ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΕΔΙΟ ΠΔ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Κυβερνητικός εξαγνισμός της εμπορευματοποίησης

Το ΚΕΘΕΑ και το «18 Ανω» επιμένουν στην απόσυρση του σχεδίου

Στιγμιότυπο από θεατρική παράσταση του «18 Ανω» που δείχνει την τιτάνια προσπάθεια της απεξάρτησης, την οποία η κυβέρνηση θέλει να την εντάξει στην πολιτική της αγοράς
Στιγμιότυπο από θεατρική παράσταση του «18 Ανω» που δείχνει την τιτάνια προσπάθεια της απεξάρτησης, την οποία η κυβέρνηση θέλει να την εντάξει στην πολιτική της αγοράς
Με αφορισμούς δήθεν ιδεοληψιών προσπάθησε χτες ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης να προσπεράσει τις έντονες αντιδράσεις, αλλά και να συγκαλύψει την εμπορευματοποίηση της απεξάρτησης, στην οποία οδηγεί το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών για τα ναρκωτικά. Το σχέδιο του ΠΔ - δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά - μεταξύ των άλλων εκχωρεί την απεξάρτηση και ειδικότερα τα προγράμματα υποκατάστασης στις «ψυχιατρικές κλινικές του ιδιωτικού τομέα ή συναφή κέντρα ιδιωτικού δικαίου». Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σχέδιο με το οποίο καθαγιάζεται η κερδοφορία που προέρχεται απ' τον ανθρώπινο πόνο.

Αυτή την πλευρά, προσπάθησε να υπερκεράσει ο Ν. Κακλαμάνης, δηλώνοντας χτες στο ραδιοσταθμό «Φλας» ότι «δεν μπορούμε να μη βλέπουμε το πρόβλημα και να κρυβόμαστε πίσω από ιδεοληψίες», εννοώντας προφανώς τη μεγάλη λίστα στα προγράμματα με υποκατάστατα που φτάνει και μέχρι 4.000 άτομα. Βέβαια, η λίστα είναι αποτέλεσμα και της προπαγάνδισης ότι μπορεί να υπάρξει θεραπεία με την υποκατάσταση κάποιων ουσιών. Τα στεγνά προγράμματα - που ακολουθούν το δύσκολο δρόμο - δεν έχουν λίστα όπως δεν έχουν και αυταπάτες ότι με τα υποκατάστατα που έχουν ως τελικό στόχο την απεξάρτηση - όπως ξεκίνησαν δηλαδή τα προγράμματα της μεθαδόνης - δεν υπάρχει θεραπεία.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ανοιχτός σε βελτιώσεις στο ΠΔ, επαναλαμβάνοντας ότι το κόστος θα το αναλάβουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δημιουργούν ειδική «πιάτσα»

Εν τω μεταξύ, και χτες το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το «18 Ανω» με ανακοινώσεις επανήλθαν στο αίτημα για άμεση απόσυρση του σχεδίου του ΠΔ.

Το ΚΕΘΕΑ - όπως τεκμαίρεται απ' την ανακοίνωσή του - είχε επισημάνει στο υπουργείο Υγείας την «αναγκαιότητα της θεσμοθέτησης προδιαγραφών για τη χορήγηση άδειας για όλους τους παρόχους υπηρεσιών απεξάρτησης», αλλά οι «προτάσεις του αγνοήθηκαν και το σχέδιο του ΠΔ, προκειμένου να προωθήσει την κυριαρχία του ψυχιατρικού μοντέλου, ενοποιεί τις προδιαγραφές για όλους τους τύπους θεραπείας, ανεξάρτητα απ' τις επιστημονικές προσεγγίσεις του».

«Με το σχέδιο ΠΔ, τονίζει το ΚΕΘΕΑ, προωθείται ένα προσχηματικό σύνολο διατάξεων, οι οποίες ως αποκλειστικό στόχο έχουν τον έλεγχο της αναδυόμενης "αγοράς απεξάρτησης" και δε διστάζουν να δυναμιτίσουν τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής προσέγγισης τα οποία επί δεκαετίες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους».

Η θεραπευτική ομάδα του «18 Ανω» καταγγέλλει ότι το σχέδιο του ΠΔ «διαπνέεται στο σύνολό του από τη λογική της ψυχιατρικοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης» και τονίζει: «Με τις ευλογίες της πολιτείας απενοχοποιείται το κοινωνικό σύνολο και αναλαμβάνει η ιατρική και η ψυχιατρική επιστήμη (μαζί με τη δικαστική εξουσία) τον πολιτικό ρόλο του κοινωνικού ελέγχου των πιο ανήσυχων, αλλά και των πιο ευαίσθητων (των πιο ευάλωτων κοινωνικά) στοιχείων. Απαξιώνει τα ήδη λειτουργούντα επί δεκαετίες έγκυρα και αναγνωρισμένα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, του 18 ΑΝΩ, του ΨΝΘ, θέτοντας ουσιαστικά και εκ των πραγμάτων σε πολιτική ομηρία αφού η λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από την απόφαση της διορισμένης από τον υπουργό και όχι αντιπροσωπευτικής "ειδικής γνωμοδοτικής επιτροπής"».

Πέραν των άλλων, σημειώνει το «18 Ανω» το σχέδιο του ΠΔ εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας ενός ειδικού πληθυσμού («πιάτσας», «παράλληλης χρήσης») σε κάθε νοσοκομείο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη μεγάλες προκαταλήψεις σε βάρος των εξαρτημένων.

ΛΑΡΙΣΑ
Κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας

Πυροβόλησαν γέροντα 71 χρόνων επειδή τους φάνηκε ύποπτος!

Ενα ακόμα κρούσμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στη Λάρισα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό, ευτυχώς ελαφρύ, ενός κατοίκου της περιοχής, 71 χρόνων, όταν αστυνομικός τον πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο. Το περιστατικό έγινε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή Προσήλια Μοσχοχωρίου του Δήμου Νίκαιας κατά τη διάρκεια περιπολίας αστυνομικών της ΟΠΚΕ, οι οποίοι και θεώρησαν ύποπτο το αγροτικό αυτοκίνητο του θύματος και ξεκίνησαν την καταδίωξή του. Τότε ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε και τον τραυμάτισε. Στη συνέχεια ο οδηγός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου διαπιστώθηκε τραύμα στον αριστερό γλουτό και στη συνέχεια κρίθηκε ότι δε χρειάζεται να νοσηλευτεί. Βεβαίως και σ' αυτή την περίπτωση - όπως και σε πολλές άλλες - η σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας κάνει λόγο για εκπυρσοκρότηση του όπλου.

Ο εισαγγελέας υπηρεσίας Λάρισας διέταξε την κράτηση του οδηγού, ο οποίος είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί την ιδιότητα των αστυνομικών και του αστυνομικού καθώς και την προσαγωγή τους ενώπιόν του. Η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Λάρισας, ενώ, παράλληλα, διατάχθηκε ΕΔΕ για τη διερεύνηση των συνθηκών που έγινε το περιστατικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, στα πλαίσια και της εντεινόμενης αστυνομοκρατίας που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την τακτική του ΠΑΣΟΚ, πληθαίνουν και στη Λάρισα τα κρούσματα αυθαίρετης, βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών, που δείχνοντας «υπερβάλλοντα ζήλο» στρέφονται εναντίον όσων θεωρούν «υπόπτους». Θύματα αυτής της αστυνομικής αυθαιρεσίας έχουν πέσει παλιότερα και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, τα οποία υπέστησαν τον «άγριο» έλεγχο ανδρών της ΟΠΚΕ, παρά το γεγονός ότι ανέφεραν την ιδιότητά τους και επέδειξαν τα στοιχεία τους, όπως τους ζητήθηκαν.

Επιπλέον, στην πόλη παρατηρείται μια ένταση της αστυνόμευσης που αγγίζει τα όρια της αστυνομοκρατίας και εκδηλώνεται παντού και, σχεδόν, καθημερινά. Σε ιδιαίτερο κυνηγητό επιδίδεται η Τροχαία η οποία καιροφυλακτεί για να κόβει πρόστιμα και να γεμίζει τα ταμεία του κράτους και του δήμου, παρά το γεγονός ότι στη Λάρισα το κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς και το πρόβλημα στάθμευσης είναι τεράστιο, «αναγκάζοντας» πολλούς να παραβατούν...

Παραμένει στο δικαστικό σώμα ο Βαζαίος

Παραμένει στο δικαστικό σώμα ο εφέτης Νεκ. Βαζαίος, καθώς η πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε χτες ότι δεν προκύπτει υπηρεσιακή ανεπάρκεια για την καθυστέρηση διεκπεραίωσης διαφόρων δικαστικών υποθέσεων.

Ο Νεκ. Βαζαίος είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για υπηρεσιακή ανεπάρκεια. Η περίπτωση του εφέτη Νεκ. Βαζαίου είναι εντελώς διαφορετική, αφού δεν αφορά σε ζητήματα ήθους, όπως συμβαίνει με άλλους δικαστικούς λειτουργούς. Το θέμα που απασχόλησε τον Αρειο Πάγο είναι αν προκύπτει υπηρεσιακή ανεπάρκεια, λόγω καθυστέρησης. Να σημειωθεί ότι ο Νεκ. Βαζαίος έχει αποκαταστήσει εν μέρει τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για αύριο, Πέμπτη, η πειθαρχική υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου της πρωτοδίκη Ασπ. Μπαστά, για την οποία ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Κάππος, πρότεινε την οριστική απόλυσή της. Η Ασπ. Μπαστά επικαλέστηκε λόγους υγείας και έτσι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έδωσε διήμερη αναβολή. Η Ασπ. Μπαστά φέρεται να έχει αναμειχθεί στο παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ διώκεται και ποινικά για πλαστογράφηση της υπογραφής συναδέλφου της, προκειμένου να δικαιολογήσει τη μεγάλη καθυστέρηση διαφόρων υποθέσεων. Επίσης, ελέγχεται και για την κατάθεση ποσού 3.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του Ι. Γιοσάκη.

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί

Με αργά βήματα προχωρεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών των 32 δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που έχει διαταχθεί στα πλαίσια της έρευνας για το παραδικαστικό κύκλωμα. Να σημειωθεί ότι στο άνοιγμα και στον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών υπάρχει μια καθυστέρηση, λόγω της απεργίας των τραπεζικών υπαλλήλων.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαπιστωθεί κάποιοι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί σε δικαστικούς λειτουργούς που δε δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Επίσης, ένας από τους «φουσκωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς ανήκει σε δικαστικό λειτουργό, ο οποίος παραλείφθηκε από τις πρόσφατες προαγωγές.

Φωτιά με τραυματία στο Μεταξουργείο

Ενας 50χρονος ελαφρά τραυματισμένος ήταν το αποτέλεσμα πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χτες, στο Μεταξουργείο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο R. U. που έμενε στο διαμέρισμα, προσπάθησε να ανάψει μία λάμπα υγραερίου με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να υποστεί ελαφρά εγκαύματα στα χέρια του. Στο σημείο έφτασαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα που κατέσβεσαν τη φωτιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ