ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Προσεκτικά αλλά αποφασιστικά προς την εμπορευματοποίηση

Τις συμφωνίες για τις Μονάδες Νεογνών και Εντατικής Θεραπείας σε ιδιωτικές μονάδες Υγείας παρουσίασε ως πρότυπο για τη λύση των καθημερινών προβλημάτων ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας

Η κυβέρνηση απ' τη μια κρατάει κλειστά 120 κρεβάτια ΜΕΘ κι απ' την άλλη νοικιάζει από ιδιώτες
Η κυβέρνηση απ' τη μια κρατάει κλειστά 120 κρεβάτια ΜΕΘ κι απ' την άλλη νοικιάζει από ιδιώτες
Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας με την ταυτόχρονη επιβολή αντιλαϊκών μέτρων τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας σηματοδότησε η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στο υπουργείο Υγείας.

Μετά τη δίωρη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε ν' αναστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης ως ...λαϊκή απαίτηση: «Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα των πολιτών για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας. Με προσεκτικά, αλλά και αποφασιστικά βήματα, προχωρούμε στην υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων», είπε ο Κ. Καραμανλής.

Τον προσανατολισμό αυτό τον επικάλυψε με φιλολαϊκές κορόνες: «Εχουμε αναλάβει έναντι των πολιτών μια σαφή δέσμευση: Να εξασφαλίσουμε, σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας», είπε ο πρωθυπουργός, αποσιωπώντας ότι η πρόσβαση αυτή υποχρεώνει τους πολίτες που βρίσκονται στην ανάγκη να πληρώνουν 47% των συνολικών δαπανών της Υγείας!

Ο πρωθυπουργός άρχισε να απαριθμεί τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που οδηγούν σε παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, όπως ο νόμος για τη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρίας η οποία θα διαχειρίζεται όλες τις Μονάδες Υγείας (νόμος για την Πολυκλινική), ή το επικείμενο νομοσχέδιο για την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας που προβλέπει τη δημιουργία και νέας ΑΕ για την πληροφορική στα νοσοκομεία. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ως κατόρθωμα το διπλασιασμό των ρυθμών απορρόφησης των πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (από 12,5% σε 25%), υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ξεπερνά τα εμπόδια της μεταρρύθμισης στο χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Οπως έλεγε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, χρειάστηκαν 41,5 εκατ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες της Ψυχικής Υγείας, δόθηκαν τα 21,5 εκατ. ευρώ και ευελπιστεί να δοθούν τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ. Ηδη όσοι βρίσκονται σε διάφορες δομές αποασυλοποίησης «είναι στον αέρα», καθώς κινδυνεύει να διακοπεί η λειτουργία τους γιατί δεν είναι δημόσιες με μόνιμο προσωπικό, αλλά υπηρεσίες ιδιωτών που τις λειτούργησαν με συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς».

Ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε νέους ρυθμούς κατασκευής των νέων νοσοκομείων σε Κέρκυρα, Κατερίνη, Αγρίνιο, Νάξο, Σύρο και Καβάλα. Κάποια από αυτά - ίσως και όλα - μπορεί να γίνουν με τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για τις οποίες η κυβέρνηση ετοιμάζει και σχετικό νομοσχέδιο. Τα νοσοκομεία που θα γίνουν με αυτόν τον τρόπο θα εκχωρηθούν για εκμετάλλευση - εν μέρει ή εν συνόλω - σε επιχειρηματίες για 30 χρόνια!

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιαστεί και ως συνεπής με τις εξαγγελίες του για τη λειτουργία των Ειδικών Τμημάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου κατά την εκεί επίσκεψή του (3/6/2004). «Ηδη, λειτουργούν οι μονάδες εμφραγμάτων, τεχνητού νεφρού και εγκαυμάτων», είπε χτες ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, όμως, όπως κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου (19.4.2005), η λειτουργία των τμημάτων γίνεται χωρίς νέο μόνιμο προσωπικό αλλά μόνο με συμβασιούχους για οκτώ μήνες και μετά τη λήξη των συμβάσεών τους δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει. «Στόχος τους είναι να καταργήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή εργασία και να κρατούν συνεχώς ομήρους της πολιτικής τους συμβασιούχους», κατήγγειλε το σωματείο.

Συνολικά το θέμα των προσλήψεων όλου του δημόσιου τομέα - ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε 9.500 για τον τομέα Υγείας - θα συζητηθεί εκ νέου στην Κυβερνητική Επιτροπή, όπου «στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών Υγείας να καλυφθούν κατά προτεραιότητα», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Τα ενοίκια για ΜΕΘ

«Δίνουμε λύσεις σε πιεστικά καθημερινά προβλήματα, που, πολλές φορές, στοίχισαν ανθρώπινες ζωές», υποστήριξε σε άλλο σημείο ο Κ. Καραμανλής και ανέφερε ως παραδείγματα τη συμφωνία με ιδιωτικά μαιευτήρια για την ενοικίαση κλινών Μονάδων Εντατικής Φροντίδας Νεογνών, και τη συμφωνία - επίκειται και νομοθετική ρύθμιση - για ενοικίαση 30 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από το «Ερρίκος Ντυνάν» και το «Ωνάσειο» - «πάντα με κοστολόγιο δημοσίου», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη μη ανάπτυξη των απαραίτητων κρεβατιών ΜΕΘ είναι υπεύθυνες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις καθώς «κρατούν κλειστά» 120 έτοιμα κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού. Κάθε κρεβάτι στοιχίζει 100.000 ευρώ και για τη λειτουργία των 120 κρεβατιών χρειάζονται 600 άτομα προσωπικό.

Συνολικά η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 650 κρεβάτια ΜΕΘ και λειτουργούν 480. Ετσι, η κυβέρνηση την ώρα που εμφανίζεται ως ευεργέτης των ασθενών στην πράξη ενισχύει επιχειρηματίες καθώς αφ' ενός τους εξασφαλίζει «πελάτες-ασθενείς» αφ' ετέρου οι συμφωνίες που έγιναν οδηγούν στην υπέρβαση του δημόσιου τιμολογίου.

Για παράδειγμα, η συμφωνία με τις Νεογνικές Μονάδες των ιδιωτικών κλινικών οδηγεί σε αύξηση κατά 60% των νοσηλίων που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η κοινή απόφαση των συναρμόδιων υφυπουργών για τα νοσήλια (ΦΕΚ Τεύχος Β΄ Αρ. Φύλλου 1892/21.12.2004) προβλέπει:

  • Για τη νοσηλεία στις ΜΕΘ 300 ευρώ τη μέρα. Το αντίστοιχο νοσήλιο για τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων είναι 187,82 ευρώ (Αύξηση 60%)
  • Για την απλή νοσηλεία ή πρωτοβάθμια φροντίδα και την ενδιάμεση νοσηλεία των νεογνών στις ιδιωτικές κλινικές 150 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στη νοσηλεία στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπου το τιμολόγιο για τα δημόσια νοσοκομεία είναι 93,91 ευρώ (Αύξηση δηλαδή 59,7% για τα ασφαλιστικά ταμεία).

Απ' την αρχή δηλαδή αυτές οι συμφωνίες δείχνουν ότι οδηγούν σε αυξήσεις των νοσηλίων, που θα ακολουθήσουν - αργότερα - τις τιμές της αγοράς.

Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία δέκα Κέντρων Υγείας αστικού τύπου - είναι τα ίδια για τα οποία λάμβαναν δεσμεύσεις και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απ' το Β΄ ΚΠΣ - την έκδοση της Κάρτας Αναπηρίας και του νέου Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού, το οποίο, τον Οκτώβρη του 2005, θα αρχίσει να αποστέλλεται σε 2,5 εκατομμύρια οικογένειες.

Δίνοντας το στίγμα της συνάντησης ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι ζήτησε και πήρε τη στήριξη του πρωθυπουργού για την Ψυχική Υγεία και τις προσλήψεις.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Διεκδικήσεις που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες

Σήμερα η συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.

Να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών σήμερα Παρασκευή και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας, με πλαίσιο που να απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες τους και στην αντιλαϊκή επίθεση στην Υγεία, καλεί τους γιατρούς με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΠΚ Γ).

Η ΔΠΚ Γ καλεί κάθε γιατρό που προβληματίζεται για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση να ταχθεί μαζικά στις γραμμές του ριζοσπαστικού πόλου των γιατρών, με το ΠΑΜΕ. Να αγωνιστεί για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ανάπτυξη δημοσίων δομών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μαζικές προσλήψεις, πλήρη, αποκλειστική και σταθερή απασχόληση για όλους τους γιατρούς. Ακόμα για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.

Την απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κάτω από το βάρος των προβλημάτων, αλλά στην ουσία δεν πήρε και εκείνα τα μέτρα για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Στο ίδιο συναινετικό πνεύμα εμφανίστηκε χτες και η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο υπουργείο Υγείας, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταθερά στην υλοποίηση του αντιλαϊκού προγράμματός της στην Υγεία, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Β. Λαοπόδης αρκέστηκε να σχολιάσει ότι αναμένει απ' τον πρωθυπουργό έργα και όχι δηλώσεις στο ζήτημα των προσλήψεων.

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα εφημερίας, ο Β. Λαοπόδης είπε ότι μειώθηκαν τα ράντζα στα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά μεταφέρθηκαν υπηρεσίες στα λεγόμενα μικρά, τα οποία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ετσι, παρατηρείται ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στα μικρά νοσοκομεία να νοσηλεύονται στη συνέχεια και σε κάποιο απ' τα μεγάλα. Οι ασθενείς πολλές φορές δε λαμβάνουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που χρειάζονται, ενώ παρατηρήθηκε και ανατροπή στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών στα αντικαρκινικά νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ