ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Σήμερα η 4ωρη στάση εργασίας

Στο δρόμο για το πανναουσαϊκό συλλαλητήριο στις 27 του Μάη

Με την 4ωρη στάση εργασίας σήμερα, στις τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας, και απαιτώντας σταθερή και μόνιμη δουλιά για όλους, οι εργαζόμενοι στα 6 εργοστάσια των «Κλωστηρίων Ναούσης», στη Νάουσα, απαντούν στην απόφαση του Λαναρά να πετάξει στο δρόμο το 30% του προσωπικού.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να ανατρέψουν τη νέα αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας και καλούν σε συντονισμένο αγώνα όλο τον εργαζόμενο λαό της περιοχής. Ενισχυτικά στις αποφάσεις των σωματείων και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών πήρε απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας σήμερα, ώστε να στηρίξει τη συμμετοχή των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από τα εργοστασιακά και το κλαδικό Σωματείο της Νάουσας.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν για την επιτυχία της σημερινής πρώτης καθολικής απάντησης όλων των εργαζομένων των «Κλωστηρίων Ναούσης» στη Νάουσα και, ταυτόχρονα, προετοιμάζουν τη μεγάλη πανναουσαϊκή κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Παρασκευή, 27 του Μάη. Μια κινητοποίηση που στόχο έχει να πάρει πανναουσαϊκό χαρακτήρα και να εκφράσει την ενωμένη, συντονισμένη και αποφασιστική αντίδραση όλου του εργαζόμενου λαού και των άλλων λαϊκών στρωμάτων απέναντι στη νέα αντεργατική επέλαση που επιχειρεί ο Λαναράς με τις πλάτες της πολιτικής του δικομματισμού και της ΕΕ για να ενισχύσει την κερδοφορία του.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο των «Κλωστηρίων Ναούσης» (Δούδος) στη Θεσσαλονίκη είναι ήδη εκτός εργασίας εδώ και περίπου μία βδομάδα, λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Κανείς δεν τους έχει ενημερώσει αν, πότε και πόσοι θα επιστρέψουν στη δουλιά. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη πρωτοστατούν για να εκφραστεί οργανωμένα η αγωνιστική τους αντίδραση και τους καλούν να προχωρήσουν σε συντονισμό της πάλης τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ομίλου σε Νάουσα και Εβρο.


ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΣΝΙΕ
Ψήφος για αγωνιστική συνέχεια

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της απευθύνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Υγείας - Πρόνοιας

Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση της ΟΣΝΙΕ
Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση της ΟΣΝΙΕ
Να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) Υγείας - Πρόνοιας, τη μοναδική παράταξη που μάχεται για τα προβλήματα του κλάδου, στις εκλογές που γίνονται στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) την Κυριακή 22 Μάη 2005, καλεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία η Παράταξη. Οι εκλογές θα γίνουν στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» (πλατεία Καραϊσκάκη).

«Το συνέδριό μας γίνεται σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης στο σύνολο των δικαιωμάτων μας», υπογραμμίζει η παράταξη. «Στην ιδιωτική Υγεία χαρακτηριστική είναι η συγκεντροποίηση του πλούτου σ' όλο και λιγότερα χέρια. Η ίδρυση όλο και μεγαλύτερων μονάδων - μονοπωλίων κάνει το κεφάλαιο ακόμα πιο επιθετικό, είναι σε αντιπαράθεση με την πάλη των εργαζομένων για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία», επισημαίνει.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζει - προωθεί την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα Υγείας μέσω της σύμπραξης του κράτους και των ιδιωτών. Η θεσμοθέτηση Ανωνύμων Εταιριών για τη λειτουργία μονάδων Υγείας, οι συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που μπαίνουν στα νοσοκομεία εκμεταλλευόμενες την υποδομή και το προσωπικό, για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες σε τομείς όπως η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη, η διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων είναι σαφές ότι οδηγούν στην παραχώρηση υπηρεσιών και ευνοούν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και του λαού».

«Η θέση των εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία συνεχώς χειροτερεύει, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η εντατικοποίηση της εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μείωση των εισοδημάτων, οι απολύσεις προσωπικού, η κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ή ακόμα και με προγράμματα STAGE, μας οδηγούν σ' έναν εργασιακό μεσαίωνα», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Παράλληλα, τονίζει ότι τεράστιες είναι οι ευθύνες των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) και των πλειοψηφιών τους (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση), που ουσιαστικά έβαλαν πλάτη για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Στην ίδια ρότα, επισημαίνει, κινήθηκε και η μειοψηφία της ΟΣΝΙΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) που σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, απείχε από οποιαδήποτε δράση.

Στον αντίποδα, επισημαίνει η ΔΑΣ Υγείας και Πρόνοιας, ήταν η δράση και η λειτουργία του ΠΑΜΕ, που πρόβαλε την αγωνιστική γραμμή, αλλά και η δράση της παράταξης στην ΟΣΝΙΕ, που έδωσε τη μάχη για τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία.

Ετσι, η Παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για 7ωρο - 5ήμερο- 35ωρο, πλήρη σταθερή δουλιά και προστασία των ανέργων. Ακόμα για υπογραφή ΣΣΕ με κατώτερο μισθό τα 1.200 ευρώ, για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για σύνταξη στα 50 - 55 για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και στα 60 - 55 στα μεικτά.

Η Παράταξη στις προηγούμενες εκλογές της ΟΣΝΙΕ το Μάρτη του 2002 συμμετείχε ως «Αγωνιστική Παρέμβαση Υγείας - Πρόνοιας» και πήρε 8 έδρες στο ΔΣ. Η «Ενωτική Κίνηση Υγειονομικών» (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) πήρε 6 έδρες.


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κινητοποιήσεις από τους εργατοτεχνίτες

Παύσεις έχουν έχουν ξεκινήσει οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που δουλεύουν με εργολάβους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, απαιτώντας την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους, τα οποία οι εργολάβοι έχουν μετατρέψει σε «κουρελόχαρτο» επιβάλλοντας «μαύρη εργασία» χαμηλά μεροκάματα και πάει λέγοντας. Τις κινητοποιήσεις έχει εξαγγείλει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, ενώ συμμετέχουν και τα άλλα σωματεία της Ζώνης, καταθέτοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Σήμερα στις 7 πρωί στα πλαίσια της παύσης έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη του ναυπηγείου.

Πρωτεργάτης στην κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας είναι η επιχείρηση «ΚΑΠΑ ΤΕΧΝΙΚΗ» που έχει αναλάβει τμήμα εργασιών στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο. Ενώ στο πλευρό των εργολάβων βρίσκεται και η γερμανική διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το πρωί με εντολή των γερμανών εργοδοτών απαγορεύτηκε η είσοδος των μελών της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου!

Απέχουν από τις υπερωρίες

Αποχή από την υπερωριακή απασχόληση και την εργασία Σάββατο και Κυριακή αρχίζουν από σήμερα και μέχρι τις 30 Μάη, οι υπάλληλοι των λιμανιών της χώρας και οι λιμενεργάτες του Πειραιά. Τις κινητοποιήσεις αναγκάστηκαν να αποφασίσουν χτες σε διαδοχικές συνεδριάσεις τους οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, κάτω από τις έντονες πιέσεις των εργαζομένων, μπροστά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού που προωθεί η κυβέρνηση, το σφοδρό χτύπημα εργασιακών κατακτήσεων και τις προσλήψεις εκτάκτων και συμβασιούχων που ετοιμάζει ο Οργανισμός αντί μόνιμου τακτικού προσωπικού.


ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεταιριστικά μαγειρέματα

Η πολιτική τους συγγένεια φέρνει αναπόφευκτα και την πολιτική διαπλοκή τους. Ο λόγος για τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στην Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).

Στα νέα όργανα διοίκησης που διαμορφώθηκαν στην ΕΔΟΘ μετά το πρόσφατο συνέδριο εμφανίστηκε και πάλι η «Ιερά Συμμαχία» των ΠΑΣΚ-ΣΥΝ-ΔΑΚΕ με ένα και μοναδικό σκοπό: Να αφαιρέσουν τη δεύτερη έδρα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να ενισχύσουν τη ΔΑΚΕ και την παράταξη του ΣΥΝ.

Μέσα από τις εκλογές των αντιπροσώπων του Γενικού Συμβουλίου για την ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) η παράταξη της ΠΑΣΚ τροφοδότησε την παράταξη του ΣΥΝ με ψήφους για να μη χάσει την έδρα, ώστε ΠΑΣΚ και ΣΥΝ να έχουν την πλειοψηφία στην ΕΕ. Παράλληλα, βάφτισαν έγκυρα 2 διαγραμμένα - άκυρα ψηφοδέλτια και αφού ερμήνευσαν τον εκλογικό νόμο όπως τους βόλευε πέτυχαν να δώσουν στη ΔΑΚΕ μία επιπλέον έδρα αφαιρώντας την από την παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ.

Τελικά μοίρασαν και τις θέσεις στο προεδρείο ως καλοί συνεταίροι, εκλέγοντας πρόεδρο από την ΠΑΣΚ, αντιπρόεδρο και ταμία από τη ΔΑΚΕ και γραμματέα από τον ΣΥΝ. Και τώρα σχεδιάζουν από κοινού την ποδηγέτηση του κινήματος του δημοσίου, συνεχίζοντας τη διακηρυγμένη ενότητά τους για την υποταγή στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Δημοσίου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την πρακτική τους που μόνο στόχο έχει να χτυπήσει την ισχυροποίηση της ταξικής φωνής στους δημόσιους υπάλληλους. Και σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι που περιμένουν πολλά από το ΠΑΜΕ απαντούν και συσπειρώνονται κατά χιλιάδες στις γραμμές του γι' αυτό καμία δύναμη δεν είναι ικανή να το απομονώσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ