ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2005
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΠΕΡΟΥ - ΠΑΝΑΜΑΣ
Σε ρυθμό διαδηλώσεων

Ο λαός της Βολιβίας είναι εδώ και δύο βδομάδες στους δρόμους

Associated Press

Ο λαός της Βολιβίας είναι εδώ και δύο βδομάδες στους δρόμους
ΛΑ ΠΑΣ-ΛΙΜΑ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-

Οι Ενοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν στη Βολιβία για να υπερασπίσουν το προεδρικό μέγαρο και να αποτρέψουν τους διαδηλωτές, που το πολιορκούν εδώ και μέρες, για να το καταλάβουν. Εντούτοις, χτες το λαϊκό κίνημα «έκανε μία παρένθεση», δίνοντας και πάλι ραντεβού σήμερα.

Οπως δήλωσαν από κοινού ο ηγέτης των αγροτών ιθαγενών Ρόμαν Λοάισα και ο ηγέτης του Κινήματος για το Σοσιαλισμό-(MAS), Εβο Μοράλες, σεβόμενοι τη γιορτή των Καθολικών Corpus Cristi, κάνουν «ανακωχή» και δίνουν στην κυβέρνηση του Κάρλος Μέσα προθεσμία έως σήμερα να αρχίσει τις διαβουλεύσεις για τη σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης αλλιώς από την Παρασκευή η κυβέρνηση θα λάβει «γνώση» καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών και οργανώσεων βρίσκεται καθ' οδόν και θα δώσει το μαχητικό «παρών» στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής. Μέρα που θα είναι η αυλαία - προς το παρόν - της πρώτης βδομάδας της γενικής απεργίας επ' αόριστον και των δύο τελευταίων βδομάδων των κινητοποιήσεων, απαιτώντας την εθνικοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών - πετρέλαιο και φυσικό αέριο - αλλά και Συνταγματική Συνέλευση, στα πρότυπα της Βενεζουέλας, που θα θέσει σε νέα βάση οικονομία και κοινωνία στη χώρα.

Στο μεταξύ, η δυσοσμία «πραξικοπήματος» που παραλίγο να πνίξει τη Βολιβία εξαιτίας της εισβολής στο προεδρικό μέγαρο δύο αξιωματικών που ζητούσαν την παραίτηση του Μέσα, έχει σχετικώς καταλαγιάσει, καθώς η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε πίστη στο Σύνταγμα και στην κυβέρνηση... Πάντως, τίποτα δεν έχει τελειώσει στη Βολιβία. Και φαίνεται η φωτιά της εξέγερσης που σιγοκαίει, έχει επεκταθεί. Με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΚΚ Βολιβίας κάλεσε σε λαϊκή ενότητα ώστε ο αγώνας να έχει αποτέλεσμα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Στο γειτονικό Περού, η κυβέρνηση του Αλεχάντρο Τολέδο, που έτσι κι αλλιώς παραπαίει, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει επειγόντως υψηλόβαθμη επιτροπή διαπραγματεύσεων στην επαρχία Εσπινάρ -νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λίμα, στις περουβιανές Ανδεις - όπου και τα ορυχεία χαλκού της Τιντάγια, που ανήκει από το 1996 στην αυστραλέζικων συμφερόντων εταιρία BHP Billiton Ltd. Ορυχείο που βρίσκεται υπό την πολιορκία των ανθρακωρύχων, που από χτες το κατέλαβαν ζητώντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση και τα κέρδη.

Τέλος, οι διαδηλώσεις στον Παναμά συνεχίστηκαν χτες για τρίτη μέρα, και για άλλη μία φορά αντιμετωπίστηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο από τις αστυνομικές δυνάμεις. Δεκάδες τραυματίες και στις χτεσινές διαδηλώσεις, 240 συλλήψεις και άγνωστος αριθμός προσωρινά συλληφθέντων φοιτητών σύμφωνα με το ΑΡ. Οι χτεσινές συγκρούσεις ξέσπασαν όταν η διαδήλωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων, πλησίασε στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου και το Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις είχαν στόχο να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ματαιώσει το σχέδιο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια για τους άνδρες και από τα 57 στα 62 για τις γυναίκες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.- Την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των διοικητών των μονάδων στις οποίες υπηρετούσαν οι 45 στρατιώτες και αξιωματικοί που έχασαν τη ζωή τους στις Ανδεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Χιλής. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και δέκα έτη, εφόσον τελικά κριθούν ένοχοι για παράβαση καθήκοντος.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Το τέλος του διαλόγου της κυβέρνησης με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς αντάρτες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, ζητώντας παράλληλα τη σύλληψη του Ντιέγο Φερνάντο Μουρίγιο, ο οποίος είναι ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης AUC. Ο Κολομβιανός πρόεδρος επικαλέστηκε την παραβίαση από πλευράς ανταρτών της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Αναβάλλεται έως τον προσεχή Δεκέμβρη η διεθνής διάσκεψη «δωρητών» που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνη, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της διορισμένης κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Ο λόγος δεν εξηγήθηκε.

ΜΟΣΧΑ.- Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά στο στομάχι τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή θυγατρικής της ρωσικής πετρελαϊκής Γιουκός στη Σιβηρία, μετέδωσαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΤΖΑΜΟΥ.- Αγριες μάχες στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ αναφέρονταν χτες, με τουλάχιστον εννέα νεκρούς και πάνω από δέκα τραυματίες.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Σε συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τη ΝΑ Ασία, Κρ. Ρόκα, ο στρατηγός/«πρόεδρος» Π. Μουσάραφ «απαίτησε» χτες να τιμωρηθούν οι δεσμοφύλακες στο Γκουαντανάμο που βεβήλωσαν το Κοράνι (βλ. σχετικό ρεπορτάζ). Τη... δίκαιη οργή του μετρίασε κάπως το πακέτο βοήθειας 147,6 εκατ. δολαρίων.

ΣΟΦΙΑ.- Το Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ - του πρώην βασιλιά Σαξκομπουργκότσκι - ανακοίνωσε, μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που αναφέρουν ότι η αποχή ενόψει των εκλογών της 25ης Ιούνη ίσως φθάσει το 60%, ότι θα προσφέρει κινητά, σουβλάκια και λαχεία στους ψηφοφόρους σε ειδικά... περίπτερα πλάι στις κάλπες.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Στη φυλακή ο ηγέτης του Μπατασούνα

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη βομβιστική επίθεση που οι αρχές αμέσως απέδωσαν στην ΕΤΑ και ο ηγέτης του Μπατασούνα, κόμματος που θεωρείται πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, Αρνάλντο Οτέγι, βρέθηκε στη φυλακή όπου και θα κρατηθεί μέχρι τη στιγμή που θα καταβάλει ως εγγύηση το «ευκαταφρόνητο» ποσό των 400.000 ευρώ!

Η απολογία του Αρνάλντο Οτέγι στον ανακριτή ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και μέχρι την καταβολή του ποσού, κρατείται, αφού κατά την «El Mundo», στο σκεπτικό του ο ανακριτής αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα του Οτέγι συνδέεται με τη βασκική οργάνωση ΕΤΑ. Ακόμη και όταν καταβληθεί εγγύηση ισχύουν περιοριστικοί όροι, όπως απαγόρευση εξόδου από την Ισπανία και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένει.

Υπενθυμίζεται ότι το Μπατασούνα κηρύχτηκε εκτός νόμου με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, με αποτέλεσμα οι βουλευτές του να απολέσουν τη βουλευτική ασυλία και παρά το γεγονός ότι το κόμμα των Βάσκων απορρίπτει τα περί σχέσεων με την ΕΤΑ, ωστόσο, αρνείται να καταδικάσει τη δράση της. Τέλος, οι ισπανικές Αρχές αναζητούν έναν ακόμα πρώην βουλευτή, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στην ανακρίτρια για να απολογηθεί.

ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Δημοσκοπήσεις: αυξάνεται το «όχι»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μια ακόμη δημοσκόπηση, η ενδέκατη κατά σειρά, εμφανίζει το «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» να προηγείται στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων και μάλιστα να αυξάνει τη διαφορά του από το «ναι» φθάνοντας στο 55%. Παρ' όλα αυτά, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο, εφόσον το συνολικό ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται μεταξύ του 20% - 23%, και όλα μπορούν να ανατραπούν στις κάλπες την Κυριακή.

Το κλίμα πάντως είναι βαρύ στο «στρατόπεδο» των υποστηρικτών του «ναι». Αργά χτες βράδυ, ο Πρόεδρος Σιράκ, στο τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα, κάλεσε τους Γάλλους «να ψηφίσουν για την Ευρώπη και όχι για την πολιτική της κυβέρνησης» τονίζοντας ότι το «ναι» είναι μονόδρομος για τα συμφέροντα της Γαλλίας και ότι ένα «όχι» θα έχει βαρύ τίμημα για τη χώρα. Οι εκκλήσεις από πολιτικούς από όλον τον κόσμο συνέχισαν να δημοσιεύονται, χτες, στο γαλλικό Τύπο. Μεταξύ αυτών, άρθρο του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή φιλοξενείται στη «Φιγκαρό», ενώ η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, υπογράφει μαζί με άλλους 21 δημάρχους ευρωπαϊκών πόλεων κείμενο υπέρ του «ναι».

Το «τελευταίο της χαρτί» έπαιξε, χτες, με κύριο άρθρο της και η κεντροαριστερή εφημερίδα «Λε Μοντ», σε μια προσπάθεια, να πείσει τους ψηφοφόρους του Σοσιαλιστικού κόμματος, κυρίως, που φέρονται, κατά το ήμισυ, έτοιμοι να μην εγκρίνουν το «ευρωσύνταγμα». Η «Μοντ» χαρακτηρίζει «αυταπάτη» το να πιστεύει κανείς ότι το «όχι» μπορεί να οδηγήσει σε μια εναλλακτική λύση και τονίζει με νόημα ότι «η Γαλλία θα αποδυναμωθεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ