ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Ιστορική συνάντηση για την Ενέργεια

Αποψη της συνάντησης. Στο στιγμιότυπο οι Πρόεδροι Γρανάδας, Κούβας και Βενεζουέλας

Associated Press

Αποψη της συνάντησης. Στο στιγμιότυπο οι Πρόεδροι Γρανάδας, Κούβας και Βενεζουέλας
ΠΟΥΕΡΤΟ ΛΑ ΚΡΟΥΣ.-

Μια σημαντική συνάντηση ξεκίνησε χτες στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της Βενεζουέλας Ανζοατέγκι και στο λιμάνι της Καραϊβικής, Πουέρτο Λα Κρους, στο βόρειο τμήμα της χώρας, που έχει και ιστορική σημασία. Πρόκειται για την Συνάντηση για την Ενέργεια της Καραϊβικής, μια πρωτοβουλία της Μπολιβαριανής κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες Φρίας για οικονομική ενοποίηση της περιοχής με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Πρένσα Λατίνα», οι αρχηγοί κρατών και οι υπουργοί Ενέργειας που συναντώνται στη Βενεζουέλα - πρόκειται για την τρίτη συνάντηση του είδους μέσα σε ένα χρόνο - φαίνονται αποφασισμένοι για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας που έχει το όνομα «Petrocaribe».

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες την ώρα που υποδεχόταν τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, που παραβρίσκεται στη συνάντηση, σημείωσε ότι η «πρόταση για τη δημιουργία ενός ενεργειακού κέντρου στην περιοχή της Καραϊβικής βασίζεται στην αλληλεγγύη». Επίσης, σύμφωνα με το «Πρένσα Λατίνα», ο Φ. Κάστρο και ο Ου. Τσάβες συμφώνησαν επίσης ότι το σχέδιο περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας αποτελεί ουσιαστικά μέρος ενός ευρύτερου περιφερειακού σχεδίου στον τομέα της οικονομίας που θα σημάνει και την ενοποίηση των χωρών της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής και των χωρών της Καραϊβικής. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Petrocaribe» έχει στόχο την καλύτερη χρήση των πηγών ενέργειας και την ελαχιστοποίηση όλων των αρνητικών συνεπειών στον τομέα ενέργειας, απόρροια συνήθως κερδοσκοπικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, όπως αυτά των ΗΠΑ. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι η μόνη στο επίπεδο της Λ. Αμερικής, υπάρχει και η προσπάθεια ενοποίησης, το «Mercosur», και οι κινήσεις αυτές είναι η απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ για νεοαποικιοποίηση της περιοχής, μέσω της λεγόμενης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής της γνωστής ALCA, που συναντά πλέον σημαντικά εμπόδια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εισαγωγή βιομετρικών ταυτοτήτων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με αρκετές και σημαντικές διαρροές βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε τελικά το νομοσχέδιο για την εισαγωγή αστυνομικών ταυτοτήτων και με βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδα ματιού) στη Βρετανία.

Συνολικά, 20 βουλευτές των Εργατικών - μαζί με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που διαφωνούν, καθώς θεωρούν ότι αλλάζει ριζικά η σχέση κράτους - πολίτη, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζουν ανησυχίες για τη δυνατότητα πρόσβασης σε απόρρητα προσωπικά στοιχεία από ιδιώτες - καταψήφισαν το νομοσχέδιο κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, σύμφωνα με το BBC.

Πρόκειται για την πρώτη «ανταρσία» κατά του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ μετά την «ιστορική» τρίτη επανεκλογή του στην κυβέρνηση κατά τις εκλογές του Μαΐου. Ετσι, το νομοσχέδιο «πέρασε» με πλειοψηφία μόλις 31 ψήφων, την ώρα που η πλειοψηφία Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων ανέρχεται σε 67 βουλευτές.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας εισαγωγής ταυτοτήτων, υποστηρίζοντας ότι θα έχει αποτελέσματα και στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας». Από την πλευρά του, ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους για το υπερβολικό κόστος εισαγωγής του μέτρου, το οποίο μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 20 δισ. λίρες σύμφωνα με την έρευνα ακαδημαϊκών του London School of Economics...

Εντούτοις, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent «οι εθνικές μειονότητες θα βρεθούν στο στόχαστρο από την εισαγωγή των ταυτοτήτων» και αυτό γιατί εκτός της φωτογραφίας, του ονόματος, του έτους γέννησης και της διεύθυνσης κατοικίας θα υπάρχουν και αποθηκευμένα σε μικροτσίπ τα δακτυλικά αποτυπώματα και η ίριδα του κατόχου, ώστε «να καταστεί σχεδόν αδύνατη η παραχάραξή της». Βιομετρικά στοιχεία που θα είναι αποθηκευμένα και στην «εθνική βάση δεδομένων ταυτοτήτων». Αρχικά θα είναι εθελοντικές μέχρι τουλάχιστον το 2008, αλλά κατόπιν υποχρεωτικές για όλους τους κατοίκους της Βρετανίας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στο πλευρό της κυβέρνησης Λούλα

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Διάφορες λαϊκές και πολιτικές οργανώσεις που κρατούσαν μέχρι σήμερα στάση αναμονής έναντι της κυβέρνησης του Λουίς Ιγνάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, αλλάζουν μερικώς στάση εξαιτίας των πιέσεων και των άμεσων απειλών που δέχεται η κυβέρνηση Λούλα το τελευταίο διάστημα κεκαλυμμένα πάντα υπό τις καταγγελίες για διαφθορά που οδήγησε και στην παραίτηση του υπουργού Προεδρίας.

Ανάμεσα στις οργανώσεις που υπογράφουν ξεχωρίζει το Κίνημα των Ακτημόνων-(MST) που με ανοιχτή του επιστολή προς το βραζιλιάνικο λαό επισημοποιεί την αλλαγή πλεύσης τονίζοντας ότι τάσσεται «ενάντια στην πολιτική αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και ενάντια στη διαφθορά: για αλλαγές στην οικονομική πολιτική, για προτεραιότητα στα κοινωνικά δικαιώματα και για δημοκρατικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις» και παρότι ασκεί κριτική για την πορεία της κυβέρνησης Λούλα: «Μέχρι σήμερα, εκτιμάμε ότι λίγα έχουν αλλάξει και βρισκόμαστε με μια κυβέρνηση γεμάτη με αντιφάσεις. Από τη μία, συνεχίζεται μια οικονομική πολιτική νεοφιλελεύθερη, αποτέλεσμα των συντηρητικών συμμαχιών».

Επισημαίνει επίσης, ότι «από την άλλη, υιοθετήθηκε ένας πολιτικός λόγος που δίνει προτεραιότητα στην κοινωνία και μια εξωτερική πολιτική ανεξάρτητη και με συμμαχία με τις χώρες σε πορεία ανάπτυξης. Η εκλογή Λούλα δημιούργησε ελπίδες στη Λατινική Αμερική, και έχει θετική επιρροή σε περιπτώσεις πολιτικών συγκρούσεων στην περιοχή». Καταλήγοντας σημειώνει ότι είναι ενάντια «σε κάθε προσπάθεια, κύκλων συντηρητικών και αντιδημοκρατικών, αποσταθεροποίησης της νόμιμα εκλεγμένης "κυβέρνησης"» και καλεί τις «δημοκρατικές και λαϊκές δυνάμεις να κινητοποιηθούν για την πραγματοποίηση πορειών και διαμαρτυριών στους δρόμους, και να εργαστούν για να προωθήσουν τις αληθινές αλλαγές που χρειάζονται η χώρα και ο λαός».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Νεκροί» τουλάχιστον 17 Αμερικανοί

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Εως και 20 στρατιωτικοί των ΗΠΑ βρίσκονταν στο ελικόπτερο τύπου CH-47 Chinook το οποίο συνετρίβη στη διάρκεια επιχείρησης στο Ανατολικό Αφγανιστάν την Τρίτη από «ρουκέτα», όπως παραδέχτηκαν χτες Αφγανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς». Το NBC - το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο που έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με το Πεντάγωνο, αφού ανήκει σε επιχειρήσεις του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος - ανέφερε ότι 8 από τους τουλάχιστον 17 επιβαίνοντες ανήκουν στο σώμα των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ (Seals). Η τύχη τους δεν είναι γνωστή, τουλάχιστον επίσημα. Ανεπίσημα, ο μουλάς Ραούφ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που είχαν διεκδικήσει από το βράδυ της Τρίτης την ευθύνη της κατάρριψης, ανέφεραν ότι όλοι τους είναι νεκροί.

Την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξερράγησαν βόμβες σε διάφορα σημεία του νοτίου Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο έξι αστυνομικοί - εκ των οποίων ο ένας ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Κουνάρ, ενώ στην Ασανταμπάντ εκτοξεύτηκαν ρουκέτες εναντίον γραφείου της εκλογικής επιτροπής που συλλειτουργούν η κυβέρνηση Καρζάι και ο ΟΗΕ. Μέσα σε όλα αυτά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν συμφώνησαν να... αυξήσουν την ασφάλεια ενόψει των εκλογών του Σεπτέμβρη για την ανάδειξη βουλής.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
«Η Δύση πίσω από τις ταραχές»

ΜΟΣΧΑ.- Μεγάλη δημοσιότητα προσέλαβαν στα ρωσικά ΜΜΕ οι δηλώσεις του Προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, σχετικά με την «ανάμειξη της Δύσης» στις ταραχές του Μάη στην Αντιτζάν και την Καρασού, εκδοχή που υποστήριξε και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντησή τους την Τρίτη. Οι δύο πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν να «συνεργαστούν στον αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και άλλων παγκόσμιων απειλών», σύμφωνα με το Ρία Νοβόστι.

Ο Καρίμοφ, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα στην Αντιτζάν, υποστήριξε ότι η εξέγερση αποτελούσε μιαν «επαγγελματική, σχεδιασμένη λεπτομερειακά επιχείρηση. Οι σεναριογράφοι της και οι σκηνοθέτες της χρησιμοποίησαν θρησκευτικές, εξτρεμιστικές, ριζοσπαστικές δυνάμεις, που περιγράφουν οι ίδιοι ως τρομοκράτες, τους οποίους πολέμησαν με επιτυχία στο Αφγανιστάν και που πολεμούν σήμερα στο Ιράκ». Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ενώ δεν έκανε επίσης τον κόπο να αναλύσει το πώς από άμεσος συνεργάτης των ΗΠΑ - που έστελναν στο Ουζμπεκιστάν υπόπτους για να βασανιστούν... - η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν έγινε «στόχος» (άλλης) μιας (πιθανής) επιχείρησης «καθεστωτικής ανατροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ