ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ενιαίος ταξικός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική

Κάλεσμα προς την εργατική τάξη και τα ταξικά συνδικάτα να αγωνιστούν ώστε να αντιμετωπιστεί το νέο αντιδραστικό, αντεργατικό νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, που ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, απευθύνει το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Ταυτόχρονα, καλεί την εργατική τάξη να απορρίψει τον αντιδραστικό διαχωρισμό σε Ελληνες και «ξένους» εργάτες, να δυναμώσει τα συνδικάτα, να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ, ώστε ενιαία και αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί τόσο το νέο αντεργατικό νομοθέτημα, όσο και η συνολική αντιλαϊκή επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή επί της αρχής και ετοιμάζεται να ψηφίσει και στο σύνολό του το νομοσχέδιο για τους οικονομικούς μετανάστες.

Η εργατική τάξη της χώρας μας βρίσκεται απέναντι σε ένα ακόμα αντιδραστικό νομοθέτημα. Ενα νομοθέτημα που διαιωνίζει το καθεστώς της παράνομης και ημιπαράνομης απασχόλησης για εκατοντάδες χιλιάδες εργάτριες και εργάτες. Που δημιουργεί ακόμα δυσμενέστερους όρους στην εργασία και την αμοιβή, όσο και στους όρους διαβίωσης και παραμονής τους στη χώρα.

Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που, υλοποιώντας τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και επεκτείνοντας τους αντιδραστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ, στοχεύει στην παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων, της τιμής της εργατικής δύναμης. Δημιουργεί ακόμη χειρότερους όρους σε ένα από τα πιο ευάλωτα και εκμεταλλευόμενα τμήματα της εργατικής τάξης, τους οικονομικούς μετανάστες, τραβώντας προς τα "κάτω" το σύνολο της τάξης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ευνοεί και διευρύνει τις "επιχειρήσεις σκούπα".
  • Διατηρεί το καθεστώς της "ομηρίας" αφού, με τις προσωρινές άδειες, για κανένα λόγο δεν μπορούν να βγουν από την Ελλάδα και να επανέλθουν.
  • Μεγαλώνει τον αυταρχισμό νομιμοποιώντας τις παράνομες συλλήψεις και απελάσεις.
  • Καταργεί την αυτεπάγγελτη αναστολή απέλασης για ανθρωπιστικούς λόγους.
  • Δυσκολεύει την οικογενειακή συνένωση.
  • Απαγορεύει την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, με ποινή απέλασης.
  • Διευρύνει το φακέλωμα και την καταπάτηση δημοκρατικών και προσωπικών δεδομένων.
  • Μεγαλώνει την εκμετάλλευση και καταλήστευση των μεταναστών, αυξάνοντας τα παράβολα νομιμοποίησης.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να απορρίψει τον αντιδραστικό διαχωρισμό σε Ελληνες και "ξένους" εργάτες. Ελληνας ή "ξένος" ο εργαζόμενος είναι το θύμα του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος, πηγή πλουτισμού για τους καπιταλιστές.

Καλεί ενιαία την εργατική τάξη, τα ταξικά συνδικάτα, να αγωνιστούν για:

  • Νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.
  • Κατάργηση της μαύρης - ανασφάλιστης εργασίας.
  • Αύξηση μισθών και ημερομισθίων και ίση αμοιβή για ίσης αξίας δουλιά.
  • Δημόσιες αναβαθμισμένες και δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας για όλους.

Τους καλεί να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να συσπειρωθούν στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ώστε ενιαία και αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί τόσο το νέο αντεργατικό νομοθέτημα, όσο και η συνολική αντιλαϊκή επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης».

Μονόδρομος η ταξική συμπόρευση

Πλούσια η συζήτηση στη χτεσινή πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ που κατέληξε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης

Στον καθορισμό των πρώτων σταθμών στην κοινή δράση, με το σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι», κατέληξε η χτεσινή ανοιχτή σύσκεψη, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ για την ενημέρωση Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων για το σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Από τη σύσκεψη αναδείχτηκε ομάδα αποτελούμενη από Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα παράσταση διαμαρτυρίας και θα καταθέσει προτάσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο. Επιπλέον, η επόμενη βδομάδα θα είναι βδομάδα ενημέρωσης των κοινοτήτων και πραγματοποίησης συνελεύσεων, για να αποφασιστεί συγκεκριμένο σχέδιο αγώνα με ορίζοντα τη 10η Ιουλίου, οπότε και θα ξανασυναντηθούν για να ορίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών καθώς και εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων προκειμένου να αναδειχτούν οι παγίδες που περίτεχνα κρύβει το νομοσχέδιο αλλά και οι προτάσεις του ΠΑΜΕ για λύση των προβλημάτων των μεταναστών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σήφης Μαυροκεφαλάκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο οποίος ανέδειξε τα κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι «αποτελεί συνέχεια αλλά και μετεξέλιξη σε ποιο αντιδραστική κατεύθυνση, του προηγούμενου της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ. Προσαρμόζει - συνέχισε - την ελληνική νομοθεσία για τους μετανάστες στις αποφάσεις της ΕΕ όπου οι μετανάστες έχουν θέση ως φθηνό χειραγωγημένο εργατικό δυναμικό χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα». Υπογράμμισε ότι «διαιωνίζει το καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας από εργοδότες, κυβέρνηση και κράτος».

Νωρίτερα ο Σεΐτ, εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι «τη στιγμή που οι Ελληνες εργαζόμενοι δέχονται τόσες επιθέσεις, είναι δυνατόν η κυβέρνηση να βοηθήσει τους μετανάστες; Οι Ελληνες εργαζόμενοι αντιδρούν στο σύνολο των προβλημάτων και μέσα σε αυτά είναι και το μεταναστευτικό. Εμείς, πρέπει να οργανωθούμε στις κοινότητες και τα ταξικά συνδικάτα, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους Ελληνες εργάτες».

Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων για πλευρές του νομοσχεδίου, ενώ οι μετανάστες εργάτες που πήραν το λόγο ανέδειξαν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις συνθήκες τρομοκρατίας που βιώνουν.

Διήμερο μεταναστών 8 και 9 Ιούλη

Με στόχο να φτάσει το κάλεσμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες εργάτες, να πυροδοτήσουν οι φετινές εκδηλώσεις ακόμα πιο έντονη και βαθύτερη ζύμωση για παραπέρα συντονισμένη ταξική δράση ντόπιων και αλλοδαπών εργαζομένων, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 5ο κατά σειρά Διήμερο για τους Μετανάστες που οργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή 5ου και 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στις 8 και 9 Ιούλη, στο πάρκο «Φιξ», στα Πατήσια.

Οπως κατέληξαν σε προχτεσινή προπαρασκευαστική σύσκεψη, φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση, την επόμενη βδομάδα θα πυκνώσουν οι εξορμήσεις σε τόπους εργασίας, σε στέκια μεταναστών με προκηρύξεις στην αγγλική, στην αλβανική, στη ρωσική, στην αραβική και την μπανγκλαντέζικη γλώσσα. Ηδη, το ενδιαφέρον από την πλευρά των μεταναστών είναι μεγάλο. Εχουν δηλώσει συμμετοχή κοινότητες από Αλβανία, Παλαιστίνη, Τουρκία, Βουλγαρία, Μπανγκλαντές, Φιλιππίνες, Ουγκάντα, Σουδάν, Ουκρανία, Ινδία, Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, η συμπαράσταση, μα και επιλογή συμπόρευσης με τους μετανάστες εργάτες, από την πλευρά των Ελλήνων εργαζομένων, αφού άλλωστε ο εχθρός είναι κοινός, αποτυπώνεται και στη συμμετοχή συνδικάτων (π.χ. Μετάλλου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών) και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος («Δημοκρατική Συσπείρωση», Επιτροπές Ειρήνης, σύλλογοι γυναικών κλπ.).

«Η μοίρα είναι κοινή για όλους τους εργάτες» σημειώθηκε στην προχτεσινή συζήτηση, με την επισήμανση πως ίδια είναι η ακρίβεια για όλους, το ίδιο πληρώνουν όλοι οι γονείς για τα φροντιστήρια των παιδιών τους, όπως ακόμα, όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, με τους καμεροχαφιέδες κλπ. «Αν δεν είμαστε όλοι μαζί, δε θα λυθούν ποτέ τα προβλήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ένας μετανάστης από τη Βουλγαρία. Να σταματήσουν οι μετανάστες εργάτες να λένε, «γιατί δεν κάνετε κάτι», να επιμένουν στο «γιατί δεν κάνουμε κάτι», υπογραμμίστηκε.

Στην πρώτη μέρα του Διημέρου (αφιερωμένη στα 60χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη) θα υπάρξει σχετική πολιτική ομιλία, ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί ακόμα από σχετικό βίντεο και τραγούδια. Τη δεύτερη μέρα, θα αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με κρίσιμους θεματικούς άξονες, όπως η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η επίθεση που δέχονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες, η ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων των συνδικάτων και του ταξικού τους προσανατολισμού κλπ. «Πυρήνες» διαλόγου στο χώρο θα αποτελέσουν και τα διάφορα περίπτερα μεταναστευτικών κοινοτήτων και άλλων οργανώσεων που θα «στηθούν» και θα λειτουργούν στο χώρο.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί παιδότοπος, έκθεση βιβλίου και έκθεση ζωγραφικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ