ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μαζική απάντηση σε αντεργατικά μέτρα

Μεγάλη διαδήλωση χτες στη Μελβούρνη, σήμερα στο Σίδνεϊ

Μαζικά ανταποκρίθηκαν χτες στη Μελβούρνη οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων του Τζον Χάουαρντ από σήμερα, 1η του Ιούλη. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Μελβούρνης «Herald-Sun», οι διαδηλωτές έφθασαν τις εκατό χιλιάδες ενώ συνδικαλιστές μιλούν για 150 χιλιάδες. Ηταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε τα τελευταία χρόνια στη Μελβούρνη. Σήμερα αναμένεται ανάλογη εργατική διαδήλωση στο Σίδνεϊ.

Οσον αφορά στα μέτρα, νόμος σχετικά με την οικοδομική δραστηριότητα προβλέπεται να κατατεθεί κατά την τωρινή νέα θητεία της κυβέρνησης, που έχει και την πλειοψηφία στη Γερουσία και λέγεται ότι θα έχει αναδρομική ισχύ και θα καταστήσει παράνομες ακόμη και απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν απ' τον περασμένο Μάρτη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και συμφωνιών με τους εργοδότες.

Ο αρμόδιος υπουργός υπεύθυνος για τις εργασιακές σχέσεις, Κέβιν Αντριους, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ομιλία του στη Βουλή, όπου τόνισε ότι «απαγορεύεται κάθε μορφή απεργιακής κινητοποίησης μέσα στα χρονικά περιθώρια υπάρχουσας συμφωνίας» σε κάποια ανεγειρόμενη οικοδομή ή σε υπό κατασκευή έργο. Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αυστραλίας έθεσε τα αντεργατικά σχέδια των εργοδοτών σε συναντήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών με τον αρμόδιο υπουργό, με το αίτημα να υιοθετηθούν στη νέα θητεία της κυβέρνησης.

Εξάλλου προβλέπονται και μια σειρά άλλων μέτρων. Οπως η κατάργηση του νόμου περί άδικων απολύσεων και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων με την υπογραφή ατομικών. «Οι προτεινόμενοι δρακόντειοι νόμοι - αναφέρει η Αννα Ρα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας - και τα σκληρά μέτρα θα περιορίζουν στο ελάχιστο τη δυνατότητα των εργαζομένων να αμυνθούν για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους. Κάθε εργαζόμενος προσωπικά αλλά και το συνδικάτο του, αν τολμήσει και προβεί σε απεργιακή κινητοποίηση, κινδυνεύει να καταβάλει αποζημιώσεις σε οποιονδήποτε κινήσει δικαστική αγωγή με το αιτιολογικό ότι υπέστη βλάβη απ' την απεργιακή κινητοποίηση».

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, τα δικαστήρια δε θα έχουν κανέναν περιορισμό όσον αφορά στο ύψος του ποσού των αποζημιώσεων που θα επιβάλλουν στον «παραβάτη» εργαζόμενο ή στο συνδικάτο του που προέβη στην απεργιακή κινητοποίηση. Υπάρχουν σχέδια ακόμα και για επιβολή προστίμου μέχρι 22.000 δολαρίων σε απεργούς και 110.000 για το αρμόδιο συνδικάτο. Ο ηγέτης του Συνδικάτου Οικοδόμων μιλώντας στη διαδήλωση είπε: «Αυτήν την πόλη τη χτίσαμε εμείς με τα ίδια μας τα χέρια. Εχουμε τη δύναμη να την παραλύσουμε. Ενα μόνο δείγμα είναι το σημερινό που δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα χάρη στη δική σας πολυπληθή παρουσία. Εχουμε τη δύναμη και την αντοχή και θα παλέψουμε για όσο χρειαστεί ενάντια στην κυβέρνηση και στους εργοδότες».

Στη συγκέντρωση εντυπωσιακή συμμετοχή είχαν και Ελληνες της Μελβούρνης οι οποίοι συμμετείχαν με τον Εργατικό Σύνδεσμο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, που με ένα επιβλητικό κόκκινο πανό δέσποζε στη διαδήλωση.

ΚΟΝΓΚΟ
Συγκρούσεις για την καθυστέρηση εκλογών

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις του Κονγκό, ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία που εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση των πρώτων προεδρικών εκλογών στη χώρα μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο, όπως μεταδίδουν διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι αρχές έκαναν λόγο για τρεις τραυματίες, ωστόσο το BBC μετέδωσε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός, ο ΟΗΕ αναφέρθηκε σε έξι, ενώ η αντιπολίτευση κατήγγειλε πως σε όλη τη χώρα οι νεκροί «είναι τουλάχιστον 100» και οι τραυματίες εκατοντάδες.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» φάλαγγα αστυνομικών έκανε χρήση πραγματικών πυρών εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, υποστηρικτών του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ενωσης για Δημοκρατία και Κοινωνική Πρόοδο (Union for Democracy and Social Progress, USDP) και τους καταδίωξε σε δρόμους της πρωτεύουσας.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα τον Ιούνη, οι βουλευτές παρέτειναν τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης - που έληγε την 30ή Ιούνη - και υποσχέθηκαν ότι οι εκλογές στην πρώην βελγική αποικία, που προγραμματίζονταν για εφέτος, θα γίνουν το Μάρτη του 2006.

Τα αιματηρά επεισόδια, που η νοτιοαφρικανική εφημερίδα «Business Day» (Γιοχάνεσμπουργκ) χαρακτήριζε «εφιαλτικό σενάριο», σημειώθηκαν κατά ιστορική τραγική ειρωνεία στην 45η επέτειο της ανεξαρτησίας του Κονγκό από το Βέλγιο και κάπου ένα χρόνο μετά την επίσημη «λήξη» του εμφυλίου, που κόστισε, από το 1998, 3,6 εκατ. ζωές στην κεντροαφρικανική χώρα - η οποία βεβαίως είναι στο στόχαστρο διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κυρίως λόγο του τεράστιου ορυκτού της πλούτου (διαμάντια, πολύτιμα μέταλλα, κασσίτερος κ.ά.). Ο Ζοσέφ Καμπιλά, που διαδέχτηκε τον πατέρα του Λορέν μετά τη δολοφονία του το 2001, δέχεται πιέσεις από τη Δύση να υπάρξει ειρηνική πορεία προς τις κάλπες. Τα γεγονότα αυτά δημιουργούν νέα κατάσταση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Βρετανίδες που είναι σε ενδιαφέρουσα αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη δουλιά πέντε χρόνια μετά τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσής τους, του υποβιβασμού ή του εκφοβισμού γιατί έχουν μωρό, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ισων Ευκαιριών που δημοσιοποιήθηκε χτες. Η έρευνα επισημαίνει ότι 30.000 γυναίκες κάθε χρόνο χάνουν τις δουλιές τους λόγω της εγκυμοσύνης τους, ενώ 200.000 άλλες, σχεδόν το ήμισυ των εγκύων, αντιμετωπίζουν κάποια μορφή διάκρισης.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Φουάντ Σανιόρα, παλαίμαχος τραπεζίτης, γνωστός για τις «αντισυριακές» του θέσεις και πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι ο νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου, εξασφαλίζοντας τήν, πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας, πλειοψηφία των 126 από τους 128 βουλευτές. Ο Σανιόρα έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ και θα αρχίσει σχετικές διαβουλεύσεις από σήμερα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Ορισμένοι από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που είχαν κρατηθεί όμηροι κατά τη διάρκεια της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, την εποχή της ισλαμικής επανάστασης το 1979, υποστηρίζουν ότι αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του νέου Ιρανού Προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έναν από τους απαγωγείς τους. Η είδηση δημοσιεύτηκε από τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», όπου φιλοξενούνται και εκτενείς δηλώσεις τους, αλλά διαψεύστηκε από 3 άλλους Ιρανούς που συμμετείχαν στην απαγωγή και από συνεργάτες του Αχμαντινετζάντ.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει εκλογών

ΤΙΡΑΝΑ.--

Ενταση των μέτρων ασφαλείας σε δημόσια κτίρια και τα 4.700 εκλογικά κέντρα διέταξαν οι αλβανικές αρχές χτες ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Αστυνομικός αξιωματούχος είπε ότι την αποστολή θα αναλάβουν πέραν των 6.400 αστυνομικών ο στρατός. Παρ' όλ' αυτά, πηγές της κυβέρνησης χαρακτήριζαν το μέτρο προληπτικό, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος» για εκτεταμένα επεισόδια. Επίσης χτες, το Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε στην Αλβανία 15μελή αντιπροσωπεία παρατηρητών, μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσής του, για την επιτήρηση της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Η μάχη θα δοθεί για άλλη μια φορά ανάμεσα στις δύο «κυρίαρχες» πολιτικές παρατάξεις, τους Σοσιαλιστές του Φάτος Νάνο και τους Δημοκρατικούς του Σαλί Μπερίσα, που αναλώθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε αλληλοκατηγορίες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«16 οι νεκροί» Αμερικανοί

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέσυρε χτες τις σορούς 16 Αμερικανών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά την πτώση μεταγωγικού ελικοπτέρου «ΜΗ-47 Chinook» στην Ασανταμπάντ την Τρίτη, επιβεβαίωσαν χτες αμερικανικές πηγές και μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι Ταλιμπάν στο μεταξύ υποστήριξαν διά μέσου εκπροσώπου τους ότι έριξαν το μεταγωγικό ελικόπτερο με ένα «νέο είδος όπλου», για το οποίο δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το ελικόπτερο έπεσε μετά το πλήγμα που υπέστη από ρουκέτα.

Η στρατιωτική επιτυχία αυτή των Ταλιμπάν, μετέδιδε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με πάνω από 700 νεκρούς από τον Απρίλη, «εκμηδενίζουν» τις ελπίδες να γίνουν κανονικά οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την 18η Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ