ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΨΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΟΥΣ
«Στρατηγική συμμαχία» υπό τις ΗΠΑ
  • «Αναβαθμισμένο ρόλο» στα σχέδια των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και Μ. Ανατολή επιδιώκει ο Κ. Καραμανλής, αναλαμβάνοντας επικίνδυνες δεσμεύσεις απέναντι στους Αμερικανούς
  • Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Η στρατηγική συνεργασία πάει πέρα από επιμέρους συνεργασίες

Πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή και γενικότερα βάζει τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή, προσαρμόζοντας ταυτόχρονα τις «λύσεις» στα λεγόμενα εθνικά θέματα στα αμερικανικά συμφέροντα.

Η δεύτερη, μέσα σε ένα χρόνο, συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Τζ. Μπους απόψε στο Λευκό Οίκο έχει προετοιμαστεί ώστε ο Ελληνας πρωθυπουργός να εκφράσει έμπρακτα την πρόθυμη συστράτευση στη «σταυροφορία των ΗΠΑ» ενάντια στους λαούς της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και των Βαλκανίων, διεκδικώντας ως αντάλλαγμα την ανάθεση ενός «αναβαθμισμένου ρόλου» στο πλαίσιο πάντα της αμερικανικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση έχει βαφτίσει την όλη επιχείρηση προσαρμογής και υποτέλειας στις ΗΠΑ ως «στρατηγική συνεργασία», ενώ από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δεν κρύβουν τις προσδοκίες τους από την αποψινή συνάντηση, να κάνει δηλαδή ο Ελληνας πρωθυπουργός «γενναιόδωρες προτάσεις».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να εμπλακεί πιο ενεργά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προσφέροντας νέες «διευκολύνσεις» στους Αμερικανούς, μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ειδικότερα, η κυβέρνηση μπαίνει πιο βαθιά στον πόλεμο στο Ιράκ είτε προσφέροντας λιμάνια και αεροδιαδρόμους για τη μεταφορά αμερικανικών αρμάτων μάχης και πολεμικού υλικού είτε συμμετέχοντας στην εκπαίδευση των ταγματασφαλιτών του Ιράκ είτε στην «ανασυγκρότηση» του υπό αμερικάνικη κατοχή κράτους. Επιπλέον αναλαμβάνει να οργανώσει, υπό την άμεση καθοδήγηση των ΗΠΑ, διεθνή διάσκεψη για την «προώθηση της δημοκρατίας» στη Μέση Ανατολή, πράγμα που επιβεβαίωσε χτες και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, αν και όπως είπε δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Προσδιορίζοντας το περιεχόμενο του όρου «στρατηγική συνεργασία» ο εκπρόσωπος είπε ότι «ο όρος στρατηγική συνεργασία πηγαίνει πέραν της επιμέρους τακτικής συνεργασίας, προσδίδει βάθος χρόνου». «Συζητάμε», τόνισε, «για νέα πεδία συνεργασίας».

Στο «τραπέζι» των συνομιλιών Καραμανλή - Μπους θα βρεθούν ακόμα το Κόσσοβο, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να υποστηρίζει εδώ και καιρό την προωθούμενη από την Ουάσιγκτον ανεξαρτητοποίηση και την αλλαγή των συνόρων, καθώς και το «αγκάθι» της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στο Κυπριακό, ο Μπους περιμένει, όπως είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, να ακούσει από τον Ελληνα πρωθυπουργό αν ο Τ. Παπαδόπουλος «έχει βάλει μυαλό» ώστε να αποδεχτεί, αναλλοίωτο, το «σχέδιο Ανάν». Η προμήθεια αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών, ίσως και πλοίων, καθώς και η αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας αναμένεται να θιγούν στη συνάντηση.

«Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπους βλέπει για δεύτερη φορά εντός ενός έτους τον Ελληνα πρωθυπουργό λέει πολλά», τόνισε στο ΑΠΕ Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό της Π. Μολυβιάτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως τον «καλύτερο φίλο της Αμερικής στα Βαλκάνια».

Ο Κ. Καραμανλής, μετά το ραντεβού στο Λευκό Οίκο, θα μεταβεί στη Βοστόνη, όπου την Κυριακή θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Ταφτς.

Η «Ουάσιγκτον Τάιμς»

Η Ελλάδα προσδοκά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο «την εμπέδωση των ήδη αναβαθμισμένων ελληνοαμερικανικών σχέσεων», τονίζει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς» σε άρθρο της που αναφέρεται στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα, που θεωρείται ότι εκφράζει τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, σημειώνει ότι στα θέματα που θα απασχολήσουν τους δυο ηγέτες συγκαταλέγονται ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η στασιμότητα που παρατηρείται στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, για τις οποίες, επικαλούμενη εκτιμήσεις διπλωματών, σημειώνει ότι δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι η συνάντηση αποτελεί την κορύφωση έντονων διπλωματικών επαφών του πρόσφατου παρελθόντος, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ως «ο καλύτερος φίλος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια» και ως «στρατηγικός εταίρος» στην προσπάθεια προώθησης του εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σημειώνει ότι «ο εκλεγείς στα 47 του χρόνια νεότερος πρωθυπουργός στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας», επισκέπτεται την Ουάσιγκτον την ίδια στιγμή που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία - μια παραδοσιακή αντίπαλο της Ελλάδας - διέρχονται μια λεπτή φάση και αναφέρει ότι η Αγκυρα έχει μετριάσει εσχάτως την κριτική της προς την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ και εμφανίζεται προβληματισμένη από «την έκδηλη ανάδυση της Ελλάδος σε άξονα της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή». Η «Ουάσιγκτον Τάιμς» τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα φιλοξενεί μια μεγάλη αμερικανική αεροπορική και ναυτική βάση στην Κρήτη και έχει υποσχεθεί να συμβάλει στην εκπαίδευση του ιρακινού προσωπικού ασφαλείας, ενώ δραστηριοποιείται ήδη στο Αφγανιστάν, όπου τον προσεχή Δεκέμβρη θα αναλάβει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Λαχτάρισαν στη Λάρισα!

Στη χώρα μας υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν με τίποτα να «χωνέψουν» ότι ο ελληνικός λαός, στη μεγάλη του πλειοψηφία, εξακολουθεί να διακατέχεται από αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα, τα οποία και εκδηλώνει με κάθε ευκαιρία. Είναι αυτοί που «βγάζουν σπυράκια» βλέποντας τις λαϊκές διαδηλώσεις να καταλήγουν μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία και τις φιλειρηνικές πορείες να έχουν αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Περισσότερο τους ενοχλεί το γεγονός ότι στην ψυχή του απλού Ελληνα, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, υπάρχει άσβεστη η φλόγα του πατριωτισμού και της εθνικής περηφάνιας, σε μια εποχή, μάλιστα, παγκόσμιας αμερικανικής επικυριαρχίας κι ενώ έχει επιβληθεί κι επικρατήσει ο αμερικάνικος τρόπος ζωής.

Αυτό το «ελληνικό αγκάθι» είναι «καρφί» στα μάτια της αμερικάνικης πρεσβείας, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να ξεριζώσει από τη χώρα μας τον «αντιαμερικανισμό». Πότε με την προπαγάνδα και πότε με απειλές, οι εκπρόσωποι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού επιχειρούν είτε να ξεγελάσουν, είτε να τρομοκρατήσουν το λαό μας για να τον εντάξουν στη «στρούγκα» των προσκυνημένων. Και «σκυλιάζουν» βλέποντας ότι αυτή η προσπάθεια δε φέρνει αποτελέσματα, παρά τη στήριξή της από τους εκάστοτε κυβερνώντες κι άλλους ντόπιους υπηρέτες τους. Ομως, «δεν το βάζουν κάτω» και συνεχίζουν, προσθέτοντας στη δούλεψή τους κι άλλους πρόθυμους να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων.

Το στόχο αυτό είχε και η εκδήλωση για τον «αντιαμερικανισμό», που διοργάνωσε ο Ελληνοαμερικανικός Σύνδεσμος Λάρισας, με ομιλητές τον Σ. Χατζηγάκη, τον Α. Ανδριανόπουλο και τον Κρις Σπύρου, πρώην πρόεδρο της Βουλής της αμερικάνικης πολιτείας του New Hampshire, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Και, βεβαίως, δεν είναι τυχαίο ότι η εκδήλωση έγινε λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και με την ανακοίνωση εγκατάστασης στρατηγείου του ευρωστρατού στη Λάρισα. Οι διοργανωτές και οι προσκαλεσμένοι «βγήκαν από τα ρούχα τους», βλέποντας δεκάδες Λαρισαίους, μαζί τους και τον Τ. Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ, να «εισβάλλουν» στο χώρο και να καταγγέλλουν την επιχείρηση αθώωσης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για τα εγκλήματά του στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Το ρόλο του τιμητή των αντιιμπεριαλιστών της Λάρισας ανέλαβε «Το Βήμα» και λάβρος επιτέθηκε εναντίον τους ο αρθρογράφος του, Πρετεντέρης, που δε χάνει ευκαιρία να επιδείξει τον αντικομμουνισμό του. Εμφανιζόμενος σαν «άδολος δημοκράτης», κατηγόρησε τους κομμουνιστές για αντιδημοκρατισμό κι ότι δεν ανέχονται τον ελεύθερο διάλογο! Λες και η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπούσε στην ανταλλαγή απόψεων κι όχι στην επιβολή της αμερικάνικης προπαγάνδας. Εξέφρασε, μάλιστα, τον προβληματισμό του για την «έλλειψη κοινωνικής αντίδρασης σ' αυτό το φαινόμενο», καλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, κάποιους, που πάντα «καιροφυλακτούν», ν' αναλάβουν δράση κατά των κομμουνιστών κι όσων άλλων αντιδρούν στην επιχείρηση «καλοπιάσματος» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Αλλά, ό,τι και να κάνουν η αμερικάνικη πρεσβεία και οι «Πρετεντέρηδές» της, οι κομμουνιστές δε θα σταματήσουν την αντιιμπεριαλιστική δράση τους και οι Ελληνες δε θα μετατραπούν σε «πειθήνια αμερικανάκια»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ