ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
«Αντικειμενικά» χαράτσια σε βάρος των μικρών

Τρέχουν οι προθεσμίες της «αυτορρύθμισης» για το 2003

Πρόσθετα «αντικειμενικά» χαράτσια φορτώνει η κυβέρνηση στους ΕΒΕ και τις μικρές επιχειρήσεις που θα «επιλέξουν» να κλείσουν τις φορολογικές υποθέσεις με τη διαδικασία της λεγόμενης αυτορρύθμισης. Τις μέρες αυτές τρέχουν οι προθεσμίες για «αυτόματο κλείσιμο» της χρήσης για το 2003, από την οποία οι κυβερνώντες αναμένουν να εισπράξουν πρόσθετα έσοδα, ανάλογα με αυτά του 2004 που υποβλήθηκαν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις. Για δόλωμα σε όσους πληρώσουν τα «οικειοθελή» χαράτσια, προσφέρουν το οριστικό κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων. Για τους λοιπούς προβλέπεται η συνήθης συνέχεια, δηλαδή τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια.

Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αντίστοιχων πρακτικών των προκατόχων τους του ΠΑΣΟΚ, αφαιμάζει τους ΕΒΕ, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την παρουσία τους στην αγορά και σε τελευταία ανάλυση, τους δείχνει την έξοδο από το πεδίο του «ελεύθερου ανταγωνισμού» σε όφελος των ισχυρότερων επιχειρήσεων. Σε μεγάλη γκάμα περιπτώσεων με την εφαρμογή των αντικειμενικών και των αυθαίρετων «μοναδιαίων συντελεστών καθαρού κέρδους» επιβάλλονται πολλαπλάσιοι φόροι σε σύγκριση με αυτούς που προκύπτουν στη βάση του λογιστικού προσδιορισμού.

Ταυτόχρονα ο «μαθηματικός τύπος» που χρησιμοποιεί η Εφορία δεν αυξάνει απλά και μόνο τους τελικούς φόρους αλλά ταυτόχρονα ακυρώνει ακόμη και το ισχύον αφορολόγητο όριο. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι έχουν εισοδήματα κάτω από το επίσημο αφορολόγητο όριο θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρου.

Οι προθεσμίες

Οι καταληκτικές προθεσμίες για το «οριστικό κλείσιμο» της χρήσης του 2003, για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 1 και 2, ξεκίνησαν χτες. Το πρόγραμμα της Εφορίας συνεχίζεται ως εξής:

  • Σήμερα 22 Ιούνη τα ψηφία 3 και 4
  • Μέχρι 23 Ιούνη τα ψηφία 5 και 6
  • Μέχρι 24 Ιούνη τα ψηφία 7 και 8
  • Μέχρι 27 Ιούνη τα ψηφία 9 και 0.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τους ετοιμάζουν και (φορο)πρόστιμα!

Motion Team

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η πληροφορία ότι θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα στην Εφορία για τα χωράφια που είχαν κληρονομήσει και τα νοικιάζουν σε τρίτους, χωρίς να δηλώνουν το ύψος του ενοικίου στη φορολογική τους δήλωση. Ιδιαίτερα, ανησυχούν πολλοί μικροκληρούχοι αγρότες, που κληρονόμησαν κάποια χωραφάκια λίγων στρεμμάτων, τα οποία και νοικιάζουν όχι για να τα 'κονομήσουν, καθώς το ύψος του ενοικίου δεν είναι μεγάλο, αλλά γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το ποσό του ενοικίου που εισπράττουν ετησίως είναι μερικών εκατοντάδων ευρώ και θεωρούν, είτε ότι δε χρειάζεται, είτε ότι είναι ασήμαντο για να δηλωθεί στο εισόδημά τους. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι πολλοί είναι οι μικροκληρούχοι που ενώ γνωρίζουν ότι φοροαπαλλάσσονται για την κληρονομιά τους, δεν έχουν ενημερωθεί ότι όταν το ποσό του ενοικίου από τα χωράφια αυτά ξεπερνά τα 150 ευρώ ετησίως πρέπει να δηλωθεί.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, βρήκε ευκαιρία να διευρύνει τη φορολογική βάση και θέλει «να βγάλει από τη μύγα ξίγκι», σε βάρος του ήδη συρρικνωμένου εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ξεκληρίζεται εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει, ενώ, ταυτόχρονα, φοροαπαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο για να μη θίξει τα υπερκέρδη του. Κι όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που τα προβλήματα των μικροκληρούχων θα πολλαπλασιαστούν και θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, εξαιτίας των αποφάσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και των συμφωνιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πολιτικές που θα οδηγήσουν σε νέα, δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και θα εντείνουν το ρυθμό ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων

Την έκτη παρτίδα με περίπου 489.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί τις επόμενες μέρες η Εφορία. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 2,13 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 5,2 εκατ. που υποβλήθηκαν. Στην έκτη παρτίδα ο μέσος συμπληρωματικός φόρος που αναλογεί στα χρεωστικά εκκαθαριστικά διαμορφώνεται στα 1.674 ευρώ, ενώ η μέση επιστροφή φόρου στα πιστωτικά εκκαθαριστικά στα 440 ευρώ.

Από το σύνολο των 2,13 εκατ. δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές στους δικαιούχους) θα εισρεύσουν 692,1 εκατ. ευρώ.
  • Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (28% του συνόλου) αναλογεί συμπληρωματικός φόρος 1.732 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά σημειώματα (28,8% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιστροφή 560 ευρώ.
  • Τα μηδενικά εκκαθαριστικά (χωρίς επιπλέον φόρο ή επιστροφή) αποτελούν το 43,2% των δηλώσεων.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Πρόστιμα για ψευδείς βεβαιώσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 20.300 ευρώ για χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης σε έμπορο προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για διάθεση ανύπαρκτης ποσότητας παραγωγής του σε λαϊκές αγορές επέβαλε το ΔΣ του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά.

Πρόκειται για καθένα από τα μέλη αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Νομού Ηρακλείου, Δήμου Αστερουσίων, η οποία εξέδωσε τη συγκεκριμένη βεβαίωση στις 27/12/2004. Σε καθένα από τα μέλη επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ στον ενδιαφερόμενο επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα βάσει των κείμενων διατάξεων συνολικού ύψους 5.300 ευρώ, καθώς και ανάκληση της άδειάς του και απαγόρευση χορήγησης σχετικής άδειας στον ίδιο και στο καθένα από τα μέλη της οικογένειάς του για δύο χρόνια. Επίσης, ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ