ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Δημαγωγικές διαφωνίες και στο βάθος νομοσχέδιο

Με λυμένα τα χέρια, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα την αντιδραστική νομοθετική ρύθμιση

ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνέχισαν χτες τα παζάρια για την κατάργηση του 8ωρου. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να τελειώσει τη δουλιά, παρουσιάζοντας σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο

Eurokinissi

ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνέχισαν χτες τα παζάρια για την κατάργηση του 8ωρου. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να τελειώσει τη δουλιά, παρουσιάζοντας σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο
Σε φιάσκο ενδοτικότητας οδηγήθηκε χτες η συνάντηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων. Παρά το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ «τα έδωσε όλα», αποδέχτηκε τη διευθέτηση και την κατάργηση ντε φάκτο του 8ωρου, οι εταίροι της στον κοινωνικό διάλογο και ιδίως ο ΣΕΒ, αποθρασυμένος απ' αυτή την ενδοτικότητα, απαίτησε τη διευθέτηση με απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα.

Με λυμένα πλέον τα χέρια και με δεδομένη την κραυγαλέα ή λιγότερο ηχηρή συναίνεση των «κοινωνικών εταίρων» η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών. Σήμερα το πρωί συνεδριάζει γι' αυτό το θέμα η κυβερνητική επιτροπή, ενώ, αμέσως μετά ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, για λογαριασμό των βιομηχάνων, ζήτησε οι 8 ώρες υπερεργασίας - πέρα του 40ωρου - να είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του εργοδότη, να μη χρειάζεται καμία ειδική άδεια και η αμοιβή της υπερωρίας να μειωθεί στο 25% έως 30% από το +50% και πλέον, που είναι σήμερα. Για το ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας δηλαδή της κατάργησης του 8ωρου, αφού οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να αυξομειώνουν το χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες τους, χωρίς να καταβάλλουν καμιά πρόσθετη αποζημίωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε «ότι δεν το συζητάμε» και πως θεωρεί «αδιαπραγμάτευτο το διευθυντικό δικαίωμα» και τέλος ζήτησε να εφαρμοστεί για το χρόνο εργασίας απόλυτα η κοινοτική Οδηγία! Δηλαδή δουλιά μέχρι και 12 ώρες την ημέρα.

Πίσω από το ΣΕΒ συντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των άλλων δύο εργοδοτικών οργανώσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης ζήτησε κι αυτός οι 8 ώρες υπερεργασίας να αμείβονται μόνο με το +25%, ενώ για το θέμα της διευθέτησης σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων να γίνεται με ατομικές συμβάσεις, καθώς επίσης και να υπάρξει ανάλογο ειδικό καθεστώς στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, «έκανε σκόντο» και ζήτησε αντί για τις 8 ώρες, οι 7 ώρες πέρα του 40ωρου να δίνονται στην ευχέρεια των επιχειρήσεων χωρίς σχετική άδεια και μειωμένο το κόστος τους. Για το ζήτημα της διευθέτησης σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων πρόβαλε τη θέση να γίνεται με προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση των εργοδοτών η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποδέχτηκε την κατάργηση του 8ωρου, όπως άλλωστε το είχε διατυπώσει και χτες στην απαντητική επιστολή στον υπουργό Απασχόλησης. Αποδέχτηκε δηλαδή την ισχύ της διευθέτησης που προωθεί η κυβέρνηση και σαν «φύλλο συκής» πρόβαλε τη θέση ότι αυτό πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης και συλλογικών συμβάσεων. Κι όταν δεν υπάρχει συμφωνία να γίνεται προσφυγή στον ΟΜΕΔ! Λες κι ο ΟΜΕΔ θα αναλάβει να υπερασπίσει το 8ωρο, όταν το έχει απεμπολήσει η ίδια η ΓΣΕΕ.

Μετά απ' αυτά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να μη νομοθετήσει, γιατί διαφορετικά θα προσφύγει στα δικαστήρια, ευρωπαϊκά και ελληνικά... Οσο για απεργιακή κινητοποίηση είπε ότι η ΓΣΕΕ θα περιμένει να δει πρώτα τη νομοθετική ρύθμιση..!

Ερχεται το νομοσχέδιο

Την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου προανήγγειλε χτες και ο Β. Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Προφασιζόμενος την αδυναμία των κοινωνικών εταίρων να συμφωνήσουν, ο γραμματέας της ΝΔ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων να νομοθετήσει». Αναγνώρισε ωστόσο τη συμβολή της ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τελική πρόταση της κυβέρνησης θα αποτελεί «προϊόν συνεννόησης μέσα από τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Απαίτησαν ουσιαστική στήριξη των ανέργων

Προκλητικός ο υφυπουργός Εργασίας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι επιδοτεί μόνο τους εργοδότες

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας
Ούτε μια δεκάρα παραπάνω δε δίνει η κυβέρνηση για τα επιδόματα πείνας ανέργων και απολυμένων. Αυτή ήταν η κατηγορηματική δήλωση του υφυπουργού Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτου στη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στις Απολύσεις, χωρίς μάλιστα την παρουσία δημοσιογράφων, αφού ο υφυπουργός αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδό τους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας που διοργάνωσαν χτες ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, Επιτροπές Αγώνα και Εργοστασιακές Επιτροπές.

Ο υφυπουργός αρνήθηκε το αίτημα της Επιτροπής Αγώνα να επιδοτήσει τους ανέργους και απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς, οικοδόμους κλπ. με 1.500 ευρώ και τους εργαζόμενους στο «Φυρογένη», που είναι 10 μήνες απλήρωτοι, με 2.000 ευρώ. Και επανέλαβε την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, να γεμίζει με επιδοτήσεις τις τσέπες των εργοδοτών, καθιστώντας χιλιάδες εργαζόμενους έρμαια της ασυδοσίας τους και της δίψας τους για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Οπως επισήμανε, μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό, ο Κ. Μυτηληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, «είμαστε πεπεισμένοι ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και η χτεσινή του ΠΑΣΟΚ, όσο θα υλοποιείται θα μεγαλώνει τις τσέπες των βιομηχάνων. Από την άλλη μεριά θα εντείνει την εκμετάλλευση, για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, θα εντείνει τις απολύσεις, θα εντείνει τη μερική απασχόληση και με τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα αποψιλώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η Επιτροπή Αγώνα και τα Συνδικάτα που έλαβαν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας δηλώνουμε ότι οι αγώνες το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ πιο έντονοι. Και καυτό καλοκαίρι θα έχουμε και θερμό χειμώνα».

Ξεκαθάρισε ότι η δράση στους χώρους δουλιάς και τα εργοστάσια το επόμενο διάστημα «θα έχει ένα και συγκεκριμένο στόχο: μαζικά οι εργαζόμενοι να έρθουν σε σύγκρουση και ρήξη με το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης και με την ΕΕ. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, και με την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, θα είναι βαθιά αντιλαϊκή και ταξική».

Στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα και με στόχο να δοθεί μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, η Επιτροπή Αγώνα και τα ταξικά συνδικάτα καλούν όλους τους εργαζόμενους στη σύσκεψη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, την ερχόμενη Τρίτη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Την Τρίτη η πλατιά σύσκεψη

Για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης ενάντια στα προωθούμενα αντεργατικά μέτρα

Πλατιά σύσκεψη, με τη συμμετοχή διοικητικών συμβουλίων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Σωματειακών Επιτροπών, Παραρτημάτων Σωματείων και εργαζομένων διοργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιούλη, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στόχος της σύσκεψης είναι η οργάνωση της πάλης και ο συντονισμός όλων των κλάδων, ώστε να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκφράζεται και με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εργοδότες προωθούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Επιδιώκουν να πετύχουν να αξιοποιούν τους εργαζόμενους όσο τους χρειάζονται, όταν τους χρειάζονται. Θέλουν να χτυπήσουν το σταθερό και ημερήσιο χρόνο εργασίας και να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους» σημειώνει στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Και υπενθυμίζει ότι τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας την ξεκίνησε η ΝΔ με το νόμο 1892/90, τη διεύρυνε το ΠΑΣΟΚ με τους νόμους 2639/98 και 2874/2000, ενώ τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η κατάσταση.

Η Γραμματεία υπογραμμίζει: «Πρέπει να υπάρξει αντίσταση, οργάνωση της πάλης μας και συντονισμός όλων των κλάδων. Τα ΔΣ των σωματείων να συνεδριάσουν, να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις, να εκδώσουν υλικό και με περιοδείες, συγκεντρώσεις να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Να ενεργοποιήσουν τις σωματειακές επιτροπές, να δημιουργήσουν νέες όπου δεν υπάρχουν, καθώς και Επιτροπές Αγώνα».

«Καλούμε όλα τα ΔΣ των σωματείων, τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη για να συζητήσουμε την οργάνωση της πάλης, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, για να δοθεί μαζική αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ», καταλήγει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στη σύσκεψη καλεί με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

ΟΒΣΑ
Αντίθετη σε κάθε «ελαστικότητα»

Με την επισήμανση ότι «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να δυναμώσει το αγωνιστικό μέτωπο με τους εργαζόμενους, να γίνουν ακόμη πιο μαζικοί οι κοινοί μας αγώνες», η ΟΒΣΑ καταγγέλλει τις νέες προσπάθειες να χτυπηθούν οι εργασιακές κατακτήσεις. Σε ανακοίνωσή της, δηλώνει «την κατηγορηματική της αντίθεση σε κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας», με αφορμή «τη συζήτηση που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", το χωρισμό του σε ενεργό και μη ενεργό - τη μερική απασχόληση - τις υπερωρίες, κλπ.».

Ταυτόχρονα, επικρίνει τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για τη στάση τους και καλεί τους «επαγγελματοβιοτέχνες να απομονώσουν αυτές τις επικίνδυνες για τα συμφέροντά τους συνδικαλιστικές ηγεσίες». Αναφέρουν συγκεκριμένα: «Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση με τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, γιατί και στο συγκεκριμένο σοβαρό θέμα ταυτίζονται με το ΣΕΒ. Ουσιαστικά, στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την πολιτική του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς. Συμμετέχοντας στους στημένους κοινωνικούς διαλόγους με την κυβέρνηση, υπονομεύουν λαϊκές κατακτήσεις, στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ».

Η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «το χτύπημα του σταθερού χρόνου εργασίας του 8ωρου, η απλήρωτη εργασία, όπως και η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων συμβάλλουν στη μεγαλύτερη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, στο κλείσιμο των μικρών μαγαζιών, στην αύξηση της ανεργίας, στο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

ΑΝΕΡΓΙΑ
Πάνω από μισό εκατομμύριο χωρίς δουλιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο τρίμηνο του 2005

Πάνω από το μισό εκατομμύριο (502.551, ποσοστό 10,4%) παρέμειναν οι άνεργοι και το πρώτο τρίμηνο του 2005, επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τα στοιχεία για την ανεργία, που περιλαμβάνονται στην έρευνα που εξέδωσε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) και στην οποία έλαβαν μέρος 31.843 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία, με δεδομένο ότι τα κριτήρια μέτρησης θεωρούν εργαζόμενους ακόμα και εκείνους που συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας ή επαγγελματικής κατάρτισης, ή δουλεύουν έστω και μία ώρα τη βδομάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους 502.551 ανέργους, οι περίπου 270.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 μήνες, ποσοστό 53,7% επί του συνόλου των ανέργων. Οι άνεργοι που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας φτάνουν περίπου τους 187.000, ποσοστό 37,2% επί του συνόλου των ανέργων.

Οι γυναίκες είναι και πάλι «πρωταθλήτριες», καθώς το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο (16,1%) από εκείνο των ανδρών (6,5%).

Το ποσοστό ανεργίας στους νέους, ηλικίας 15 - 29 ετών, ανέρχεται στο 19,7%. Στις γυναίκες αυτής της ηλικίας το ποσοστό φτάνει το 27% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους.

Το ποσοστό ανεργίας στους οικονομικούς μετανάστες φτάνει το 9,4%. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης κυμαίνεται στο 4,9% των απασχολουμένων, από τους μερικώς απασχολούμενους, το 49,2% κατέφυγε στη μερική απασχόληση επειδή δεν έγινε δυνατό να βρει δουλιά με πλήρη απασχόληση. Καταρρίπτεται έτσι το έωλο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η μερική απασχόληση αποτελεί επιλογή και απαίτηση των εργαζόμενων και όχι επιταγή των εργοδοτών, που πετυχαίνουν με την υποαπασχόληση τον πολλαπλασιασμό των κερδών τους.

Ο αριθμός των μισθωτών, σύμφωνα με την έρευνα, παρουσιάζει πολύ μεγάλη άνοδο (38,5% σε σχέση με το 1993) και αποτελεί το 64% των απασχολουμένων.

ΔΗΚΚΙ
Συσπείρωση στο ΠΑΜΕ για την ανατροπή

Με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει «την προσπάθεια του δικομματισμού (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) να σαρώσει τα εργατικά - εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Η επίθεση των κεφαλαιοκρατών ενάντια στα στοιχειώδη εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας».

Το ΔΗΚΚΙ καλεί τους εργαζόμενους «σε συσπείρωση μέσα από τις συνεπείς αγωνιστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΑΜΕ) προκειμένου να ανατρέψουμε δυναμικά αυτήν την πολιτική».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απειθαρχία και ρήξη

«Με απειθαρχία και ρήξη να απαντήσουμε στις θανάσιμες για τα δικαιώματά μας ξεδιάντροπες πολιτικές τους επιλογές, που οδηγούν στην εξόντωσή μας». Αυτό υπογραμμίζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

«Είναι φανερό - υπογραμμίζουν - ότι βρισκόμαστε στην πιο καθολική επιθετικότητα αμφισβήτησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων και ο μοναδικός δρόμος για μας είναι οι μαζικοί ενωτικοί αγώνες, μέσα από τις γραμμές της Συντονιστικής Επιτροπής των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών μας».

Ακόμα οι Ομοσπονδίες ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα των χιλιάδων συνταξιούχων, όπως αναφέρονται στο υπόμνημα που κατέθεσαν στον πρωθυπουργό, στη συνάντηση που είχαν στις 2 Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου. Ταυτόχρονα απαιτούν την άμεση απόδοση των παράνομων εισπράξεων του ΛΑΦΚΑ.

Την κυβέρνηση της ΝΔ, τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης και προσωπικά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο καταγγέλλει με αντίστοιχες επιστολές της και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. «Στους εργαζόμενους, που είναι παιδιά μας και εγγόνια μας, θα βρισκόμαστε δίπλα τους σε κάθε αγώνα τους, και το βέβαιο είναι ότι στο τέλος θα είμαστε νικητές».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο βίος των εργαζόμενων θα γίνει αβίωτος

Σε χτεσινή της δήλωση για τις επικείμενες αντιδραστικές αλλαγές στο Εργασιακό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Το νομοσχέδιο που συζητάει η κυβέρνηση, για τον εργάσιμο χρόνο, έχει ένα στόχο: Να καταργήσει το 7ωρο και το 8ωρο, να μεγαλώσει το μέρος της απλήρωτης δουλιάς. Οδηγεί στο σμπαράλιασμα κυριολεκτικά της καθημερινής προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων. Ο βίος θα γίνει αβίωτος. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα, που στήνει η κυβέρνηση και συνεργούν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, με τη δήθεν απόσυρση του άρθρου που αναφέρεται στο διευθυντικό δικαίωμα. Ο διευθυντής θα είναι διευθυντής στυγνός, είτε του δίνει το δικαίωμα ο νόμος είτε όχι. Αλλωστε αυτή είναι η εμπειρία που έχουν οι εργαζόμενοι στους εργασιακούς χώρους. Ετοιμάζει η κυβέρνηση έναν άλλον μηχανισμό, των ατομικών συμβάσεων και της διαιτησίας, που θα είναι η "ίδια γεύση". Είτε ο διευθυντής, είτε η διαιτησία, είτε οι συλλογικές συμβάσεις, θα επικρατήσει το δίκαιο το εργοδότη. Βεβαίως, υπάρχει ο δρόμος των εργαζομένων, που σε καμία περίπτωση δεν τον έχουν εξαντλήσει. Αν περάσει ο νόμος, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν αυτή την απόφαση στη συνείδησή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ