ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2005
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εκκαθάριση» παντού

Καταρρίφθηκε αμερικανικό διθέσιο ελικόπτερο

Θύματα των Αμερικανών «απελευθερωτών» και Ιρακινών «κουίσλιγκ»

Associated Press

Θύματα των Αμερικανών «απελευθερωτών» και Ιρακινών «κουίσλιγκ»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών ενόψει της εφαρμογής, από τις αρχές της επόμενης βδομάδας, των νέων έκτακτων μέτρων ασφαλείας στη Βαγδάτη. Προς το παρόν, πάντως, συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις και αντάρτες κατάφεραν να καταρρίψουν, κοντά στην Μπαακούμπα, ένα αμερικανικό διθέσιο ελικόπτερο.

Σε «εχθρικά πυρά» οφείλεται η πτώση του ελικοπτέρου «ΟΗ-58 Kiowa», χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια «επιχειρήσεων», έξω από την Μπαακούμπα. Οι δύο Αμερικανοί πιλότοι σκοτώθηκαν ενώ ένα δεύτερο ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί τελικά στην κοντινή αμερικανική βάση.

Στη Μοσούλη, 1 Ιρακινός αστυνομικός και 1 περαστικός σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών κατά αστυνομικής περιπόλου. Στο Τικρίτ, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με στόχο αστυνομική περίπολο, στοίχισε, τελικά, τη ζωή σε 2 πολίτες ενώ τραυματίστηκαν 18 άτομα, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί. Από επίθεση με όλμους κατά αστυνομικού τμήματος στη βόρεια Βαγδάτη, σκοτώθηκε ο φύλακας της γειτονικής βιοτεχνίας ξυλείας και τραυματίστηκαν 4 άνθρωποι. Τέλος, στην περιοχή των φυλακών Αμπού Γράιμπ αντάρτες κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα του εκεί πετρελαιαγωγού.

Στο μεταξύ, οι ετοιμασίες συνεχίζονται για την έναρξη τη Δευτέρα, της επιχείρησης «Αστραπή», όπως ονομάζεται. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στους δρόμους της Βαγδάτης από τη Δευτέρα θα στηθούν εκατοντάδες σημεία ελέγχου και άλλα τόσα θα μετακινούνται διαρκώς, ενώ περισσότεροι από 40.000 Ιρακινοί αστυνομικοί θα βρίσκονται σε διαρκή περιπολία. Στην επιχείρηση οι κατοχικές δυνάμεις, όπως ανακοινώθηκε, θα διαδραματίσουν, αρχικώς τουλάχιστον, υποστηρικτικό ρόλο.

Αντίθετα, στη Χαντίθα, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν μόνες τους την «εκκαθάριση» της πόλης. Οι μάχες συνεχίζονταν χτες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, και αργά το βράδυ ζητήθηκε η συμβολή και αμερικανικών μαχητικών που πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές πάνω από κατοικημένες περιοχές. Την ίδια ώρα, πάντως, προφανώς για τα «μάτια του κόσμου», ο αμερικανικός στρατός διεξάγει «έρευνα» για τις συνθήκες υπό τις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου σε σημείο ελέγχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί, αλλά και για το θάνατο ενός κρατουμένου στην Αμπού Γράιμπ από πυροβολισμό.

Ολα αυτά δεν εμπόδισαν, πάντως, τον υπουργό Πετρελαίου να μεταβεί στη Νατζάφ για να συσκεφθεί με τον Μεγάλο Αγιατολάχ Σιστάνι, το θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, στον οποίο υποσχέθηκε ότι θα κατασκευαστεί πετρελαιαγωγός κοντά στην πόλη.

Συριακές διευκρινίσεις, αμερικανικές πιέσεις

Περισσότερους από 1.200 «ξένους μαχητές» που προσπάθησαν να περάσουν στο Ιράκ διά μέσου Συρίας έχουν συλλάβει, τους τελευταίους μήνες, οι συριακές αρχές. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Φαϊσάλ Μεκντάντ, απαντώντας στις αμερικανικές κατηγορίες ότι τα συριακά σύνορα είναι διάτρητα και ότι από εκεί «πολλοί τρομοκράτες εισέρχονται στο Ιράκ». Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωνε χτες ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίθετο το ΚΚΕ με τον «εκδημοκρατισμό» των ΗΠΑ

Συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ Αλ Σουράα. Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες και την ευρύτερη περιοχή.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το ρόλο της Ελλάδας στην εξυπηρέτηση της πολιτικής των ΗΠΑ και του σχεδίου περί δήθεν εκδημοκρατισμού της περιοχής και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ με αυτή την πολιτική.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στο Λίβανο και την αναγκαιότητα να εκφραστούν πολιτικά όλα τα κόμματα σε ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο στις επικείμενες εκλογές. Για το Παλαιστινιακό, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και τη συμπαράσταση των κομμουνιστών της Ελλάδας στον αγώνα του ιρακινού λαού ενάντια στις δυνάμεις κατοχής.

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε την επιθετική και εχθρική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία και τη στάση ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, όπως της Γαλλίας, που παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Συρίας και ο αγώνας κατά της «νέας τάξης πραγμάτων» που θέλουν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές.

Από την πλευρά του ο Φαρούκ Αλ Σουράα ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τις θέσεις του και τη στάση που κρατά απέναντι στα ζητήματα της περιοχής, καθώς και για τη συμβολή που έχει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ των δυο λαών.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Το προτεκτοράτο «ψήνεται»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως δεν τηρείται ούτε ένα από τα οκτώ κριτήρια που έχει θέσει ο ΟΗΕ περί σεβασμού των μειονοτικών και άλλων ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, διατύπωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε σχετική έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, το οποίο χτες επρόκειτο να εξετάσει την πρόοδο στην εφαρμογή των κριτηρίων και τη γενικότερη κατάσταση στο προτεκτοράτο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει πως «πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν στο Κοσσυφοπέδιο, αφού παρατηρούνται πολλές ελλείψεις σε προτεραιότητες - κλειδιά» και πως γεγονότα όπως η προ δύο μηνών δολοφονική απόπειρα κατά του «προέδρου» του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα φανερώνουν πως στην περιοχή εξακολουθούν να υπάρχουν «στοιχεία πρόθυμα να καταφύγουν στη βία».

Παρά τη δυσαρέσκεια του Ανάν για τα ανεκπλήρωτα κριτήρια που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη ως προϋπόθεση για την έναρξη ή μη της διαδικασίας καθορισμού του τελικού «στάτους κβο» της επαρχίας, ανήγγειλε πως τον ερχόμενο μήνα θα αρχίσει η συζήτηση για την εφαρμογή ή όχι των κριτηρίων ασφάλειας, μειονοτικών δικαιωμάτων, οικονομικής ανάπτυξης κλπ στο Κοσσυφοπέδιο. Αναφερόμενος στα σκάνδαλα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης της σημερινής «κυβέρνησης» στο Κοσσυφοπέδιο, σημείωσε πως η αστυνομική αποστολή του ΟΗΕ ερευνά τις καταγγελίες και τα στοιχεία που της έδωσε το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα» του Χασίμ Θάτσι (πρώην αρχηγός των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ) για συγκεκριμένες «εγκληματικές δραστηριότητες» μελών της σημερινής «κυβέρνησης»...

Ο «Ομιλος» ξαναχτυπά...

Παράλληλα, ο «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» («μη κυβερνητικό» ίδρυμα για την προώθηση ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών σχεδίων) ξαναχτύπησε με νέα έκθεσή του για το Κοσσυφοπέδιο. Προέβλεψε πως η περιοχή θα μπορούσε «να επανολισθήσει στην αστάθεια επηρεάζοντας όλα τα Δυτικά Βαλκάνια», εκτός και εάν η «διεθνής κοινότητα» αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων των Κοσσοβάρων Αλβανών (κύρια μεταξύ της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσόβου», του «προέδρου» Ιμπραήμ Ρουγκόβα και του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου», του πρώην αρχηγού του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι).

Γι' αυτό και ο «Ομιλος» «πρότεινε» ως «λύση» την προσωρινή απελευθέρωση του πρώην «πρωθυπουργού» του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι (που κρατείται στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατηγορούμενος για βασανιστήρια και σφαγές Σέρβων του Δυτικού Κοσσυφοπεδίου...), επειδή τάχα αυτός θα μπορούσε να παίξει ρόλο «συμφιλιωτή» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Πρίστινα «στέλνοντας, σ' αυτή την κρίσιμη κατάσταση για το μελλοντικό στάτους της περιοχής, μηνύματα υπέρ της ειρήνης»!

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέο μακελειό σε τέμενος

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 65 τραυματίστηκαν χτες σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο τέμενος Μπάρι Ιμάμ, που βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από την κατοικία του πρωθυπουργού Σαουκάτ Αζίζ, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια και στην αυστηρά φρουρούμενη περίκλειστη διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας του Πακιστάν, μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το μακελειό είχε θύματα δεκάδες γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον Τάρικ Μεχμούντ Πίρζαντα, υψηλόβαθμο δημοτικό σύμβουλο. Ο στρατηγός-«Πρόεδρος», Περβέζ Μουσάραφ, σε δηλώσεις του, στάθηκε στο ότι η επίθεση είχε στόχο πιστούς και από τα δύο μεγαλύτερα δόγματα του Ισλάμ: «Σουνίτες και σιίτες βρίσκονταν μαζί» στο τέμενος που έγινε στόχος, τόνισε, καλώντας τους πολίτες να καταπολεμήσουν τη «θρησκευτική τρομοκρατία, το σεχταρισμό και τον εξτρεμισμό».

Μία μέρα νωρίτερα, στη χώρα βρισκόταν η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Ν/Α Ασία, Κριστίνα Ρόκα. Οι Αμερικανοί επιδιώκουν να διατηρήσουν στην εξουσία τον Μουσάραφ, τον «φιλικό δικτάτορα», που αυτοανακηρύχτηκε Πρόεδρος κατόπιν μιας εκλογικής παρωδίας και παρέβη τις υποσχέσεις του στα τέλη του 2004, όταν δεν αποχώρησε, όπως είχε δεσμευτεί, από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ