ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση οι εργαζόμενοι

Περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στα γραφεία της «Ολυμπιακής» στο νησί

Κάλεσμα προς τους έκτακτους εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Κέρκυρα να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ενισχύσουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και το ΚΚΕ, ώστε να αναπτυχθεί η προοπτική της ενιαίας πάλης των εργαζομένων απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου που ξεδιπλώνεται ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, απηύθυνε κλιμάκιο της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε περιοδεία που πραγματοποίησε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Η προώθηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», σε συνδυασμό με την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου των εργαζομένων θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα ανασφάλεια και αβεβαιότητα των συμβασιούχων εργαζομένων στην «Ολυμπιακή» με δυσμενείς επιπτώσεις στους μισθούς, την ασφάλιση, στον προγραμματισμό της οικογενειακής και προσωπικής ζωής, επισήμανε στην ομιλία του ο Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Δημήτρης Πιτσιάβας.

«Συνολική πρέπει να είναι η αντίσταση των εργαζομένων. Οι κλαδικοί αγώνες, για να έχουν αποτελεσματικότητα πρέπει να πολιτικοποιηθούν και να ξεδιπλωθούν ενάντια στη συνολική πολιτική και τα μέτρα που, πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι είναι αποτέλεσμα συνολικότερης πολιτικής που προέρχεται από την ΕΕ. Ενώ η συμφωνία των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ στο Μάαστριχτ και στη Λισαβόνα είναι η εξειδίκευση των μέτρων που εφαρμόζονται στους εργασιακούς χώρους, σημείωσε.

Στη συζήτηση του σωματείου των συμβασιούχων εργαζομένων στην Ολυμπιακή με το κλιμάκιο της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ εκφράστηκε η αγανάκτηση των 178 συμβασιούχων για τους όρους εργασίας και τις οικονομικές απολαβές, οι οποίες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στη συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού, λόγω συνταξιοδότησης και την κάλυψη των αναγκών του αεροδρομίου με εξάμηνες συμβάσεις. Αποτέλεσμα, εργαζόμενοι που δουλεύουν 10 και 15 χρόνια να είναι «ξεκρέμαστοι», ενώ δεν τους αναγνωρίζονται επιδόματα και προϋπηρεσία και με άγχος προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα 152 ένσημα, για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.

Οι συμβασιούχοι της «Ολυμπιακής» παραμένουν σε αυτήν την κατάσταση, για να δοθούν λάφυρο στον κάθε ιδιώτη επενδυτή, επισημάνθηκε, χαρακτηριστικά, από τους εκπροσώπους του σωματείου συμβασιούχων εργαζομένων στην «Ολυμπιακή» στην Κέρκυρα, αναφέροντας σαν παράδειγμα τις ιδιωτικές εταιρίες ΣΟΥΙΣΠΟΤ και ΓΚΟΛΝΤΕΡ επίγειας εξυπηρέτησης στην Κέρκυρα, όπου επικρατούν ελαστικά και σπαστά ωράρια.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Κανένας στη δουλιά, όλοι στον αγώνα!

Στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί, την Τρίτη, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Και στα ξενοδοχεία, παντού όπου χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας
Και στα ξενοδοχεία, παντού όπου χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας
Τη νύχτα μέρα έχουν κάνει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα τις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι την Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 26 Ιούλη. Αλωνίζουν τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τις οικοδομές, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη, της κάθε εργάτριας ο αγώνας ενάντια σε κάθε «διευθέτηση» που σκοτώνει το σταθερό ημερήσιο χρόνο, το 8ωρο και 7ωρο, ενάντια στην απλήρωτη δουλιά. Δίνουν τη μάχη ώστε: Να μη λείψει κανείς από την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ! Να συμμετέχουν όλοι στον αγώνα με το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των υπηρετών του. Για να πάρουν την απάντηση που πρέπει οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που ξεπουλούν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Για να προβληθούν οι σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Η μάχη της απεργίας δόθηκε και χτες με περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

«Αλυσίδα, να μη δουλέψει τίποτα»...

Εργάτη τον εργάτη, στα εργοστάσια περνά το μήνυμα της απεργίας
Εργάτη τον εργάτη, στα εργοστάσια περνά το μήνυμα της απεργίας
Ωρα 6.30 το πρωί στην είσοδο του εργοστασίου ΜΕΒΑΚΟ στον Ασπρόπυργο. Συνδικαλιστές του κλάδου με τις ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ στο χέρι μιλάνε με τους εργάτες. Το πρώτο που ζητάνε μόλις βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ είναι: «Ελάτε την Τρίτη εδώ να βοηθήσετε να κάνουμε όλοι απεργία. Υπάρχει και ο φόβος. Ιδιαίτερα στους αλλοδαπούς συναδέλφους». Το πηγαδάκι στήνεται και ένας εργαζόμενος με αρκετά χρόνια στην πλάτη λέει: «Τα μέτρα που πάνε να περάσουν είναι πολύ ζόρικα, μάγκες. Να κατέβουμε όλοι στην απεργία» και ένας άλλος τον συμπληρώνει: «Εγώ κοντεύω να πάρω σύνταξη, αλλά θα απεργήσω για τα παιδιά μου». «Αλυσίδα να βάλουμε στην είσοδο να μη δουλέψει τίποτα» πετάγεται ένας νεότερος εργάτης που έχει τέσσερα χρόνια εκεί και παίρνει 23,5 ευρώ την ημέρα. Το ραντεβού έχει ήδη δοθεί για την Τρίτη το πρωί.

Να είσαι εκεί...

«Πρέπει να δώσεις τη μάχη της απεργίας, από το πρωί στην περιφρούρηση και μετά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος. Αν πας στη δουλιά, πηγαίνεις από την όχθη των εχθρών σου, αν μείνεις σπίτι αδυνατίζεις τον αγώνα, καθυστερείς τα όποια αποτελέσματα. Πρέπει να ενωθείς με τη φυσική σου παρουσία και τη δική σου φωνή, με όλη την εργατική τάξη για να ακουστούμε δυνατά και στα τελευταία γραφεία των ξενοδόχων, της κυβέρνησης και των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών». Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν χτες στελέχη του κλάδου που περιόδευσαν σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, «Χίλτον», «Ιντερκοντινένταλ», «Κάραβελ» κλπ.

Πειραιάς

Κάθε χώρο δουλιάς, κάθε εργατογειτονιά «αλωνίζουν» οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά. Καλούν στην απεργία και τη συγκέντρωση που διοργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Μέχρι τώρα έχουν «οργωθεί» όλα τα εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα από το κέντρο του Πειραιά μέχρι τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια, το Ρέντη. Επίσης ήδη έχουν γίνει εξορμήσεις και περιοδείες σε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και βιοτεχνίες, ενώ τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις στα εργοστάσια ΠΙΤΣΟΣ, ΙΟΝ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΚΕΡΑΝΗΣ και άλλα. Στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλεί και η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Δυναμική παρουσία στα εργοστάσια

Πανεξόρμηση σε χώρους δουλιάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Μακεδονία και τη Θράκη. Χτες στη Θεσσαλονίκη στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξορμήσεις και περιοδείες σε Τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, κλπ.), σε εταιρίες πληροφορικής και βαφεία στην περιοχή της Τούμπας, στα εργοστάσια ΒΑΛΚΑΝ, ΒΙΑΜΥΛ, ΖΗΜΕΝΣ, ΕΛΒΟ, ΑΜΣΤΕΛ, σε βιοτεχνίες Χημικών στην ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο Λιμάνι, στα δύο εργοστάσια βιομηχανικών αερίων στη Σίνδο και σε δεκάδες γιαπιά.

Σήμερα και αύριο η εξόρμηση θα συνεχιστεί με περιοδείες στο χώρο του εμπορίου, στους δήμους και τα χωριά όλου του νομού. Και τη Δευτέρα τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν σε καπνεργοστάσια (SOCOTAB, κλπ.), σε κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις (ΦΙΕΡΑΤΕΞ κλπ.), στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων θα πάρουν τη θέση τους και οι καπνεργάτες της GREAT, που με τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα τους κατάφεραν να πληρωθούν τις άδειες και τα επιδόματα που τους όφειλε η εργοδοσία. Οι καπνεργάτες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται, από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι προετοιμασίες στην Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο, για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας. Στην Πάτρα, στελέχη του ΠΑΜΕ, περιόδευσαν χτες στον «Μανιατόπουλο», στη «Βιοσέν», στην «Ιντρακόμ», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, σε οικοδομές και εργατικά συγκροτήματα. Στην Κόρινθο έγιναν περιοδείες στα εργοστάσια «Κάρτονπακ» και «Γενική Καλωδίων». Στην Καλαμάτα, κλιμάκια του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στις υπηρεσίες του δήμου και σε σούπερ - μάρκετ. Στον Πύργο περιόδευσαν στο εργοτάξιο «Δόξα», στη ΔΕΗ, στα κεραμοποιεία «Αριστειδόπουλος» και «Παρασκευόπουλος». Στην Τρίπολη, έγιναν εξορμήσεις στον ΟΤΕ, στο ΙΚΑ, στο Ταχυδρομείο, στη Νομαρχία και στο Αργος οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, σε οικοδομές, καθώς και σε σούπερ - μάρκετ. Στη Ζάκυνθο, εξορμήσεις έγιναν σε σούπερ - μάρκετ και στο Σύνδεσμο Καθαριότητας του δήμου και στην Κεφαλονιά έγιναν εξορμήσεις σε ιχθυοτροφεία και σούπερ - μάρκετ.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Αθήνα: 10 π.μ., πλατεία Κάνιγγος.

Θεσσαλονίκη: 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς: 10.30 π.μ., Ηλεκτρικό Σταθμό.

Αλεξανδρούπολη: 9 π.μ., Δημαρχείο.

Ξάνθη: 9 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή: 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καβάλα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Βέροια: 9.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Σέρρες: 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Κιλκίς: 10 π.μ., πλατεία Ειρήνης.

Κατερίνη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Γρεβενά: 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κοζάνη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Νάουσα: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Λάρισα: 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Βόλος: 9.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Τρίκαλα: 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καρδίτσα: 10 π.μ., πλατεία Δικαστηρίων.

Αμφισσα: 8 μ.μ., πλατεία Λαού.

Χαλκίδα: 2.30 μ.μ., συμβολή Κριεζώτου και Ερμού.

Αλιβέρι: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Λαμία: 10 π.μ., πλατεία Πάρκου.

Πάτρα: 9.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου.

Καλαμάτα: 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου.

Πύργος: 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ.

Τρίπολη: 9.30 π.μ., πλατεία Αγ. Βασιλείου.

Κόρινθος: 9.30 π.μ., Περιβολάκια.

Ναύπλιο: 9 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.

Ζάκυνθος: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Κεφαλονιά: 9.30 π.μ., Σπίτι του Δασκάλου.

Γιάννενα: 10 π.μ., Δημαρχείο.

Κέρκυρα: 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο.

Ηγουμενίτσα: 10 π.μ., πεζόδρομο.

Αρτα: 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Πρέβεζα: 9.30 π.μ., Φόρο.

Λευκάδα: 9 π.μ., Αγιο Μηνά.

Αγρίνιο: 9.30 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας.

Ηράκλειο: 10 π.μ., πλατεία Λιονταριών.

Χανιά: 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Ρέθυμνο: 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.

Σάμος: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Μυτιλήνη: 9.30 π.μ., Κεντρικά Λύκεια.

Ρόδος: 12 μ., Εργατικό Κέντρο

Χίος: 10 π.μ., Απλωταριά

Λήμνος: 10 π.μ., Λιμάνι Μήρυνας

Είναι στρατολογία μισθοφόρων

Κάποιοι ξαφνιάστηκαν και κάποιοι άλλοι εμφανίζονται να πανηγυρίζουν, για την ανταπόκριση 56.658 νέων στο γενικό προσκλητήριο στρατολόγησης επαγγελματιών οπλιτών, για την κάλυψη 5.800 θέσεων σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία. Μάλιστα, αυτό σε μια περίοδο όπου γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών είναι καθ' υπαγόρευση του ΝΑΤΟ, δεν έχει καμία σχέση με τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων για την προάσπιση των ελληνικών συνόρων αλλά πρόκειται για τη δημιουργία μισθοφορικών σωμάτων, που θα τεθούν στην υπηρεσία των νεοταξικών σχεδιασμών. Πράγμα που ήδη γίνεται. Την τελευταία δεκαετία, πάνω από 30.000 στελέχη όλων των βαθμών (μόνιμοι οπλίτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί) έχουν υπηρετήσει σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του εξωτερικού (Βοσνία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, Αφγανιστάν). Βέβαια, η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια του υπουργείου Αμυνας, έχει άλλο περιτύλιγμα, ώστε να παραπλανήσει τους νέους που αναζητούν μια θέση εργασίας. Οι στρατολόγοι πήγαν ακόμα και σε σχολεία για να διαλαλήσουν τη «λαμπρή καριέρα» που επιφυλάσσεται σε όσους καταταγούν. Εδωσαν κίνητρα, όπως κατάταξη χωρίς να προηγηθεί στράτευση και έταξαν «πολλά» λεφτά. Ηταν μια καμπάνια διάχυσης στη συνείδηση της νεολαίας των νεοταξικών «αξιών» και εμπέδωσης της στρατιωτικοποίησης της ζωής τους. Το ότι μετά από τόση πλύση εγκεφάλου 56.658 νέοι βρέθηκαν να δηλώσουν υποψηφιότητα, χωρίς κατά κανόνα να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, κάνει τον αριθμό αυτό να φαίνεται όχι και τόσο εντυπωσιακός. Ολοι αυτοί οι νέοι που αγωνιούν για το μέλλον τους και εγκλωβίζονται στα αδιέξοδα που τους οδηγεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα, σίγουρα δεν έχουν αποφασίσει να υπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα.

Προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 9.15 π.μ., ως εξής:

  • Πλατεία Ομονοίας: Εργαζόμενοι όλων των συνοικιών της Αθήνας, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικοί και Νεολαία.
  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα και οι πρώην ΔΕΚΟ.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Εχουμε τον ίδιο εχθρό

Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους που απεργούν στις 26 του Ιούλη εκφράζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και καταγγέλλει την κυβέρνηση που χτυπάει το 8ωρο και διευρύνει τη μερική απασχόληση και την απλήρωτη εργασία. Καταγγέλλει επίσης «τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που τα στελέχη τους, ακολουθώντας τις εντολές των κομμάτων τους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, συνεργάζονται με τον ΣΕΒ» και προσθέτει ότι η ΟΒΣΑ «συμπαραστέκεται στην εργατική τάξη και στο ΠΑΜΕ, γιατί εργάτες είναι τα παιδιά μας, οι πελάτες μας».

«Εργάτες - βιοτέχνες - επαγγελματίες και μικροί έμποροι έχουμε τον ίδιο εχθρό. Το μεγάλο κεφάλαιο», επισημαίνει και καλεί σε ανάπτυξη του αγώνα, συντονισμό της δράσης και οικοδόμηση λαϊκού μετώπου «για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι αυτά της πλουτοκρατίας».

Το 2ωρο κλείσιμο των καταστημάτων από την πρωινή έναρξη, την ερχόμενη Τρίτη, μέρα της 24ωρης πανεργατικής απεργίας, αποφάσισε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ). Καλεί τα διοικητικά συμβούλια των εμπορικών συλλόγων να πάρουν όλα τα μέτρα για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης, να μην επιτρέψουν να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Χωρίς συγκοινωνίες η Αθήνα

Δε θα κυκλοφορήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς την Τρίτη 26 Ιούλη, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία.

  • Αστικά λεωφορεία (ΕΘΕΛ): 24ωρη απεργία.
  • Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ): 24ωρη. Και οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία.
  • Τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ): Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7.00 και από τις 22.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
  • ΟΣΕ: 24ωρη. Θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα δρομολόγιο προς κάθε προορισμό.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Ακόμα μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και εγκλωβισμού τους στο δικομματικό «σκυλοκαυγά» ήταν η χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Απασχόλησης, για να απαντήσει στις «κατηγορίες» στελεχών του ΠΑΣΟΚ!

Ο υπουργός επικεντρώθηκε στο αν το νομοσχέδιο ενισχύει ή όχι το διευθυντικό δικαίωμα. Ομως ο πραγματικός στόχος του ήταν να μη συζητηθούν, οι τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο στις συνθήκες εργασίας και ζωής των εργαζομένων. Επιπτώσεις που έχουν να κάνουν: Με το σαρωτικό χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας μέσω των πρόσθετων διευκολύνσεων που παρέχουν τα άρθρα του νομοσχεδίου για την προώθηση και γενίκευση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Με τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής. Μέτρα που καταργούν το 8ωρο και το 7ωρο, που αυξάνουν την απλήρωτη εργασία, είτε με «διευθυντικό δικαίωμα» είτε χωρίς αυτό.

Ακόμα, απέφυγε να τοποθετηθεί ακριβώς σε ποιες επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί η προσθήκη που έκανε στο νομοσχέδιο. Η προσθήκη προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε μικρές επιχειρήσεις - όπου δεν υπάρχει σωματείο - θα υποχρεώνονται με το «πιστόλι στο κρόταφο» να προχωρούν σε ατομική συμφωνία με τον εργοδότη για την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, χωρίς καν τη γνώμη του κλαδικού σωματείου. Σχετικά με το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών στο χώρο του Τύπου ο υπουργός είπε ότι αποσύρει το σχετικό άρθρο, το οποίο όμως θα επαναφέρει μέσω άλλου νομοθετήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ