ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στη «λέσχη του Τ. Μπλερ»

Συμπλέει ουσιαστικά με τις προτεραιότητες της βρετανικής Προεδρίας ο Ελληνας πρωθυπουργός

Υποστήριξη στην «ατζέντα Μπλερ» μια μέρα πριν ξεκινήσει η βρετανική Προεδρία στην ΕΕ, έσπευσε να δώσει ο Κ. Καραμανλής, διεκδικώντας έτσι μια θέση στο «κλαμπ» των υπερασπιστών των «προωθημένων φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων» του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η θέση αυτή του Ελληνα πρωθυπουργού απορρέει από τη συμφωνία του με τις «βασικές προτεραιότητες» του Τ. Μπλερ στην ΕΕ, όπως η παραπέρα ευελιξία στην αγορά εργασίας και η απελευθέρωση των αγορών, ενώ προσδοκά ότι μέσω της καλής προσωπικής σχέσης με τον Βρετανό πρωθυπουργό μπορεί να διασώσει τα κονδύλια από το Δ` ΚΠΣ και την ΚΑΠ, αποδεχόμενος «μοιρολατρικά» την «αναθεώρηση», που επιδιώκει η βρετανική Προεδρία στα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Είχαμε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα διεθνών, ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Λονδίνο με τον Τ. Μπλερ, φροντίζοντας να επισημάνει ότι «η συνάντηση και η συζήτηση έγινε σε πάρα πολύ εποικοδομητικό πλαίσιο». Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχηθεί στη βρετανική Προεδρία «καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της, στο εξάμηνο που αρχίζει».

Στη λακωνική δήλωσή του έξω από την «Ντάουνιγκ Στριτ», ο Ελληνας πρωθυπουργός απαρίθμησε τα θέματα που συζητήθηκαν, αποφεύγοντας να παρουσιάσει τις δικές του θέσεις για τα κρίσιμα αυτά θέματα. Συγκεκριμένα, ο Μπλερ, του παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας στην ΕΕ, όπως η «διαδικασία κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης» και ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013. Επίσης στην ωριαία συνάντηση συζητήθηκαν «οι σχέσεις της ΕΕ με τα δυτικά Βαλκάνια, με την Τουρκία και, φυσικά, το Κυπριακό».

Επίσημη ελληνική διπλωματική πηγή, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, συνοψίζοντας το κλίμα και το περιεχόμενο των ελληνοβρετανικών συνομιλιών, ανέφερε ότι διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα και διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στα θέματα που αφορούν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθώς και την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η ίδια πηγή, επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων στο θέμα της αναδιάρθρωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ελληνική διπλωματική πηγή, ο Μπλερ «έδειξε ότι η πρόθεση της βρετανικής Προεδρίας είναι να αντιμετωπίσει τα δύσκολα αυτά θέματα, όχι με δογματισμό, αλλά με ευελιξία και κατανόηση»(!).

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζήτησαν εκτενώς οι Κ. Καραμανλής και Τ. Μπλερ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε στον Βρετανό ομόλογό του ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί μέρος των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρέπει να είναι οι ενέργειες των άλλων χωρών προς την πλευρά των Σκοπίων. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός άκουσε τις παρατηρήσεις και τις θέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με πολύ μεγάλη κατανόηση», δήλωσε η επίσημη ελληνική διπλωματική πηγή.

Σχετικά με το Κυπριακό, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την επίλυση του προβλήματος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Γυρολόγους» θέλει τους εργαζόμενους

Τους «σπρώχνει» από χώρα σε χώρα και από δουλιά σε δουλιά για την εξασφάλιση του μεροκάματου

Χαράς ευαγγέλια για τους εργαζόμενους!!! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με χτεσινό ανακοινωθέν ανακήρυξε το 2006 έτος για την κινητικότητα των Ευρωπαίων εργαζομένων και επιθυμεί οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι «να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των πλεονεκτημάτων από την εργασία στο εξωτερικό, αλλά και από την αλλαγή της απασχόλησης». Οχι μόνον λοιπόν από δουλιά σε δουλιά αλλά και από χώρα σε χώρα θα τρέχουν συνέχεια οι εργαζόμενοι για το μεροκάματο. Μια ζωή στο κυνήγι του σήμερα, χωρίς σίγουρο αύριο, με τρομερές δυσκολίες για τη δημιουργία οικογένειας. Ούτε λόγος για κοινωνική ζωή, ελεύθερο χρόνο και άλλες παρόμοιες... πολυτέλειες.

Σύμφωνα με στοιχεία που εμφανίζει η «Eurostat», πολύ λίγοι Ευρωπαίοι εργάζονται στο εξωτερικό. Το ποσοστό των Ευρωπαίων που κατοικούν σε χώρα της ΕΕ άλλη από τη χώρα καταγωγής τους έχει παραμείνει αμετάβλητο γύρω στο 1,5% κατά τα τελευταία 30 έτη. Εξάλλου, το 2002, 10.000 Ελληνες, άνω των 15 ετών, μετανάστευσαν σε άλλη χώρα της ΕΕ, από τους οποίους το 35,4% εργάζεται.

Σε ό,τι αφορά την εργασιακή κινητικότητα, δηλαδή την αλλαγή εργασίας, το 2003 ανέρχεται σε ποσοστό 8,6% στην Ευρώπη των 15 παλαιών χωρών και σε 8,2% στην «Ευρώπη των 25». Στην Ελλάδα, το 2003, μόλις το 5% των εργαζομένων άλλαξαν εργασία, έναντι 5,2% το 2000 και 3,8% το 1997. Τη μεγαλύτερη κινητικότητα εργασίας το 2003 σημειώνουν οι Δανοί, με ποσοστό 12,9%, οι Βρετανοί με 12,6%, οι Φιλανδοί και οι Λετονοί με 11,6%. Τη χαμηλότερη κινητικότητα εργασίας τα τελευταία 6 χρόνια σημειώνουν οι Ελληνες, οι Ιταλοί και οι Λουξεμβούργιοι.

Επίσης, σε 9 χώρες της ΕΕ, το 40% των εργαζομένων έχουν παραμείνει στην ίδια θέση εργασίας για περισσότερο από 10 έτη. Στην Ευρώπη παρατηρείται εργασιακή κινητικότητα, κατά μέσο όρο, ανά 10,6 έτη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι εργαζόμενοι αλλάζουν δουλειά ανά 6,7 έτη. Μόνο στη Δανία, στην Ιρλανδία, στη Λετονία και τη Βρετανία παρατηρείται ότι περίπου το 50% των εργαζομένων αλλάζουν δουλιά ανά πενταετία.

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Σπίντλα, αρμόδιο Επίτροπο για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ισότητα ευκαιριών, η χαμηλή κινητικότητα των εργαζομένων της ΕΕ, οφείλεται σε νομικούς, διοικητικούς και γλωσσικούς λόγους.

Στη χτεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής, επισημαίνεται ακόμη ότι από τον προϋπολογισμό των 6 εκατομμυρίων ευρώ του έτους 2006 για την απασχόληση, θα διατεθούν 4,3 εκατομμύρια ευρώ για σχέδια αύξησης της επίγνωσης όσον αφορά την κινητικότητα. Για να πειστούν, δηλαδή, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να θάψουν το όνειρο για σταθερή δουλιά στο τόπο τους και να γίνουν κυριολεκτικά γυρολόγοι για τον επιούσιο.

Μόνο για τα διαπλεκόμενα

Οσο «κυβερνά» η κυβέρνηση Καραμανλή, τόσο πιο συχνά και όλο πιο έντονα θα βγαίνουν στον αέρα υπαινιγμοί στην αρχή, καταγγελίες στη συνέχεια, για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και διαπλοκή. Πρόκειται για νομοτελειακή εξέλιξη, φυσιολογική απόρροια της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Οπως και στο παρελθόν, έτσι και επί γαλάζιας διακυβέρνησης, το κύριο χάνεται μέσα σε σύννεφα σκόνης για δευτερεύουσας ή τριτεύουσας σημασίας λεπτομέρειες. Διαπλοκή δεν είναι μόνον ή κυρίως αν η «Αλφα Μπανκ» είχε επιλεκτική ενημέρωση από τον Γ. Αλογοσκούφη, όπως υπαινίχθηκε ο Μ. Εβερτ. Καραμπινάτη πράξη διαπλοκής είναι η ίδια η ρύθμιση, η οποία απαλλάσσει συνολικά το τραπεζικό κεφάλαιο από ασφαλιστικές εισφορές ύψους τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ, όπως ο ίδιος ο διοικητής του ΙΚΑ παραδέχεται. Διαπλοκή δεν είναι μόνον ή κυρίως αν η κυβέρνηση «δουλεύει» για να ξεπουλήσει την Εμπορική ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στους Γάλλους («Κρεντίτ Αγκρικόλ»), τον Κωστόπουλο της Αλφα ή τον Λάτση της Γιούρομπανκ, αλλά η πολιτική του ξεπουλήματος των τραπεζών...

Γενικότερα, η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι ο ορισμός της διαπλοκής. Η κυβέρνηση, όπως και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κάνουν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αρκεί να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει πάρει - άσχετα αν δεν το περίμεναν οι «ψαγμένοι» - ούτε ένα φιλολαϊκό μέτρο στη 15μηνη θητεία της. Αντίθετα, έχει να επιδείξει πλήθος σκανδαλωδών παροχών και προνομίων προς τα μεγάλα αφεντικά. Από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα νέα αναπτυξιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, μέχρι το νέο ωράριο καταστημάτων και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας...

Τα αφεντικά έχουν ήδη εκτιμήσει την (ταξική) συνέπεια και την αποφασιστικότητα του Κ. Καραμανλή και, ήδη, οι άλλοτε ορκισμένοι διαπλεκόμενοι εχθροί του έχουν γίνει «ξαφνικά» ιδιαίτερα φιλικοί με την κυβέρνηση, πράγμα που φαίνεται και από τη στάση των ΜΜΕ που κατέχουν. Ισως αυτό να «ενόχλησε» τον Γ. Παπανδρέου και να τον οδήγησε στην αναφορά συγκεκριμένων ονομάτων επιχειρηματιών προχθές στη Βουλή, που άλλοτε ήταν «πυλώνες» της «δημοκρατικής παράταξης»...

«Συμφέροντα από αυτή την παράταξη δεν υπηρετούνται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μια ατυχή προσπάθεια αστεϊσμού. Το σωστό είναι ότι λαϊκά συμφέροντα δεν υπηρετούνται.


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ