ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρεμπέτικα - παραδοσιακά στο Λυκαβηττό

Δυο μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις, διοργανώνει στο Λυκαβηττό, (13,14/6), ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. «Ολοι οι ρεμπέτες του ντουνιά» τιτλοφορείται η συναυλία της Δευτέρας (9μ.μ.) - ένα αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη, όπου θα συμμετέχουν περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες (είσοδος ελεύθερη). Στο πλαίσιο της βραδιάς, θα τιμηθούν για την πολύχρονη προσφορά τους στο ελληνικό τραγούδι, οι: Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Τάκης Μπίνης, Αννα Χρυσάφη, Τόλης Χάρμας, Ανθούλα Αλιφραγκή, Ρία Κούρτη, Βούλα Γκίκα, Γιάννης Σταματίου (Σπόρος), Σπύρος Καλφόπουλος κ.ά.

Στο μουσικό μέρος, θα παίξουν και θα τραγουδήσουν καλλιτέχνες που πρωτοστάτησαν στην αναβίωση του ρεμπέτικου: Μαριώ, Μπάμπης Γκολές, Μπάμπης Τσέρτος, Βαγγέλης Κορακάκης, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης Λεμπέσης κ.ά. Η Χαρούλα Λαμπράκη και η Λίτσα Διαμάντη, που τραγούδησαν σε πρώτη εκτέλεση συνθέσεις των Τσιτσάνη, Ακη Πάνου κ.ά., και ο Αργύρης Μπακιρτζής. Παράλληλα, θα προβληθεί ανέκδοτο υλικό (αρχείο «ντέφι») από τη ζωή σημαντικών καλλιτεχνών του λαϊκού τραγουδιού. Συμμετέχουν η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου και η Αρετή Κετιμέ (σαντούρι).

  • «Ας κρατήσουν οι χοροί» τιτλοφορείται η συναυλία της Τρίτης, με μερικούς μεγάλους μουσικούς και τραγουδιστές της παραδοσιακής μας μουσικής, που ως επικεφαλής μουσικών συγκροτημάτων, θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά τραγούδια κάθε περιοχής. Ο βιολιστής - συνθέτης Γιώργος Κόρος, η τραγουδίστρια Τασία Βέρα και ο Παναγιώτης Λάλεζας θα παίξουν και θα τραγουδήσουν στερεοελλαδίτικα και μωραΐτικα, ο κλαρινίστας Πετρολούκας Χαλκιάς και ο τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας ηπειρώτικα, ο Χρόνης Αηδονίδης θρακιώτικα και μακεδονίτικα, ο λυράρης - τραγουδιστής Βασίλης Σκουλάς κρητικά, ο Γιώργος Ιωαννίδης ποντιακά, ο σολίστας του βιολιού Νίκος Οικονομίδης νησιώτικα κ.ά. Εκτακτη συμμετοχή: Μαρίζα Κωχ. Εμφανίζονται επίσης, γνωστά χορευτικά συγκροτήματα. Είσοδος ελεύθερη.
Ροκ γενέθλια

Τα 25 χρόνια της δημιουργικής διαδρομής τους θα γιορτάσουν οι «Magic de Spell», με μεγάλη συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού (29/6, 9.30μ.μ.). Μαζί τους θα είναι φίλοι και συνεργάτες τους: Στέφανος Κορκολής, Πέτρος Κούρτης, ο Αρμένιος Tigran Sargsian, D.J. RoMYLoS, Λένα Αλκαίου και το σύνολο εγχόρδων «ΗΧΩ».

Εχοντας γράψει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού ροκ, το συγκρότημα μένει πιστό στον ήχο που το χαρακτηρίζει, αλλά και στην επιλογή του να τραγουδά στην ελληνική γλώσσα στίχους που ξεσηκώνουν, προβληματίζουν, συντροφεύουν... Ταυτόχρονα, οι «Magic de Spell» εισάγουν στιχουργικές και μουσικές καινοτομίες, αλλά και αναπάντεχες συνεργασίες και συμμετοχές. Στη συναυλία, εκτός από τη νέα τους δουλιά με τίτλο «Ο τελευταίος επιζών», θα «ταξιδέψουν» σε παλιούς αγαπημένους τους ρυθμούς, ερμηνεύοντας κομμάτια όπως τα «Διακοπές στο SARAJEVO», «Μαθητής», «Εμένα οι φίλοι μου», «Τέρμα το διάλειμμα (BABESA)» και αγαπημένα ροκ τραγούδια, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

«Ερωφίλη» στην Κρήτη

To Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα παρουσιάσει το καλοκαίρι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Κρητικού Θεάτρου, την «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση.

Η σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη, τα σκηνικά-κοστούμια του Νίκου Σαριδάκη, η μουσική του Λουδοβίκου των Ανωγείων, οι χορογραφίες της Ερσης Πήττα, η μουσική διδασκαλία- χορωδιακή επεξεργασία της Χριστιάνας Πλατανιά, οι φωτισμοί του Παντελή Πετράκη. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Μέμος Μπεγνής, Αννα Κουτσαφτίκη, Ρίκα Σηφάκη, Μανώλης Σορμαΐνης, Γιάννης Κρανάς, Γιώργος Κροντήρης, Νίκος Σκουλάς, Ελένη Κρίτα, Δανάη Τζήμα, Ασπασία Μηλιαράκη, Δέσποινα Ψαρροπούλου, Μαρία Παρασύρη, Μάρα Βλαχάκη, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Λυκομήτρου, Ζαχαρούλα Κληματσάκη.

Η παράσταση θα παιχτεί στο Ηρώδειο (25/8), ενώ θα παρουσιαστεί και σε φεστιβάλ δήμων. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στα Χανιά, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, στις 12/7.

Περί «ανθρώπινης φωνής»

Στη γραφική Λίμνη Πλαστήρα θα πραγματοποιηθεί (3-13/7), για τρίτη χρονιά, το σεμινάριο κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού «Η ανθρώπινη φωνή», από τη σοπράνο Νίνα Καλούτσα. Το οργανώνουν ο Δήμος και το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, υπό την αιγίδα του Δήμου Νευρόπολης Αγράφων και περιλαμβάνει μαθήματα κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού (έντεχνο, λαϊκό, τζαζ, μιούζικαλ), διδασκαλία τεχνικών αναπνοής, ενίσχυσης της «αντοχής» της φωνής, κλπ. Απευθύνεται σε επαγγελματίες τραγουδιστές και ηθοποιούς, σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών, αλλά και σε ερασιτέχνες.

Το σεμινάριο, βάσει των αρχών του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, όπου σπούδασε η Ν. Καλούτσα, προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τη φωνή τους και να εμπλουτίσουν τα εκφραστικά τους μέσα. Στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών στο ανοιχτό θέατρο της λίμνης και παρουσιάσεις των συμμετεχόντων. Εγγραφές έως 29/6.

«Η τέχνη της ανάγνωσης»

«Αλλοι, ας καυχηθούν για τις σελίδες που έχουν γράψει,/ εγώ, είμαι περήφανος για κείνες που έχω διαβάσει», λέει ο Μπόρχες στο ποίημά του «Ο αναγνώστης». «Η τέχνη της ανάγνωσης (προσέγγιση και υποδοχή κειμένου)» είναι το θέμα το τεύχους 139-140 του σημαντικού λογοτεχνικού περιοδικού «Το Δέντρο». Το τεύχος ουσιαστικά συνιστά ένα πολύ ενδιαφέρον, λογοτεχνικά πολυφωνικό και πολυμορφικό «βιβλίο». Ολα τα κείμενα - πολλά και σημαντικά - καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, μελετητών, κριτικών, και άλλων βιβλιοφίλων καλλιτεχνών, αφορούν στη χαρά, στην ανάγκη, στην «τέχνη» της ανάγνωσης, επόμενα και στην τέχνη της λογοτεχνίας. Ποιήματα, αποσπάσματα πεζογραφικών έργων, σημειώσεων, εξομολογήσεων, συνεντεύξεων δημιουργών, αποσπάσματα δοκιμίων, κριτικών, κ.ο.κ. συνθέτουν ένα πολυθεματικό «παζλ» για τον πομπό και αποδέκτη του λόγου, για την τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης. Γιατί και η ανάγνωση είναι μια «τέχνη» για να γίνουν καλύτεροι οι άνθρωποι και η ζωή. Γιατί ο άνθρωπος «δημιουργεί» την ώρα της ανάγνωσης, καθώς «διαλέγεται» με τον συγγραφέα και «αποκρυπτογραφεί» τον «κώδικα» της γραφής του.

«Εφυγε» η Αν Μπάνκροφτ

Σε ηλικία 75 ετών, χτυπημένη από τον καρκίνο, πέθανε η βραβευμένη με «Οσκαρ» και με θεατρικά βραβεία «Τόνι» Αμερικανίδα ηθοποιός Αν Μπάνκροφτ, σύζυγος του σκηνοθέτη - ηθοποιού Μελ Μπρουκς, γνωστή και ως «Mrs Ρόμπινσον», από το ρόλο της στην ταινία του Μ. Νίκολς «Ο πρωτάρης» (1968) με τον Ντάστιν Χόφμαν. Η Αννα Μαρία Ιταλιάνο, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, κόρη Ιταλών μεταναστών, ξεκίνησε την κινηματογραφική καριέρα της το 1950, με μικρά ρολάκια. Για αρκετά χρόνια εγκατέλειψε το Χόλιγουντ, προκειμένου να σπουδάσει θέατρο στην περίφημη σχολή της Ν. Υόρκης «Ακτορς Στούντιο». Για αρκετά χρόνια αφοσιώθηκε στο θέατρο, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 ξανασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο, προσθέτοντας στο ενεργητικό της αρκετούς πρωταγωνιστικούς και δευτεραγωνιστικούς κινηματογραφικούς ρόλους.

Διαγωνισμό διηγήματος, με θέμα «Οι Ελληνες σήμερα», προκήρυξαν οι εκδόσεις «Ινδικτος». Τα υποψήφια διηγήματα πρέπει να σταλούν σε 3 αντίγραφα, με την ένδειξη για το διαγωνισμό διηγήματος, στα γραφεία των εκδόσεων (Καλλιδρομίου 64, 11473, 210-8838.007), μέχρι τις 31/7/2005 και δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 4.000 λέξεις. Τα 10 καλύτερα διηγήματα, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση και θα δημοσιευτούν από τον «Ινδικτο». Στα 3 πρώτα θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα, 700, 500, 300 ευρώ, αντίστοιχα.

Συναυλία, για τα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, με διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, στις 27/6, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστούν τα έργα του Μ. Θεοδωράκη «Ερημιά» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και οι «Μπαλάντες» σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη. Εκτός από τους δεκατρείς μουσικούς της, μετέχουν οι τραγουδιστές Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς και Πέτρος Πανδής. Εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η ορχήστρα το καλοκαίρι θα δώσει συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και την Κύπρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ