ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
Σελ. /40
Αλλαξε ρότα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, ποιος τη χάρη μας... Το ένα μετά το άλλο τα εύσημα από τους «διεθνείς οίκους». Ως και «ορόσημο για τις εργασιακές σχέσεις» χαρακτηρίζεται η συμφωνία στον ΟΤΕ. Οτι θα μείνει στην ιστορία είναι σίγουρο. Δεν εξασφαλίζεται κάθε μέρα τέτοιο ξεπούλημα, δεν καταγράφεται συχνά τέτοιο τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων.

Οτι για μια μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε θα γίνει ούτε αυτό μάθημα, είναι σίγουρο. Οπως σίγουρο, όμως, είναι ότι και μια επίμονη κουβέντα, εργάτη τον εργάτη, σχετικά με το γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βαστάνε μαζί το βούρδουλα, όταν πρόκειται να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, είναι πολλαπλά χρήσιμη.

Πολλά δεν είναι πλέον δεδομένα στις συνειδήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας του εργατόκοσμου, που για διάφορους λόγους εμπιστεύονταν ως τώρα πότε τη ΝΔ και πότε το ΠΑΣΟΚ. Ο μαζικός απεγκλωβισμός από τα κόμματα που υπηρετούν την αστική τάξη είναι δυνατός.

Κι έχουμε πολλά να κουβεντιάσουμε. Να, μάνι μάνι, η ομολογία ότι το 8ωρο έχει προ πολλού καταργηθεί. Αυτό δε συνέβη έτσι ξαφνικά. Οι 1.925 ώρες το χρόνο κατά μέσο όρο εξηγούν την πρεμούρα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα ζητήματα της συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Οταν πια το σύνθημα «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη» δεν το φωνάζουν μόνον οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, αλλά διαπιστώνεται ως πραγματικότητα από αρθρογράφους φιλοκυβερνητικών εντύπων. Οταν διαπιστώνεται, επίσης, από άλλους αρθρογράφους, η καλλιεργημένη αφωνία της κοινωνίας απέναντι σε προκλητικότατες αντεργατικές αυθαιρεσίες. Ε, και μ' αυτές τις ομολογίες στο χέρι, δικαιούμαστε να δείξουμε ξανά και ξανά τον ένοχο, να το πούμε με ένταση: Κανείς δε δικαιούται πλέον να δηλώνει «δε γνώριζα». Οι διαπιστώσεις έχουν τελειώσει, είναι η ώρα για μετακινήσεις...

Οσο για κάτι δημοσιογράφους, που εύκολα παπαγαλίζουν τα περί ρετιρέ, ας ετοιμάζονται. Μετά τον Πολυζωγόπουλο, που ζήτησε να επιβληθεί ειδικός ασφαλιστικός φόρος στους υψηλόμισθους, έρχεται επίσης από το ΠΑΣΟΚ, ο Σολωμός αυτή τη φορά, να κινήσει θέμα «αγγελιόσημου». Ε, δε θα φταίει η επάρατος που θα αρπάξει την μπάλα...

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, άντε να δικάσεις την αγωνία για την επιβίωση. Την ώρα που σου λένε να κλάψεις για έναν τύπο, τον 11ο στην κατάταξη πιο πλούσιο του κόσμου, που ξεσκίζει στα μαγαζιά του χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙΣ

ΠΟΙΟ ΟΧΤΑΩΡΟ; «Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο λαός μας είναι ο 5ος πιο εργατικός μεταξύ των κρατών - μελών του ΟΟΣΑ καθώς ο Ελληνας δουλεύει κατά μέσο όρο τον χρόνο 1.925 ώρες» (από την έκθεση του ΟΟΣΑ το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΣΥΧΑΡΙΚΙΑ: «Ο συντάκτης της έκθεσης της Morgan Stanley, Vincenzo Guzzo, υποστηρίζει ότι η αγορά εργασίας παραμένει υπερ-ρυθμισμένη. Επισημαίνει πάντως πως παρά τις δυσοίωνες συνθήκες η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση (...) η αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι υψηλές προτεραιότητες στην κυβερνητική ατζέντα. Εκτιμά ότι η πρόσφατη συμφωνία στον ΟΤΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: «Για να αποτραπεί η κατάρρευση χρειάζονται επειγόντως μέτρα που ας μη γελιόμαστε θα πρέπει να είναι δυσάρεστα. Χωρίς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των συντάξεων, ειδικά στα λεγόμενα "ευγενή ταμεία" δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί η κατάρρευση» (το κύριο άρθρο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ: «Ο "διάλογος" ήταν και παραμένει ένας εύσχημος τρόπος να ανοίγει ένα θέμα με ήπιο τρόπο, να περιορίζονται οι τριγμοί και οι όποιες αντιστάσεις κάτω από ένα συνήθως στα λόγια διάλογο (...) συνήθως υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις - κατευθύνσεις οι οποίες τίθενται για κοινωνική νομιμοποίηση στο διάλογο» (η Χρύσα Ταβουλάρη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΗ ΑΦΩΝΙΑ: «"Τι κάνουμε σήμερα στην ουσία; Προστατεύουμε τους βολεμένους, αυτούς που έχουν δουλειά"! Τάδε έφη Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (...) σε μια άλλη εποχή απόψεις σαν και αυτή που εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ θα ξεσήκωναν ακόμα και τις πέτρες (...) η κοινωνία μάλλον άφωνη και σε σημαντικό βαθμό παραπληροφορημένη απλώς παρακολουθεί και έτσι απόψεις σαν κι αυτές περνούν ασχολίαστες και δυστυχώς μπολιάζουν την κοινωνία» (ο Γιάννης Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ: «Πρόκειται για αντικοινωνικό φαινόμενο που σίγουρα αποπνέει άνιση μεταχείριση στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνική αδικία σε βαθμό που συνιστά πρόκληση, αλλά και απορία» (ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ για συνολική αντιασφαλιστική επίθεση

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙ-ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ολοι στα 65 και με μείωση των συντάξεων!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΟΚ Ασφαλιστικό ωχ!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολα υπό αίρεσιν στο Ασφαλιστικό

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΑΝΟΙΓΕΙ» το ασφαλιστικό

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στο ασφαλιστικό προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Η ΧΩΡΑ: Αιχμάλωτοι του παρελθόντος

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φακέλωναν τους δεξιούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΤΡΙΒΗ Παπανδρέου σε 2 μέτωπα

Η ΑΥΓΗ: Κόβουν τους μισούς συμβασιούχους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επενδύσεις μηδέν και απαισιοδοξία στη βιομηχανία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ για λάδι, βαμβάκι, καπνό, βοοειδή, σιτηρά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εμφράγματα στα λογιστήρια 239 εισηγμένων εταιρειών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Επιβίωση

«Κάθε εποχή παροτρύνει τα άτομα να επινοούν τις δικές τους, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του ψυχισμού τους, άμυνες επιβίωσης (...) η είδηση έχει ως εξής: Η 76χρονη Ουμιουχάν Γκιουσέλ πεθαίνει από φυσική αιτία (...) ο γιος της ο 47χρονος ανειδίκευτος εργάτης Σεραφετίν Γκιουσέλ γίνεται η μητέρα του. Φορώντας το μακρύ παλτό της, ένα μαντίλι στο κεφάλι, γυαλιά με χοντρούς φακούς, ένα ζευγάρι γάντια, χοντρές κάλτσες και τα αντίστοιχα υποδήματα προσέρχεται κάθε τρίμηνο στο τραπεζικό κατάστημα της περιοχής του καθώς ανά τρίμηνο καταβάλλονται οι συντάξιμες αποδοχές. Ως Ουμιουχάν Γκιουσέλ εισπράττει το αντίστοιχο ποσό των 760 ευρώ. Κάποτε η "απάτη" αποκαλύπτεται και επιλαμβάνονται οι αρχές (...) ποιος και με τι κριτήρια θα κρίνει το γεγονός της απάτης αυτής; (...) πόσο άραγε να ζημιώθηκε το δημόσιο; ας το βρουν οι κάθε λογής εγκατασπαρμένοι ανά την υφήλιο λογιστές. Εκείνο που δε θα μπορέσουν ποτέ να μετρήσουν είναι η οδύνη ενός ανειδίκευτου εργάτη, όταν σε ένα φτωχό υπόγειο της Ανατολίας πεθαίνει η μία και μοναδική πηγή εισοδήματός του» (η Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια του Παντείου, στα «ΝΕΑ»).

Δύο επί ένα

«Ενας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Τζον Γουόλτον, βρήκε χτες τραγικό θάνατο όταν συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση το ελαφρύ πειραματικό αεροσκάφος το οποίο πιλοτάριζε (...) ο 58χρονος δισεκατομμυριούχος, ο ενδέκατος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ήταν ο δευτερότοκος γιος του Σαμ Γουόλτον, του ιδρυτή της Wal Mart της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικού εμπορίου» (η είδηση στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Η απεργία και το πρότυπο

«Η Διεθνής Ναυτική Ενωση (ένωση εταιριών ναυτικών μεταφορών) σε επιστολή της προς τον ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννη τονίζει: "Θα πρέπει να ανασταλεί κάθε περαιτέρω απεργιακή κινητοποίηση έτσι ώστε το λιμάνι του Πειραιά να λειτουργεί σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα» (το ρεπορτάζ στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ