ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
Μη σε ξεγελά η ραστώνη

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Κάτι δεν τους πάει καλά. Τη μια μέρα μιλάνε για «λευκή επιταγή», που πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να προχωρήσει τις «μεταρρυθμίσεις», και την άλλη τη συμβουλεύουν να προσέχει, γιατί δεν είναι και τόσο εξασφαλισμένη η λαϊκή ανοχή. Περιορίζουν, βέβαια, το θέμα σε επικοινωνιακό, αφήνουν να εννοηθεί πως και η πίτα μπορεί να είναι γιομάτη και ο σκύλος χορτάτος. Ξέρουν πως αυτό δε γίνεται.

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Δείτε τον πρέσβη της άλλοτε αυτοκρατορίας των πέντε θαλασσών. Ισχυρίζεται πως είναι θέμα εθνικών στρατηγικών η επιτυχία του στόχου. Και κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ανταγωνιστικότητα και δίκαιη κοινωνία δεν πάνε μαζί. Οταν στις ΗΠΑ ομολογούν πως πάει καλά η οικονομία, επειδή το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 11,4% του πλούτου, για ποια δίκαιη κοινωνία γίνεται λόγος; Οταν η εντολή λέει πως στη σύνταξη πρέπει να βγεις στα 70, για ποιανού το δίκιο μιλάνε;

Καζάνι που βράζει είναι η κατάσταση και το γνωρίζουν. Προχτεσινή ακόμα η έρευνα για την αισιοδοξία. Το 58% δηλώνει πως ζει χειρότερα από πέρσι. Και το 57% πως του χρόνου θα είναι ακόμα χειρότερα. Αυτό κι αν είναι ψήφος εμπιστοσύνης.

Για τον θλιβερό, που καμώνεται πως δε γνωρίζει ότι ο φασισμός είναι απλά ιμπεριαλισμός και μόνον ιμπεριαλισμός, γι' αυτό το άλογο, το χρεωμένο να στήσει ανάχωμα για να μην εκφραστεί αριστερά η λαϊκή δυσαρέσκεια, ναι, γι' αυτόν, που περιφέρεται στις ρούγες, για να αποδείξει πως όποιος δεν μπαίνει στη στρούγκα της σοσιαλδημοκρατίας εκκολάπτει τον φασισμό, σε άλλη στήλη τα κυρίως σχόλια.

Μια επανάληψη μόνο: Εχθρός της εργατικής τάξης δεν είναι μόνο το Κεφάλαιο. Είναι - και, μάλιστα, σε τέτοιες εποχές - εξαιρετικά επικίνδυνος εχθρός κι αυτός που μπαίνει σπίτι σου ως φίλος, ενώ μόνο στόχο - αποστολή έχει να σε αφοπλίσει. Αυτός που καμώνεται πως δεν άκουσε τίποτα για τον ιμπεριαλισμό, την ώρα που εσύ εκεί συγκεντρώνεις τα βέλη σου, αυτός είναι μια νέτη - σκέτη πέμπτη φάλαγγα. Φύλαγε τα νώτα σου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: «Το Κογκρέσο θα έπρεπε να αυξήσει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης στην ηλικία των 65 ετών. Θα έπρεπε, επίσης, να αυξήσει την προβλεπόμενη ηλικία συνταξιοδότησης για όσους γεννήθηκαν μετά το 1960 από το προβλεπόμενο 67ο έτος στο 70ό έτος με ταχύτερους ρυθμούς. Αναπόφευκτα η αύξηση των ορίων ηλικίας θα έχει πολιτικό κόστος» (το άρθρο στους «Financial Times» /«ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ: «Το χάσμα ανάμεσα στα εισοδήματα των πλουσίων και των υπολοίπων αμερικανών έχει ανοίξει τόσο πολύ και διευρύνεται με τόση ταχύτητα, που θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα της δημοκρατίας και του καπιταλισμού. Ποιοι τα λένε αυτά; Τίποτα αριστεροί; Ασφαλώς και αυτοί. Ομως πρώτος τα είπε ένας υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (...) το αφεντικό ανακοίνωσε πως το 80% των εργαζομένων δεν είδαν καμιά αύξηση στα εισοδήματά τους. Το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική εισοδηματική απόκλιση μεταξύ των εργαζομένων (...) πρόσφατα στοιχεία από το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου δείχνουν πως το 1% των πλουσιοτέρων αμερικανών έλαβε το 11,4% του καθαρού εθνικού εισοδήματος το 2002 (...) στο τέλος της ανακοίνωσής του ο Αλαν Γκρίνσπαν καταλήγει στο συμπέρασμα πως η αμερικανική οικονομία πηγαίνει καλά» (ο Ρ. Βρανάς στα «ΝΕΑ»).

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΙΤΑ: «Ολοι μας αντιμετωπίζουμε την ίδια πρόκληση: πώς να χειριστούμε τις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες με τρόπο που να εξασφαλίζει και ανταγωνιστική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. Ο κοινός παράγοντας που συνδέει και τις δύο αυτές επιδιώξεις είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας: Οπως έχει τονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η καταπολέμηση της ανεργίας είναι το ισχυρότερο όπλο μας για την καταπολέμηση της φτώχειας. Το ζήτημα δεν είναι να βρούμε μια και μοναδική συνταγή αδιαφορώντας για τις παραδόσεις κάθε κράτους - μέλους. Πρέπει όμως η ΕΕ να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών» (O Αγγλος πρέσβης στην Ελλάδα Simon Gass / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ρύθμιση ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ για τραπεζοϋπάλληλους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λύση σωτηρίας για Εμπορική και Αγροτική

Ο ΛΟΓΟΣ: Η ΡΥΘΜΙΣΗ: για το ασφαλιστικό των τραπεζών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκρηξη για τις γκρίζες ζώνες στο ασφαλιστικό

ΤΑ ΝΕΑ: Εφιάλτης για ΙΚΑ και τραπεζικούς

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ οι νέες συντάξεις

Η ΧΩΡΑ: Στο ΙΚΑ Εθνική - Αγροτική

Η ΑΥΓΗ: Χαρίζουν 7,7 δισ. στις τράπεζες, κλέβουν δικαιώματα των υπαλλήλων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΣΥΛΙΑ και στα κέρδη - πρόκληση

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κοινωνία εν βρασμώ...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ιδού ο «στάβλος» του Αρεοπαγίτη Ζήση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΤΑΝ Η ΒΟΥΛΗ πήγε Σοφοκλέους

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ και πόσα στη Σοφοκλέους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ πλούτισαν από τη Σοφοκλέους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αισιόδοξο μέλλον

«Ο οικονομικός απολογισμός που έκαναν τα ελληνικά νοικοκυριά για το 2004 δείχνει μια σημαντική αύξηση του ποσοστού όσων έκριναν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε από 47,3% στην περσινή έρευνα σε 58% στη φετινή, όσο και μια αξιοσημείωτη μείωση του τμήματος εκείνων που δήλωσαν ότι η οικονομική τους κατάσταση βελτιώθηκε από 16,5% σε 10% (...) για το 2005 το ποσοστό εκείνων που αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης αυξήθηκε από 30,7% σε 57,5% ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που αναμένουν βελτίωση συρρικνώθηκε από 20,5% που είχε καταγράψει η περσινή έρευνα σε 9,6% (η έρευνα της ICAP - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

«Η κυβέρνηση Καραμανλή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε πράξεις και λόγια. Γιατί η ομάδα που τη στηρίζει και που περιλαμβάνει και δεξιούς και αριστερούς (...) μπορεί να συμφωνεί σε μια άλλη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν ανέχεται όμως να ακούει συνεχώς "για τα ρετιρέ" των εργαζομένων γιατί γνωρίζει ότι όταν πλήττονται οι εργαζόμενοι που κάποτε είχαν κερδίσει κάποια "συν" σύντομα έρχεται και η σειρά των "υπογείων". Μπορεί να κατανοήσει την ανάγκη περικοπών αλλά ειδικά αυτή η ομάδα γνωρίζει ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα των Ελλήνων είναι 400-500 ευρώ (...) μπορεί να συμφωνεί στη μείωση του κράτους αλλά δε θα ανεχθεί να θιγούν κοινωνικά αγαθά» (η Χρύσα Ταβουλάρη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Δεν άκουσε τίποτα για ιμπεριαλισμό;

«Οταν υπάρχουν κάποιες αριστερές δυνάμεις οι οποίες θεωρούν αντίπαλό τους μια άλλη αριστερή δύναμη, αντί να υπάρξει μία προσπάθεια από διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινή δράση, για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι έτσι δημιουργείς μια θερμοκοιτίδα στην οποία θα μπορούσε να εκκολαφτεί το αβγό του φιδιού» (η δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στον σταθμό «9,84» / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ