ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στις φιέστες χειραγώγησης των νέων

Επιστολή - απάντηση τριών νέων δημοτικών συμβούλων, στη συνάντηση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Με αφορμή τη «2η Πανελλήνια Συνάντηση Νέων Εκλεγμένων Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβούλων», που πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ), τρεις νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, σε επιστολή τους προς το «Ρ», καταγγέλλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και των οργάνων της, να δημιουργήσει εντυπώσεις, αξιοποιώντας κονδύλια της ΕΕ και τονίζουν:

«Συνεχίζεται η τακτική της κυβέρνησης - μέσω της ΓΓΝΓ - για χειραγώγηση και ενσωμάτωση της νεολαίας στην πολιτική της ευρωυποταγής. Συνεχίζεται η προσπάθεια, μέσα από θεσμούς των σαλονιών και των δεξιώσεων, μετά του απαραίτητου τσιμπουσιού, να χτυπήσουν και να περιθωριοποιήσουν τους οργανωμένους φορείς του νεολαιίστικου κινήματος.

Με ευρωενωσιακά προγράμματα επιδιώκουν να μπουν οι νέοι εκλεγμένοι στην ΤΑ στο λούκι του "εθελοντισμού". Δηλαδή, αντί να διεκδικήσουμε την παροχή δωρεάν κάλυψης των αναγκών και δικαιωμάτων μας, τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν στη νεολαία, το δικαίωμα όλων μας στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στη μόρφωση και την ερασιτεχνική συλλογική δημιουργία, κυβέρνηση και ΓΓΝΓ μας ρίχνουν το μπαλάκι να γίνουμε "εθελοντές" και καταναλωτές, μετατρέποντας σε εμπόρευμα κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

Μας καλούν "να πάρουμε θέση" για τα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια νέων. Κάθε ομάδα νέων με κοινά χαρακτηριστικά έχει τα συνδικαλιστικά όργανά της, που προασπίζουν τα συμφέροντά της (μαθητικές κοινότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία). Τι ρόλο θα παίζει, λοιπόν, αυτός ο θεσμός; Μήπως θα εκφράζει την άποψη ΓΓΝΓ και κυβέρνησης, που ενισχύει τον "εθελοντισμό" και τον ατομικισμό εις βάρος των αγωνιστικών διεκδικήσεων;

Καλούν τους νέους εκλεγμένους να πάρουν θέση για την απασχόληση, το εκπαιδευτικό σύστημα, τη στρατιωτική θητεία, αγνοώντας παντελώς τους νεολαιίστικους φορείς, που τους αφορούν άμεσα τα προβλήματα αυτά.

Αναρωτιόμαστε ποιος ο ρόλος και οι ευθύνες μας στην ΤΑ.

Οι νέοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι έχουμε καθήκον να στηρίζουμε τα δικαιώματα και τους αγώνες των νέων, για δημόσια δωρεάν παιδεία, ενάντια στην ανεργία, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Εμείς σαν νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, παραμένοντας στο δρόμο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της νεολαίας, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το δρόμο της υποταγής και της στήριξης της πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα των νέων. Από αυτό μας το πόστο, μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αγώνα της νεολαίας, στην ενίσχυση των διεκδικήσεων και των κατακτήσεών της.

Καλούμε τους νέους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους να γυρίσουν την πλάτη στα καλέσματα της κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, να καταδικάσουν την πολιτική που οδηγεί τους νέους στην ανασφάλεια, στην ανεργία, στην αβεβαιότητα για το μέλλον, στην περιθωριοποίηση.

Γιώργος Θεοχάρης, Αλεξάνδρα Θεοχάρη,
Δημοτικοί σύμβουλοι Πετρούπολης
Στέλλα Βλαβάνη,

Δημοτική σύμβουλος Ταύρου».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤ Α ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Νέα επίσχεση εργασίας

Επίσχεση εργασίας ξεκινούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με κύριο αίτημα την εφαρμογή της απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για την καθιέρωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αν μάλιστα το αίτημά τους δεν ικανοποιηθεί έγκαιρα, την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

Η απόφαση του ΟΜΕΔ εκδόθηκε στις 4/10/1999 και - σύμφωνα με το νόμο - η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική. Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας την εφαρμογή αυτής της απόφασης, έχουν πραγματοποιήσει δύο απεργιακές κινητοποιήσεις και από τις 21/12/1999 έως τις 15/1/2000 πραγματοποίησαν πάλι επίσχεση εργασίας. «Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων, συνεχίζει και εμμένει στην παράνομη και αντεργατική της απόφαση να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΟΜΕΔ, παρά μόνο ύστερα από έγκριση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς όμως αυτό να προβλέπεται από το νόμο».

Το υπουργείο Υγείας από τη μεριά του, τονίζεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων, συναινεί και καλύπτει την παράνομη πολιτική του ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα οι εργαζόμενοι καλούν το υπουργείο Υγείας αντί να προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ, αντιπροτείνοντας άλλα μισθολόγια, ισχυριζόμενο ότι η εφαρμογή της απόφασης του ΟΜΕΔ δεν είναι υποχρεωτική, να σεβαστεί τις αποφάσεις θεσμικών οργάνων που η ίδια η πολιτεία έχει δημιουργήσει.

Ζητούν επίσης τόσο από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ όσο και από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, «εάν θεωρούν ότι υπάρχουν έστω και ελάχιστα νομικά επιχειρήματα υπέρ των απόψεών τους, να προσφύγουν στα δικαστήρια, κάτι το οποίο εμείς ως εργαζόμενοι θα πράξουμε την ερχόμενη εβδομάδα».

Για πάντα αδιόριστοι οι επιτυχόντες ειρηνοδίκες!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για επίλυση του προβλήματος, ενώ η εκπρόσωπος των αδιόριστων ειρηνοδικών μιλάει για κατάφωρη αδικία  με τους 130 ειρηνοδίκες

Εκατόν τριάντα επιτυχόντες ειρηνοδίκες στο διαγωνισμό της 22-9-1997 παραμένουν ακόμη αδιόριστοι και δεν πρόκειται ποτέ να διοριστούν, καθώς έχει λήξει η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων στις 31-12-1999.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για την επίλυση αυτού του προβλήματος στη συνάντηση, που είχε πριν μια εβδομάδα περίπου με την Κίνηση Αδιόριστων Ειρηνοδικών. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέπεμψε τους εκπροσώπους των αδιόριστων ειρηνοδικών στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Οταν αυτοί προσπάθησαν να πλησιάσουν το μέγαρο Μαξίμου και να αναρτήσουν ένα πανό που έγραφε «Αδιόριστοι Ειρηνοδίκες», απωθήθηκαν από αστυνομικούς και ασκήθηκε εναντίον τους σωματική βία.

Μέχρι τώρα, έχουν απορροφηθεί 84 επιτυχόντες του διαγωνισμού, ενώ 130 παραμένουν ακόμη αδιόριστοι. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και διενεργήθηκε από τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτες και καθηγητές πανεπιστημίου. Στη συνέχεια καταρτίστηκε ο πίνακας επιτυχόντων που ίσχυε μέχρι το τέλος της χρονιάς που μας πέρασε.

Οι αδιόριστοι ειρηνοδίκες ζητούν την παράταση του πίνακα επιτυχόντων μέχρι να απορροφηθούν σταδιακά, όλοι όσοι πέτυχαν στο διαγωνισμό. Η εκπρόσωπος της Κίνησης των αδιόριστων ειρηνοδικών Αργυρώ Τέγουτζικ μας είπε ότι συντελείται «μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των επιτυχόντων ειρηνοδικών του διαγωνισμού της 22-9-1997» και αυτό τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης (βραδεία εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων, κενές θέσεις ειρηνοδικών κλπ).

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα δικαστήρια να υπολειτουργούν και πολλές φορές να αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας. Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας υπάρχουν 50 κενές θέσεις ειρηνοδικών, στη θεσσαλονίκη 15, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στα μεγάλα περιφερειακά ειρηνοδικεία της χώρας. Επίσης, και η Ενωση Δικαστών ζητάει την αύξηση των οργανικών θέσεων των ειρηνοδικών κατά 50.

Τέλος, η Αργυρώ Τέγουτζικ αναφέρει ότι «η επίσημη κυβερνητική απάντηση για την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων της χώρας με τα Πρωτοδικεία, δε λαμβάνει υπόψη ότι θα χρειαστεί να μεσολαβήσει χρονικά μεγάλο μεταβατικό στάδιο προσαρμογής στη νέα ρύθμιση και μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νόμου, ως πρωτοβάθμια δικαστήρια δεν επιτρέπεται να υπολειτουργούν ούτε, βέβαια, πρόκειται να γίνει νέος διαγωνισμός, ενόψει της ενδεχόμενης κατάργησης των ειρηνοδικείων».

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, προπαππού και αδελφό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΑΣΑΡΔΑΝΗ

Δικηγόρο Πρ. Βουλευτή

ετών 92

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 26-1-2000 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Τα τέκνα: Ευγενία και Νίκος Μαυρίκας, Γεώργιος και Μαρία Βασαρδάνη. Τα εγγόνια: Θόδωρος, Μαρία, Ολυμπία, Κώστας. Η δισεγγονή: Μαρία. Η αδελφή: Αγλαΐα Αδάμου. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές

Η Οργανωτική Επιτροπή που αποτελείται από το «Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών» και τις αντιστασιακές οργανώσεις, ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕ, ΦΟΙΝΙΞ, ΕΔΑ-ΕΑ, ΕΔΕΣ, ΠΕΑΝ, Ενωμένη Εθνική Αντίσταση και σε συνεργασία με τον δήμαρχο Γαλατσίου, Βασίλη Παπαδιονυσίου, πραγματοποιεί εκδήλωση αύριο ΠΕΜΠΤΗ 27-1-2000, στις 6μμ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους). Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο, αποκατάσταση θυμάτων ναζιστικής θηριωδίας».

Ομιλητές: Μανώλης Γλέζος, Γ.Α. Μαγκάκης, Γιάννης Σταμούλης, Ευάγγελος Μαχαίρας.

Πρωτοχρονιάτικες πίτες

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν, την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000, την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.

  • ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, στις 5μμ, στο Α' ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (Πλαστήρα και Κλεισούρας).
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στις 10.30 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος(Σοφοκλέους 8).
  • ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, στις 10 πμ, στο Α' ΚΑΠΗ Χαϊδαρίου(Καρδίτσας 5).
Συνεστιάσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων-Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης-ΠΕΣΑΘΕΑπραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000, στις 2.30 μμ, τη χρονιάτικη συνεστίασή της στο κέντρο «Μουσική Κιβωτός» (πρώην Καστέλλο), Καυταντζόγλου και Δ. Ράλλη 26 - Πατήσια. Για τα μέλη και τους συνοδούς τους η πρόσκληση είναι δωρεάν. Συγχρόνως θα γίνει και το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή του την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000, στις 8 μμ, στο κέντρο «Μαργαρίτα» (Ερνέστου Κούρτιου 9 - Γαλάτσι.)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ