ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΑΘΗΝΑ
Δουλεύουν για το στρατό των ΗΠΑ!
  • Θα επισκευάζουν οχήματα κι άλλα πολεμικά μέσα που χρησιμοποιούνται για τη σφαγή των λαών του Ιράκ και του Αφγανιστάν
  • Αμερικανοί αξιωματούχοι επιθεωρούν τα εργοστάσια και προετοιμάζουν την κοινή γνώμη
  • Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Εχουν ανάγκη άμεσης επισκευής...

Associated Press

Εχουν ανάγκη άμεσης επισκευής...
Στην υπηρεσία των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τίθενται στρατιωτικά εργοστάσια της Ελλάδας. Στο πλαίσιο συμφωνιών που προωθούνται έχει εκπονηθεί πρόγραμμα «ανακατασκευής, γενικής επισκευής και αναβάθμισης» μεγάλου αριθμού οχημάτων του αμερικανικού στρατού - 5.000-7.000 φορτηγά και άλλα βαριά οχήματα - καθώς και εναέριων μέσων, όπως μαχητικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα. Οι σχετικές συζητήσεις γίνονται ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την αμερικάνικη πρεσβεία και εκπροσώπους του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής εταιρίας «OSHKOSH», ενώ την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται ν' αναλάβουν κρατικά εργοστάσια και ιδιωτικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Λάρισα, το Βόλο και την Αθήνα. Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και, αυτές τις μέρες, εκπρόσωποι των Αμερικανών επισκέπτονται και επιθεωρούν τα εργοστάσια κι άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις κι έχουν επαφές με τοπικούς παράγοντες.

Οι επισκέψεις στη Θεσσαλία

Πριν τρεις μέρες στη Λάρισα βρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τσαρλς Ρις, ο οποίος επισκέφτηκε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το, υπό κατασκευή, Αεροπορικό Στρατηγείο στο Κουτσόχερο και είχε συναντήσεις με τον νομάρχη, Λ. Κατσαρό και τον δήμαρχο Λάρισας, Κ. Τζανακούλη. Αμέσως μετά τον πρέσβη, τη Θεσσαλία επισκέπτεται η αναπληρώτρια υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για τη βιομηχανική πολιτική, Σούζαν Πάτρικ, η οποία θα πάει στα κρατικά στρατιωτικά εργοστάσια στη Λάρισα και στο Βόλο, καθώς και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις «Σούκος» και «Κιολεΐδης». Να σημειώσουμε ότι και οι δυο επισκέψεις δεν ανακοινώθηκαν, εκ των προτέρων, «για λόγους ασφαλείας», όπως υποστηρίχτηκε αρμοδίως.

...και η Ελλάδα προσφέρθηκε να μετατρέψει σε... Σούδα και τη Λάρισα

Associated Press

...και η Ελλάδα προσφέρθηκε να μετατρέψει σε... Σούδα και τη Λάρισα
Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι δεν είναι μόνο τα στρατιωτικά εργοστάσια της περιοχής που τίθενται στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η Λάρισα μετατρέπεται σε στρατιωτικό επιχειρησιακό κέντρο, καθώς η 1η Στρατιά, που εδρεύει στην πόλη, αλλάζει χαρακτήρα και μετονομάζεται σε Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων Ηπειρωτικού Χώρου, στον ίδιο χώρο θα εγκατασταθεί το Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Στρατηγείο και στο Κουτσόχερο θα λειτουργήσει το Αεροπορικό Υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Μόνο για την «πάρτη» τους

Οι επισκέψεις των Αμερικανών στη Θεσσαλία αποσκοπούν και στην προετοιμασία της κοινής γνώμης στην περιοχή και, ήδη, κάποιοι «καλοθελητές» προπαγανδίζουν ότι «οι Αμερικανοί μας δίνουν δουλιές». Είναι, όμως, προφανές ότι στόχος των ιμπεριαλιστών δεν είναι να βοηθήσουν τους εργαζόμενους και την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά να εξυπηρετήσουν τα δικά τους σχέδια και συμφέροντα. Αλλωστε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτές οι δουλιές είναι προσωρινές και δε λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα στρατιωτικά εργοστάσια, ούτε είναι υπέρ του ελληνικού λαού η στρατιωτικοποίηση της ελληνικής οικονομίας για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Και, προπάντων, κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι τα στρατιωτικά οχήματα που θα επισκευαστούν στην Ελλάδα συμμετέχουν στη σφαγή των λαών του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Οτι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται μόνο για την «πάρτη» τους, το αποκάλυψε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία», αναφέρθηκε στην απαίτηση των ΗΠΑ ν' αγοράσει η χώρα μας νέα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, υπενθυμίζοντας, με νόημα, ότι η Ελλάδα θεωρείται «στρατηγικός συνεταίρος» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, έκανε τη χώρα και την πόλη μας ξέφραγο αμπέλι των ΗΠΑ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και σημειώνει: «Μετά την υποτελή και επικίνδυνη ελληνοαμερικανική συμφωνία, που υπέγραψε πρόσφατα η ΝΔ, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία η χώρα μας μπαίνει πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κατά των βαλκανικών λαών και των λαών της Μ. Ανατολής, με βάση το στόχο "εκδημοκρατισμού της", η Λάρισα φαίνεται ότι γίνεται ξέφραγο αμπέλι που μπαινοβγαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου να υλοποιήσουν τη συμφωνία». Κι αφού αναφέρεται στις επισκέψεις των αξιωματούχων και στη χαρούμενη υποδοχή τους από τον νομάρχη και τον δήμαρχο, υπογραμμίζει: «Αυτές οι επισκέψεις συνδυασμένα με το ότι ήδη η κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρεται πολεμικό υλικό των ΗΠΑ από πλοία του ελληνικού εμπορικού στόλου, καθώς και η δράση της στην περιοχή ως "στρατηγικός εταίρος" των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι έχει ταχθεί και υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, επισημαίνει: «Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καταδικάζει την απαράδεκτη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση και επιτρέπει τέτοια παρουσία και ρόλο των Αμερικανών στη χώρα μας.

Καλεί το λαό και τη νεολαία της περιοχής, τις δυνάμεις που αγωνίζονται κατά του ιμπεριαλισμού και των σχεδίων του, κατά της πολιτικής των ΗΠΑ, να δυναμώσουν την πάλη τους για να φύγουν τα αμερικανικά και συμμαχικά τους στρατεύματα από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και όπου αλλού οι ιμπεριαλιστές, και με ελληνική συμμετοχή, ασκούν κατοχικό ρόλο. Να φύγουν απ' τη χώρα μας οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ».


Πλατιά εξόρμηση στην Εύβοια

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 16 Ιούλη, στις 9.30 μ.μ., στην παραλία της Χαλκίδας (Στρογγυλό), μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενόψει του σημαντικού γεγονότος για την πόλη της Χαλκίδας και του νομού, με σύνθημα «Λαϊκή Αντεπίθεση - Λαϊκή Παρέμβαση Τώρα», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», διοργανώνει πλατιά εξόρμηση στους εργαζόμενους και στο λαό. Ετσι, αύριο Παρασκευή 1 Ιούλη, κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας, με τον βουλευτή Γιάννη Πατσιλινάκο, θα επισκεφτεί τους εργασιακούς χώρους στον ΑΗΣ-ΔΕΗ Αλιβερίου και στη ΒΙΟΜΕΚ, της οποίας οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις των εργαζομένων του ΑΗΣ και των απεργών της ΒΙΟΜΕΚ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νέα Φιλαδέλφεια (πλατεία Πατριάρχου), που διοργανώνει η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Πέμπτη 30 του Ιούνη, στις 8.30 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ