ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και επιθέσεις

Από χτυπήματα της ιρακινής αντίστασης στη Βασόρα και στη Χαλιντίγια

Associated Press

Από χτυπήματα της ιρακινής αντίστασης στη Βασόρα και στη Χαλιντίγια
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των μεγαλύτερων σουνιτικών οργανώσεων και παρατάξεων και της κυβέρνησης Τζαφάρι προκειμένου να βρεθεί εξισορροπητική λύση στο θέμα της σουνιτικής εκπροσώπησης στην επιτροπή εκπόνησης του νέου συντάγματος. Η παρέμβαση του Κούρδου «Προέδρου» Ταλαμπανί, ο οποίος υποσχέθηκε αύξηση των σουνιτικών θέσεων σε 25 και δικαίωμα ψήφου, έδωσε θετική ώθηση, αλλά, μέχρι χτες τουλάχιστον, δεν είχε καταληχθεί κάποια επίσημη συμφωνία.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι, αργά το βράδυ της Πέμπτης, από έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια «επιχειρήσεων» κοντά στην πόλη Χαλιντίγια, στην επαρχία αλ Ανμπάρ, σκοτώθηκαν 5 πεζοναύτες. Επίσης, άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε «εκτός μάχης» (υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες) κοντά στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, ενώ από επίθεση ανταρτών σε αυτοκινητοπομπή στο Μπαϊτζί τραυματίστηκαν 4 συνάδελφοί του. Στο Ντουτζάιλ από επίθεση με παγιδευμένη μοτοσικλέτα σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ στο Μπάλαντ σε συγκρούσεις με αντάρτες σκοτώθηκε άλλος 1 συνάδελφός τους και τραυματίστηκαν 2.

Στο Κιρκούκ, ένοπλοι δολοφόνησαν τον διοικητή και τον υποδιοικητή της τοπικής μονάδας κατά της διαφθοράς, ενώ στη Βασόρα, στο νότο, δολοφονήθηκε από αγνώστους ο πρόεδρος της εκεί αστυνομικής ακαδημίας μέσα στο αυτοκίνητό του. Στο Σοργκάτ σκοτώθηκαν 3 αντάρτες προσπαθώντας να τοποθετήσουν βόμβα.

Associated Press

Στην περίμετρο της πόλης Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, εντοπίστηκαν, σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, συνολικά 21 σοροί. Τα θύματα είχαν τα χέρια τους δεμένα, φορούσαν πολιτικά ρούχα και είχαν εκτελεστεί στην πλειοψηφία τους με όπλο, ενώ δύο είχαν αποκεφαλιστεί. Οι ιρακινές αρχές δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν οι σοροί συνδέονται με τους 22 αστυνομικούς που, όπως ανακοινώθηκε πριν από 2 ημέρες, απήχθησαν έξω από το στρατόπεδό τους στη συγκεκριμένη πόλη.

Τόσο το Κάιμ όσο και οι γειτονικές πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο σαρωτικής εκκαθαριστικής επιχείρησης, πριν από μερικές εβδομάδες, από τις κατοχικές δυνάμεις. Από την πλευρά της, η οργάνωση που αυτοαποκαλείται παρακλάδι της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ υποστηρίζει ότι κρατά ομήρους 36 Ιρακινούς αστυνομικούς και απειλεί να τους εκτελέσει, αν δεν απελευθερωθούν, άμεσα, όλες οι γυναίκες που κρατούνται στις κατοχικές φυλακές.

Τέλος, χτες, από το Δουβλίνο, έκκληση για την άνευ όρων απελευθέρωση της Γαλλίδας δημοσιογράφου, Φλοράνς Ομπενά, της εφημερίδας «Liberation» και του οδηγού της, που κρατούνται εδώ και 5 μήνες, απηύθυνε ο σεΐκ Χουσεΐν Χαλαούα, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Φάτουα και την Ερευνα. Ο Χαλαούα, που είναι μία από τις πλέον σεβαστές μουσουλμανικές προσωπικότητες, τόνισε ότι καμία απαγωγή δε συνάδει με το Ισλάμ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες «χαμηλών τόνων»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν, χτες, όλους τους μουσουλμάνους κάτω των 45 χρόνων, εκτός από τους κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τους Ισραηλινούς Αραβες, να εισέλθουν στην Πλατεία των Τεμένων για να συμμετάσχουν στην παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Η απαγόρευση, που, επισήμως, τέθηκε σε ισχύ «για λόγους ασφαλείας», διατήρησε τεταμένη την κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών, και προκάλεσε την αντίδραση και της ιορδανικής ηγεσίας, που είναι τυπικά υπεύθυνη για τη διαχείριση του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ.

Την ίδια ώρα, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος τραυματιζόταν σοβαρά από Ισραηλινούς στρατιώτες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κοντά στον εποικισμό Μοράγκ, της Λωρίδας της Γάζας. Αλλοι 2 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν μονάδα ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού διέκοψε γαμήλια τελετή, κοντά στην Τουλκαρέμ, «επειδή αναζητούσε έναν Παλαιστίνιο που έβαλε εναντίον τους». Επεισόδια, επίσης, σημειώθηκαν, και χτες, κοντά στη Ραμάλα ανάμεσα σε Παλαιστινίους, ξένους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες σε διαδήλωση κατά της ανέγερσης του τείχους.

Οξυμένα παραμένουν τα πνεύματα και σε πολιτικό επίπεδο. Ο αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Ναμπίλ Σάαθ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «υποσκάπτει με τις προκλήσεις του την εκεχειρία». Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανταπάντησαν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αντιμετωπίζει «τους τρομοκράτες».

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, χτες, δείχνει ότι μειώνεται το ποσοστό των Ισραηλινών που υποστηρίζουν την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς κυμαίνεται στο 53%, ενώ το Φλεβάρη ήταν 69%. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, και ο αρμόδιος Παλαιστίνιος υπουργός, Μουχάμαντ Ντάχλαν, συναντήθηκαν για το συντονισμό της επιχείρησης αποχώρησης, ενώ ο απερχόμενος επικεφαλής των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών (Σιν Μπετ) Αβι Ντίχτερ, προειδοποιούσε ότι οι έποικοι πιθανώς θα χρησιμοποιήσουν ακραία βία.

Τέλος, χτες, η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» δημοσίευσε πληροφορίες με βάση τις οποίες ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εισηγήθηκαν στον Αριέλ Σαρόν την απελευθέρωση του, καταδικασμένου σε 5άκις ισόβια κάθειρξη, ηγέτη της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργούτι. Υποστηρίζουν ότι «θα αποβεί σε όφελος του Ισραήλ, αφού θα ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της «Φατάχ»». Η πρόταση φέρεται να απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον Σαρόν.

ΗΠΑ
«Φαγούρα» για το Γκουαντανάμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεύτερες σκέψεις, μάλλον προϊόν καταναγκασμού, φαίνεται ότι κατατρέχουν την αμερικανική κυβέρνηση εξαιτίας της σφοδρότητας των αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των κρουσμάτων βεβήλωσης του Κορανίου στο Γκουαντανάμο. Συνεχώς πληθαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι φωνές που ζητούν να κλείσουν οι διαβόητες φυλακές, όπου κρατούνται 540 «ξένοι μαχητές»... ύποπτοι για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

«Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στην επίτευξη του στόχου μας. Και ο στόχος μας είναι η προστασία της Αμερικής. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε κάποιους ελεύθερους, οι οποίοι θα επανέλθουν για να μας κάνουν ζημιά. Εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις και αυτό το κάνουμε πάντα» δήλωσε ένας μάλλον ενοχλημένος Τζορτζ Ου. Μπους, ενώ κατά το βρετανικό BBC η κυρίαρχη μέχρι στιγμής σκέψη είναι η αποστολή τους «στις χώρες καταγωγής τους, ώστε να φυλακιστούν εκεί».

Πάντως η πολεμική στις ΗΠΑ έχει ανάψει. Η εφημερίδα «New York Times» ξεκίνησε πρώτη χορό ζητώντας μάλιστα την κατάργηση των φυλακών, ένα αίτημα που στήριξε και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν: «Οι φυλακές έχουν γίνει όργανο προπαγάνδας αυτών που στρατολογούν σε όλον τον κόσμο τρομοκράτες. Η ύπαρξη του Γκουαντανάμο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων Αμερικανών από ό,τι εάν δεν το είχαμε».

Λίγες ημέρες αργότερα είχαμε την παρέμβαση του Αμερικανού πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος μιλώντας σε διάσκεψη υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε επίσης την κατάργηση του στρατοπέδου.

Ο πιο φανατικός υποστηρικτής της διατήρησης των διαβόητων φυλακών, δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος φέρει και την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας τους. Ο Ράμσφελντ θεωρεί ζωτικής σημασίας για την προστασία της Αμερικής τη διατήρηση του στρατοπέδου. «Οι πληροφορίες που έχουμε αποσπάσει από τους κρατούμενους στο Γκουαντανάμο μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών πολιτών της χώρας μας ή άλλων χωρών. Και γι' αυτό είμαστε απόλυτα βέβαιοι», επιμένει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα αιματηρή μάχη

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν χτες σε μάχη κοντά στην πόλη Λουάρα της επαρχίας Πάκτικα στο Αφγανιστάν, στην οποία φέρονται να βρήκαν επίσης το θάνατο 7 μαχητές Ταλιμπάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού την οποία επικαλέστηκε το CNN. Οι δύο από τους τρεις Αμερικανούς τραυματίες υπέστησαν αρκετά σοβαρά τραύματα και νοσηλεύονται, ενώ ο τρίτος είχε πιο επιπόλαια και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, «επέστρεψε στην υπηρεσία του», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που προσθέτουν ότι οι Αμερικανοί που έχουν σκοτωθεί από το 2001 στον αφγανικό πόλεμο φθάνουν τους 189. (Βέβαια, παραλείπουν να πουν ότι το ρόλο του αμερικανικού «πεζικού» στη σύγκρουση αυτή παίζουν οι Αφγανοί, τόσο του νεοσύστατου αφγανικού στρατού όσο και των πολεμάρχων).

Στο μεταξύ, χτες, η Κλεμεντίνη Καντόνι, η 32χρονη Ιταλίδα εργαζόμενη στην αμερικανική μη-κυβερνητική οργάνωση Care International έφθασε στην Ιταλία, όπου την υποδέχτηκε - κατά αναμενόμενο τρόπο - ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Καντόνι είχε απαχθεί την 24η Μαΐου στην Καμπούλ από «μέλη εγκληματικής συμμορίας», ενώ «δεν καταβλήθηκαν χρήματα για την απελευθέρωσή της», σύμφωνα με την κυβέρνηση (ανδρεικέλων) υπό τον πρόεδρο Καρζάι. Η εφημερίδα Ρεπούμπλικα ανέφερε ότι ως αντάλλαγμα για την Καντόνι οι αρχές απελευθέρωσαν 4 κρατούμενους, περιλαμβανομένης της μητέρας ηγετικού στελέχους της εγκληματικής συμμορίας. Φυσικά, η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι εξακολουθούν να κρατούνται στην Τζαλαλαμπάντ εκατοντάδες άνθρωποι μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της αμερικανικής κατοχής - που οι αρχές κατέστειλαν βάρβαρα σκοτώνοντας πάνω από 15 διαδηλωτές - περιλαμβανομένων τριών κομμουνιστών, πρώην μελών του PDPA που ανήκουν σήμερα στην οργάνωση «Αριστεροί Ριζοσπάστες του Αφγανιστάν», σύμφωνα με το δίκτυο Camp Antiimperialista.

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κοινό μήνυμα προς τη ΛΔ Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις Ουάσιγκτον και Σεούλ όσον αφορά στις σχέσεις με τη ΛΔ Κορέας και την επιστροφή της στο τραπέζι των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου, οι Πρόεδροι των δύο χωρών (Τζ. Ου. Μπους και Ρο Μου Γιουν) χτες επαναβεβαίωσαν τις «ισχυρές συμμαχικές τους σχέσεις» με τον πρώτο να διακηρύσσει πως «μιλούν με μία φωνή» όταν ζητούν την άμεση επιστροφή της Πιονγιάνγκ στις συνομιλίες του Πεκίνου...

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ μοιράζονται τον ίδιο στόχο, δηλαδή μία Κορεατική Χερσόνησο χωρίς πυρηνικά» είπε ο Μπους, που χτες τουλάχιστον (μάλλον σε ένδειξη αβρότητας προς τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του που τον επισκέφθηκε στο Λευκό Οίκο) απέφυγε κάθε προβοκατόρικο ή αρνητικά φορτισμένο χαρακτηρισμό έναντι του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ετσι, ο Τζ. Ου. Μπους είπε πως συμφωνούν με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του πως «οι εξαμερείς συνομιλίες είναι απαραίτητες για να πούμε στον κύριο Κιμ Γιονγκ Ιλ πως οφείλει να παραδώσει τα πυρηνικά όπλα και να του ξεκαθαρίσουμε πως ο δρόμος για να ενταχθεί στην κοινότητα των εθνών είναι να ακούσει την Κίνα και τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ».

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος από την πλευρά του αναφέρθηκε (διακριτικά) στις διαφορετικές προσεγγίσεις Σεούλ - Ουάσιγκτον σε σχέση με το βορειοκορεατικό πυρηνικό θέμα αλλά και τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις, λέγοντας πως υπάρχουν «ένα ή δύο ελάσσονα ζητήματα που είμαι βέβαιος πως θα μπορέσουμε να τα λύσουμε με διάλογο». Σ' αυτό το σημείο, η απάντηση του Μπους ήταν μία έμμεση παραδοχή των διαφορών μεταξύ ΗΠΑ - Ν. Κορέας αφού όπως είπε «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να έχουμε μία φωνή»...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Τραυματισμός 58 μαθητών από βόμβα συμμαθητή τους

ΤΟΚΙΟ.--

Κατάπληξη προκάλεσε χτες στην Ιαπωνία η ανεξήγητη (σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες) επίθεση με αυτοσχέδια βόμβα πυρίτιδας που εξαπέλυσε χτες ένας 18χρονος Ιάπωνας μαθητής σε λύκειο της περιφερειακής πόλης, Χικάρι, προκαλώντας τον τραυματισμό 58 συμμαθητών του, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα και στα κάτω άκρα, σε νοσοκομείο της περιοχής.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ιαπωνικών ΜΜΕ, ο μαθητής εισήλθε στη σχολική αίθουσα το πρωί και αμέσως μετά πέταξε τη βόμβα (σύμφωνα με μία εκδοχή) στην έδρα του καθηγητή ή (σύμφωνα με άλλη εκδοχή) σε διάδρομο εντός του σχολείου.. Η ισχυρή έκρηξη προκάλεσε υλικές ζημιές σπάζοντας όλα τα τζάμια στα παράθυρα της αίθουσας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες 17χρονοι και 18χρονοι έφηβοι από θραύσματα γυαλιού.

Ο 18χρονος συνελήφθη αμέσως, αλλά τα κίνητρά του δεν έγιναν γνωστά.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέο «παρών» της ΕΤΑ

ΣΑΡΑΓΟΣΑ.-

Δύο χειροβομβίδες εξερράγησαν χθες κοντά στο αεροδρόμιο της ισπανικής πόλης Σαραγόσα και οι ισπανικές αρχές τις αποδίδουν στην ΕΤΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ στην εφημερίδα των Βάσκων, Gara. Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, αλλά η αστυνομία, γνωρίζοντας ότι επέκειτο επίθεση, εκκένωσε εγκαίρως το αεροδρόμιο και δεν υπήρξαν θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο στην ΕΤΑ να αποκηρύξει οριστικά τη βία, ώστε να ανοίξει ο διάλογος... με την οργάνωση των Βάσκων για τη διάλυσή της! Η θέση αυτή βασίζεται στη σχετική πρόταση νόμου της κυβέρνησης, η οποία εγκρίθηκε από το ισπανικό Κοινοβούλιο, αφού το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και επτά μικρότερων κομμάτων - συνολικά, 192 ψήφοι - και καταψηφίστηκε από τους 147 αντιπροσώπους του Λαϊκού Κόμματος.

ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Νέες αμερικανικές πιέσεις στη Δαμασκό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Βαθιά «ενοχλημένος» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος από τις «πληροφορίες» ότι «οι συριακές μυστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να δρουν στον Λίβανο» και κάλεσε τη Δαμασκό «να αποσύρει άμεσα όλες τις δυνάμεις της». Είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, ο οποίος υποστήριξε ότι με βάση τις «πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ΗΠΑ, Σύροι πράκτορες εμπλέκονται ακόμη στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου».

Ο Μακ Λίλαν τόνισε ότι έχει ενημερωθεί σχετικά και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Εντούτοις, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες τονίζοντας ότι «πρόκειται για πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών». Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που έλεγξε τη συριακή αποχώρηση, είχε σε έκθεσή της στις 23 Μάη, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένας Σύρος στρατιώτης ή πράκτορας σε όλες τις γνωστές τοποθεσίες που χρησιμοποιούσε ο συριακός στρατός». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι νέα αμερικανική παρέμβαση γίνεται λίγες μέρες μετά τη σαρωτική νίκη της «Χεζμπολάχ» και των συμμάχων της με ξεκάθαρο αντιαμερικανικό μήνυμα στις εκλογές του νοτίου Λιβάνου και ενώ συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ