ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στη Ν. Υόρκη

Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η σωστή προετοιμασία ώστε μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό να έχει προοπτική επιτυχίας. Τα παραπάνω δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας τις επαφές που διεξάγει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο απεσταλμένος του Προέδρου Παπαδόπουλου, Τάσος Τζιωνής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι άρχισαν προχτές οι διαβουλεύσεις για τη διαδικασία διεξαγωγής των συνομιλιών, οι οποίες θα συνεχιστούν.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να πει τίποτα περισσότερο, γιατί έχει αναληφθεί δέσμευση με τα Ηνωμένα Εθνη να υπάρξει πλήρη εμπιστευτικότητα των συζητήσεων. «Κανείς, τόνισε, δε γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ότι κάθε νέο σχέδιο για το Κυπριακό είναι χειρότερο από την προηγούμενο, είπε ότι σε αυτή την περίπτωση επιδιώκεται η προσπάθεια της λύσης, που είχε προταθεί με το «σχέδιο Ανάν», να καταλήξει σε μια αποδεκτή και συμφωνημένη από τις δύο κοινότητες λύση, η οποία να τεθεί ενώπιον του λαού για δημοψήφισμα.

Σχολιάζοντας επίσης την τοποθέτηση του Γλ. Κληρίδη ότι μια μικρή χώρα δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα, αν δεν τυγχάνει διεθνούς υποστήριξης, είπε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με αυτή τη θέση και επιδιώκει τη διεθνή υποστήριξη σε όλους τους τομείς.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τάσος Τζιωνής, θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη όσο κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να διευκρινίσει τις διαδικαστικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και να πληροφορηθεί τις προθέσεις της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού σχετικά με την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό. Είπε επίσης ότι στη διάρκεια των επαφών δυνατόν να προκύψει και θέμα διατύπωσης των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς επί ορισμένων κεφαλαίων, τα οποία θα συζητηθούν στο μέλλον.

Ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι ο Τ. Τζιωνής, που είναι διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου, δε θα δώσει λεπτομερώς τις θέσεις αυτές, ούτε θα δώσει οτιδήποτε γραπτώς.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το θέμα της άφιξης απεσταλμένου του Κόφι Ανάν στην Κύπρο θα ξεκαθαριστεί μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Τ. Τζιωνή στη Νέα Υόρκη.

Ο Γ. Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ, είχε προχτές βράδυ συναντήσεις με δώδεκα πρέσβεις, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο και έχουν την έδρα τους στο Τελ Αβίβ, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ο βοηθός εκπρόσωπος της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντούζαρικ, δήλωσε ότι η δεύτερη συνάντηση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνου για Πολιτικές Υποθέσεις, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, με τον απεσταλμένο, Τάσο Τζιωνή, και τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα γινόταν χτες αργά το βράδυ, γύρω στις 11.45 (ώρα Ελλάδας).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι στην προχτεσινή συνάντηση έγιναν «προκαταρκτικές συνομιλίες» που εστιάστηκαν σε «ζητήματα διαδικασίας», προσθέτοντας ότι οι σημερινές συνομιλίες θα είναι «περισσότερο ουσιαστικές».

Προς διεξαγωγή εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής

Ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν βαν ντερ Μιρ, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα καταστεί δυνατή η μεταφορά μέσω της Πράσινης Γραμμής από τα Κατεχόμενα προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, ενώ μέχρι το τέλος Μάη ο κύκλος θα διευρυνθεί με τη συμπερίληψη πατατών.

Ο βαν ντερ Μιρ, που μιλούσε σε συγκέντρωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών στη Λεμεσό, είπε ότι στο τέλος Μάη θα έρθουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες της ΕΕ για φυτοϋγειονομικό έλεγχο των πατατών από τα Κατεχόμενα, αλλά τόνισε ότι το ζητούμενο είναι το αμφίδρομο εμπόριο. Σύντομα, είπε, θα υπάρξει διακίνηση εμπορικών οχημάτων μέσω της Πράσινης Γραμμής και λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία. Ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνη θα λειτουργήσει ιστοσελίδα για συνεννόηση μεταξύ επιχειρηματιών των δύο κοινοτήτων και πραγματοποίηση συναλλαγών. Επίσης, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα ανοίξουν δύο νέες δίοδοι, μια στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία και μια στη Ζώδια, προς την κατεχόμενη Μόρφου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, θα αναλάβει τις δαπάνες για την κατασκευή έργων υποδομής και στις δύο πλευρές των διόδων.

Ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ, δήλωσε ότι το ύψος του εμπορίου, που ανέρχεται σε 100 χιλιάδες ευρώ το μήνα, δεν είναι ικανοποιητικό. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Νόλαν δήλωσε στη συνάντηση ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να γίνει πραγματικότητα η διεξαγωγή εμπορίου και προς τις δύο κατευθύνεις.

Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Τουρκοκύπριους

Ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι αναμένει από τη Βουλή να ψηφίσει νόμο, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, εκτός τις εκλογές για ανάδειξη Προέδρου. Κι αυτό, όπως εξήγησε, «για να μην έχουμε ξανά προσφυγές και να εκτίθεται η Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ΕΔΑΔ). Ο Π. Κληρίδης είπε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά την επιτυχή προσφυγή του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Ιμπραχίμ Αζίζ, που διαμένει στις ελεύθερες περιοχές, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο αποδέχτηκε την προσφυγή του εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί, κατ' εφαρμογή της συνταγματικής πρόνοιας ότι οι Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν σε χωριστές εκλογές, δεν του επιτράπηκε να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές. Το ΕΔΑΔ, είπε ο γενικός εισαγγελέας, έκρινε ότι παραβιάζεται το ανθρώπινο δικαίωμά του, από το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να ψηφίσει και δεδομένου ότι είναι πολίτης της Δημοκρατίας και πάντα διέμενε στις ελεύθερες περιοχές. Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο οι Τουρκοκύπριοι να διεκδικήσουν τις θέσεις που κατείχαν κάποτε, αυτή του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και το 30% των βουλευτικών εδρών, με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος του 1960, ο Π. Κληρίδης εξέφρασε την άποψη ότι για την ώρα η πιθανότητα αυτή είναι απομακρυσμένη.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συστράτευση στον «πόλεμο της τρομοκρατίας»

Τη συστράτευσή τους στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αποφάσισαν οι ηγέτες των 46 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρσοβία, επιβεβαιώνοντας ότι η «επανένωση της Ευρώπης» γίνεται στη βάση της κατατρομοκράτησης και της καταδυνάστευσης των λαών της Ευρώπης και του κόσμου.

Αναπόφευκτη συνέπεια η παραχάραξη της ιστορίας, καθώς οι ηγέτες στην κοινή διακήρυξη που ενέκριναν χτες κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου, εξομοίωσαν ουσιαστικά την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζισμό και το φασισμό με την «απελευθέρωση» από το σοσιαλισμό!

Στη διακήρυξη, οι ηγέτες των 46 χωρών - μελών, αφού διαπιστώνουν θριαμβευτικά ότι είναι «μάρτυρες μίας χωρίς προηγούμενο πανευρωπαϊκής ενότητας», σημειώνουν ότι 60 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, 30 χρόνια μετά το Ελσίνκι, 25 χρόνια μετά τη γέννηση του κινήματος του Βαλέσα και 15 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, «τιμούμε αυτούς που συνέβαλαν στο να ξεπεραστούν οι διαφορές» και «στο να διευρυνθεί το πεδίο της δημοκρατικής μας ασφάλειας».

Παράλληλα, εκτιμούν ότι με την τρίτη αυτή Συνάντηση Κορυφής όχι μόνο επαναβεβαιώθηκαν οι δεσμεύσεις των χωρών - μελών στις κοινές αξίες και αρχές, αλλά και ενδυναμώθηκε ο πολιτικός ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και η συμμετοχή του στην κοινή σταθερότητα και ασφάλεια.

Με βάση τα 10 άρθρα της Διακήρυξης, οι ηγέτες των 46 χωρών - μελών συμφώνησαν μεταξύ άλλων ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης «θα συνεχίσει τη δράση του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ «βασική αποστολή του παραμένει η προστασία και προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Αποφάσισαν ακόμα τη τη δημιουργία εντός του ΣτΕ ενός «Φόρουμ για το μέλλον της δημοκρατίας», καθώς και τη συγκρότηση μιας «ομάδας σοφών» για την πιο αποτελεσματική λειτουργία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Επίσης υποστήριξαν το συμπληρωματικό χαρακτήρα του ΣτΕ και των άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ανέθεσαν στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να συντάξει μία έκθεση, για τις σχέσεις ανάμεσα στο ΣτΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ