ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Επίσημη πρώτη τη Δευτέρα

Λόγω της οικονομικής ανέχειας των εργαζομένων, οι θερινές εκπτώσεις θα αποδειχτούν για πολλούς (εργαζόμενους και καταστηματάρχες) μια «χαμένη» ευκαιρία. Οδηγίες του ΙΝΚΑ προς τους καταναλωτές, για το τι πρέπει να προσέχουν

Ξεκινούν, μεθαύριο Δευτέρα, 18 του Ιούλη οι καλοκαιρινές εκπτώσεις και δεν είναι λίγος ο κόσμος που τις περιμένει, όπως και μια μεγάλη μερίδα των μικρών εμπόρων. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Αυγούστου. Σε αυτό το διάστημα, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη του τζίρου, αν και στη γωνία «καραδοκούν» οι μεγάλες αλυσίδες με τις ποικιλόμορφες δυνατότητές τους για την προώθηση των προϊόντων τους και τη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, προκειμένου να μαζέψουν τη «μερίδα του λέοντος» από τα ποσά που θα διακινηθούν αυτό το διάστημα στην αγορά.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εκτιμήσεις για τον ετήσιο τζίρο μόνο του νέου υπερκαταστήματος που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ!!! Κι αν ένα μέρος από αυτό το ποσό αφαιρεθεί από τους επίσης μεγάλους ανταγωνιστές, είναι σίγουρο ότι ένα επίσης υπολογίσιμο τμήμα του θα χαθεί για τους μικρούς εμπόρους. Οσο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, το δυστύχημα είναι ότι όλο και λιγότεροι μπορούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και την περίοδο των εκπτώσεων.

Στο «διά ταύτα», το ΙΝΚΑ, παραθέτει μια σειρά συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές. Μερικές από αυτές μπορεί να θεωρούνται αυτονόητες, άλλες όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση η προσοχή είναι απαραίτητη.

Συγκεκριμένα το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι το προϊόν στο οποίο ισχύει η έκπτωση, πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από πινακίδα στην οποία θα αναγράφονται:

  • Η αρχική τιμή του προϊόντος
  • Η ποσοστιαία μεταβολή επί τοις εκατό της αρχικής τιμής.
  • Η τελική τιμή του προϊόντος.

Προσθέτει ότι συμβαίνει, αναφέρει μάλιστα ότι είναι «σύνηθες φαινόμενο»:

  • Η αναγραφή τιμής προϊόντων υψηλότερης της πραγματικής.
  • Η διάθεση στην κατανάλωση ειδών β διαλογής, τα οποία έχουν αγοραστεί γι' αυτόν τον σκοπό.

Επιπρόσθετα, καλό θα είναι πριν την έξοδο στην αγορά να έχουν αξιολογηθεί και καταγραφεί οι ανάγκες, προκειμένου να μην αγοραστούν περιττά προϊόντα. Να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα οι μεγάλες εκπτώσεις και να εξετάζεται η ποιότητα και η τιμή και να συγκρίνονται οι τιμές ίδιων προϊόντων από κατάστημα σε κατάστημα.

Το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι είναι προτιμότερη την περίοδο των εκπτώσεων η αγορά εποχιακών ειδών ένδυσης, υπόδησης. Είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρονικές συσκευές, εξοπλισμός, έπιπλα, είναι προϊόντα οι τιμές των οποίων αυξομειώνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και έτσι μπορεί ο καταναλωτής να πετύχει συμφέρουσα τιμή και εκτός της περιόδου των εκπτώσεων.

Ειδική μνεία κάνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών στις πιστωτικές κάρτες: «Ειδικά την περίοδο των εκπτώσεων οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στη χρήση πιστωτικών καρτών, αφού η υπερχρέωση πλέον αυτών των καρτών αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για τα περισσότερα νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές των νοικοκυριών από πιστωτικές κάρτες - σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας - φθάνουν στο ποσό των 7.374,7 εκατ. ευρώ το 2004, με ποσοστό αύξησης 23,5% από το 2003! Προσοχή λοιπόν στην υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών»!

ΕΒΕ
Συμβολικοί αποκλεισμοί την Τρίτη

«Ελπίζουμε να μας άκουσε και με κατανόηση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, βγαίνοντας χτες από τη συνάντηση με το γραμματέα της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη. Ωστόσο την ώρα που η ΓΣΕΒΕΕ αναζητά «κατανόηση», μετά από ένα δίμηνο διαλόγου «κωφών», μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί στην καλύτερη περίπτωση το υφιστάμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, η κυβέρνηση κάνει τη δουλιά της στη Βουλή.

Χτες πάντως, ανακοινώθηκαν και οι αποφάσεις τοπικών Ομοσπονδιών και Εμπορικών Συλλόγων για το συμβολικό αποκλεισμό οδικών κόμβων στις 19 του Ιούλη. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται αποκλεισμοί: Στη γέφυρα του Νέστου (8 πμ - 9 πμ), από τις Ομοσπονδίες ΜΜΕ και τους Εμπορικούς Συλλόγους Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης. Στον Προμαχώνα (7 μμ - 9 μμ) από την Ομοσπονδία και τους Εμπορικούς Συλλόγους Σερρών και Νιγρίτας. Στα Τέμπη (7 μμ - 9 μμ) από τις Θεσσαλικές Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους. Αποκλεισμοί θα γίνουν επίσης στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και στον Ισθμό της Κορίνθου. Οι ακριβείς ώρες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

ΛΑΡΙΣΑ
Μονόδρομος η κοινή δράση!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εμπόρων, Επαγγελματοβιοτεχνών, Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας

Να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, με πολύμορφες κοινές διαμαρτυρίες καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους και τους εμποροϋπαλλήλους η Επιτροπή Αγώνα κατά της διεύρυνσης του ωραρίου, που συγκροτήθηκε στη Λάρισα. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «ο κοινός αγώνας των αυτοαπασχολούμενων, των μικρεμπόρων, μικροβιοτεχνών και εργατοϋπαλλήλων για να μην παραβιάζεται στο δικαίωμά τους για ανθρώπινο ωράριο και αντίστοιχες συνθήκες εργασίας, δίνει προοπτική στον αγώνα και ανοίγει ορίζοντα για ευρύτερες συσπειρώσεις και συμμαχίες. Αυτός ο αγώνας αποτελεί εγγύηση και βάζει θεμέλια για ενιαίο μέτωπο όλων όσοι εργάζονται στο λιανικό εμπόριο, πράγμα που φοβούνται «σαν ο διάβολος το λιβάνι», κόμματα και παρατάξεις που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Οσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει η Επιτροπή Αγώνα, είναι:

  • Ωράριο μέχρι 48 ώρες την εβδομάδα, με τρία απογεύματα κλειστά, υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα, συνεχές ωράριο.
  • Να κατοχυρωθεί η Κυριακή αργία υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση 1162/97.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους.
Αλλαξε ο Μανωλιός...

Με την επωνυμία «Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων» (ΥΠΕΕ) θα λειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα 18 του Ιούλη το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Με βάση το νέο νομικό πλαίσιο δημιουργούνται τμήματα και υπηρεσίες ελέγχων για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις επιδοτήσεις - χρηματοδοτήσεις και τις συναλλαγές μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ειδικών φόρων κατανάλωσης, μεγάλων επιχειρήσεων, επεξεργασίας κατασχεμένων βιβλίων κ.ά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών η ΥΠΕΕ θα απασχολεί 1.500 εργαζόμενους.

ΟΒΣΑ
Σύσκεψη για το ωράριο

Συνδικαλιστική σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα τόσο για το ωράριο όσο και για τα γενικότερα προβλήματα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στους μικρούς ΕΒΕ, διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας τη Δευτέρα 18 του Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της. Στην πρόσκλησή της προς τα μέλη των διοικήσεων σωματείων, Ενώσεων ΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων, αναφέρει: «Σας καλούμε στη σύσκεψη για να συζητήσουμε και να συντονίσουμε την πάλη μας, να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΕΕ».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι «οι συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ συμμετέχουν στο στημένο "κοινωνικό διάλογο" που θέλει να δώσει άλλοθι στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ».

ΟΠΑΠ
Και άλλο πακέτο σε ιδιώτες

Ολοκληρώθηκε και τυπικά χτες η εκποίηση ενός ακόμη μετοχικού πακέτου του ΟΠΑΠ, το οποίο η κυβέρνηση στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εκχώρησε στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Οι λεπτομέρειες τα αποτελέσματα και το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο θα γίνουν γνωστά την ερχόμενη Δευτέρα. Γεγονός είναι ότι με τη διάθεση του επιπλέον ποσοστού 16,44% η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ μειώνεται από 50,8% σε 34,36%. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2005 είναι να εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ