ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2005
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Στην τελική ευθεία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το «όχι» προηγείται με ποσοστό μεταξύ του 53%-55% και οι αφίξεις στη Γαλλία του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και του Ισπανού πρωθυπουργού Λουίς Θαπατέρο δε μοιάζουν ικανές να αντιστρέψουν το κλίμα για το αυριανό δημοψήφισμα για το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα». Οπως προκύπτει από έρευνες που διεξήχθησαν στο περιθώριο των δημοσκοπήσεων, υπέρ του «όχι» τάσσεται η πλειοψηφία σχεδόν όλων των επαγγελματικών και ηλικιακών ομάδων, με εξαίρεση τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Επίσης, προκύπτει ότι ο κορμός της γαλλικής κοινωνίας, δηλαδή οι μισθωτοί όλων των κατηγοριών απορρίπτουν, σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, τη Συνθήκη. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία αν σκεφθεί κανείς ότι το 90% του γραπτού Τύπου στη Γαλλία έχει ταχθεί υπέρ του «ευρωσυντάγματος», όπως έχει πράξει και το 60% - 70% των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η γαλλική κοινή γνώμη να βομβαρδίζεται με επιχειρήματα υπέρ της Συνθήκης.

Υστατη έκκληση

«Η στιγμή είναι κομβική, η ευθύνη μας ιστορική» τόνισε στο τελευταίο διάγγελμά του προς το γαλλικό λαό ο Πρόεδρος Σιράκ. «Αν απορριφθεί η Συνθήκη, θα αρχίσει μια περίοδος διαίρεσης για την Ευρώπη» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Σιράκ. Μια τελευταία προσπάθεια έκανε και ο πρώην Πρόεδρος και επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής της Συνθήκης, ντ' Εστέν, καλώντας τους Γάλλους να «κάνουν το όνειρο όλων των Ευρωπαίων πραγματικότητα».

Στο πλευρό του «όχι»

Στο άλσος της πόλης «Harnes» στο Pas de Calais, βρέθηκαν, στις 22 Μάη, οι ευρωβουλευτές Γιώργος Τούσσας του ΚΚΕ, Jacky Hennin του ΚΚ Γαλλίας και δήμαρχος του Calais, ο Marko Rizzo των Ιταλών Κομμουνιστών και ο Helmuth Markov του PDS Γερμανίας, για να συμμετάσχουν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚ Γαλλίας κατά του «ευρωσυντάγματος», με τη συμμετοχή πάνω από 5.000 εργαζομένων.

Το «όχι» των κομμουνιστών, του λαού της περιφέρειας του Pas de Calais και γενικότερα της Γαλλίας, στο «ευρωσύνταγμα», εξήρε ο Henin επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Στην περιφέρεια Nord Pas de Calais έκλεισαν τα ανθρακωρυχεία και απολύθηκαν 250.000 εργάτες. Εγιναν 40.000 απολύσεις από τη χαλυβουργία. Οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις έχουν σβήσει από το χάρτη της περιφέρειας, με πάνω από 100.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Οι ψαράδες των ακτών της Μάγχης είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι Helmut Markov και Marco Rizzo επισήμαναν την όξυνση όλων των προβλημάτων των εργαζομένων στις χώρες τους, την πείρα της πάλης του εργατικού κινήματος και υπογράμμισαν τη συμβολή των κομμουνιστών στη μεγάλη μάχη του ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα».

Στη μαζική συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας μετέφερε το μήνυμα του αγώνα της εργατικής τάξης από τη χώρα μας, το διπλό ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» και στην ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίου διεκδικητικού πλαισίου πάλης σύγκρουσης - ρήξης με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Για να απεγκλωβιστούν εργατικές λαϊκές δυνάμεις από την κυρίαρχη ιδεολογική - πολιτική επίδραση της αστικής τάξης των συντηρητικών - κεντροδεξιών και σοσιαλδημοκρατικών - κεντροαριστερών πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου. Για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για να ικανοποιηθούν τα ώριμα αιτήματα των εργαζομένων. Για ριζικές αλλαγές, για λαϊκή ευημερία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ «G8»
Η Αφρική στο στόχαστρο

ΡΩΜΗ.--

Η Αφρική στο στόχαστρο του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, που ξεκίνησε χτες την περιοδεία του σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία ως προεδρεύων της «G8» από τη Ρώμη. Φυσικά επισήμως η ατζέντα Μπλερ για τα θέματα που πρέπει να είναι τα σημαντικότερα των ισχυρών του κόσμου, είναι η παροχή βοήθειας για την ανάπτυξη της Αφρικής και η κλιματική αλλαγή...

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναζητεί στήριξη στην πρότασή του να διπλασιαστεί η οικονομική βοήθεια προς την Αφρική, η παραγραφή του χρέους των φτωχότερων κρατών του πλανήτη.

Στη Ρώμη λοιπόν, ο Μπλερ συνάντησε τον πρώτο «φίλο» τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι... ο οποίος δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη Μπλερ για τα σημαντικά θέματα.

Αν και ο Μπερλουσκόνι φάνηκε να στηρίζει γενικά - χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες - την ατζέντα που προωθεί ο Μπλερ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση να διπλασιαστεί η οικονομική βοήθεια προς την Αφρική.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, θα δει τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ θα έχει τηλεδιασκέψεις με τους πρωθυπουργούς του Καναδά και της Ιαπωνίας. Η Βρετανία προεδρεύει φέτος της «G8», εξ ου και ο Τόνι Μπλερ υποδέχεται στις 6-8 Ιούλη στο Γκλενίγκλς της Σκοτίας τους ηγέτες της «Ομάδας των Οκτώ» - Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Αποφυλακίστηκε ο ηγέτης του εκτός νόμου βασκικού κόμματος Μπατασούντα, καθώς οι δικηγόροι του κατέβαλαν τελικώς το συνολικό ποσό της εγγύησης, ύψους 400.000 ευρώ. Ο Αρλάντο Οτέγι συνελήφθη κατόπιν δίωξης για διασύνδεση με την ΕΤΑ, ενώ τόσο οι δικηγόροι όσο και το Μπατασούνα ανακοίνωσαν ότι πίσω από την απόφαση του δικαστή για τη φυλάκιση Οτέγι, ήταν η κυβέρνηση Θαπατέρο και ήταν πράξη εκδίκησης για την επίθεση της ΕΤΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παραμένει το αδιέξοδο στο θέμα του διορισμού του Τζον Μπόλτον ως πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, αφού την Παρασκευή η Γερουσία προχώρησε σε νέα αναβολή της ψηφοφορίας, ικανοποιώντας το αίτημα των Δημοκρατικών να λάβουν περισσότερα στοιχεία για τον αμφιλεγόμενο διπλωμάτη. Αναλυτικά, με ψήφους 56 υπέρ έναντι 42 κατά, η Γερουσία αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία.

ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική διπλωματία επαίνεσε χτες τη «δέσμευση» του προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ότι μετά το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων της Ρωσίας στη χώρα του «δε θα υπάρξει εγκατάσταση άλλων» στο γεωργιανό έδαφος. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι... καλά θα ήταν η σχετική δέσμευση να διατυπωθεί και γραπτώς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Φαν Βαν Χάι, πρωθυπουργός του Βιετνάμ θα γίνει δεκτός την 21η Ιούνη στο Λευκό Οίκο, επιβεβαιώθηκε χτες η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στη δέκατη επέτειο της «ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων».

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Τέσσερις κατηγορούμενοι για τη δολοφονία 27 Ταμίλ στη Σρι Λάνκα το 2000, αθωώθηκαν χτες από το Ανώτατο Δικαστήριο και αφέθηκαν ελεύθεροι. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η ενοχή τους «δεν είχε αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας».

«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο 119ος νεκρός απεργός πείνας

ΤΕΚΙΡΝΤΑΓ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Φαρούκ Καντίογλου, απεργός πείνας ο οποίος κρατούνταν στις φυλακές τύπου F - τα Λευκά Κελιά - του Τεκιρντάγ, μέλος της εκτός νόμου οργάνωσης της τουρκικής Αριστεράς DHKC/P (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/Κόμμα), έχασε τη ζωή του, όταν αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη πρακτική απομόνωσης και βασανισμών, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές χτες από την Τουρκία. Πρόκειται για το 119ο θάνατο στη διαμαρτυρία εναντίον των κελιών πλήρους απομόνωσης που αποτελούν άλλο ένα μέσο στην προσπάθεια των τουρκικών αρχών να «σπάσουν» τους πολιτικούς κρατούμενους - εν μέσω «εκδημοκρατισμού», βεβαίως.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν σημειώνει: «Είναι ολοφάνερο πως η Τουρκία δε γίνεται πιο δημοκρατική, ούτε αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι η ΕΕ, που γίνεται πιο αντιδημοκρατική και αντιδραστική». Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι την ώρα που γίνεται λόγος για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», περνά ο νέος ποινικός κώδικας, διώκεται το συνδικάτο των εκπαιδευτικών Egitim Sen, οι βασανιστές επιβραβεύονται αντί να τιμωρηθούν και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δίνουν δάνεια στην τουρκική κυβέρνηση «για να συνεχιστεί» το διαρκές έγκλημα... «Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ερντογάν διατηρεί και θεσμοθετεί επίσημα εκείνες τις πολιτικές που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η φασιστική χούντα του '80».

  • Χτες βράδυ, έγινε γνωστό ότι δύο Τούρκοι στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη νάρκης στο χωριό Καγιατζίκ, κοντά στο Ντιάρμπακιρ. Ο στρατός και οι αντάρτες έχουν «φυτέψει» εκατομμύρια νάρκες στην Ανατολία από τη δεκαετία του 1980, αν και ο στρατός ισχυρίζεται ότι δεν έχει ναρκοθετήσει καμία περιοχή από το 1998.
Για τα δίκαια του κολομβιανού λαού

Συνάντηση με το ΚΚΕ του Μ. Γκονζάλες, στελέχους του ΚΚ Κολομβίας

Ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, συναντήθηκε με τον σ. Μιγκέλ Γκονζάλες, μέλος της ΚΕ του Κολομβιανού Κομμουνιστικού Κόμματος και Γενικό Γραμματέα της Ενωσης Προοδευτικών Δικηγορών Κολομβίας.

Στη συνάντηση ο Μ. Γκονζάλες ενημέρωσε για τις επιθέσεις παραστρατιωτικών αντιδραστικών δυνάμεων σε συνεργασία με τον κυβερνητικό στρατό και την κυβέρνηση Ουρίμπε σε βάρος των φτωχών αγροτών, των προοδευτικών ανθρώπων, συνδικαλιστών και κομμουνιστών στην Κολομβία. Ενημέρωσε επίσης για τις πρωτοβουλίες του Κολομβιανού ΚΚ, συνδικάτων και μαζικών δημοκρατικών οργανώσεων ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ και το «Σχέδιο Κολομβία», όπως και για τη δράση με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης με προοπτική κοινωνικές φιλολαϊκές αλλαγές στη χώρα.

Συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μ. Γκονζάλες, που επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση της ΕΕΔΔΑ, θα πάρει μέρος σε ανοιχτές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Αθήνα και την Πάτρα και θα έχει μέχρι τις 2 του Ιούνη συναντήσεις με οργανώσεις, συνδικάτα και φορείς στα πλαίσια της καμπάνιας του ΚΚ Κολομβίας σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

ΙΝΔΙΑ - «DOW CHEMICAL»
Προκλητική συμφωνία

ΜΠΟΠΑΛ.--

Οι επιζώντες της λεγόμενης Χιροσίμα της χημικής βιομηχανίας -της έκρηξης και διαφυγής θανατηφόρων χημικών σε εργοστάσιο της «Union Carbide» το 1984 που κόστισε συνολικά 20.000 νεκρούς και άφησε ανάπηρους και με προβληματική υγεία δεκάδες χιλιάδες άλλους - εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη συμφωνία της «Indian Oil Corp.» με την «Dow Chemical» (την εταιρία που εξαγόρασε την ένοχη για ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα στη σύγχρονη βιομηχανική ιστορία) για την «μεταφορά τεχνογνωσίας». Μέλη οργανώσεων των θυμάτων της τρομακτικής περιβαλλοντικής καταστροφής της 3ης Δεκέμβρη 1984 κάλεσαν για μποϊκοτάζ σε βάρος της εταιρίας, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καυσίμων στη λιανική αγορά της Ινδίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ