ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
«Ο αγώνας συνεχίζεται»

Στερνό «αντίο» στον Αλβαρο Κουνιάλ

Ο Αλβαρο Κουνιάλ απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα (21-24/01/1981)
Ο Αλβαρο Κουνιάλ απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα (21-24/01/1981)
Εθνικό πένθος χτες για όλη την Πορτογαλία που αποχαιρέτησε τον Αλβαρο Κουνιάλ, επί 35 χρόνια ΓΓ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας της «Επανάστασης των Γαριφάλων». Μεσίστιες οι σημαίες, θλίψη, αλλά και πίστη και ελπίδα στους δρόμους της Λισαβόνας.

Και κυρίως στα κεντρικά γραφεία του Πορτογαλικού ΚΚ, όπου η σορός του Αλβαρο Κουνιάλ είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από την Τρίτη. Μυριάδες όσοι πέρασαν και άφησαν ένα κόκκινο γαρίφαλο και αποχαιρέτησαν με τον δικό τους προσωπικό τρόπο τον λαϊκό ηγέτη. Χτες στις 4.00 το απόγευμα ένα σύντομο αποχαιρετισμό απήυθυνε ο ΓΓ του ΚΚΠ, Τζερόνιμο ντε Σόουζα, καθώς ο ίδιος δεν ήθελε ούτε ομιλίες ούτε άλλες εκδηλώσεις τιμής, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Σερετάκης. Ηθελε να φύγει απλά όπως ήρθε σε αυτή τη ζωή. Ενα τεράστιο κόκκινο ποτάμι ξεχύθηκε στους δρόμους της πορτογαλικής πρωτεύουσας, ακολουθώντας τη σορό μέχρι την πλατεία της Χιλής. «Ο αγώνας συνεχίζεται» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε από χιλιάδες στόματα τη στιγμή που η σορός του Αλβαρο Κουνιάλ εξήλθε από τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΠ και τον συνόδευσε μέχρι την πλατεία της Χιλής, όπου και τελικά χτες αποτεφρώθηκε. Αυτή ήταν και η τελευταία του επιθυμία. Να αποτεφρωθεί.

Παρόντες, στην κηδεία εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Παρούσες επίσης αντιπροσωπείες από το Μέτωπο Φρεντελίμος της Μοζαμβίκης, του ΚΚ της Βραζιλίας, του ΚΟΔΗΣΟ της Γερμανίας, του ΚΚ Γαλλίας, του ΚΚ Ισπανίας, της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης κ.ά.

Ακλόνητη παρέμεινε η πίστη στα ιδανικά του κομμουνισμού και στη μαρξιστική -λενινιστική ιδεολογία του Αλβαρο Κουνιάλ, μέχρι την τελευταία του πνοή. Εξάλλου, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο ιδανικό και στην υπόθεση του κομμουνισμού, στην υπόθεση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, δεσμευμένος και αφοσιωμένος δίχως όρια στα συμφέροντα των εργατών και του λαού, στην ανεξαρτησία και κυριαρχία της Πορτογαλίας.

Κόκκινα γαρίφαλα - το σύμβολο της «Επανάστασης των Γαριφάλων» - στολίζουν το βιβλίο συλλυπητηρίων του Αλβαρο Κουνιάλ

Associated Press

Κόκκινα γαρίφαλα - το σύμβολο της «Επανάστασης των Γαριφάλων» - στολίζουν το βιβλίο συλλυπητηρίων του Αλβαρο Κουνιάλ
Παρεμβαίνοντας πάντα μαζί με το Πορτογαλικό ΚΚ, στη διάρκεια 74 και πλέον ετών επαναστατικής δράσης, είχε ένα ρόλο απαράμιλλο στην πορτογαλική ιστορία του 20ού αιώνα, στην αντίσταση κατά του φασισμού, στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, στους επαναστατικούς μετασχηματισμούς του Απρίλη και στην υπεράσπισή τους, για μια κοινωνία ελεύθερη από την εκμετάλλευση και την καταπίεση, τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Γεννήθηκε στην Κοΐμπρα το 1913 και ξεκίνησε την επαναστατική του δράση ως φοιτητής στη Νομική της Λισαβόνας. Υπήρξε στέλεχος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαίων, ενώ εκλέχθηκε Γραμματέας της Νεολαίας το 1935, χρόνο κατά τον οποίο πέρασε στην παρανομία και συμμετείχε στο 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων στη Μόσχα. Μέλος του Πορτογαλικού ΚΚ από το 1931.

Φυλακίστηκε και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια το 1937 και το 1940, αλλά μετά την απελευθέρωσή του έπειτα από κάποιους μήνες φυλακής επέστρεψε αμέσως στον αγώνα.

Συμμετείχε στην αναδιοργάνωση του ΠΚΚ το 1940-'41. Ζώντας εκ νέου στην παρανομία, ήταν μέλος της Γραμματείας από το 1942 έως το 1949. Ξανακλήθηκε στη Γραμματεία της ΚΕ και εκλέχθηκε ΓΓ του ΠΚΚ το 1961, αντικαθιστώντας τον πρώτο γραμματέα, Μπέντο Γκονσάλβες, ο οποίος είχε αφήσει νωρίτερα την τελευταία του πνοή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ταραφάλ, στο Πράσινο Ακρωτήρι.

Μετά την πτώση της φασιστικής δικτατορίας στις 25 του Απρίλη 1974, ήταν υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου της 1ης, 2ης, 3ης και 4ης προσωρινής κυβέρνησης και εκλεγμένος βουλευτής στη Συντακτική Συνέλευση του 1975 και στη Βουλή το 1976, 1979, 1980, 1983, 1985 και 1987. Επίσης, ήταν μέλος του Συμβουλίου του Κράτους.

Το Δεκέμβρη του 1996 στο 15ο Συνέδριο του ΠΚΚ, με την απάλειψη του Εθνικού Συμβουλίου και του πόστου του Προέδρου, επανεκλέχθηκε μέλος της ΚΕ, κάτι που επίσης έγινε στα Συνέδρια 16ο και 17ο, του 2000 και 2004 αντίστοιχα.

Συγγραφέας ενός τεράστιου δημοσιευμένου έργου τόσο στο πολιτικό και ιδεολογικό όσο και στο λογοτεχνικό επίπεδο - με το ψευδώνυμο Μανουέλ Τιάγκο - ακόμα και στις πλαστικές τέχνες.


ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ασκηση ΝΑΤΟικής αξιολόγησης και πιστοποίησης

«Εξετάσεις» από το ΝΑΤΟ περνάει το Γ΄ Σώμα Στρατού, προκειμένου να γίνει η πιστοποίησή του ως ΝΑΤΟικού στρατηγείου και να αξιολογηθεί η «πλήρης επιχειρησιακή» ικανότητά του. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω της άσκησης «Gordian Knot-05» που ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη.

Οπως είναι γνωστό, στα πλαίσια της νέας δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει προσφέρει από το 1999 το Γ΄ Σώμα Στρατού ως πολυεθνικό στρατηγείο δυνάμεων χαμηλότερης ετοιμότητας (Forces at Lower Readiness Headquarters - FLR HQ). Μαζί με το πολυεθνικό Στρατηγείο της ΒΑ Ευρώπης (NDC MNC-NE), στο οποίο συμμετέχουν η Δανία, η Γερμανία και η Πολωνία, καθώς και το Πολωνικό Πολυεθνικό Σώμα (NDC-PL), είναι ένα από τα τρία ΝΑΤΟικά χαμηλότερης ετοιμότητας Στρατηγεία, επονομαζόμενο Γ΄ Σώμα Στρατού ΝΑΤΟ Deployable Corps - Greece (Γ΄ΣΣ NDC-GR), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η άσκηση «GORDIAN KNOT-05» που εκτελείται από το Γ΄ ΣΣ NDC-GR και είναι τύπου Σταθμών Διοικήσεως (Command Post Exercise - CPX) θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή Δράμας - Καβάλας. Οι επιμέρους σκοποί της ασκήσεως, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι: Η εκπαίδευση του προσωπικού του Στρατηγείου σε «επιχειρήσεις μάχης και υποστήριξης της Ειρήνης». Είναι επίσης η βελτίωση της «επιχειρησιακής ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ του επιτελείου και των Σχηματισμών που έχουν διατεθεί στο Στρατηγείο». Στην άσκηση θα συμμετάσχει όλο το προσωπικό του Στρατηγείου με τις οργανικές του Μονάδες, 100 στελέχη από άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (17 Ελληνες), συνολικά περίπου 2.000 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ