ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ
Απέργησαν ενάντια στην εφαρμογή του νόμου

Σε «στρατόπεδο» γεμάτο με δυνάμεις καταστολής είχε μετατρέψει το κτίριο της Εμπορικής και τους γύρω χώρους η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης

Οι τραπεζοϋπάλληλοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης
Οι τραπεζοϋπάλληλοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης
Την αντίθεσή τους στη συρρίκνωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Εμπορικής, πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και συγκέντρωση το απόγευμα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας όπου συνεδρίαζε το Διοικητικό Συμβούλιο για την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου της ΝΔ.

Αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου θα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων και η απαλλαγή της τράπεζας από τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις της προς το Επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο κλίμα αστυνομοκρατίας, καθώς οι κρατικές δυνάμεις καταστολής είχαν περικυκλώσει τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής.

Αγωνιστικό παλμό στη συγκέντρωση έδωσε το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων. Στο πανό του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα δινόταν το μήνυμα: «Ο αντιασφαλιστικός νόμος δε θα περάσει. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο». Ενώ με συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» οι ταξικές δυνάμεις καλούσαν τους εργαζόμενους να σπάσουν το κλίμα μοιρολατρίας, να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και μαζί με το ΠΑΜΕ να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Να συντονίσουν τη δράση τους με τους άλλους κλάδους εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής που γεννά και θρέφει τα προβλήματά τους, να προβάλουν το πλαίσιο αιτημάτων που ικανοποιεί τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Την ώρα της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων στην εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου της ΝΔ. Η συγκέντρωση έληξε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 26 Ιούλη και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί.

Κλίμα τρομοκρατίας

Σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής απεργίας μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων είχε στρατοπεδεύσει κυριολεκτικά μέσα και έξω από το κτίριο των κεντρικών γραφείων της - τουλάχιστον τέσσερις κλούβες βρίσκονταν επί της Σοφοκλέους - δείχνοντας την υπερβάλλουσα έννοια της κυβέρνησης να προστατεύσει την εργοδοσία από τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Ενδεικτικό της έντασης του αυταρχισμού είναι ότι η κάμερα που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου κατέγραψε κάθε λεπτό της απογευματινής συγκέντρωσης, ζουμάροντας πάνω στα πρόσωπα των εργαζομένων που συμμετείχαν σε αυτή. Οταν μάλιστα ο φωτογράφος του «Ρ» ξεκίνησε να καταγράψει τη δραστηριότητα της κάμερας, αυτή στράφηκε αμέσως στην αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, χτες το πρωί περαστικός που επιχείρησε να μπει στη στοά, δίπλα στην Εμπορική, επί της Αιόλου, τον σταμάτησαν αστυνομικοί για να ελέγξουν πού θέλει να πάει, καθώς υπάρχει είσοδος της Τράπεζας και εντός της στοάς.

ΑΤΕ
Τους τρώει τα δεδουλευμένα

Μόνο το ένα τρίτο των δεδουλευμένων αποφάσισε να δώσει στους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης «ΠΙΝΔΟΣ». Καταγγελία από τη ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ

Να ξεμπερδεύει με τις υποχρεώσεις της δίνοντας ψίχουλα στους πρώην εργαζόμενους της «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ» στα Γρεβενά, επιχειρεί η ΑΤΕ. Οι εργαζόμενοι έχουν να λαμβάνουν - σύμφωνα με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις - 900.000 ευρώ για δεδουλευμένα που τους όφειλε η επιχείρηση το 2001. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να τους καταβληθούν 320.000 ευρώ, δηλαδή ακόμη λιγότερα και από αυτά που ήθελε να καταβάλει η προηγούμενη διοίκηση της ΑΤΕ, μετά το τέλος της εκκαθάρισης της συνεταιριστικής επιχείρησης και υπολογίζονταν σε 350.000 ευρώ.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ καταγγέλλει τον νέο εμπαιγμό σε βάρος των πρώην εργαζομένων της «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ». Καταλογίζει ευθύνες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αφού όπως αναφέρει, με τις πολιτικές που εφάρμοσαν απαξίωσαν τη λειτουργία του συνεταιριστικού εργοστασίου και το οδήγησαν τελικά στο κλείσιμο και στα χέρια ιδιωτών για ένα «κομμάτι ψωμί». Οδήγησαν τους εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στο εργοστάσιο να δουλεύουν σε καθεστώς κάτεργου, να εργάζονται 12ωρο και να πληρώνονται για 8ωρο, με προσωπικές συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα, για να κερδίζουν τα νέα αφεντικά.

Η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ καλεί τους πρώην εργαζόμενους της «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ» αλλά και όλο το γρεβενιώτικο λαό να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «Δεν έχουν τίποτε καλό να περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», σημειώνει. Ξεκαθαρίζει πως η λύση βρίσκεται στη διεκδίκηση και τον αγώνα και τους καλεί: «Να δείξουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, να στηρίξουν τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις της αντίστασης και του αγώνα, το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση του Μετώπου και τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής, μιας άλλης εξουσίας που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη».

Γιατί χαίρονται;

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης για την πολιτική της στο ζήτημα της ανεργίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εγγεγραμμένων ανέργων το μήνα Ιούνη, οι οποίοι ανέρχονται στις 460.000. Παρά, όμως, τη σχετική μείωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004, η αλήθεια είναι ότι κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του 2005, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ είναι πάνω από 500.000!

Η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά αποτελεί και το άλλοθι της κυβέρνησης για την ενίσχυση των κερδών της εργοδοσίας, για τη γενίκευση και ένταση της ευελιξίας στην απασχόληση, για τη γενίκευση της απλήρωτης δουλιάς. Ακριβώς αυτό ομολογεί ο ίδιος ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτος, με χτεσινή ανακοίνωσή του.

Λέει ο υφυπουργός, ότι η νέα φιλοσοφία του ΟΑΕΔ αποτυπώνεται στη φράση «δε δίνει έτοιμα ψάρια στον άνεργο, αλλά θα τον μάθει να ψαρεύει»! Κυνικά ομολογεί ότι ο άνεργος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παίρνει το επίδομα ανεργίας, αλλά είναι υποχρεωμένος - όπως και συμβαίνει - να περιφέρεται στα διάφορα γραφεία των «εργασιακών συμβούλων» του ΟΑΕΔ για να διαπραγματεύεται πόσο σκόντο θα κάνει στα δικαιώματά του, ώστε να μπορέσει να βρει μια δουλιά για ένα κομμάτι ψωμί.

Θριαμβολογούν οι υπουργοί της κυβέρνησης γιατί, εκμεταλλευόμενοι με το χειρότερο τρόπο τον πόνο του άνεργου, του προσφέρουν για ορισμένους μήνες ανασφάλιστη δουλιά (πχ stage), για ένα κομμάτι ψωμί, και αυτό το «βαφτίζουν» εργασία! Θριαμβολογούν γιατί μετατρέπουν την «επιδότηση της ανεργίας σε επιδότηση της απασχόλησης», δηλαδή χαρίζουν τσάμπα χρήμα των εργαζομένων, μέσω του ΟΑΕΔ, στους εργοδότες για να απασχολήσουν άνεργους, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Θριαμβολογούν, γιατί μέσω των «ευέλικτων μορφών απασχόλησης», δηλαδή τα 4ωρα, τα 3ωρα, το ωρομίσθιο, θα «τονώσουν» δήθεν την απασχόληση των γυναικών για να μπορούν να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια (!), την οποία όμως δε θα μπορούν να ζήσουν, με τα ψίχουλα που θα παίρνουν για μισθό.

Γι' αυτήν την πολιτική θριαμβολογούν. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ανέλαβε να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ. Και δε θα μπορούσε να είναι άλλη, γιατί σκοπός των ευρώδουλων είναι η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και μόνον αυτή. Και θα συνεχίσει να είναι ίδια, όσο οι εργαζόμενοι δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Αλλιώς η ανεργία - και η άνεργοι - δε θα βρουν γιατρειά.


Γ. Δ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Καταβολή δωρόσημου

Τη Δευτέρα 25 Ιούλη, αρχίζει η καταβολή δωρόσημου β' τετραμήνου 2005 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους, από τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ. Η πληρωμή θα γίνει κατά τις ημερομηνίες 25,27/7 και 2,4,9,11,19/8/05 από τις 5.30 μμ έως 8.30 μμ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: η αστυνομική ταυτότητα. Για τους απογραφέντες μέχρι 3/2/2002 η προσκόμιση ΔΑΤΕ ή βιβλιάριο εντολών ασφάλισης. Για τους απογραφέντες από 4/2/2002 και μετά η προσκόμιση της βεβαίωσης απογραφής ασφαλισμένου και για όσους δεν έχουν παραλάβει βεβαίωση απογραφής, βεβαίωση από το Τμήμα Μητρώου του υποκαταστήματος απογραφής, ότι έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ