ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
«Ανοίγουν» οι λογαριασμοί 25 δικαστών

Σε νέα φάση εισέρχεται η έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα και αναμένεται να επακολουθήσουν και άλλες διώξεις. Οι αποκαλύψεις με τα νοσηρά φαινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν έχουν τέλος και δε θα σταματήσουν με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί στο κύκλωμα με ιθύνοντα νου τον αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη.

Στο στόχαστρο της έρευνας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι 25 δικαστικοί λειτουργοί μέχρι το βαθμό του εφέτη, για τους οποίους ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε χτες το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Αφορμή για την παραγγελία του Γ. Σανιδά ήταν η προκλητικά πολυτελής διαβίωση δικαστικών λειτουργών που δε δικαιολογείται από τις αποδοχές τους. Οι εν λόγω δικαστές δε συνδέονται απαραίτητα με το παραδικαστικό κύκλωμα.

Η έρευνα κατ' αρχάς εστιάζεται στη μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών. Πληροφορίες αναφέρουν για δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι φέρονται να διάγουν βίο, σαν να ήταν ...Κροίσοι.

Γι' αυτούς τους δικαστικούς λειτουργούς έχουν γίνει καταγγελίες για ιδιαίτερα υψηλά περιουσιακά στοιχεία, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με εκκλησιαστικούς παράγοντες, έχοντας χειριστεί «ευαίσθητες» δικαστικές υποθέσεις.

Ως γνωστόν, από τις μέχρι τώρα έρευνες στην πρώτη μεγάλη ομάδα των εμπλεκόμενων στα νοσηρά κυκλώματα της Δικαιοσύνης εμπλέκονται ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης, 11 δικαστικοί λειτουργοί, περίπου 15 δικηγόροι, δύο επιχειρηματίες, ένας γιατρός, ένας δικαστικός υπάλληλος και έπεται συνέχεια.

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έθεσε χτες σε οριστική παύση τον ειρηνοδίκη Πιερίας Αθ. Νομικό για υπηρεσιακή ανεπάρκεια αναγόμενη σε έλλειψη ήθους. Πάντως, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο ειρηνοδίκης Πιερίας μπορεί να υπηρετήσει σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Στον Αθ. Νομικό αποδίδεται, μεταξύ των άλλων, ότι ήταν τακτικός θαμώνας των καζίνο και καθυστερούσε σημαντικά στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Ο πρώην (πλέον) δικαστής δεν πλήρωνε ούτε καν το ενοίκιο του σπιτιού του. Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα μετά από καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Α. Καρπούζα, τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει για να δανειστεί 2.000 ευρώ από τρίτο άτομο, χωρίς ποτέ να τα επιστρέψει.

Τέλος, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανέβαλε για τις 3 Νοέμβρη 2005 τη συζήτηση του ερωτήματος του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Κάπου για οριστική απόλυση της πρωτοδίκου Αν. Κοροβέση, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα. Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία, καθώς η Α. Κοροβέση βρίσκεται στον 8ο μήνα κύησης.

ΟΙΚΟΠΕΔΑ «ΧΡΩΠΕΙ»
Σχέδιο επιχειρηματικής λεηλασίας

Αποψη των οικοπέδων «ΧΡΩΠΕΙ»
Αποψη των οικοπέδων «ΧΡΩΠΕΙ»
Επιμένει η πορτογαλοελληνική κοινοπραξία «Σιέρα - Χαραγκιώνης» στα σχέδιά της για τσιμεντοποίηση της έκτασης των παλιών οικοπέδων της «ΧΡΩΠΕΙ» κοντά στο Στάδιο «Καραϊσκάκη». Παρουσιάζοντας πριν από μερικές μέρες το νέο της σχέδιο για την κατασκευή εμπορικού κέντρου 22 στρεμμάτων με χώρους 52 χιλ. τετραγωνικών μέτρων (!), οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας απαίτησαν για άλλη μια φορά τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης ως χώρου πρασίνου και την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου προκειμένου να προχωρήσουν στο έργο τους.

Μάλιστα, άφησαν σαφή υπονοούμενα ότι ο νόμος τους επιτρέπει εάν θελήσουν να χτίσουν πολυκατοικίες τσιμεντοποιώντας πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτή που προτείνουν με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Η... εναλλακτική τους πρόταση είναι να τους πληρώσουν τα... έξοδα για την αγορά της έκτασης, τους φόρους που έχουν καταβάλει και για το στήσιμο και τη λειτουργία της εταιρίας τους, που οι ίδιοι τα υπολογίζουν στα 40 εκατ. ευρώ, για να φύγουν!!!

Τα σχέδια της κοινοπραξίας έχουν συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση κατοίκων και φορέων του Πειραιά, ο οποίος «πνίγεται» από την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερου χώρου. Οι επίδοξοι επενδυτές προτάσσουν ως δέλεαρ τη δημιουργία πρασίνου στα 22 στρέμματα από τα 45 της έκτασης και τη δωρεά των 9 στρεμμάτων στο δήμο. Προσθέτουν ότι θα φροντίζουν για τη φύλαξη και την καθαριότητα του χώρου, ενώ προσφέρουν ειδικές τιμές ενοικίασης για τους εμπόρους του Πειραιά.

Βασικό τους επιχείρημα όμως, είναι ότι παρόλο που ο χώρος έχει οριστεί για πράσινο, κανένας φορέας δεν έχει προχωρήσει στην αξιοποίησή του όλα αυτά τα χρόνια. Αναδεικνύονται έτσι οι βαρύτατες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και της πλειοψηφίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την άμεση παράδοση της έκτασης στο λαό του Πειραιά και τη διαμόρφωσή της σε πνεύμονα πρασίνου υποστηρίζει η δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση».

ΜΑΡΚΟΝΙ
Χωρίς αποχετευτικό δίκτυο

Το ζήτημα της παντελούς έλλειψης δικτύου αποχέτευσης και ομβρίων υδάτων στη συνοικία Μαρκόνι του Δήμου Αθήνας, επανέφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος.

«Στη συνοικία Μαρκόνι του Δήμου Αθήνας - σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πρωτεύουσας - η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και δικτύου ομβρίων υδάτων είναι παντελής. Αποτέλεσμα αυτού», επισημαίνουν οι βουλευτές, «είναι οι κάτοικοι να μην είναι σε θέση να καλύψουν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους, ενώ σε περίπτωση βροχοπτώσεων η περιοχή να μετατρέπεται σε απροσπέλαστη λίμνη».

Και συνεχίζουν: «Στις υποσχέσεις των κυβερνήσεων, της σημερινής αλλά και των προηγούμενων, που κρατούν δεκαετίες, έρχεται να προστεθεί και η υπόσχεση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων ότι το πρόβλημα θα λυθεί στην περίπτωση που θα πραγματοποιηθούν έργα αναμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής».

«Είναι κάτι παραπάνω από προκλητικό να αδιαφορούν Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή για την έλλειψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών αναγκών του λαού και να παραπέμπεται η επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος στα πλαίσια εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και της εκλογικής πελατείας», τονίζεται στην Ερώτηση.

Τέλος, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση επίλυση του προβλήματος αποχέτευσης και κατασκευής δικτύου ομβρίων υδάτων της συνοικίας Μαρκόνι».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Εκδρομή στο Λαύριο

Επίσκεψη - εκδρομή στο Λαύριο οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης, την επόμενη Κυριακή, 12 Ιούνη, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που προγραμματίζει.

«Η εργατική τάξη του Λαυρίου ήταν από τις πρωτοπόρες (1883), σε σημαντικές κινητοποιήσεις - απεργίες, που έφτασαν σε συγκρούσεις κατά μέτωπο με τους ντόπιους και ξένους εργοδότες με πολλούς νεκρούς και τραυματίες... Μικρός φόρος τιμής σε αυτούς που άνοιξαν δρόμο στο διεκδικητικό εργατικό κίνημα, είναι η επίσκεψή μας αυτή», σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα.

Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί στις 8.30 π.μ., με σημείο συνάντησης το πάρκιν του δημαρχείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους της πρώην γαλλικής εταιρίας του Σερπιέρη, από ξεναγό του Πολυτεχνείου, και κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα - μνημείο της Μάνας της Μακρονήσου, στο λιμάνι του Λαυρίου. Ενώ ομάδα γυναικών θα δώσει ρουχισμό στο προσφυγικό καταυλισμό της πόλης.

Το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ για κάθε άτομο.

Δυστύχημα στην Αττική Οδό

Κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε για μισή περίπου ώρα χτες το μεσημέρι στην Αττική Οδό και συγκεκριμένα στο ρεύμα της με κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο, εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκησαν δύο ΙΧ και ένα φορτηγό, με έναν ελαφρά τραυματισμένο που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το δυστύχημα, που σημειώθηκε στη 1.25' μ.μ. - σε ώρα, δηλαδή, ιδιαίτερης κυκλοφοριακής αιχμής - στο ύψος της διασταύρωσης της Αττικής Οδού με τη Λ. Κηφισίας, έγινε αιτία να σχηματιστεί ουρά χιλιομέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ