ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Ρεσάλτο» του μεγάλου κεφαλαίου

Σημεία της τοποθέτησης του Μάκη Παπαδόπουλου, υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση του Κόμματος στην Πτολεμαΐδα

Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Κυβέρνηση, επιχειρηματίες και ικανός αριθμός τεχνοκρατών επιδίδονται αυτό το διάστημα σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, επειδή ολοκληρώνονται οι θεσμικές εκκρεμότητες για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας. Μετά τους «Κώδικες» που ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης για την ηλεκτροπαραγωγή, θα ακολουθήσει σύντομα η κατάθεση νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου. Η αγορά Ενέργειας στην Ευρώπη έχει να κάνει με δισεκατομμύρια ευρώ και το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει να εμπλακεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Ενέργειας με χαριστικές ρυθμίσεις εισόδου, εκμετάλλευση των δημόσιων υποδομών, υπέρογκο κέρδος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να βγει κερδισμένο γρήγορα, εύκολα και, τελικά, χωρίς να βάλει λεπτό από την τσέπη του. Ο Μ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε για το θέμα την περασμένη βδομάδα στην Πτολεμαΐδα, σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης ΔΕΗ του ΚΚΕ. Σημεία της τοποθέτησής του παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ».

Αναφερόμενος στη στάση του Κόμματος την περίοδο που δρομολογήθηκε η «απελευθέρωση», ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το ΚΚΕ τόλμησε να πάει κόντρα στο ρεύμα και να θέσει στρατηγικά ερωτήματα στον ελληνικό λαό. Θέσαμε το ζήτημα εάν η Ενέργεια πρέπει να αποτελεί εμπόρευμα ή αντίθετα κοινωνικό αγαθό, όπως εμείς υποστηρίζουμε. Ανοίξαμε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους σχετικά με τους πολιτικούς όρους που μπορούν να διασφαλίσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους (για φτηνή λαϊκή κατανάλωση, ασφάλεια της εργασίας, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, προστασία του περιβάλλοντος κλπ.) στο σύνολό τους, δηλαδή συνδυασμένη ικανοποίηση και όχι αποσπασματική».

Από διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ, κατά την άτυπη συνάντηση υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ, κατά την άτυπη συνάντηση υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη
Επισημαίνοντας ότι η «απελευθέρωση» έχει άμεση σχέση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, αλλά και ότι αποτελεί συστατικό στοιχείο της στρατηγικής της Λισαβόνας για αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ο Μ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε ορισμένους «μύθους» της:

«Σύμφωνα με την αστική προπαγάνδα, η "απελευθέρωση" οδηγεί στον τερματισμό της άρσης του σπάταλου και αντιπαραγωγικού κρατικού μονοπωλίου, στον ελεύθερο ανταγωνισμό πολλών επιχειρήσεων και στην "απελευθέρωση" κρατικών πόρων προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Μια απλή ανάγνωση των στοιχείων των σχετικών εξελίξεων στην ΕΕ αρκεί για να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα. Η κυβερνητική πολιτική και η κρατική χρηματοδότηση συνεχίζει με νέους τρόπους να στηρίζει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και επιταχύνει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου στον τομέα της Ενέργειας.

Αντί του "ελεύθερου ανταγωνισμού" πολλών επιχειρήσεων, έχουμε τον αυξανόμενο έλεγχο της σχετικής αγοράς από μια φούχτα μονοπωλιακούς ομίλους. Οι 5 ισχυρότεροι όμιλοι (EdF, RWE, EON, ENEL, Vattenfall) κατέλαβαν ήδη το 2002 το 55% της αγοράς της ΕΕ - 15, έναντι 49% που κατείχαν το 1998. Μέσα από ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, μειώθηκε δραματικά ο αριθμός και αυξήθηκε το κεφάλαιο των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δρουν στην απελευθερωμένη αγορά της Γερμανίας και της Βρετανίας».

Κρατική παρέμβαση

Eurokinissi

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο ομιλητής, το κράτος είχε ενεργό συμμετοχή στο θέμα του ...«ελεύθερου ανταγωνισμού»: «Το κράτος αναλαμβάνει τη στήριξη της ιδιωτικής δραστηριότητας με πολλούς τρόπους πέρα απ' την άρση του κρατικού μονοπωλίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και τη χορήγηση αδειών ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εισαγωγών - εξαγωγών». Γι' αυτό και «ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ διασφαλίζει στους ιδιώτες επενδυτές στις ΑΠΕ κρατική επιχορήγηση κατά 30 - 55% της επένδυσης ή φοροαπαλλαγές των κερδών για μια δεκαετία, που μπορεί να φτάσουν και το 100% της επένδυσης».

Η τελευταία εξέλιξη

«Την κορυφαία απόδειξη ότι η "απελευθέρωση" ισοδυναμεί με κρατική διασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτικών ομίλων, που επενδύουν στον ενεργειακό τομέα, αποτελεί όμως η πρόσφατη υπουργική απόφαση, σχετικά με τους Κώδικες Διαχείρισης του Συστήματος Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με τους οποίους ιδρύεται μια ημερήσια χονδρεμπορική αγορά ενέργειας και μια αγορά μακροχρόνιας επάρκειας ισχύος». Η κυβέρνηση φρόντισε για την πλήρη διασφάλιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από αυτήν τη διαδικασία: «Συγκεκριμένα, όταν οι πωλήσεις των ιδιωτικών σταθμών παραγωγής δεν καλύπτουν το ετήσιο ποσοστό απόσβεσης του κεφαλαίου της επένδυσης, ο ΔΕΣΜΗΕ θα καλύπτει στο τέλος του έτους τη διαφορά, προαγοράζοντας απ' τους ιδιώτες μακροχρόνια Πιστοποιητικά Διαθεσιμότητας Ισχύος. Σημαντικά θα μειωθεί η προβλεπόμενη επιβάρυνση των ιδιωτικών ομίλων για τη συντήρηση του δικτύου μεταφοράς. Το λαϊκό νοικοκυριό θα κληθεί να σηκώσει όλα τα πρόσθετα βάρη».

Πολύπλευρες συνέπειες, ψέματα και αλήθειες

Η εμπειρία από την «απελευθέρωση» σε άλλες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα μέχρι τώρα είναι αποκαλυπτική για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά νοικοκυριά. «Βασικό στοιχείο της αστικής μυθοπλασίας αποτελεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας που προκαλεί η "απελευθέρωση"», τόνισε ο Μ. Παπαδόπουλος.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεταξύ 1990-1995 επί «απελευθέρωσης», μειώθηκαν κατά 42% οι θέσεις εργασίας στη Βρετανία και μόλις κατά 1,7% στη Γαλλία που δεν είχε προχωρήσει στη διαδικασία. Στη ΔΕΗ μεταξύ 2000-2003 μειώθηκε κατά 11% το προσωπικό. Παράλληλα αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών κατά 45% ανά εργαζόμενο. «Ο μεγάλος ωφελημένος απ' αυτή τη διαδικασία δεν ήταν άλλος από τους μεγαλομετόχους της ΔΕΗ, που είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται από 66 εκατ. ευρώ το 2000 σε 593 εκατ. ευρώ το 2002» (βλέπε διάγραμμα). «Ενας ακόμα μύθος - ανέφερε ο ομιλητής - είναι η ευεργετική επίδραση του ελεύθερου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, που προκαλεί η "απελευθέρωση" στη μείωση της επιβάρυνσης της λαϊκής κατανάλωσης». Τα στοιχεία της περιόδου 1990-1993 για την οικιακή χρήση στην ΕΕ δεν επιβεβαιώνουν το συγκεκριμένο ισχυρισμό. «Χαρακτηριστική είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 13,5% την περίοδο 2000-2004, δηλαδή 3,5% κατά μέσο όρο το χρόνο παρά τη θεαματική άνοδο της κερδοφορίας και της παραγωγικότητάς της στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Αλλά και για τις επιπτώσεις της «απελευθέρωσης» στον ενεργειακό σχεδιασμό, επισήμανε ο Μ. Παπαδόπουλος: «Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο φαίνεται ότι μας δικαιώνουν. Τα μπλακ - άουτ έγιναν συνώνυμα της "απελευθέρωσης", οι πολυήμερες διακοπές ηλεκτροδότησης εκδηλώθηκαν σε όλες τις χώρες πρότυπα της "απελευθέρωσης", απ' τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία, μέχρι τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Νέα Ζηλανδία. Το μπλακ - άουτ της Καλιφόρνιας το 2001, διαδέχτηκε στις ΗΠΑ η συσκότιση του 1/3 της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Υόρκης, το 2003. Αναδείχτηκε η δραματική πτώση των αναγκαίων επενδύσεων στο δίκτυο μεταφοράς των ΗΠΑ την τελευταία 15ετία, γιατί δεν ήταν κερδοφόρες για τους εμπλεκόμενους ιδιωτικούς ομίλους».

Δυσοίωνο το μέλλον του λιγνίτη

Εκτενής ήταν η αναφορά του στελέχους του ΚΚΕ στις επιδιώξεις των επιχειρηματιών: «Ποιο είναι όμως το πραγματικό πρόβλημα των ιδιωτών επενδυτών; Οτι ακόμα και οι σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου δεν μπορούν να πετύχουν μικρότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής απ' τις λιγνιτικές μονάδες», επισήμανε και πρόσθεσε: «Γιατί όμως οι ιδιώτες επενδυτές επιμένουν στους σταθμούς φυσικού αερίου; Μα διότι απαιτούν πολύ μικρότερο αρχικό κεφάλαιο επένδυσης σε σχέση με τους λιγνιτικούς και μπορούν να διασφαλίσουν πολύ μικρότερο χρόνο απόσβεσης της επένδυσης, αν βέβαια στηριχτούν από την κρατική αγορά, όπως έγινε με τους "κώδικες" (η ολοκλήρωση και ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της κύριας και των επιμέρους αγορών μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας).

Για τον ίδιο λόγο προτιμούν να επενδύσουν στα αιολικά πάρκα και στα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, αντί για τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής, τη στιγμή που σύμφωνα με μελέτες του ΕΜΠ έχουμε εκμεταλλευτεί μόνο το 1/3 του υδάτινου δυναμικού της χώρας.

Για ποιον όμως λόγο θα πρέπει να στηριχτούν απ' το κράτος οι ιδιώτες παραγωγοί που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ; Εχει γενικότερα κανένα όφελος ο ελληνικός λαός απ' την ανάδειξη σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή του ακριβότερου, εισαγόμενου φυσικού αερίου, έναντι του φθηνότερου εγχώριου λιγνίτη; Η συγκεκριμένη επιλογή αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και υπονομεύει την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Το φυσικό αέριο θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί κυρίως για θερμική χρήση στις πόλεις και στη βιομηχανία και όχι για ηλεκτροπαραγωγή, γιατί η κάλυψη των θερμικών αναγκών με φυσικό αέριο είναι πολύ φθηνότερη από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας».

Αναγκαίες προϋποθέσεις

Αναφερόμενος στην ανάγκη αντίστασης και αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος, τόνισε: «Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή την αντεπίθεση δεν είναι μόνο η όξυνση της διαπάλης με τους σημαιοφόρους του ευρωμονόδρομου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και με τις οπορτουνιστικές δυνάμεις που επιχειρούν να νοθεύσουν και να αποπροσανατολίσουν το ριζοσπαστισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η θέση του ΣΥΝ στο ζήτημα της Ενέργειας είναι χαρακτηριστική. Ο ΣΥΝ αποδέχεται το κοινοτικό πλαίσιο της "απελευθέρωσης" και προβάλλει σαν ασφαλιστικές δικλείδες για τα λαϊκά συμφέροντα τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ, την ισχυροποίηση των ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών και την εφαρμογή μακρόχρονου ενεργειακού σχεδιασμού.

Ομως, ακόμα και αν η ΔΕΗ ΑΕ επανακρατικοποιηθεί πλήρως, μέσα στο σημερινό πλαίσιο θα λειτουργήσει αναγκαστικά με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια σύμφωνα με τους νόμους της ανταγωνιστικής "απελευθέρωσης" της αγοράς. Από την άλλη, οι δήθεν "ανεξάρτητες" αρχές όπως η ΡΑΕ είναι θεσμικά εξαρτημένες από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και έχουν σαν αποστολή την εφαρμογή της κοινοτικής αντιλαϊκής πολιτικής. Τέλος, το ζήτημα δεν είναι να υπάρχει γενικά "μακρόχρονος ενεργειακός σχεδιασμός", αλλά αν αυτός θα υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα ή τις λαϊκές ανάγκες».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Στα δόκανα της μεταφυσικής και του «κάρμα»

Είχα καιρό να δω τη Μαριώ. Τη θυμόμαστε στην παρέα, ως ένα γελαστό και δραστήριο κορίτσι.

Μου έκανε εντύπωση η μεταβολή της. Την είδα σαν ονειροπαρμένη και της το είπα. Και έτσι ήταν, καθώς το ομολόγησε. - Αλλαξα, μου είπε. Βλέπω διαφορετικά τα πράγματα και τους ανθρώπους. - Δηλαδή; επέμεινα. - Να τώρα είμαι σε μια ομάδα διαλογισμού... - Δηλαδή, πώς διαλογίζεστε Μαριώ; - Να φτάνουμε σε έκσταση και στα ακραία όρια της πνευματικής περιπλάνησης.

Πρότεινα έναν καφέ... Η συζήτηση είχε ενδιαφέρον, γιατί η Μαριώ στο πρόσφατο παρελθόν φαινόταν προσγειωμένη και καθόλου φαντασιόπληκτη.

- Στην ομάδα μας, συνέχισε μονολογώντας, συνδυάζαμε ειδικές σωματικές και ψυχο-πνευματικές ασκήσεις για να φτάσουμε πέρα από τον φαινόμενο κόσμο!

Η συζήτηση σήκωνε άλλον έναν καφέ... - Γυμναζόμαστε, συνέχισε απτόητη, να πολλαπλασιάζουμε το «κάρμα», ζώντας, παράλληλα, σε διαφορετικές μετενσαρκώσεις, στη διαδρομή του χρόνου.

Την κοίταζα με προσοχή. Η Μαριώ δεν είχε αντέξει από το βάρος των προβλημάτων. Υπέκυψε σε μεταφυσικές αναζητήσεις, «στο κάρμα», στις διαδοχικές φάσεις έκστασης και παραληρηματικού λόγου, ενδεχόμενα και υπό την επήρεια κάποιου από τα παραισθησιογόνα της φυγής και του αποπροσανατολισμού.

Η νεολαία, εκτός, από ένα βουνό προβλημάτων ζωής, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο ενός συστήματος οργανωμένης παραπλάνησης και αν δεν αντισταθεί συλλογικά και αγωνιστικά, κινδυνεύει να καταποντιστεί στις «ρουφήχτρες» και να αιχμαλωτιστεί στα δόκανα των ανθρωποκυνηγών.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

Οι θέσεις του KKE

Κριτήριο το λαϊκό συμφέρον

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε:

«Μπορούμε και πρέπει να βαδίσουμε με το βλέμμα στο μέλλον. Εχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές προϋποθέσεις πολιτικής διεξόδου με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Καλούμε το λαό να προβληματιστεί και να απαντήσει: Ποιοι είναι οι πολιτικοί όροι που μπορούν να διασφαλίσουν την ικανοποίηση του συνόλου των στόχων:

  • για μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας
  • για εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης που θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα
  • για ασφάλεια των εργαζομένων και προστασία του περιβάλλοντος
  • για σχεδιασμένη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων και για τη διασφάλιση της υποδομής για τη μελλοντική κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας.

Για την πραγματοποίηση του συνόλου των στόχων που προαναφέραμε, είναι αναγκαίο οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε έναν αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα ενέργειας που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας που θα λειτουργεί με κίνητρο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Αυτός ο τρόπος παραγωγής και λειτουργίας της οικονομίας απαιτεί ριζική ανατροπή στο χαρακτήρα της ιδιοκτησίας και στο επίπεδο της εξουσίας. Μόνο σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο ο εργατικός έλεγχος και να υλοποιηθεί ο κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός, συνδυάζοντας αρμονικά όλους τους στόχους που προαναφέραμε.

Στο πλαίσιο του καπιταλισμού ο αρμονικός συνδυασμός του συνόλου των στόχων που θέσαμε δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού οι εκάστοτε επιλογές διαμορφώνονται σύμφωνα με τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους και στο πλαίσιο των αντιθέσεων που αυτοί γεννούν αντικειμενικά.

Ο ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας, απαλλαγμένος απ' τους σκληρούς νόμους του καπιταλιστικού κέρδους και τις αναπόφευκτες κρίσεις, θα επεξεργάζεται λοιπόν την ενεργειακή πολιτική με άξονες:

1. Την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών (π.χ. λιγνιτικοί, αιολικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής) προσδιορίζοντας τις κατάλληλες περιοχές και χρήσεις με γνώμονα τα προαναφερόμενα κριτήρια.

Ετσι, για παράδειγμα, η χώρα θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, να αξιοποιήσει τα λιγνιτικά αποθέματα στην Πτολεμαΐδα και στο Αμύνταιο, να ενεργοποιήσει νέες λιγνιτικές μονάδες στη Δράμα, στη Φλώρινα, στην Ελασσόνα, αξιοποιώντας τεχνολογίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

2. Τη συστηματική έρευνα για εξεύρεση νέων πηγών και την εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. θερμική χρήση φυσικού αερίου στις πόλεις για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας).

3. Τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε τομείς όπως τα δίκτυα μεταφοράς ενεργειακού προϊόντος, η ερευνητική δραστηριότητα και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ