ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΣΟΥΔΑΝ
Ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές και στην επιχείρηση στο Νταρφούρ...

Από τις διαδηλώσεις τον Απρίλη έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Σουδάν

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις τον Απρίλη έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Σουδάν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ έβαλαν χτες τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο επιμελητειακής συνδρομής και της αερομεταφοράς περίπου 5.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) που θα ενισχύσουν τη στρατιωτική αποστολή της στο Νταρφούρ του Σουδάν. Παρά την έγκριση του ΝΑΤΟικού σχεδίου επιμελητειακής συνδρομής της αποστολής της ΑΕ, οι προτάσεις της Γαλλίας και του Βελγίου να τεθεί η όλη αποστολή υπό την αιγίδα της ΕΕ επανήλθαν, παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές, παρά το χτεσινό «κουκούλωμα» που έγινε με την έγκριση του σχεδίου απόφασης για την πρώτη επιχείρηση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Αφρική, αντανακλάστηκαν, μεταξύ άλλων, και στο «μοίρασμα» της αερομεταφοράς των Αφρικανών στρατιωτών και στην ύπαρξη, ουσιαστικά, δύο κέντρων διοίκησης (ένα του ΝΑΤΟ στην Αντίς Αμπέμπα και ένα της ΕΕ στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας...). Ετσι, γνωστοποιήθηκε πως οι Αμερικανοί θα αναλάβουν την αερομεταφορά 500-800 Ρουαντέζων στρατιωτών προς το Νταρφούρ, οι δε Γάλλοι την αερομεταφορά των Σενεγαλέζων στρατιωτών «υπό τη σημαία της ΕΕ»! Οι Καναδοί ήταν οι μόνοι που προθυμοποιήθηκαν να αναλάβουν με ελικόπτερα τη μετακίνηση των Αφρικανών στρατιωτών εντός Νταρφούρ. Επιπλέον, οι Νοτιοαφρικανοί και οι Νιγηριανοί προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ στην παροχή επιμελητειακής βοήθειας προς την ΕΕ, αλλά δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν η προσφορά τους έγινε δεκτή και με ποιο τρόπο...

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε πως χώρες της ΕΕ θα αναλάβουν και την εκπαίδευση ορισμένων αστυνομικών της ΑΕ που προορίζονται ως ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας αποστολής περίπου 2.200 ανδρών στο Νταρφούρ του Σουδάν και πως η επιχείρηση αερομεταφοράς Αφρικανών στρατιωτών απ' την ΕΕ θα τεθεί υπό έγκριση στις Βρυξέλλες την επόμενη βδομάδα. Επιπλέον, Αμερικανός ΝΑΤΟικός αξιωματούχος υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δε θα υπάρχει αλληλοκάλυψη της επιμελητειακής βοήθειας προς την ΑΕ μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ...

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, λίγες μέρες πριν τη χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αντιπαράθεση Αμερικανών και ορισμένων Ευρωπαίων ΝΑΤΟικών εταίρων δηλώνοντας σε ευρωπαϊκή εφημερίδα: «Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα πρακτικής και πραγματιστικής συνεργασίας. Ας μη θεολογούμε... Ας δράσουμε... Η Αφρικανική Ενωση πήγε στο ΝΑΤΟ και πήγε και στην ΕΕ. Δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμό. Υπάρχει άφθονη δουλιά να γίνει...».

Απ' την άλλη, χτες, ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος έδωσε βαρύτητα στον «επιβοηθητικό» χαρακτήρα της συνδρομής του ΝΑΤΟ στην Αφρική, λέγοντας πως «σε καμία περίπτωση δε θα περιλαμβάνει την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατιωτών» όχι βεβαίως από σεβασμό στην αυτοκυριαρχία του Σουδάν, αλλά επειδή «ούτε η σουδανική κυβέρνηση, ούτε ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν επιθυμούν την παρουσία δυτικών στρατευμάτων στο Νταρφούρ».

ΡΩΣΙΑ
ΝΑΤΟ-ρωσικός διάλογος

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργέι Ιβανόφ, πήρε στις 9 Ιούνη μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων συμπεριλαμβάνονταν τα ζητήματα της συνεργασίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, της εξασφάλισης της «ενεργητικής συνδρομής» των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, τα ζητήματα της αντιπυραυλικής άμυνας, του λεγόμενου «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», καθώς επίσης τρέχοντα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Σουδάν, στα Βαλκάνια και τα πρόσφατα γεγονότα στο Ουζμπεκιστάν.

Μέχρις στιγμής από μεριάς του Σ. Ιβανόφ έγινε γνωστό ότι υπάρχει «πρόοδος» στον τομέα της «ενεργητικής συνδρομής» των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, που δεν αποκλείεται να σφραγιστεί με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας και νέων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων. Από την άλλη, δυσκολίες συμφωνίας υπάρχουν σχετικά με τα ζητήματα της κοινής αντιπυραυλικής άμυνας ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αφού φαίνεται πως το ΝΑΤΟ δεν έχει την προθυμία να «μοιραστεί» με τη Ρωσία ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη δική του «ομπρέλα» αντιπυραυλικής προστασίας. Τέλος, ο Σ. Ιβανόφ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην επιβολή στο Ουζμπεκιστάν διεθνούς έρευνας για τα αιματηρά γεγονότα στο Αντιντζάν, υποστηρίζοντας πως την έρευνα πρέπει να διεξάγουν τα αρμόδια όργανα του Ουζμπεκιστάν, χωρίς ξένη ανάμειξη.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σοβαρεύουν οι διμερείς τριβές

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με αφορμή τα 7,8 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου το οποίο «χάθηκε» από τους ουκρανικούς αποθηκευτικούς χώρους στη διάρκεια της λεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης». Ο διευθύνων σύμβουλος της «Γκάζπρομ», Αλεξέι Μίλερ, συναντήθηκε την 7η Ιούνη με τον Αλέξι Ιβτσενκο, επικεφαλής της ουκρανικής «Ναφτογκάζ», και απαίτησε εξηγήσεις και ενδεχόμενη αποζημίωση 1,25 δισ. δολαρίων. Το ειδησεογραφικό Globalrus.com τιτλοφόρησε το σχετικό ρεπορτάζ του «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται στην Ουκρανία». Πέραν της εκκρεμότητας με το... χαμένο φυσικό αέριο, ο Μίλερ πληροφόρησε την ουκρανική πλευρά ότι σχεδιάζει να υπερτριπλασιάσει την τιμή του φυσικού αερίου που της διαθέτει στα 160 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από 50 εφέτος. Ακόμη, ο Μίλερ «προειδοποίησε» ότι η ρωσοουκρανογερμανική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας βρίσκεται σήμερα σε μια κατάσταση που «δεν της επιτρέπει να θεωρηθεί βιώσιμη».

Το θέμα προκάλεσε αρκετές κορόνες και στη Δούμα, με τον εθνικιστή Ρώσο βουλευτή και πρόεδρο του Σώματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι να δηλώνει ότι η Ουκρανία «έκλεψε» το ρωσικό αέριο. Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Κίεβο, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, επιχείρησε να περισώσει τα διπλωματικά προσχήματα δηλώνοντας ότι αναμένει πως οι Ουκρανοί «ασφαλώς θα μας εξηγήσουν τι έχει συμβεί όταν το διακριβώσουν».

Η σχέση των δύο κυρίαρχων τάξεων βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Καυτό» καλοκαίρι συγκρούσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Αφγανοί στρατιώτες σκότωσαν χθες, σε έφοδό τους σε «ορεινό καταφύγιο» στην επαρχία Κανταχάρ, δύο φερόμενους ως μαχητές Ταλιμπάν. Τρεις κυβερνητικοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Μια μέρα νωρίτερα, είχε αναφερθεί ο θάνατος δύο Αμερικανών στρατιωτών και ο τραυματισμός άλλων οκτώ σε επίθεση εναντίον της Σκιν στην Πάκτικα.

Το «καυτό», από πλευράς συγκρούσεων, καλοκαίρι αποκλήθηκε από Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο που μίλησε στην Ουάσινγκτον Ποστ, στο πλαίσιο μακροσκελούς άρθρου της για το συνεχιζόμενο πόλεμο, ως η «τελευταία ευκαιρία των Ταλιμπάν» να επηρεάσουν «τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον» του Αφγανιστάν. Η εκτίμηση μοιάζει για άλλη μια φορά υπεραισιόδοξη. Με δεδομένο το σχέδιο σταδιακής αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν την προσεχή διετία - τριετία, το σενάριο που μοιάζει επικρατέστερο είναι ότι οι συγκρούσεις, όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα «εκραγούν» μετά την ανάληψη της κατοχής μόνο από το ΝΑΤΟ. Οι «εκλογές» του φετινού φθινοπώρου, που οι Αμερικανοί θεωρούν ως «καθοριστικές», θα αποτελέσουν καθ' όλες τις ενδείξεις άλλη μια παρωδία, όπως και οι περυσινές προεδρικές.

Κατά τα λοιπά, χθες, το BBC μετέδιδε ότι «εκατοντάδες στρατιώτες» λιποτακτούν από το λεγόμενο Εθνικό Στρατό. Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για περίπου 300 λιποταξίες (δηλαδή, 1 στους 12 στρατιώτες με τα μέχρι στιγμής μεγέθη!..).

Τέλος, χθες οι Αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν την «απελευθέρωση» της 32χρονης ιταλίδας Κλεμεντίνης Καντόνι, εργαζόμενης στην αμερικανική ΜΚΟ Care, η οποία απήχθη στην Καμπούλ στις 16 Μάη, σύμφωνα με το CNN. Δεν έγινε γνωστό ποιο υπήρξε το αντάλλαγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ