ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Χάρισε ζωή μια 50χρονη

Ελπίδα ζωής χάρισε μια 50χρονη από την Τρίπολη που άφησε την τελευταία της πνοή, καθώς χάρισε τα ζωτικά της όργανα προκειμένου να σωθούν άλλοι ασθενείς. H άτυχη γυναίκα πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία μετά από τροχαίο.

Ο ένας νεφρός και το ήπαρ μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα με «C-130» και δόθηκαν στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η μεταμόσχευση του ήπατος ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως και του νεφρού και οι ασθενείς στους οποίους έγινε η μεταμόσχευση έχουν μεταφερθεί από την εντατική σε κλινικές του νοσοκομείου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τέσσερις γιατροί που συμμετείχαν στην αερογέφυρα ζωής βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη... γραφειοκρατία. Οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ που παρέλαβαν τα μοσχεύματα από το αεροδρόμιο αρνήθηκαν να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο, καθώς όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΕΚΑΒ οι γιατροί ήταν υπεράριθμοι και δεν τους πήρε το ασθενοφόρο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα και με τη σχετική οδηγία που υπάρχει.

Ο άλλος νεφρός δόθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και η καρδιά όπως και οι πνεύμονες στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Η μεταμόσχευση καρδιάς ολοκληρώθηκε με επιτυχία ενώ ο ασθενής που υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση πνευμόνων μετά το πέρας της εγχείρησης πέθανε από ανακοπή.

ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Σήμερα το κοινό συλλαλητήριο

Θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας

Πρόσφατη διαμαρτυρία για το κλείσιμο του Κέντρου «Επικοινωνία»
Πρόσφατη διαμαρτυρία για το κλείσιμο του Κέντρου «Επικοινωνία»
Κοινό συλλαλητήριο για τα δικαιώματα των αναπήρων και των οικογενειών τους κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ιδρύματα Πρόνοιας και τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, οι ανάπηροι, οι γονείς και οι κηδεμόνες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στην κινητοποίηση όλοι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής του ιδιωτικού τομέα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ). Με αποφάσεις των σωματείων τους συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), του Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων Βούλας (ΠΙΚΠΑ Βούλας), του Ειδικού Σχολείου «Θεοτόκος» στο Ιλιο, του εργαστηρίου ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα» και οι απολυμένοι του κέντρου «Επικοινωνία». Επίσης, με απόφαση του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, οι εργαζόμενοι στις δομές αποασυλοποίησης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα) κάνουν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. - 3 μ.μ. και θα συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο στην Πλ. Κάνιγγος.

Στην απεργία και στο συλλαλητήριο καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΣΑΠ), η Πανελλήνια Ενωση Τυφλών, η Επιτροπή Αγώνα Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ και η Κίνηση για τα δικαιώματα του παιδιού με αυτισμό.

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στις απολύσεις που ετοιμάζονται στα Ιδρύματα Πρόνοιας και στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς που οργανώνουν το συλλαλητήριο και διεκδικούν «αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν τομέα Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στους ευαίσθητους αυτούς κοινωνικούς τομείς».

Ακόμα διεκδικούν:

  • Δωρεάν θεραπείες, φάρμακα και τεχνικά βοηθήματα για όλους και ιδιαίτερα για τους ανάπηρους.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλιά, κατάργηση των παντός είδους συμβάσεων. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στα ιδρύματα Πρόνοιας, στα κέντρα Ειδικής Αγωγής και στις δομές αποασυλοποίησης.
  • Αμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων του κέντρου «Επικοινωνία» και επαναλειτουργία του με την ευθύνη του δημοσίου σαν εκπαιδευτικού κέντρου για τυφλά πολυανάπηρα παιδιά.
  • Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους στα ιδρύματα Πρόνοιας, στα κέντρα Ειδικής Αγωγής, στις δομές αποασυλοποίησης και αποϊδρυματοποίησης.
  • Αμεση δημοσιοποίηση όλων των Ιδιωτικού Δικαίου κέντρων στην Πρόνοια και στις δομές αποασυλοποίησης της ψυχικής υγείας και τα κέντρα Ειδικής Αγωγής.
Σύσκεψη εργαζομένων

Με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών θα γίνει σύσκεψη των εργαζομένων στις δομές ψυχικής υγείας, μετά την πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Μάρνη και Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β (Εργατικό Κέντρο Αθήνας) στις 12.30 μ.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Διεκδικούν επειγόντως προσλήψεις

Κοινή συγκέντρωση αύριο, ώρα 9.00 π.μ. στο νοσοκομείο

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα απαντήσουν μετωπικά απέναντι στην εντεινόμενη υποβάθμιση της Υγείας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων γιατροί, νοσηλευτές, παρασκευαστές, διοικητικοί, τεχνικοί και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει αύριο στο χώρο των Επειγόντων του νοσοκομείου, ώρα 9 π.μ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το Σωματείο των εργαζομένων και η πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του «Ευαγγελισμού» επισημαίνει ότι από τους 427 νοσηλευτές έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη μόνο 34, ενώ δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη στις κενές θέσεις των 570 παραϊατρικών και διοικητικών και των 80 τεχνικών. Επίσης, παρότι έχουν προκηρυχτεί οι θέσεις 55 επιμελητών γιατρών, εδώ και δύο με τρία χρόνια δεν έχει καλυφθεί καμία, ενώ δεκάδες είναι οι θέσεις των ειδικευόμενων που καλύπτονται με μεγάλη καθυστέρηση. Τα τμήματα υπολειτουργούν και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε τις κανονικές άδειες του 2004 που χρωστούν στους εργαζόμενους από την Ολυμπιάδα, ούτε και τα ρεπό τους.

Κι ενώ υπάρχουν αυτές οι τρομακτικές ελλείψεις, το υπουργείο Υγείας εκχωρεί σε ιδιωτικά συνεργεία την καθαριότητα τη σίτιση τη φύλαξη και την επισκευή των ανελκυστήρων. Επίσης προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα με προσωρινά κλεισίματα κάποιων χειρουργείων ή κλινών μονάδων.

Οι τακτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλλιεργούν το κλίμα για κατάργηση της μονιμότητας σ' όλο το Δημόσιο, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους και τονίζουν: Οι εργοδότες θέλουν τους εργαζόμενους «λάστιχο» και ανθρωπάκια του αφεντικού που θα παράγουν αξιόλογη φτηνή εργασία. «Γι' αυτό -υπογραμμίζουν- κάνουν ελάχιστες προσλήψεις, επικουρικών, εκτάκτων και stage».

Απέναντι σε όλη αυτή την υποβάθμιση της Υγείας οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στον «Ευαγγελισμό» απαιτούν σταθερή και μόνιμη δουλιά για όλους, όχι στον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων, όχι στο θεσμό της προσωρινής απασχόλησης, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Γιατροί και εργαζόμενοι διεκδικούν κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, αξιοπρεπές ωρομίσθιο υπερωρίας και εφημερίας, με κονδύλια που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες, δίκαιη κατανομή υπερωριών στους κλάδους και στα τμήματα. «Ο δρόμος του αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας είναι μονόδρομος», τονίζεται στην ανακοίνωση του σωματείου και των γιατρών.

Απεργία στο ΕΚΑΚΒ

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ) με κύρια αιτήματα την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δομών του Κέντρου.

Το ΕΚΑΚΒ ήταν η κατάληξη της διαλυτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Πρόνοιας και παρουσιάστηκε ως ο Οργανισμός που θα παρείχε άμεση κοινωνική φροντίδα ψυχοκοινωνικής στήριξης σε καταστάσεις κρίσης. Παρόλους τους σχεδιασμούς οι προσλήψεις έγιναν με το σταγονόμετρο: Το 2001 προσελήφθησαν μόλις 71 υπάλληλοι για τη στελέχωση 12 Κέντρων κοινωνικής στήριξης, 11 ξενώνων, δύο τηλεφωνικών γραμμών και δύο ομάδων επιτόπιας παρέμβασης, αντί των 540 προσλήψεων που απαιτούσε ο αρχικός σχεδιασμός.

Στοιχεία για το «Ασυλο Ανιάτων»

Ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος παρέδωσε χτες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλο φάκελο με στοιχεία που αφορούν στο «Ιδρυμα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων» του Ασύλου Ανιάτων.

Η παράδοση των εγγράφων έγινε «προς διερεύνηση, τυχόν, ποινικών ευθυνών» - όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - που σχετίζονται με την επιδημία γαστρεντερίτιδας σε 55 νοσηλευόμενους και 37 εργαζόμενους που είχαν φάει φαγητό που περιείχε μπέικον. Επίσης ερευνώνται τα αίτια του θανάτου πέντε ηλικιωμένων γυναικών, που νοσηλεύονταν στο Ιδρυμα και πέθαναν στις 2, 4, 5, 7 και 10 του Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ