ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ «ΚΛΩΝΑΤΕΞ»
Εκαναν την αγανάκτηση αγώνα!

Διαδήλωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, με καπνεργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλους εργαζόμενους στο πλευρό τους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
«Αγώνας ταξικός πανεργατικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος». Κλωστοϋφαντουργοί και καπνεργάτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, έκαναν το σύνθημα πράξη. Κατέβηκαν στο δρόμο μαζί σαν μια γροθιά. Αντάμωσαν στη Θεσσαλονίκη και διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, ενάντια στις απολύσεις που χειροκροτεί η κυβέρνηση, ενάντια σε όσους χρόνια τώρα με την πολιτική τους στρώνουν το έδαφος, για να εκδηλώνεται ολοένα με μεγαλύτερη ένταση η αντεργατική επίθεση.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ) στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» και της παγκινητοποίησης, που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, εκατοντάδες εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες της Νάουσας συγκεντρώθηκαν στα διόδια των Μαλγάρων. Εφτασαν εκεί λίγο πριν από τις 10 το πρωί και απέκλεισαν την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Για περισσότερο από μισή ώρα παρέμειναν στο σημείο. Μοίραζαν προκηρύξεις στους διερχόμενους οδηγούς και καλούσαν σε συσπείρωση και ενιαία δράση όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό που αντιμετωπίζει τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια προβλήματα, την ίδια επίθεση στο δικαίωμά του στην πλήρη και σταθερή δουλιά, στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά του δικαιώματα. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», διαδήλωσαν.

Στις 11 το πρωί αντάμωσαν με τους καπνεργάτες της GREAT, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στην εκδήλωση υποδοχής που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, σαλπίζοντας την ανάγκη ταξικής ενότητας και πάλης που θα συγκρούεται με αυτήν την πολιτική και θα έχει στόχο την ανατροπή της. Βάδισαν πλάι πλάι στην πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, απαιτώντας «θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Δήμος Θεοδώρου. Κατήγγειλε πως η μεγάλη επιχείρηση του Λαναρά που εξαγόρασε το μισό κλάδο παραγωγικά και τώρα κλείνει όλα τα εργοστάσια, επωφελήθηκε από τις πολιτικές του Μάαστριχτ, της ΕΕ, από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σήμερα ο όμιλος ΚΛΩΝΑΤΕΞ ξεδιπλώνει νέα επίθεση με κλείσιμο εργοστασίων, μαζικές απολύσεις (250 στα Κλωστήρια Νάουσας, 100 στη FANCO και δεκάδες ακόμη στην GALOP) για να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Το σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου, πάνω από 1.600 εργαζόμενοι, κινδυνεύουν. Γι' αυτό ενιαία πρέπει να είναι η απάντηση απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας που αναπτύσσεται πάνω στο έδαφος που δημιούργησαν οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και οι άλλες αποφάσεις της ΕΕ (Λισαβόνα, κλπ.) και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, και η πρόεδρος του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου Γιώτα Σιδηροπούλου. Συμπαραστάτης στον αγώνα των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

«ΛΙΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ»
Προκαλεί η εργοδοσία

Για να πιάσει το ξενοδοχείο τους «στόχους» του(!), εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε άδεια άνευ αποδοχών

Σκληραίνουν την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων οι ξενοδόχοι. Το έδαφος γι' αυτήν την επίθεση διευκολύνει η πολιτική της κυβέρνησης και καλλιεργεί με τη στάση της η πλειοψηφία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ετσι, μετά την απόλυση εργαζόμενου στο «Αθενς Πλάζα» και την επίθεση στα στελέχη του ΠΑΜΕ, με τη βοήθεια των συμβιβασμένων συνδικαλιστών στο ξενοδοχείο, σειρά πήρε η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Λίδρα Μάριοτ». Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου Robert Jensch καλεί τους εργαζόμενους, εξαιτίας των μη αναμενόμενων κερδών της επιχείρησης, να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών!

Συγκεκριμένα, με άρθρο του σε δισέλιδο φυλλάδιο που εκδίδει το γραφείο προσωπικού του ξενοδοχείου, ο γενικός διευθυντής επιβεβαιώνει την αύξηση των κρατήσεων στο ξενοδοχείο, ωστόσο ισχυρίζεται ότι «... δεν έχουμε τα αντίστοιχα έσοδα που θα μας βοηθούσαν να πιάσουμε τους στόχους μας, σύμφωνα με τις προσδοκίες των ιδιοκτητών μας και της Μάριοτ»! Ως πρώτο μέτρο ανακοινώνει ότι τις επόμενες μέρες θα περιοριστούν προσωρινά το μενού και το σέρβις στην καφετέρια προσωπικού.

Ως δεύτερο μέτρο, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μια δυο - μέρες άδεια άνευ αποδοχών. Για να πείσει μάλιστα τους εργαζόμενους, χρησιμοποιεί ένα επιχείρημα που ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης, αφού όπως αναφέρει: «Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας παρακαλέσω να προσφερθείτε να πάρετε μια - δυο μέρες άδεια δίχως αποδοχές, επιμηκύνοντας την κανονική άδειά σας και αφιερώνοντας παραπάνω χρόνο στην οικογένειά σας»!

Επί της ουσίας, βέβαια, η διεύθυνση του ξενοδοχείου εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε άδειες άνευ αποδοχών, τρομοκρατώντας τους με απολύσεις, αφού όπως ξεκαθαρίζει παρακάτω «στο ξεκίνημα του χρόνου σας έδωσα τη δέσμευση ότι δε θα γίνουν περικοπές - μειώσεις προσωπικού και σκοπεύω να κρατήσω την υπόσχεση αυτή παρά τις φανερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Ελπίζω ότι θα με βοηθήσετε και εσείς, μετέχοντας ενεργά στις προσπάθειές μας για περιστολή των δαπανών, μέχρι που ΟΛΟΙ μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή» (!)

«ΑΛΙΜΕΝΤΑ - ΝΟΒΑ»
Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

Σε στάση εργασίας προχωρούν αύριο, Σάββατο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στα σούπερ - μάρκετ «Αλιμέντα - Νόβα», με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας την καταβολή των αναδρομικών του 2004 και του 2005, καθώς και την πληρωμή για την τελευταία εργάσιμη Κυριακή του 2004.

Σε ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους, ο Σύλλογος τονίζει ότι η «Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων» στα «Αλιμέντα - Νόβα» και η διοίκηση του συλλόγου έχουν προσπαθήσει να έρθουν σε επικοινωνία με την εταιρία, χωρίς αποτέλεσμα. «Η εργοδοσία - συνεχίζει - αρνείται τη συνάντηση με το σύλλογο, γιατί έχει ως πάγια τακτική τη μη πληρωμή των αναδρομικών αυξήσεων, μια τακτική που αποφέρει αμέτρητα κέρδη στην εταιρία πέρα από τα κέρδη που συσσωρεύει από το κυριολεκτικό ξεζούμισμα των εργαζομένων».

Και συνεχίζει: «Η εντατικοποίηση, η κατάργηση ειδικοτήτων, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι δυσμενείς μεταθέσεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, η προσπάθεια για κατάργηση της Κυριακής αργίας, η προσπάθεια για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είναι μέτρα που εφαρμόζει η μεγαλοεργοδοσία με την πλήρη υποστήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων και την αγαστή συνεργασία των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων».

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους «να απαντήσουμε δυναμικά, συλλογικά, ταξικά απέναντι σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οι Λαναράδες και οι περιοδεύοντες... συνδικαλισταράδες

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης δηλαδή οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) διαμαρτύρονται γιατί ο πρόεδρος του ΕΚΘ δε μίλησε στην απεργιακή συγκέντρωση των κλωστοϋφαντουργών και των καπνεργατών, που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη. Ισχυρίζονται μάλιστα πως είναι η πολιτική του ΠΑΜΕ, αυτή που γεννάει «Λαναράδες» (!).

Ξέχασαν ότι επί κυβέρνησης Σημίτη ψήφισαν υπέρ της μερικής απασχόλησης, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, του σημερινού βάρβαρου ωραρίου της αγοράς, της συλλογικής σύμβασης ντροπής και φτώχειας, της εθελούσιας εξόδου χιλιάδων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Αλλά και σήμερα ακόμη συζητούν για την κατάργηση του 8ωρου, διεκδικώντας να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των «συνδικαλιστών».

Στη λάσπη των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών που πήρε και το χαρακτήρα καταγγελίας, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απαντά, ξεκαθαρίζοντας: «Οι απεργίες δε γίνονται στα χαρτιά. Γεννιούνται με συνεπή ταξική δουλιά στους εργασιακούς χώρους. Οι απεργοί δεν είναι φόντο για 5-6 στελέχη της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ που μόνη τους δουλιά είναι να περιοδεύουν όλες τις συγκεντρώσεις για αναμνηστικές φωτογραφίες και δηλώσεις στις κάμερες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ