ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Απαγορευμένη χρωστική σε μπαχαρικά

Χωρίς τέλος τα ακατάλληλα είδη τροφίμων προς κατανάλωση

Απαγορευμένες χρωστικές Ερυθρό του Σουδάν Ι και ΙV ανιχνεύτηκαν σε δύο μπαχαρικά της εταιρίας Αθ. Γιώτης ΑΕΒΕ. Πρόκειται για το μείγμα μπαχαρικών για χάμπουργκερ με την ονομασία «Captain 's mix», στη συσκευασία των 100 γραμμαρίων, και με ημερομηνία ανάλωσης 31/12/07, και για τα μπαχαρικά με σκόρδο και πιπέρι με την ονομασία «Captain 's», στη συσκευασία των 45 γραμμαρίων, και ημερομηνία ανάλωσης 31/12/05.

Για το θέμα ενημερώθηκε σχετικά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως ανακοινώθηκε, ο ΕΦΕΤ ζήτησε με έγγραφό του από την εταιρία να ανακαλέσει άμεσα τα δύο προϊόντα και να ενημερωθεί για πιθανή διακίνησή τους, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε χώρες της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες.

Η εταιρία, απαντώντας σχετικά με τον εντοπισμό απαγορευμένων χρωστικών ουσιών στα μπαχαρικά, υποστηρίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινήθηκαν μόνο στην Ουγγαρία και ότι «από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχει συλλέξει δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά». Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι διενεργεί ελέγχους στην κατεύθυνση της εξακρίβωσης των όσων ισχυρίζεται η εταιρία, ενώ έχει πάρει δείγματα για εξέταση απ' όλα τα προϊόντα της εταιρίας.

Πάντως, εμείς εντοπίσαμε χτες σε κεντρικό κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ το μείγμα μπαχαρικών για χάμπουργκερ «Captain 's mix» με ημερομηνία ανάλωσης 31/12/08, καθώς και το μείγμα με σκόρδο και πιπέρι «Captain 's» με ημερομηνία ανάλωσης 31-12-12. Το κατά πόσο το ίδιο προϊόν με διαφορετικές ημερομηνίες ανάλωσης έχει και διαφορετική σύσταση, αυτό είναι κάτι το οποίο καλείται να απαντήσει ο ίδιος ο ΕΦΕΤ από τις εργαστηριακές αναλύσεις που ανακοίνωσε ότι θα κάνει. Επίσης, καθίσταται τουλάχιστον ατυχής ο ισχυρισμός της εταιρίας ότι τα «συγκεκριμένα προϊόντα» διακινήθηκαν μόνο στην Ουγγαρία. Εάν πάλι η εταιρία στο έγγραφό της έκανε λόγο για «παρτίδες» και όχι «προϊόντα», τότε θα έπρεπε να ήταν ο ΕΦΕΤ πιο ακριβής αναπαράγοντας την πληροφορία.

Εισαγγελέας για τις γαλοπούλες

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντα Οικονόμου θα διερευνήσει αν στην υπόθεση διοχέτευσης στην αγορά περίπου 16 τόνων εισαγόμενης γαλοπούλας τα περασμένα Χριστούγεννα προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων και σε βάρος ποιων. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με φάκελο που παρέδωσε στον Δ. Παπαγγελόπουλο ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, οι μολυσμένες με σαλμονέλα ποσότητες γαλοπούλας, εισήχθησαν από τον Καναδά τον περασμένο Νοέμβρη.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή αποζημιώσεων στους παγετόπληκτους αγρότες του νομού Αργολίδας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι «έχουν περάσει 16 μήνες από τις μεγάλες καταστροφές του Φλεβάρη 2004 που έπληξαν ιδιαίτερα το Νομό Αργολίδας. Το μέγεθος της καταστροφής ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή ήταν τέτοια, ώστε για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια στις περισσότερες καλλιέργειες δε θα υπάρχει παραγωγή. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από την πίεση και τις προεκλογικές της ανάγκες έδωσε υπό μορφή προκαταβολής τρία (3) ευρώ ανά δέντρο και υποσχέθηκε σύντομη εξόφληση των πληγέντων με ταυτόχρονη ενεργοποίηση των ΠΣΕΑ που θα συνοδεύονταν με αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης».

Οπως επιπλέον τονίζουν «δεκαέξι μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει οι αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο, αλλά απαιτείται σε αρκετές περιπτώσεις η επιστροφή της προκαταβολής των 3 ευρώ που δόθηκαν προεκλογικά ως "αχρεωστήτως καταβληθέντα" και μάλιστα με τον ανάλογο τόκο. Σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται από την αντιαγροτική πολιτικών των κυβερνήσεων - προηγούμενης και σημερινής - τις αποφάσεις της ΕΕ με τη μείωση των κονδυλίων και τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, έρχονται οι φυσικές καταστροφές να ολοκληρώσουν το οριστικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες;
  • Υπάρχει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών που επλήγησαν, ανθεκτικότερων στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και εμπορεύσιμων;
  • Προτίθεται να παρέμβει ώστε να σταματήσει η απαίτηση της επιστροφής των τριών ευρώ που δόθηκαν προεκλογικά;
Συμβούλιο «μικρομεσαίων»

Στη σύσταση του «Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, αν και η κυβερνητική πολιτική όχι μόνο δε θα αλλάξει, αντιθέτως ταυτίζεται απόλυτα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων. Ωστόσο, η μικροπολιτική επιτάσσει ελιγμούς και παραπλάνηση. Στο συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι φορείς των «μικρομεσαίων» και δημιουργείται παράλληλα μια υποστηρικτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Αυτή η επιτροπή θα έχει σκοπό τη διερεύνηση και τον «εντοπισμό» των προβλημάτων των ΜΜΕ και τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων, τη διαμόρφωση εισηγήσεων κλπ.

ΔΕΗ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Σοβαρή έλλειψη προσωπικού

Το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη έθεσαν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Ελπίδα Παντελάκη. Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι «η συνειδητή πολιτική απαξίωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η συνεχής ιδιωτικοποίηση έργου και υπηρεσιών, το συνεχές χτύπημα και ο περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων συνεχίζονται.

Ως απόρροια αυτής της πολιτικής, εκρηκτική είναι η κατάσταση στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη εξαιτίας της συνεχούς μείωσης του προσωπικού στο εργοστάσιο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην καλύπτονται οι βάρδιες και έτσι να δημιουργείται κίνδυνος για την εύρυθμη ηλεκτροδότηση του νησιού όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το γεγονός ότι το 1992 με ισχύ 45MW στο εργοστάσιο δούλευαν 92 άτομα και σήμερα δουλεύουν 55, αν και η ισχύς έχει φτάσει στα 75MW, δείχνει το κρίσιμο της κατάστασης και την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα τα κενά».

Ο υπουργός ερωτάται «τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την κάλυψη των κενών στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων;».

Αποσύρονται μπαταρίες της Fujitsu Siemens

Σε ανάκληση συγκεκριμένων μοντέλων μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές Fujitsu Siemens προχωράει η εταιρία Fujitsu Siemens Computers SA. Οπως ανακοινώθηκε χτες από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αυτό γίνεται γιατί μέχρι σήμερα σε σύνολο 250.000 συστημάτων παγκοσμίως υπήρξαν τέσσερις αναφορές στην εταιρία - καμία, υποστηρίζεται, στην Ελλάδα - που αφορούσαν υπερθέρμανση των συγκεκριμένων μοντέλων. Πρόκειται για τους υπολογιστές: AMILO A1640, AMILO M1425, AMILO M7405 και AMILO Pro V2020. Ολες οι μπαταρίες με κατάληξη G1L1 είναι στο πρόγραμμα ανταλλαγής, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Η εταιρία συστήνει στους πελάτες που έχουν τα παραπάνω μοντέλα να σταματήσουν άμεσα να χρησιμοποιούν τις μπαταρίες τους και να λειτουργήσουν το φορητό τους υπολογιστή μόνο με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και να επικοινωνήσουν για δωρεάν αντικατάσταση της μπαταρίας τους. Οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφθούν το www.fujitsu-Siemens.com/batteryexchange ή να επικοινωνούν με την εταιρία στο τηλέφωνο 800-1100000 κατά τις εργάσιμες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ