ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Μεγαλώνει το χάσμα με τους λαούς
  • Με την επιτάχυνση των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών αλλαγών» επιχειρούν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα και τις αντιθέσεις τους
  • Αναβάλλεται, μάλλον, η απόφαση για τη διαδικασία επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος», προκειμένου να διευκολυνθεί ο συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό
  • Αγεφύρωτες ακόμα οι αντιθέσεις και παζάρια μέχρι την ύστατη ώρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Με την κατακραυγή των λαών να τους συνοδεύει και το βροντερό «ΟΧΙ» στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους να ηχεί έντονα στα αυτιά τους, συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των «25» της ΕΕ.

Μπορεί στο προσκήνιο να βρίσκεται η διαμάχη για τη μοιρασιά της πίτας του προϋπολογισμού 2007-2013 και οι εναγώνιες προσπάθειες για τη «διάσωση» του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος», αλλά την ίδια στιγμή προβάλλει διαρκώς πιο έντονα το χάσμα που χωρίζει τις «Βρυξέλλες» και το ευρωοικοδόμημα των πολυεθνικών από τις ανάγκες και τις αγωνίες των λαών.

Οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών προσέρχονται στη σύνοδο με οξυμένες τις μεταξύ τους ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για ένα συμβιβασμό, προκειμένου να μην παραλύσει και διαλυθεί το ευρωοικοδόμημα.

Οι πιέσεις για ένα συμβιβασμό ήταν έντονες την παραμονή της συνόδου, ενώ ταυτόχρονα κορυφώνονταν τα παιχνίδια διαπραγματευτικής τακτικής, με στόχο κάθε πλευρά να ενισχύσει τη θέση της. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ενώνει τους «25» είναι η επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Λισαβόνας. Αυτό ακριβώς αναμένεται να αποτελέσει το «σωσίβιο» στην κρίση. Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχουν τα παζάρια για τον προϋπολογισμό και οι άθλιες μεθοδεύσεις για την «παράκαμψη» και κατάπνιξη του «ΟΧΙ» των λαών στο «ευρωσύνταγμα», επιδιώκεται να ανανεωθεί η δέσμευση των «25» ότι θα συνεχίσουν με πιο έντονους ρυθμούς την υλοποίηση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών της Λισαβόνας, με έμφαση στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του «ευρωπαϊστή» Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο ότι «διέξοδος από τη σημερινή κρίση θα υπάρξει με την αποφασιστική δέσμευση για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, που είναι και ο μοναδικός δρόμος για να απολαύσουμε την ανάπτυξη» (!).

Αναβάλλονται οι αποφάσεις για «ευρωσύνταγμα»;

Ακριβώς για να μη βυθιστεί η ΕΕ σε μια πολιτική κρίση σε περίπτωση ναυαγίου της συνόδου, αναβάλλονται οι αποφάσεις για την τύχη του «ευρωσυντάγματος», ώστε να «φύγει από τη μέση» ένα αγκάθι που έχει διαιρέσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Την επιδίωξη αυτή υπηρέτησαν οι χτεσινές δηλώσεις του Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος».

Παράλληλα ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να σκεφτούν πέρα από τα εθνικά τους συμφέροντα και να δείξουν διάθεση για ένα συμβιβασμό.

Και ο πρόεδρος της Κομισιόν με τη σειρά του «έδειξε» τη διέξοδο προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης. «Στο μεταξύ», είπε, «πρέπει να στραφούμε στην οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση».

Μετά από αυτά, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να υπάρξει ένας συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό, πράγμα καθόλου εύκολο, καθώς πέρα από τους τσακωμούς για τους «πόρους», υπάρχει και το ζήτημα της διαμάχης για τις «ζώνες επιρροής» μέσα στην ΕΕ. Η κόντρα Σιράκ - Μπλερ συνδέεται περισσότερο με το τελευταίο, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί η «σύγκλιση» των δέκα νέων κρατών - μελών από τις «επιστροφές» της Βρετανίας, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να περικοπούν τα κονδύλια για την αγροτική πολιτική, τα οποία «καρπώνεται» σε μεγάλο βαθμό η Γαλλία.

Ο πόλεμος προβλέπεται αδυσώπητος μέχρι την ύστατη στιγμή, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά: Τόσο το ναυάγιο όσο και ο συμβιβασμός. Αίσθηση από την άποψη αυτή προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έσπευσε να προδικάσει το ναυάγιο της συνόδου για τον προϋπολογισμό! «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δε θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προοπτικές σ' αυτή τη σύνοδο», είπε μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και προκαλώντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της «πρόβλεψης» αυτής την παραμονή της συνόδου.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μπλερ - Σιράκ στο Παρίσι, όπου ο πρώτος διαπίστωσε ωμά ότι υπάρχει «οξεία διαφωνία» μεταξύ των δύο κρατών στο ζήτημα του προϋπολογισμού. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αποδεκτή ούτε καν τη συμβιβαστική πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας για «πάγωμα» των «επιστροφών» της Βρετανίας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, «επιστροφές» που ανέρχονται περίπου στα 5,3 δισ. ευρώ φέτος και προβλέπεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

Ως έσχατο σημείο συμβιβασμού και προκειμένου να μην «απογοητεύσει» τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, που θεωρούνται ότι ανήκουν στο στρατόπεδο των «ατλαντιστών», ο Τ. Μπλερ επιχειρεί να συνδέσει τη μείωση των «επιστροφών» με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και των κονδυλίων που τη συνοδεύουν. Πάνω σ' αυτό τον «καμβά» θα παιχτεί σήμερα και αύριο το «μεγάλο παζάρι»...

Μοιρολατρική τακτική της κυβέρνησης

Από το παζάρι αυτό «λάμπει διά της απουσίας της» η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει επιλέξει την τακτική της «επαιτείας» και του «καλού παιδιού», αποφεύγοντας να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα. Και αυτό όταν άλλες χώρες π.χ. Ιταλία έχουν απειλήσει με βέτο στην περίπτωση που μειωθούν τα κονδύλια που παίρνει από τον προϋπολογισμό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να παρακολουθεί τα παζάρια και να καταγράφει τις αυξομειώσεις των κονδυλίων ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται κάθε μέρα οι συσχετισμοί στην ΕΕ(!).

Η κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενη διαπραγματευτική τακτική συζητήθηκε χτες το πρωί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Π. Μολυβιάτη και Γ. Αλογοσκούφη. Ωστόσο, αυτό που προέκυψε ήταν η διαπίστωση από τον υπουργό Οικονομίας, ότι η κατάσταση είναι δύσκολη(!). Παράλληλα η κυβέρνηση έχει θέση τον πήχη στο χαμηλότερο σημείο, δηλαδή στα 12 δισ. ευρώ, θεωρώντας ήδη ως «επιτυχία» (!) ό,τι πάρουμε πάνω από το ποσό αυτό.

Σημειώνεται ότι με βάση την πρόταση της Κομισιόν που καθορίζει τις δαπάνες του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 στο 1,14% του ΑΕΠ (περίπου 1.000 δισ. ευρώ), στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 20-22 δισ. ευρώ.

Με βάση την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας (1,06% του ΑΕΠ ή 875 δισ. ευρώ) στη χώρα μας «επιμερίζονται» 17-18 δισ. ευρώ. Η χειρότερη πρόταση είναι αυτή των έξι κρατών - μελών (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βρετανία, Αυστρία, Σουηδία) που έχουν «καθαρή συνεισφορά» στον προϋπολογισμό, που προτείνουν οι δαπάνες της ΕΕ για την επόμενη επταετία να φτάσουν στα 817 δισ. ευρώ., Αν επικρατήσει αυτή η πρόταση, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποχωρήσει από τη σύνοδο με 12 δισ. ευρώ για την επταετία 2007-2013.

ΕΓΚΡΙΣΗ «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ»
Υπέρ του παγώματος της διαδικασίας ο Μπαρόζο

Με αυθαίρετα συμπεράσματα από το έκτακτο «Ευρωβαρόμετρο» προσπαθούν να διασκεδάσουν τη λαϊκή ετυμηγορία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Η Σύνοδος που ξεκινά σήμερα καλείται να επινοήσει ένα δρόμο διαφυγής από τον τοίχο που ύψωσαν τα δύο εκκωφαντικά ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα», των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Επικρατέστερη άποψη, να υπάρξει μία περίοδος περισυλλογής και σκέψης στους κόλπους της ΕΕ. Να δοθεί η δυνατότητα «ανάλυσης» των ΟΧΙ. Στην πραγματικότητα, να δοθεί χρόνος, να υπάρξει μεταστροφή του κλίματος που κυριαρχεί. Να ξεχαστούν τα ΟΧΙ. Να μην επιβεβαιωθεί η θεωρία του «ντόμινο», όπως λένε, που θα οδηγήσει όλα τα δημοψηφίσματα που θα ακολουθήσουν, αν γίνουν χωρίς διάλειμμα, σε αρνητικό αποτέλεσμα. Να διασκεδαστεί η κατάσταση...

Υπέρ του παγώματος της διαδικασίας έγκρισης του «ευρωσυντάγματος» τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο. «Να συνεχιστεί η διαδικασία κανονικά», έλεγε μέχρι την περασμένη βδομάδα ο κύριος πρόεδρος, «να παγώσει η διαδικασία και να υπάρξει μία περίοδος περισυλλογής», είπε χτες, μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου... Συνειδητοποίησε μάλλον ότι δεν είναι τόσο εύκολα προσπελάσιμοι οι σκόπελοι της λαϊκής ετυμηγορίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ανεργία, την προώθηση των στόχων της Λισαβόνας, την καταστρατήγηση των ελευθεριών με το πρόσχημα της τρομοκρατίας και ό,τι ακολουθεί αυτή την Ενωση. Στοιχεία που, φυσικά, δε θα πάψουν να υφίστανται ούτε μετά την «περίοδο περισυλλογής»...

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Επιτροπής, είπε χαρακτηριστικά ότι ένα διάλειμμα στη διαδικασία επικύρωσης «είναι ο καλύτερος τρόπος για να σώσουμε το σύνταγμα. Πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα για να εμβαθύνουμε τον προβληματισμό μας σε αυτό».

Παραδέχτηκε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει κανείς την ψήφο Γάλλων και Ολλανδών, ισχυριζόμενος ότι θα ταχθεί υπέρ μίας λύσης «μεταξύ των δυο ακραίων σημείων», καθώς δεν είναι δυνατόν «να πούμε ότι εγκαταλείπουμε το Σύνταγμα». Μία έμμεση δήλωση ότι θα γίνει προσπάθεια μεταστροφής του κλίματος, ή έστω διατήρησης τμημάτων της εκπνεούσης συνθήκης...

«Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων - τόνισε σ' αυτό το πνεύμα - αλλιώς η ΕΕ θα είναι σε μία διαρκή κρίση».

Ο Χ. Μ. Μπαρόζο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα δημοσιονομικά, που όλοι χαρακτηρίζουν τη σανίδα σωτηρίας που ψάχνει η επικείμενη σύνοδος, υποστηρίζοντας ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης. «Δεν είναι τώρα η στιγμή να παίξουμε το εθνικό χαρτί», είπε, καλώντας τους 25 να συμβιβαστούν, σπεύδοντας να τους υπενθυμίσει ότι ενδεχόμενη αποτυχία, θα σημαίνει παράλυση της ΕΕ. Τάχθηκε δε υπέρ ενδεχόμενης αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ, περί τα τέλη του 2008, προκειμένου η Ενωση να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της διεύρυνσης της ΕΕ ο πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητες απορρόφησης νέων μελών και όχι μόνο αν πληρούν τα κριτήρια», υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι όσον αφορά τις ειλημμένες αποφάσεις, για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και κυρίως την Τουρκία, ότι η ΕΕ, πρέπει να σταθεί στο ύψος της, να κρατήσει το λόγο της και να συνεχίσει τη διαδικασία, αφού «η συμφωνία είναι συμφωνία».

Το «Ευρωβαρόμετρο»

Χτες έγινε η δημοσιοποίηση έκτακτου «Ευρωβαρόμετρου» με στόχο την ανάλυση της ψήφου των λαών της Γαλλίας και Ολλανδίας.

Τα συμπεράσματά του; Μα φυσικά ότι οι Ευρωπαίοι δεν ψήφισαν κατά της ΕΕ. Είναι υπέρ της Ευρώπης. Είναι ακόμα υπέρ της Συνθήκης, ελπίζουν απλά στην αναθεώρηση ορισμένων σημείων της. Αλήθεια, αν ισχύουν όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς, γιατί την έθαψαν τόσο βαθιά...

Τέτοιες κινήσεις εξίσου γελοίες όσο και επικίνδυνες, αποκαλύπτουν την πρόθεση της ΕΕ, να χειραγωγήσει τους λαούς, στο δρόμο των συμφερόντων της, διαστρεβλώνοντας τη λαϊκή ετυμηγορία και υποβαθμίζοντας τη σημασία της.

Παρ' όλ' αυτά το αποτέλεσμα είναι υπαρκτό και μη αναστρέψιμο. Οι λόγοι που οδήγησαν σ' αυτό πολύ συγκεκριμένοι και στις δύο περιπτώσεις. Ακόμα και στην ίδια της την έρευνα, η Κομισιόν δεν κατάφερε να αποκρύψει ότι στη Γαλλία το ΟΧΙ οφείλεται στο φόβο της ανεργίας κατά 31%, στην ισχύουσα κατάσταση στην οικονομία και την αγορά εργασίας κατά 26%, στο ότι το κείμενο βασίζεται στις αρχές του φιλελευθερισμού (19%), ενώ δεν έχει κοινωνικό χαρακτήρα (16%) και τέλος εκφράζουν, σε ποσοστό 18% οι ερωτηθέντες, την αντίθεσή τους στις πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Η έρευνα προκειμένου να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα, χρησιμοποιεί το επιχείρημα, ότι βασικό κριτήριο, για την ψήφο των Ολλανδών και των Γάλλων ήταν η εσωτερική κοινωνικο- οικονομική κατάσταση στη χώρα τους, παραβλέποντας ότι αυτή διαμορφώνεται με βάση τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ, και η εσωτερική πολιτική επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες και όχι από τις εθνικές και λαϊκές ανάγκες.

Αδιάσειστα στοιχεία της κρίσης στην οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο η ΕΕ του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, αποτελεί η ποιοτική ανάλυση της ψήφου, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής, στα δημοψηφίσματα, που ξεπέρασε αυτό των ευρωεκλογών, κατά πολύ, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ολλανδία. Στη Γαλλία μάλιστα έφτασε τα ποσοστά συμμετοχής στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μόνο που ο Ζακ Σιράκ δεν αποδείχτηκε ανάλογος λαοπλάνος του Φρανσουά Μιτεράν...

Τη σημαία του ΟΧΙ κρατούν εργάτες και αγρότες

Στη Γαλλία, για την οποία τα στοιχεία είναι πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη αποχή παρατηρείται στους νέους μεταξύ 25 και 39 ετών (40%) και στις ηλικίες 18-24 (34%), αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ, μεταξύ άλλων κατάφερε να απομακρύνει τους νέους από τα πολιτικά πράγματα και να τους καταστήσει αδιάφορους ή αμέτοχους, καθώς θεωρούν ότι η ψήφος τους στερείται σημασίας. Τη σημασία του δημοψηφίσματος και τη λαϊκή δυσαρέσκεια, προς την ΕΕ, αντίθετα, αναδεικνύουν η μεγάλη συμμετοχή των ανέργων, που απείχαν μόνο κατά 26%, ενώ το ΚΚ Γαλλίας, απέδειξε ότι μπορεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με αποχή μόλις 4%.

Οσον αφορά δε, το ποιοι ψήφισαν ΟΧΙ και σε ποιες περιοχές, ούτε αυτό κατέστη δυνατό να παραποιηθεί και να λάβει ψευδή ερμηνεία. Καθώς ΟΧΙ ψήφισε το 47% στα μεγάλα αστικά κέντρα, 59% στις μικρότερες πόλεις, 61% στις αγροτικές περιοχές. Στους εργαζόμενους δε, είπε ΟΧΙ το 52% των ελεύθερων επαγγελματιών, το 55% των μισθωτών, το 76% των εργατών και το 50% των ανέργων, ενώ με κομματικές αναφορές υπέρ του ΟΧΙ τάχθηκε το 94% των ψηφοφόρων του ΚΚ Γαλλίας, το 67% των «αριστερών», το 61% των ψηφοφόρων των σοσιαλιστών και το 35% της Δεξιάς...

Πώς γίνεται τώρα, αυτοί οι άνθρωποι, που καταδικάζουν την οικονομικο-κοινωνική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, παράλληλα να δηλώνουν, κατά 53%, ότι τάσσονται υπέρ των θεσμών της ΕΕ, σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο», είναι πραγματικά απορίας άξιο...

Σίγουρα η στιγμή της δημοσιοποίησης της έρευνας, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Αποτελεί πράξη του θεάτρου που παίζουν σε βάρος των λαών της Ευρώπης όλοι αυτοί που, θέλοντας να υποβαθμίσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, κάνουν λόγο για άνομες συμμαχίες μεταξύ ακραίων πολιτικών δυνάμεων, νοσταλγών της δεκαετίας του '30. Αυτοί που αναδεικνύουν το παζάρι των δημοσιονομικών σε μείζον θέμα για να επιτύχουν από τη μία πλευρά τις οικονομικές τους προσδοκίες και να αποδείξουν από την άλλη ότι «το μαγαζί εξακολουθεί να λειτουργεί».

Φυσικά, «το μαγαζί» συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα, οι αληθινοί ιδιοκτήτες του ωστόσο, οι λαοί της Ευρώπης, διαφωνούν με τους διαχειριστές και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902», στις 22.10, την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ». Ο Κ. Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για το Ασφαλιστικό των τραπεζών.

Κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες ενάντια στο «ευρωσύνταγμα»

Κινητοποίηση ενάντια στο σχέδιο «ευρωσυντάγματος», διοργανώνεται, σήμερα, Πέμπτη, 16 Ιούνη και ώρα 6 μ.μ. στις Βρυξέλλες, στο Rond-point Schuman, στο χώρο δηλαδή όπου θα συνεδριάζουν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Στην κινητοποίηση καλεί η βελγική πλατφόρμα «Οχι στο Ευρωσύνταγμα», που αποτελείται από προσωπικότητες και κόμματα που αντιτίθενται στο σχέδιο «ευρωσυντάγματος».

Η ίδια πρωτοβουλία καλεί σε κινητοποίηση και αύριο, Παρασκευή 17 Ιούνη, στις 2 μ.μ. έξω από το τοπικό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών (rue de Lombard, 1000 Bruxelles), το οποίο θα προχωρήσει στην επικύρωση του «ευρωσυντάγματος», κωφεύοντας στα ηχηρά ΟΧΙ των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Να σημειωθεί ότι το Βέλγιο δε θα διοργανώσει δημοψήφισμα, γιατί η βελγική κυβέρνηση συνασπισμού Φιλελεύθερων και Σοσιαλιστών θεώρησε ότι τα αποτελέσματα που έδινε το «Ευρωβαρόμετρο», και σύμφωνα με τα οποία το 70% των Βέλγων ήταν υπέρ του «ευρωσυντάγματος», καθιστούσαν περιττή την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Στις αρχές Μάη όμως, σε έρευνα που διοργάνωσε η εφημερίδα «Le Soir» και η γαλλόφωνη κρατική ραδιοτηλεόραση RTBF, που κάθε άλλο παρά αντίθετες με το «ευρωσύνταγμα» μπορούν να χαρακτηριστούν, η αλήθεια φάνηκε εντελώς διαφορετική. Συγκεκριμένα, μόνο το 49% - και όχι 70% - δήλωσε ότι θα ψήφιζε ΝΑΙ. Επίσης, το 34% των ερωτηθέντων δεν είχε ακούσει τίποτε για το «ευρωσύνταγμα», ενώ το 78% είτε δεν είχε καταλάβει απολύτως τίποτε, είτε (ακόμη κι όσοι κατάλαβαν) αδιαφορούσε παντελώς.

Η Κομματική Οργάνωση Βελγίου του ΚΚΕ θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, διακινώντας την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος μετά τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία - Ολλανδία μεταφρασμένη στα γαλλικά και αγγλικά, και προβάλλοντας το διπλό ΟΧΙ, τόσο στο «ευρωσύνταγμα» όσο και στην ίδια την ΕΕ.

Συγκέντρωση - συζήτηση στη Ν. Πεντέλη

Συγκέντρωση για το «ευρωσύνταγμα» διοργανώνει η Βορειοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Πεντέλης, κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καταχανάς, στέλεχος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ