ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αυξάνεται αλματωδώς ο αριθμός των θυμάτων

Ρωσικά τεθωρακισμένα σε περιοχή του Γκρόζνι

Associated Press

Ρωσικά τεθωρακισμένα σε περιοχή του Γκρόζνι
ΓΚΡΟΖΝΙ.- Νέα «ποσοτικά» στοιχεία για τις διαστάσεις της κρίσης στην Τσετσενία μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες τα ρωσικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσδίδοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις εξελίξεις του πολέμου στην περιοχή. Τα δυτικά ΜΜΕ προτάσσουν την «αύξηση του αριθμού των προσφύγων» κατά 10.000, οι οποίοι διέφυγαν των μαχών στο Γκρόζνι και κατέφυγαν κυρίως στην Ινγκουσετία, όπου ο ΟΗΕ επισημαίνει «αυξημένο κίνδυνο επιδημιών». Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, αυτό που μοιάζει να ανακύπτει είναι ότι η σύγκρουση έχει πολύ βαρύτερο φόρο αίματος από αυτόν που παραδέχονταν οι εμπόλεμες πλευρές, καθώς χθες κορυφαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Interfax, έκαναν λόγο για 1.173 νεκρούς από το Σεπτέμβριο, ενώ «ανεξάρτητες» (;) πηγές μιλούν στο ίδιο πρακτορείο για «περίπου 3.000» νεκρούς της ρωσικής πλευράς.

Στο Γκρόζνι, οι Τσετσένοι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι «κρατούν» τους Ρώσους σε απόσταση 500 μέτρων από τη «στρατηγικής σημασίας» πλατεία Μίνουτσκα. Ο ρωσικός στρατός διατείνεται από την πλευρά του ότι ελέγχει την πόλη.

Το Interfax ανέφερε χθες ότι τη Δευτέρα ρωσικά βομβαρδιστικά - επιθετικά αεροσκάφη και ελικόπτερα - εκτέλεσαν 250 αποστολές στην Τσετσενία, «παρά τις κακές καιρικές συνθήκες» και κατέστρεψαν 30 οχυρά των αυτονομιστών. Οι αυτονομιστές «παραδέχονται» 15 νεκρούς. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοινώθηκε χθες ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να περικόψουν μέρος της οικονομικής βοήθειας προς τη Ρωσία για να την «πιέσουν» να διακόψει την επιχείρηση στην Τσετσενία...

ΡΩΣΙΑ
Τι προβλέπει το «Δόγμα Πούτιν» για την «εθνική ασφάλεια»

Το εβδομαδιαίο ρωσικό περιοδικό «Νεσαβισίμογε Βογένογε Ομποσρένιγε» («Ανεξάρτητη Στρατιωτική Επιθεώρηση») δημοσίευσε στις 14 Γενάρη το «Σχέδιο της Εθνικής Ασφάλειας», υπογραμμένο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και γι' αυτό από ορισμένους «Ρωσολόγους» στη Δύση ονομάστηκε «Δόγμα Πούτιν». Αυτό το σχέδιο αντικαθιστά τα προηγούμενα του 1992 και 1997 και δίνει άλλες προτεραιότητες στο θέμα της ασφαλείας της Ρωσίας.

Διπλωματικός συνεργάτης της γερμανικής εφημερίδας «Νόιες Ντόιτσλαντ» (24 Γενάρη) σχολιάζει το περιεχόμενο της νέας σύλληψης για την ασφάλεια της χώρας ως εξής: Το ως τώρα δόγμα της ρωσικής ασφάλειας, ορμώμενο από τα οικονομικά συμφέροντα της ληστρικής συμμορίας (Γιέλτσιν) και με συμβούλους Δυτικούς ιδεολόγους της νεοφιλελεύθερης οικονομίας της αγοράς, περιοριζόταν ουσιαστικά στην οικονομική πολιτική, δηλαδή στην πιο εγκληματική ιδιωτικοποίηση της λαϊκής ιδιοκτησίας και τη διαφύλαξη των χρηματικών και οικονομικών σχέσεων με τη Δύση, από τις οποίες στο μεγαλύτερο μέρος κερδίζει η ολιγαρχία του σκοτεινού κύκλου του Γιέλτσιν.

Το σημαντικότερο γνώρισμα του νέου σχεδίου ασφαλείας έγκειται στο εξής: Η Ρωσία δεν είναι πια διατεθειμένη να τηρήσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις από την ΕΣΣΔ να μη χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή πρώτη ατομικά όπλα. Τα πυρηνικά όπλα δεν αποτελούν στο εξής «πολιτικά» όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν πολύ περισσότερο σαν «κανονικά» όπλα, που όπως άλλα όπλα θα μπορούν να διατεθούν στα πλαίσια της κλιμάκωσης των μέσων υπό ορισμένες συνθήκες: Η Ρωσία είναι έτοιμη για τη διατήρηση της εδαφικής και κρατικής ακεραιότητάς της «να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις και όλα τα μέσα, που διαθέτει, για να αποκρούσει μια ένοπλη επίθεση, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων, αν όλα τα άλλα μέσα για λύση της κρίσης έχουν εξαντληθεί ή έχουν αποδειχθεί σαν μη εποικοδομητικά». Αυτό αναφέρεται κατά λέξη στο κείμενο του νέου δόγματος.

Κατά το συνεργάτη της γερμανικής εφημερίδας, το «Δόγμα Πούτιν» είναι απόρροια του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, της επέκτασής του ως τα ρωσικά σύνορα, της απόκτησης αντιρωσικής επιρροής στην περιοχή πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω στην Κασπία από τις ΗΠΑ και της υποψίας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει οικονομικά και πολιτικά του Τσετσένους αντάρτες. Σαν χαρακτηριστικό των ρωσικών ανησυχιών αναφέρονται επίσης σύμφωνο των ΗΠΑ με τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μολδαβία, με το οποίο κυριαρχούνται στρατηγικά οι αγωγοί εξαγωγής πετρελαίου και αερίου, και η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Τουρκίας.


Θανάσης Βόρειος

ΣΕΡΒΙΑ
Τώρα τους «βομβαρδίζει» και το ψύχος...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Δριμύ κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις τελευταίες μέρες τη Σερβία και την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εξαιτίας των χιονοπτώσεων και του μεγάλου ψύχους (σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν) έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε πολλές σερβικές πόλεις, ενώ συχνές είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Γι' αυτό το λόγο, οι αρχές όχι μόνον απηύθυναν εκκλήσεις στους καταναλωτές για όσο το δυνατόν μικρή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και προέβησαν σε πολύωρες διακοπές στην παροχή ρεύματος σε δεκάδες σερβικές πόλεις και χωριά. Επιπλέον, η κρατική πετρελαϊκή εταιρία ανακοίνωσε πως τα αποθέματα φυσικού αερίου, που εισάγει από τη Ρωσία, έχουν μειωθεί δραματικά και πως γίνονται συζητήσεις για αύξηση της εισαγόμενης ποσότητας καυσίμου...

Η δραματική κατάσταση, που έχει προκαλέσει το δριμύ κύμα κακοκαιρίας, ήταν χτες ιδιαίτερα εμφανής στο Βελιγράδι, όπου λόγω του πάγου που έχει δημιουργηθεί στους περισσότερους δρόμους δε λειτούργησαν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εκτόξευσε επικριτικά πυρά προς την αντιπολιτευόμενη δημοτική αρχή του Βελιγραδίου, λέγοντας πως «οι ηγέτες της δημοτικής αρχής είναι τόσο απασχολημένοι με τα συχνά ταξίδια τους στο εξωτερικό, που έχουν εντελώς ξεχάσει ότι κάτι πρέπει να γίνει και για το Βελιγράδι»...

Οι πολικές θερμοκρασίες σημειώνονται δύο μέρες μετά τη χιονοθύελλα που έπληξε τη χώρα, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά και να διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους. Στα περισσότερα διαμερίσματα του Βελιγραδίου, χτες το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε μείον 18 βαθμούς, ενώ στη βόρεια σερβική πόλη Νόβι Σαντ η θερμοκρασία έδειχνε 20 υπό το μηδέν! Το χειρότερο; Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναφέρουν πως το δριμύ ψύχος θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως την ερχόμενη Παρασκευή...

ΚΡΟΑΤΙΑ
Πρόεδρος το Φλεβάρη παρά την «πρωτιά» Μέσιτς

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Ο κεντρώος υποψήφιος Στίπε Μέσιτς συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό (41,11%) κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κροατία, που διεξήχθησαν προχτές.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα με καταμετρημένο το 99,50% των ψήφων, ο αρχηγός των «Φιλελεύθερων» Ντράζεν Μπούντισα έρχεται δεύτερος με 27,71% των ψήφων και θα μονομαχήσει με τον Μέσιτς στο δεύτερο γύρο της 7ης του Φλεβάρη. Τέλος ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάτε Γκράνιτς, υποψήφιος της Δημοκρατικής Κροατικής Κοινότητας (HDZ), που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία εννέα χρόνια, καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με ποσοστό 22,46%.

ΗΠΑ
Αρχισε η κούρσα για τις Προεδρικές

ΝΤΕ ΜΟΪΝ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΪΟΒΑ.-

Το αποτέλεσμα είναι μάλλον προδιαγεγραμμένο κατά τη χτεσινή πρώτη επιλογή των υποψηφίων των δύο «καθιερωμένων» κομμάτων για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν για την κάλυψη της θέσης στο Λευκό Οίκο στις 7 Νοέμβρη.

Ο νυν αντιπρόεδρος Αλ Γκορ και ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ φρόντισαν να επιβεβαιώσουν το χαρακτηρισμό του επικρατέστερου του κόμματός τους για το χρίσμα κατά την πρώτη επιλογή στα παράλληλα συνέδρια του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αϊόβα, όπως μετέδωσαν χτες τα ξημερώματα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Μπους Τζούνιορ προηγείται του συντηρητικού μεγαλοεκδότη Στιβ Φορμπς και άλλων τεσσάρων υποψηφίων, ενώ ο αντιπρόεδρος Γκορ βρίσκεται με μεγάλη διαφορά μπροστά από τον κύριο αντίπαλό του, τον πρώην Γερουσιαστή και αστέρι της καλαθοσφαίρισης, Μπιλ Μπράντλεϊ.

Στα συνέδρια επιλογής, περιορισμένος αριθμός ψηφοφόρων κι από τα δύο κόμματα καλείται να επιλέξει διά ψηφοφορίας σε κάθε πολιτεία τον υποψήφιο του κόμματός τους για τις προεδρικές εκλογές. Στην Αϊόβα διεξάγεται το πρώτο συνέδριο κι ακολουθεί σε μία εβδομάδα η δεύτερη ψηφοφορία στο Νιου Χαμσάιρ, μια ψηφοφορία που γίνει την 1η του Φλεβάρη και κρίνεται ως βαρόμετρο για το τελικό αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των συνεδρίων ανά Πολιτεία.

ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Ρουκέτες εν μέσω τελματωμένου διαλόγου

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Τις πρώτες του απώλειες είχε ο ισραηλινός στρατός μετά τον Αύγουστο, χτες, μετά από επίθεση με ρουκέτες που πραγματοποίησε η ισλαμιστική φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» κατά κοινής βάσης που διατηρεί στην περιοχή Μπαγιάντα κοντά στην πόλη της Τύρου με τη φιλοϊσραηλινή λιβανική πολιτοφυλακή. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής έχασε τη ζωή του ένας Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3 Λιβανέζοι πολιτοφύλακες. Ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε, άμεσα, τα πλήγματα με αεροπορική επιδρομή στην κοιλάδα Ικλίμ αλ Τουφάχ, κατά τη διάρκεια της οποίας επλήγη πολιτικό κτίριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 πολίτες. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, από το στρατηγείο του στην Ιερουσαλήμ, ότι η ισραηλινή βάση στην Μπαγιάντα, η οποία αποτελεί συνήθη στόχο της «Χεζμπολάχ», δέχτηκε επίθεση, αλλά δεν έδωσε καμία πληροφορία για το νεκρό Ισραηλινό στρατιώτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ