ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48

Xιπ - Χούπ(η)...

Διά της εις άτοπον ... ΗΠΑγωγής

Η οικοδόμηση «μιας νέας στρατηγικής σχέσης» με την Αμερική είναι ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης. Το είχε πει πριν από λίγο καιρό ο Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε με την Κοντολίζα Ράις. Θα το ξαναπεί - και θα το αποδείξει εμπράκτως - σήμερα το βράδυ ο Κ. Καραμανλής, στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Μπους.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός:

  • Θα επαναλάβει τη «ρεαλιστική» θέση της Αθήνας, που, σε γενικές γραμμές, χαιρετίζει τη διαδικασία που οδηγεί στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου.
  • Θα συμφωνήσει ότι το «σχέδιο Ανάν» εξακολουθεί να αποτελεί μια «καλή ευκαιρία» για τη λύση του Κυπριακού.
  • Θα προσφέρει διαδρόμους στον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο για ανεμπόδιστη χρησιμοποίηση από τις αμερικανικές εφοδιοπομπές στο Ιράκ.
  • Θα δηλώσει «πρόθυμος» σύμμαχος των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • Θα υπενθυμίσει, κλείνοντας πιθανότατα και «δουλιές», ότι οι ΗΠΑ είναι ο βασικός προμηθευτής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

*

Ποια, επομένως, θα είναι τα «κέρδη» για την Ελλάδα από αυτήν τη «νέα στρατηγική σχέση» με τις ΗΠΑ; Εδώ οι κυβερνητικοί δύσκολα κρύβουν την αδυναμία τους να απαντήσουν με κάποια σαφήνεια. Γι' αυτό επιλέγουν να μιλούν, όπως οι διάφοροι θεωρητικοί της «εθελοδουλίας», που διατείνονται ότι - ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν κερδίσει κάτι - σίγουρα δεν έχει να χάσει και τίποτε, όσο περισσότερο διαπλέκει τα συμφέροντά της με τον ισχυρότερο παγκόσμιο «παίκτη».

Αλλά εδώ υπάρχει μια ένσταση: Τόσα χρόνια με ποιον, αν όχι με τις ΗΠΑ, διέπλεκε τα ...μπούτια της η ελληνική εξωτερική πολιτική; Και πώς, αφού δεν είχε να χάσει τίποτα, τελικά έχασε και τα αυγά (Ιμια, Μαδρίτη, S-300, νέα δομή ΝΑΤΟ) και τα καλάθια (Κύπρος, Οτσαλάν, Γιουγκοσλαβία);

Οι μεν, με τις «κλαδικές» και τους «πρασινοφρουρούς», κατηγορούν τους άλλους, με τα «γαλάζια» παιδιά... Οι άλλοι, με τα «γαλάζια» παιδιά, κατηγορούν τους προηγούμενους με τις «κλαδικές». Και κείνοι, με τους «Πάχτες», και τούτοι με συνεργάτες υπουργών όπως εκείνος που πήγε να «φάει» το ΛΑΦΚΑ από τους συνταξιούχους, παίζουν το ρόλο του γάιδαρου στον ξένο αχυρώνα.

Αλλά υπάρχει ...ελπίς. Οπως βλέπετε, το μέτωπο κατά της διαφθοράς ποτέ δεν ήταν τόσο αρραγές, τόσο ευρύ και τόσο δικομματικό! Ξεκινά από τον εργολάβο Μπόμπολα του «Εθνους» και φτάνει μέχρι τον εργολάβο Σαραντόπουλο της «Απογευματινής»...

Τουτέστιν: «Βασικός μέτοχος» - Παυλόπουλος 2 - 0...

Των ... «ευχαριστιών»

Πώς επιδρούν στα περίφημα «εθνικά» συμφέροντα της χώρας οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας; Ποιο είναι το περίφημο αμερικανικό «ενδιαφέρον» για τις ελληνικές θέσεις; Πώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δικαιολογούν τα «ευχαριστώ» τους στις ΗΠΑ; Και, τελικά, τι «κέρδος» επιφέρουν αυτά τα «ευχαριστώ»;

*

Ιδού ένα πρόχειρο δείγμα:

*

«Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία μας, παρουσιάζεται μια στροφή των συμμάχων και εταίρων μας, από τη στάση της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε μας και την Τουρκία, στην υιοθέτηση των θέσεών μας».

Είναι η δήλωση - λιβάνισμα προς τις ΗΠΑ, που είχε κάνει ο Κ. Σημίτης το 1996. Αμέσως μετά τα Ιμια και το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»...

*

Σήμερα, και ενώ ο Κ. Καραμανλής προσγειώνεται στις ΗΠΑ, περισσεύουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που μιλούν για «στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ», για «σύσφιξη σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο» και για «άριστες σχέσεις», που «αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή»...

Σημειώστε: Αυτό το νέο λιβάνισμα της υποτέλειας στους Αμερικάνους εκδηλώνεται μόλις ένα μήνα μετά από τη νέα κρίση στα Ιμια και ενώ ο κ. Μολυβιάτης βρισκόταν στην Αγκυρα...

***

Αλλά:

*

Τότε, λίγο μετά τα Ιμια, τον Απρίλη του 1996, και ενώ ο Σημίτης ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Αμερική, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κατοπινός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, εμφάνιζε την επεκτατική τακτική της Αγκυρας ως «συνοριακές και εδαφικές διενέξεις» μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Σήμερα, παραμονή του ταξιδιού του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τα νέα Ιμια, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις δήλωσε ότι στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπάρχουν «διαφιλονικούμενες περιοχές»...

***

Αυτά επί ΠΑΣΟΚ, αυτά και επί ΝΔ. Βίοι παράλληλοι...


Το ΠΑΣΟΚ κατά της... διαφθοράς!

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 37 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (χαράς στα... αντανακλαστικά τους) έσπευσαν με Ερώτησή τους στη Βουλή να καταγγείλουν την υπόθεση με τον πρώην συνεργάτη του Προκόπη Παυλόπουλου μιλώντας (και πολύ σωστά) για «μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης».

Εμείς, δεδομένου ότι ανάμεσα στους άλλους υπογράφοντες υπάρχει και το όνομα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτη Κοσμίδη, δηλαδή του στενότερη συνεργάτη του κ. Σημίτη καθ' όσον ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός, μια απορία έχουμε:

Ο κ. Κοσμίδης καθώς είναι τόσο ευαίσθητος (όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) όταν εγείρονται ζητήματα «ηθικής και πολιτικής τάξης», υπάρχει μια ερώτηση, μια δήλωση, μια κίνηση στην οποία να προέβη σε περιπτώσεις όπως, π.χ., όταν ο Μαλέσιος διέμενε σε σπίτι που του είχε «παραχωρήσει» επιχειρηματίας διαπλεκόμενος με δουλιές του δημοσίου, ή όταν άλλοι στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη κατηγορούνταν ότι λιάζονταν στα «κότερα» της «μπουρζουαζίας», ή όταν ο Νεονάκης τζιράριζε 22 δισ. στο Χρηματιστήριο, ή όταν ο Σαλαλές, ο Ροκόφυλλος, ο Πανταγιάς κλπ. διέπρεπαν στο δημόσιο βίο της χώρας;...

1498 Ο Βάσκο ντε Γκάμα έφτασε στις ακτές της Ινδίας, έχοντας ανακαλύψει το θαλάσσιο δρόμο προς αυτήν.

1825 Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Παπαφλέσσας με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγυπτίους του Ιμπραήμ. Σκοτώθηκαν όλοι οι Ελληνες και 600 Αιγύπτιοι. Στο Μανιάκι κόπηκε το νήμα της ζωής του Γρηγορίου Δικαίου, του Παπαφλέσσα, μιας από τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης. Ηταν από τους ηγέτες που πίστευαν ότι η Επανάσταση θα ολοκληρωθεί όταν ο λαός ξεκαθαρίσει όχι μόνο τους Τούρκους κατακτητές, αλλά και τους κοτζαμπάσηδες δυνάστες του. Γι' αυτό ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μισητός από τους προκρίτους.

1941 Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης.

1950 Πανελλαδική απεργία 75.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων για αύξηση των αποδοχών τους. Διαρκεί μια βδομάδα και αναστέλλεται από την κυβερνητική διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.

1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.

Απίστευτο!

«Οταν η χρήση των μαλακών ναρκωτικών έχει τέτοιο βαθμό διάδοσης, ανάμεσα σε ανήλικους χρήστες, θεωρώ πως πρέπει να τους πείσουμε, πως αν πρόκειται έτσι κι αλλιώς να δοκιμάσουν κάποιο ναρκωτικό, είτε για να γίνουν αρεστοί και αποδεκτοί στη μικροκοινωνία τους, είτε για να γνωρίσουν την εμπειρία, ας επιλέξουν το λιγότερο επικίνδυνο, το λιγότερο εθιστικό»!!!

*

Από την εισήγηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ε.Τζαμπάζη, στη χτεσινή ημερίδα του ιδρύματος «Αντρέας Παπανδρέου», με θέμα τα ναρκωτικά.

Να τη χαίρεται ο πρόεδρός της (που παλιότερα τασσόταν υπέρ της καλλιέργειας φούντας στα μπαλκόνια)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ