοσιαλδημοκράτες οικονομολόγοι και χρηστοί εργατοπατέρες - ενώ ομολογούν πως θεός τους παραμένει η ανταγωνιστικότητα, εμφανίζονται δήθεν να διαφωνούν με μία έκθεση, που απλά τους ξεβρακώνει. Θαυμάστε κριτική: «Απομακρύνεται από τους στόχους της Λισαβόνας» η έκθεση του ΚΕΠΕ. Δηλαδή, η στρατηγική της Λισαβόνας είναι προοδευτική επιλογή;

Και, εν πάση περιπτώσει, πού ακριβώς είναι η διαφωνία τους; Στο ότι λείπει ο περιβαλλοντικός φερετζές που όρισε η Λισαβόνα για να περάσει ως προοδευτικούς τους στόχους για την ανταγωνιστικότητα;

Να τους πεις να πάνε να σκίσουν τα πτυχία τους, δε λέει. Γιατί αυτά τα πτυχία ως τίτλοι είναι χρυσοφόρα για τους ίδιους και τα αφεντικά τους. Οτι τους πληρώνουν χρυσούς και οι εργάτες, για να στηρίζουν δήθεν επιστημονικά τα αιτήματά τους, είναι ένα ζήτημα.

Για να το κλείνουμε: Κανένας Πολυζωγόπουλος και Ρυλμόν δε δικαιούται να παριστάνει την απατημένη. Από το 1994, τουλάχιστον, ξέρουν, έχουν προσυπογράψει, το περιεχόμενο της «Λευκής Βίβλου για την Ανταγωνιστικότητα, την Ανάπτυξη, την Απασχόληση». Ο,τι σήμερα ανακοινώνεται, δεν είναι τίποτα άλλο από την ωρίμανση των ιδεών του σοσιαλδημοκράτη Ντελόρ!

Ας διδαχτούν από τον αρχηγό τους, που κάνει την πάπια. Κάτι ξέρει.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ

ΤΟΝ ΑΔΕΙΑΣΑΝ: «Η "κόντρα" ξεκίνησε αμέσως μετά την παρουσίαση της έκθεσης, με παρέμβαση του επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Πέτρου Ριλμόν. Οπως είπε, δεν υπήρξε ομοφωνία των εμπειρογνωμόνων στο κείμενο της έκθεσης. Ακόμη, ότι αυτό, με τη μορφή που έχει, απομακρύνεται από τους στόχους της Λισαβόνας, ενώ απουσιάζουν δείκτες που αξιολογούν την κοινωνική συνοχή (ανεργία, ανασφάλιστη και παράνομη εργασία κλπ.) και οι οποίοι περιλαμβάνονταν στην περσινή έκθεση. Τέλος άσκησε κριτική για τη χρησιμοποίηση δεικτών του World Economic Forum και του IMD που δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμοι» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΛΕΙΠΕΙ Η «ΚΑΡΕΤΑ - ΚΑΡΕΤΑ»; «Προκαλεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι αν και ο κ. Ρυλμόν είχε εκφράσει σε συνεδρίαση της επιτροπής αντιρρήσεις, αυτές ούτε περιελήφθησαν στο τελικό κείμενο ούτε μοιράστηκε κείμενο της διαφωνίας του, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει. Διαφωνίες και επισημάνσεις βεβαίως τις οποίες ο ίδιος χτες δημοσιοποίησε τελικά κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΑΑ και αφορούν ελλείψεις δεικτών για την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος σε αντίθεση με την περσινή έκθεση, καθώς και το γεγονός ότι όχι μόνο οι προτάσεις περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους αλλά γίνεται σύγκριση των μισθών στην Ελλάδα με τους μισθούς σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και της Βαλκανικής!» (το ρεπορτάζ στην «ΑΥΓΗ»).

ΚΑΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ: «"έκθεση απομακρύνεται από τη στρατηγική της Λισαβόνας. Δεν περιέχει δείκτες κοινωνικής συνοχής, δε λαμβάνει υπόψη της την ανεργία, ούτε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον" επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΓΙΑΤΙ;... ΔΙΑΦΩΝΕΙ; «Με προσεκτικές διατυπώσεις αλλά όχι επί της ουσίας τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ για το "σοκ και δέος" των προτάσεων του ΚΕΠΕ (...) ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου παραβιάζοντας μια συνήθη πρακτική που ακολουθούσε ως τώρα... Τελικά τα προσχήματα διέσωσε με μια δήλωσή της αργά το βράδυ η Α. Διαμαντοπούλου» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΧΩΡΑ: Ρουκέτες της Ντόρας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ τα είπε η Ντόρα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μανιφέστο Ντόρας για ΝΔ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 19.354 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μονίμων και συμβασιούχων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, εγκρίσεις για 19.354 θέσεις στα υπουργεία

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 5ετίας για ΛΑΦΚΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ επτά ετών για ΛΑΦΚΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ετοιμος ο νόμος για αξιολόγηση πανεπιστημίων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΣΟΚ για τα προβλήματα της οικονομίας

Η ΝΙΚΗ: Με συνταγή Γκαργκάνα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρόταση - φωτιά για πάγωμα των μισθών

ΤΑ ΝΕΑ: Σοκ και δέος για μισθούς, δικαιώματα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκθεση άγριων ιδεών

Η ΑΥΓΗ: Ιδιωτικοποίηση παιδείας, υγείας, ασφάλισης!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ σε εργασιακό και ασφαλιστικό

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΚ για εργασιακό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δώδεκα ανατροπές για την ανταγωνιστικότητα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ σε Υγεία - Πρόνοια!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Ακουσον - άκουσον!»

«Το πρόβλημα με τον ανορθολογισμό σε αυτή τη χώρα δεν είναι ότι απλώς επιβιώνει. Γίνεται πλέον ενδημικός. Κυριαρχεί ακόμη κι εκεί όπου έπρεπε να βασιλεύει ο ορθός λόγος. Οπως είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα η οποία κλείνει για μια ακόμη φορά επί τριήμερον τα πανεπιστήμια επειδή - άκουσον, άκουσον! - θα συνεδριάσουν στο Μπέργκεν της Νορβηγίας οι υπουργοί Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (ο Π. Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

...να θέλουν πανεπιστήμιο!

«Στην Μπολόνια επιλέχθηκε το αγγλοσαξωνικό μοντέλο εκπαίδευσης με την καθιέρωση ενός τριετούς τουλάχιστον κύκλου σπουδών για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου (bachelor στην αγγλοσαξωνική ορολογία), πέντε χρόνια συνολικά για μεταπτυχιακό τίτλο και οκτώ για διδακτορικό. Το μοντέλο αυτό, όπως τονίστηκε, χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τα κεντροευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης ως προς την προσαρμογή του στις απαιτήσεις της αγοράς κυρίως των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών (...) οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν στην "εμπορευματοποίηση" της ανώτατης εκπαίδευσης γι' αυτό αντιδρούν με κινητοποιήσεις» (το θέμα στο «ΒΗΜΑ»)...

Και η...λύση

«... Επειδή, όμως, αξιολόγηση πρέπει να γίνεται, η Κυβέρνηση οφείλει να προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια στις κρίσεις. Αυτό δεν μπορεί προφανώς να το διασφαλίσει η Κυβέρνηση μόνη της. Η λύση ασφαλώς υπάρχει: Η Αντιπολίτευση πρέπει να μετάσχει ενεργώς στη νομοθέτηση ενός συστήματος που θα εγγυάται έντιμες και σωστές κρίσεις» (πρωτοσέλιδο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ