ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ
Επιχειρηματίες «γνωμοδοτούν» για τα προγράμματα σπουδών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.--

Στους επιχειρηματίες απευθύνεται το ΤΕΙ Σερρών, προκειμένου η άποψή τους για την απόδοση των αποφοίτων του, να ληφθεί υπόψη στην αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών! Είναι ένα από τα παραδείγματα «άτυπων αυτο - αξιολογήσεων» που διοργανώνουν εδώ και καιρό ανώτατα ιδρύματα της χώρας, μέσω ερωτηματολογίων. Μια ματιά σε αυτά αρκεί, για να μας πείσει ότι η «αξιολόγηση» για την ...καλύτερη «ποιότητα» των ιδρυμάτων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μέσο για να εξυπηρετεί καλύτερα η εκπαίδευση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλου του λαού.

Αλλωστε, δεν το κρύβουν ότι «στόχος της προσπάθειας είναι να εναρμονιστεί το πρόγραμμα σπουδών κατά το δυνατόν, με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας», όπως διευκρινίζει για παράδειγμα το ΤΕΙ Σερρών. Ειδικά το συγκεκριμένο παράδειγμα «αξιολόγησης» που λειτουργεί πιλοτικά, επιβεβαιώνει ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μετατρέπονται σε φυτώρια του νέου μοντέλου εργαζόμενου, του απασχολήσιμου και πλήρως προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα του ΤΕΙ Σερρών (www.teiser.gr) για το τμήμα Πληροφορικής και Τοπογραφίας επισυνάπτει τρεις επιστολές και τρία ερωτηματολόγια, αντίστοιχα των επιστολών, που στοχεύουν στη συγκέντρωση στοιχείων για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Τα ερωτηματολόγια απευθύνονται στους επιχειρηματίες που απασχόλησαν απόφοιτους του συγκεκριμένου τμήματος, σε καθηγητές και σε απόφοιτους που είχαν την πρώτη εμπειρία εργασίας σε επιχειρήσεις.

Στα ερωτηματολόγια για τους επιχειρηματίες τους ζητείται: α) Να περιγράψουν με «χαρακτηρισμούς», όπως «καλή γνώση» ή «λίγη γνώση», τη γνώση του αποφοίτου πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα (softwares), β) Να καταγράψουν τον τρόπο που χειρίζεται το αντικείμενό του, αν για παράδειγμα «επανεξετάζει τη δουλιά του» ή αν «την παραδίδει μέσα στα χρονοδιαγράμματα». γ) Να απαντήσει σε ερωτήσεις για το εργασιακό μοντέλο που έχει η επιχείρηση (π.χ. αν για τα projects της χρησιμοποιεί ομάδες εργασίας), για τα κριτήρια που χρησιμοποιεί, προκειμένου να κάνει πρόσληψη ή ακόμα τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα της επιχείρησης (π.χ. με προαγωγές ή προσωπική αναγνώριση). Οι επιχειρηματίες καλούνται να απαντήσουν αν σκοπεύουν να ξαναπροσλάβουν απόφοιτους του ΤΕΙ ή ποιες ικανότητες πρέπει να βελτιώσει ο απόφοιτος.

Στα ερωτηματολόγια για τους καθηγητές ζητούν την άποψή τους για ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής και για τα συγγράμματα, ενώ από τους αποφοίτους ζητούν μια αυτοκριτική των επιδόσεών τους και μια κριτική πάνω στο πρόγραμμα σπουδών, όσον αφορά όμως στο αν ήταν καλή ή όχι η διδασκαλία από τον καθηγητή του μαθήματος ή εάν τα μαθήματα που διδάχτηκε τον βοήθησαν στην αγορά εργασίας.

Αυτή είναι η «αξιολόγηση που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ: Να διατάζουν οι εταιρίες και τα ιδρύματα να προσαρμόζονται αναλόγως. Οταν μάλιστα τα ίδια τα ιδρύματα από μόνα τους σπεύδουν να προσαρμοστούν σ' αυτό το μοντέλο, τότε θα «αξιολογούνται» θετικά, γιατί θα αποκτούν τη λεγόμενη «κουλτούρα αξιολόγησης», που δεν είναι τίποτε άλλο από «κουλτούρα αυτοϋποταγής στις επιχειρήσεις».


Μ.Π.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΦΟΙΤΗΤΩΝ
«Σημείο» αντάμωσης νέων αντιιμπεριαλιστών

Από την ελληνική συμμετοχή στο προηγούμενο Παγκόσμιο Φεστιβάλ που έγινε στο Αλγέρι
Από την ελληνική συμμετοχή στο προηγούμενο Παγκόσμιο Φεστιβάλ που έγινε στο Αλγέρι
Τόπος συνάντησης και ανταλλαγής αγωνιστικής εμπειρίας για χιλιάδες νέους από κάθε ήπειρο της Γης, αναμένεται να γίνει η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας, όπου στις 7-15 του ερχόμενου Αυγούστου θα φιλοξενηθεί το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ). Ηδη, τα μηνύματα που φτάνουν από τις συνολικά 76 Εθνικές Προπαρασκευαστικές Επιτροπές (ΕΠΕ) και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς για την προετοιμασία των εκδηλώσεων και των αντιπροσωπειών, καλλιεργούν προσδοκίες για τη μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή της τελευταίας δεκαπενταετίας. Στην Ελλάδα, οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι τις 30 Μάη.

Στο πρόγραμμα του 16ου ΠΦΝΦ αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν στους νέους εργαζόμενους, σε μια περίοδο κατά την οποία επιταχύνονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ετσι, το κεντρικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων προβλέπει για τη 12η Αυγούστου την πραγματοποίηση συνεδρίου με θέμα «Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δουλιά με δικαιώματα. Οι νέες γενιές εργατών λένε "όχι" στα εργατικά δικαιώματα του 19ου αιώνα! Τα κέρδη της παραγωγικότητας της εργασίας στην υπηρεσία των λαών».

«Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών είναι ένα ξεχωριστό γεγονός για το νεολαιίστικο κίνημα. Οι νέοι εργαζόμενοι και οι νέες εργαζόμενες έχουν θέση σ' αυτό το θεσμό, ιδιαίτερα σε μια εποχή που το παγκόσμιο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια εντείνουν την επίθεσή τους στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Στην ενδυνάμωση, στον προσανατολισμό και το μέλλον του νεολαιίστικου κινήματος, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει και θα διαδραματίσει η νέα βάρδια της εργατικής τάξης», σημείωσε στο «Ρ» η Βάσω Μουκάνου, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, που συμμετέχει στην ελληνική Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 Μάη

Το ποσό της συμμετοχής στο Φεστιβάλ είναι 160 ευρώ. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται η σίτιση (από κρατική υπηρεσία συσσιτίου), η στέγαση (σε κοιτώνες και «μπολιβαριανά» σχολεία) και οι μετακινήσεις στην πόλη του Καράκας. Το συνολικό κόστος, μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια, αναμένεται να φτάσει περίπου τα 1.000 ευρώ. Τις επόμενες μέρες θα γνωστοποιηθεί η οριστική τιμή. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι 30 Μάη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση pfnf16@yahoo.gr, αλλά και στην ηλεκτρονική σελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr). Ακόμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 210.52.82.523 και 210.52.41.526. Γενικότερες πληροφορίες υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική σελίδα της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βενεζουέλας: www.caracas2005.info



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ