ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Μονόδρομος ο αγώνας

Στη μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία των πολύμορφων κινητοποιήσεων στις 7 του Ιούλη έχουν ριχτεί οι εργαζόμενοι των δύο κλάδων

Από παλαιότερη απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας
Από παλαιότερη απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας
Με εντατικούς ρυθμούς δίνεται η μάχη για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που οργανώνονται στις 7 του Ιούλη από τις ταξικές δυνάμεις στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό, ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και ξενοδόχοι στα δικαιώματά τους. «Σάρκα και οστά» παίρνει το κάλεσμα που απηύθυνε το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων- Επισιτισμού Αττικής, ώστε η 7η του Ιούλη να αποτελέσει μέρα ενιαίας πανελλαδικής δράσης στα ξενοδοχεία και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, καθώς μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις διοργανώνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω, Ρόδο, Σάμο, Ζάκυνθο και Λήμνο.

Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι των κλάδων διεκδικούν: Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, συνεχές ωράριο, με αύξηση των αποδοχών. Κατάργηση των συμβάσεων μιας μέρας, λίγων μηνών. Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων εύρεσης εργασίας. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων. Διατήρηση και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Στην Αθήνα, το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων-Επισιτισμού Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός). Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στις 2/7 στα ξενοδοχεία «Χίλτον» και «Κάραβελ». Στις 3/7 στα ξενοδοχεία «Χολιντέι Ιν», «Στράτος» και «Γκόλντεν Εϊτζ». Στις 4/7 στο «Μετροπόλιταν». Στις 5/7 στο «Λήδρα Μάριοτ» και στις 6/7 στα ξενοδοχεία «Ηλέκτρα» και «Ηλέκτρα Παλλάς». Παράλληλα, σήμερα πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ». Αντίστοιχες εξορμήσεις πραγματοποιούνται και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης περιοδείες θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα ξενοδοχεία «Βερνίν» και «Καψής». Την 1/7 στα ξενοδοχεία «Πανόραμα» και «Νεφέλη» και στις 5/7 στο ξενοδοχείο «Γκραντ Παλλάς».

Στη Λήμνο, η Ενωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις του νησιού καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου.

Στη Σάμο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο. Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει η νεοσυσταθείσα Πανσαμιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, που αποτελείται από συνδικάτα και συνδικαλιστές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων διοργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στη Ρόδο, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε τη διοργάνωση συγκέντρωσης στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

Αποφασιστικά στον αγώνα οι γυναίκες

Στη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης στις 7 του Ιούλη μπαίνουν αποφασιστικά οι εργαζόμενες στα ξενοδοχεία της Αθήνας, όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η Επιτροπή Γυναικών Σωματείων Επισιτισμού - Τουρισμού και πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενες από διάφορα μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, οι οποίες και δήλωσαν «παρούσες» στον αγώνα για τη συσπείρωση των γυναικών στην Επιτροπή και στα ταξικά τους σωματεία. Για να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, των ξενοδόχων, της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Για να παλέψουν και να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.


ΛΗΜΝΟΣ
Απαράδεκτη απόλυση ξενοδοχοϋπαλλήλου

Την απαράδεκτη απόλυση ενός ξενοδοχοϋπαλλήλου από το ξενοδοχείο «Porto Myrina Palace» στη Μύρινα της Λήμνου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Λήμνου.

Οπως τονίζεται στην καταγγελία που έστειλε το σωματείο στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο ΙΚΑ, και σε άλλους φορείς και απευθύνεται προς τους εργαζόμενους και το λαό της Λήμνου, ο εργαζόμενος Αθαν. Πινάκος απολύθηκε χωρίς λόγο από το ξενοδοχείο «Porto Myrina Palace» μετά από εργασία μόλις 50 ημερών και χωρίς να του καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση.

«Σε παρέμβαση που έκανε το ΔΣ του σωματείου για επαναπρόσληψη ή καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης του εργαζομένου αντιμετωπίστηκε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, Νικόλαο Τραταρό με απαράδεκτη συμπεριφορά και ύβρεις προς τα μέλη του σωματείου, αρνούμενος να καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση», υπογραμμίζεται στην καταγγελία του σωματείου.

Παράλληλα το σωματείο καταγγέλλει «την τρομοκρατία που ασκεί στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου ο ιδιοκτήτης Νικόλαος Τραταρός» και σημειώνει πως «η συγκεκριμένη επιχείρηση απασχολεί και ανασφάλιστους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας καλεί το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας να προβεί στους απαιτούμενους ελέγχους, ενώ ζητά από τους εργαζόμενους να παλέψουν μέσα από τα Σωματεία, οργανωμένα και μαζικά για καλύτερες ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και στήριξη των δικαιωμάτων τους.


Καμία δέσμευση για το ΕΚΑΚΒ

Καμία δέσμευση για την ολοκληρωμένη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ), αλλά και για την ικανοποίηση των άλλων αιτημάτων τους δεν πήραν οι εργαζόμενοι του Κέντρου που πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΚΒ συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί μπροστά απ' το υπουργείο Υγείας και διαμαρτυρήθηκαν για τη μη λειτουργία του ΕΚΑΚΒ, αφού για το σύνολο των δομών του προβλέπονταν 540 υπάλληλοι, αλλά προσλήφθηκαν μόνο 71. Απαίτησαν, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δομών του ΕΚΑΚΒ, την αναβαθμισμένη λειτουργία του, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού, την καταβολή επιδόματος ετοιμότητας.

Σε συνάντηση που είχαν στη συνέχεια με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Γ. Δεσποτοπούλου, επισήμαναν ότι η διοίκηση του οργανισμού προχωρά σε αλλεπάλληλες αλλαγές στο σχεδιασμό λειτουργίας και επιμένει στο άνοιγμα και κλείσιμο δομών, στη συνεχή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Απ' την πλευρά της η Γ. Δεσποτοπούλου αναλώθηκε σε ανέξοδες υποσχέσεις και - επιβεβαιώνοντας τη θέση των κατά καιρούς διοικήσεων του Κέντρου, που παραδίδουν υπηρεσίες στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) - ανέφερε προκλητικά ότι το ΕΚΑΚΒ δεν έχει φτάσει σε εκείνο το επίπεδο λειτουργίας που θα το καταστήσει ανταγωνιστικό προς τις ΜΚΟ!


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΟΜΕΚ»
Κλιμακώνουν με νέα απεργία

Με νέα 48ωρη απεργία, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή - την τρίτη κατά σειρά - απαντάνε οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕΚ (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΑΕ) στην αδιάλλαχτη στάση της διοίκησης της εταιρίας που αρνείται την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τα δίκαια αιτήματα (οικονομικά και θεσμικά) των εργαζομένων. Η διοίκηση της εταιρίας ισχυρίζεται προκλητικά ότι δεν μπορεί να δώσει καμία αύξηση στους μισθούς των εργαζόμενων. Την Παρασκευή 1η Ιούλη, κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης θα επισκεφτεί τους εργαζόμενους κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Πατσιλινάκο, ο οποίος θα μιλήσει σε συγκέντρωση των απεργών στην πύλη του εργοστασίου.

«Φυρογένης»

Τον εμπαιγμό και την κοροϊδία αντιμετώπισαν χτες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι της εταιρίας «Φυρογένης» - απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες - έξω από το υπουργείο Απασχόλησης όπου είχαν συγκεντρωθεί για να συναντηθούν με τον υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο. Αρχικά, υπάλληλοι του υπουργείου είπαν στους εργαζόμενους ότι ο υπουργός είναι στη Βουλή. Ομως σύμφωνα με πληροφορίες των ίδιων των εργαζομένων ο Π. Παναγιωτόπουλος δε βρισκόταν στη Βουλή. Ο πρόεδρος του σωματείου Δ. Ζορμπάς μιλώντας στους εργαζόμενους επανέλαβε τα αιτήματα για άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, σταθερή δουλιά και ειδικά μέτρα για τους συναδέλφους που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.

«Μινέρβα»

Δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια ξεκίνησαν από χτες και συνεχίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη «Μινέρβα» απαντώντας στην άρνηση της εταιρίας να ικανοποιήσει τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους. Αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ