ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κοινός απεργιακός αγώνας

Στις 6 Ιούλη, ενάντια στην προωθούμενη απελευθέρωση του ωραρίου

Motion Team

Με εντατικούς ρυθμούς δουλεύουν τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, οι ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων και μικροεπαγγελματιών, για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 6 Ιούλη. Για να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη νέα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Μέχρι σήμερα αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα σωματεία των εργαζομένων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, ενώ πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα οργανώνει το μέτωπο των εργαζομένων αυτοαπασχολούμενων, μικροεπαγγελματιών.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 το πρωί, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Στον Πειραιά, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. έξω από τον «Λαμπρόπουλο» στην Ηρώων Πολυτεχνείου.

Με τον απεργιακό τους αγώνα, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι διεκδικούν: Ενιαίο συνεχές ωράριο, υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα, με τρία απογεύματα κλειστά, να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Πλήρη και σταθερή εργασία, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, κατάργηση ωρομισθίου - μερικής απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Δωρεάν δημόσια Υγεία στους εργαζόμενους και επαγγελματίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Αλλες πόλεις

Στη Μαγνησία, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στο εμπόριο, εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 6 Ιούλη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στο Βόλο.

Στα Τρίκαλα, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου και κλείσιμο των καταστημάτων. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα παρθούν και στο Νομό Καρδίτσας.

Στην Πάτρα, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί τους εμποροϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και βιοτέχνες σε πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Φωκαίας 26 - Παμμικρασιατικός Σύλλογος) και κορυφώνει, σε πρώτη φάση, με συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλ. Γεωργίου.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Ολοι στα συλλαλητήρια

Βγαίνουν στους δρόμους στις 7 Ιούλη

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους δίνουν στις 7 Ιούλη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους δίνουν στις 7 Ιούλη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό
Με καθημερινές περιοδείες στα μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία, τις επισιτιστικές επιχειρήσεις, με συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό τις κινητοποιήσεις που από κοινού οργανώνουν, στις 7 Ιούλη, σε διάφορες πόλεις της χώρας. Μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω, Ρόδο, Σάμο, Ζάκυνθο και Λήμνο. Συγκεκριμένα:

Στην Αθήνα, το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων - Επισιτισμού Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός).

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στη Λήμνο, η Ενωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις του νησιού καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου.

Στη Σάμο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο. Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει η νεοσυσταθείσα Πανσαμιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, που αποτελείται από συνδικάτα και συνδικαλιστές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων διοργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στη Ρόδο, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε τη διοργάνωση συγκέντρωσης στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι των κλάδων διεκδικούν: Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, συνεχές ωράριο, με αύξηση των αποδοχών. Κατάργηση των συμβάσεων μιας μέρας, λίγων μηνών. Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων εύρεσης εργασίας. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων. Διατήρηση και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Μπροστά για το συντονισμό της πάλης

Καλεί σε πλατιά σύσκεψη τους εργαζόμενους που πλήττονται άμεσα από τις απολύσεις, τα απλήρωτα δεδουλευμένα και την καταστρατήγηση των ΣΣΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Από παλιότερη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των εργαζομένων που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και είτε παραμένουν απλήρωτοι και απολυμένοι είτε αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, μπαίνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Σε χτεσινή της συνεδρίαση, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει σε πλατιά σύσκεψη όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους συμβασιούχους που πλήττονται άμεσα με απολύσεις, απλήρωτα δεδουλευμένα και καταστρατήγηση των ΣΣΕ την Τετάρτη 6 Ιούλη στις 7 μ.μ., στη Χαλκοκονδύλη 37 (2ος όροφος), με στόχο το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Επιτροπή Αγώνα σχεδιάζει τη διοργάνωση κινητοποίησης την Πέμπτη 14 Ιούλη, στις 6:30 το απόγευμα, με συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Συνδικάτα Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας, Λιθογράφων, Χαρτεργατών, Φαρμάκου, Τροφίμων - Ποτών, τα Σωματεία εργαζομένων στην «Ντέλικα», το «Φυρογένη», την «Αντέλκο» και οι Επιτροπές Αγώνα στην «Ελατέξ» και τη «Σόφτεξ».

Στη σύσκεψη της Τετάρτης καλούνται μεταξύ άλλων οι 200 εργαζόμενοι της «ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ», που παραμένουν απλήρωτοι επί 10 μήνες, οι 350 υπό απόλυση εργάτες και εργάτριες της «ΤΡΙΟΥΜΦ», οι 500 εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», που ζουν με την αγωνία για το τι θα τους ξημερώσει, οι εργαζόμενοι στην «ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ» που αναμένεται να βάλει λουκέτο, οι 200 της «ΣΟΥΛΗΣ», που βρίσκονται υπό απόλυση, οι εργαζόμενοι στην «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ», τον «ΚΑΖΗ» και οι Επιτροπές Αγώνα στην «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» και τον «ΜΑΛΤΕΖΟ». Για την επιτυχία της σύσκεψης σχεδιάζονται τις επόμενες μέρες πλατιές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς.

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί έκτακτο επίδομα 1.500 ευρώ για όλους τους άνεργους και 2.000 ευρώ για τους εργαζόμενους του «ΦΥΡΟΓΕΝΗ» που παραμένουν απλήρωτοι για 10 μήνες. Και καλεί σε συντονισμένο πανεργατικό αγώνα για επιδότηση των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις στο 80% των 1.200 ευρώ για όσο διάστημα είναι άνεργοι, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν εργάσιμος χρόνος, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

ΟΒΣΑ
Μαζί με τους εμποροϋπάλληλους

Σε πλατιά σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την κοινή δράση στις 6 Ιούλη

Εμφαση στην ενημέρωση όσο γίνεται περισσότερων ΕΒΕ δίνουν τα σωματεία της Αθήνας που μπαίνουν αποφασιστικά στη μάχη για την προετοιμασία της κινητοποίησης στις 6 του Ιούλη, ενάντια στο νομοσχέδιο που οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Αλλά και κόντρα στη συνολική κυβερνητική πολιτική που καταδικάζει στον αφανισμό τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε προχτές η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το κλείσιμο των καταστημάτων στις 6 του Ιούλη και τη διοργάνωση συγκέντρωσης στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί, με πορεία και συνένωση με τους εργαζόμενους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και συνδικαλιστές από το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τους Εμποροϋπάλληλους, καθώς γίνεται πράξη ο συντονισμός της πάλης των μικρών ΕΒΕ με τους εργαζόμενους πάνω στις κοινές θέσεις τους για το ωράριο, αλλά και γενικότερα πάνω στα κοινά προβλήματα.

Τις μέρες που απομένουν δίνεται η μάχη της προκήρυξης, της αφίσας, της κουβέντας με τους μικρούς ΕΒΕ για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, για το διεκδικητικό πλαίσιο, για την κρισιμότητα της κατάστασης. Γειτονιά τη γειτονιά και μαγαζί το μαγαζί, το «στοίχημα» είναι η μαζική ανταπόκριση στην κινητοποίηση και η συνειδητοποίηση ότι η εχθρική πολιτική για τους μικρούς ΕΒΕ πρέπει να αναχαιτιστεί. «Φτάνει πια» είναι και το σύνθημα των σωματείων των ΕΒΕ που ενώνουν τις δυνάμεις τους μπροστά και στην απραξία των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΣΕΕ απέχει από οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ που αναγκάστηκε από την πίεση της βάσης να μιλήσει κάποια στιγμή για κινητοποιήσεις, επέλεξε επίσης την αδράνεια και προγραμματίζει για τις 6 του Ιούλη...«εκδήλωση» με τη συμμετοχή των... ΔΣ των Ομοσπονδιών! Για τις ευθύνες των ηγεσιών σε αυτές τις δυο οργανώσεις έγινε λόγος και στη σύσκεψη των σωματείων, όπως και για τα σαθρά επιχειρήματα της κυβέρνησης για το ωράριο. Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος τόνισε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών δε λαμβάνει υπόψη ότι και οι εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς. Οσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η περίοδος των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης έδειξε, επισήμανε ο συνδικαλιστής, ότι ωφελήθηκε μονάχα το κεφάλαιο, ενώ αυξήθηκε η ανεργία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων με την εφαρμογή του ισχύοντος ωραρίου.

Προκαλούν τους εργαζόμενους

Ενα άθλιο και βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων παίζει η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Μπροστά στην αγωνιστική διάθεση και την ολοένα αυξανόμενη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης των ταξικών δυνάμεων, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, προσπαθεί να τους παραπλανήσει, με στόχο να τους εγκλωβίσει για ακόμα μια φορά στο άρμα της υποταγής!

Και εξηγούμε: Προχτές, η συμβιβασμένη πλειοψηφία εξέδωσε δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοινώνει την απόφασή της για 24ωρη απεργία στις 6 Ιούλη. Απόφαση που πάρθηκε κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων. Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν «για πλήρη και σταθερή δουλιά χωρίς ελαστικότητες», για «αξιοπρεπείς αμοιβές, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες και ωράρια εργασίας», «όχι στη διεύρυνση και απελευθέρωση του ωραρίου»!

Κουβέντα δε λένε βέβαια για το υπάρχον άθλιο απελευθερωμένο ωράριο, στο οποίο έβαλαν την υπογραφή τους το 1997, ξεπουλώντας τον αγώνα των εργαζομένων! Κουβέντα για το γεγονός ότι, προκειμένου να κλείσουν αυτήν τη συμφωνία, παζάρευαν στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» πόσο παραπάνω θα ξεζουμιστεί ο εργαζόμενος. Κουβέντα για το ότι όλα αυτά τα χρόνια καταδίκασαν και συνεχίζουν να καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη μερική απασχόληση, στο ωρομίσθιο, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στους μισθούς πείνας, στην εξαντλητική δουλιά.

Κρύβουν επιμελώς ότι την ίδια στιγμή που στα λόγια το παίζουν «αγωνιστές», για να μπερδέψουν τους εργαζόμενους, σε κείμενο θέσεών τους, προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, υπερασπίζονται το σημερινό ωράριο, γιατί «είναι προϊόν συμφωνίας κοινωνικού διαλόγου» και αποτελεί «σημείο ισορροπίας των αναγκών των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των καταναλωτών»!

Και επειδή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τους χαλάνε τη δουλιά, παίρνουν και άλλα βρώμικα μέτρα για να παραπλανήσουν. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σε χτεσινό τηλεοπτικό παράθυρο, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Στεκουλέα και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ άφησε να εννοηθεί (αφού δεν απάντησε) ότι εκπροσωπούσε το ΠΑΜΕ!

Μπροστά σ' αυτήν την επίθεση ένας είναι ο δρόμος: Οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ, να κάνουν κτήμα τους το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους. Να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας στις 6 Ιούλη. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπονομεύουν τη ζωή τους.


Γ. Δ.

Τα σχέδιά τους θα πάρουν απάντηση

Συγκέντρωση πραγματοποίησε χτες στο Μαρούσι η Αχτίδα Βορείων Προαστίων του ΚΚΕ

Απάντηση στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου που προωθούν από κοινού η κυβέρνηση και το εμπορικό κεφάλαιο έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο Μαρούσι, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Αχτίδα Βορείων Προαστίων του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες κατήγγειλαν το νομοσχέδιο που κλέβει τη ζωή τους και οδηγεί σε βέβαιο λουκέτο τα μικροκαταστήματα προς όφελος των μεγαθηρίων του εμπορίου. Κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τέρμα στην αργία της Κυριακής, να επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και το ωρομίσθιο στις επιχειρήσεις του εμπορίου.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μπάμπης Ζιώγας, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Βορείων Προαστίων του Κόμματος. Κάλεσαν τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να εντείνουν την κοινή πάλη ενάντια στην πολιτική που χτυπάει συνολικά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, δίνοντας γην και ύδωρ στο κεφάλαιο. Η συσπείρωση γύρω από το πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η ενίσχυση του ΚΚΕ και η ένταση της ενιαίας πάλης ενάντια στην κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Πέρρος. Και κάλεσε εμποροϋπαλλήλους, μικρέμπορες και αυτοαπασχολούμενους να δώσουν μαζικό «παρών» στην απεργία που διοργανώνουν από κοινού τα ταξικά τους σωματεία στις 6 του Ιούλη σε όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ