ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα κλιμάκωση των επιθέσεων

Η αμερικανική CIA στρατολόγησε πριν από την επέμβαση στη χώρα παραστρατιωτική ομάδα Ιρακινών, υπό την ονομασία «Σκορπιοί»

Από επίθεση της ιρακινής αντίσταση σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή

Associated Press

Από επίθεση της ιρακινής αντίσταση σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι 14 πεζοναύτες και η διερμηνέας τους σκοτώθηκαν κοντά στη δυτική πόλη Χαντίθα, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών πεζοναυτών μέσα σε τρεις ημέρες είναι 21, ενώ έχουν ξεπεράσει τους 1.800 (επισήμως) οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ... Εννοείται ότι ουδείς λόγος γίνεται για τους Ιρακινούς, κυρίως τους αθώους που δολοφονούνται καθημερινά.

Οσο για το περιστατικό όπου έχασαν τη ζωή τους μεμιάς 14 κατοχικοί πεζοναύτες σημειώθηκε κοντά στην πόλη Χαντίθα, στην περιοχή όπου την Τρίτη 6 πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές με αντάρτες.

Η Χαντίθα βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, απ' όπου οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν εισέλθει στο ιρακινό έδαφος πολλά μέλη της ένοπλης εξέγερσης. Σύμφωνα με το BBC, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ τουλάχιστον 37 Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά η σημερινή επίθεση στη Χαντίθα είναι από τις πιο αιματηρές, από την έναρξη του πολέμου, τον Μάρτη του 2003. Τον περασμένο Δεκέμβρη, 14 Αμερικανοί στρατιώτες και τέσσερις εργολάβοι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Μοσούλη.

Πέρα από τις επιθέσεις στη Χαντίθα, το Ιράκ πέρασε ένα 24ωρο αιματηρών επιθέσεων σε πολλές περιοχές, με κύριο στόχο αμερικανικά στρατεύματα και Ιρακινούς αστυνομικούς, αλλά και θύματα μεταξύ των αμάχων.

Στη συνοικία Αλ Ιστικλάλ της Βασόρας, που ελέγχεται από τους Βρετανούς, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν αργά το βράδυ τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Στίβεν Βίνσεντ, που εργαζόταν για την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αλλά και τον Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ που ήταν συγγραφέας βιβλίου για το Ιράκ με τίτλο «Κόκκινη Ζώνη». Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC, προσφάτως ο Βίνσεντ σε άρθρο στους Νιου Γιορκ Τάιμς είχε εξαπολύσει εμμέσως «κατηγορώ» εναντίον των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων που επιτρέπουν τη διείσδυση σιιτών εξτρεμιστών στις τάξεις της αστυνομίας και οι οποίοι φέρονται να ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον σουνιτών στελεχών και πρώην στελεχών του Μπάαθ.

Επίσης, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μοσούλη όταν βομβιστής καμικάζι έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του πάνω σε όχημα της αστυνομίας. Θύματα της επίθεσης ήταν ένα παιδί και πέντε αστυνομικοί, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Στη Βαγδάτη, ένοπλοι έστησαν ενέδρες και σκότωσαν τον διευθυντή ενός νοσοκομείου, τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος στην περιοχή Αμπού Γκράιμπ, καθώς και Ιρακινούς πολίτες.

Εξάλλου, πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας με στόχο αμερικανική περίπολο στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Τέλος, στην πόλη Μπακούμπα ένας αστυνομικός και ένα παιδί βρήκαν το θάνατο από έκρηξη βόμβας δίπλα σε διερχόμενη αστυνομική περίπολο.

Σκορπιοί: Η παραστρατιωτική ομάδα της CIA

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, πριν καν ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκινήσει, η CIA στρατολόγησε και εκπαίδευσε παραστρατιωτική ομάδα Ιρακινών, υπό την ονομασία «Σκορπιοί», προκειμένου να υποκινούν εξεγέρσεις, να κάνουν σαμποτάζ και συνολικά να υποβοηθούν το έργο των παραστρατιωτικών της CIA να εισέλθουν και να διεισδύσουν στη Βαγδάτη και τις άλλες μεγάλες πόλεις, ώστε να επικεντρώνουν τους στόχους, νευραλγικά σημεία και κτίρια καθώς και ανθρώπους.

Εχοντας την έγκριση διά μέσου της προεδρικής υπογραφής Μπους, το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2002, οι «Σκόρπιονς» ήταν μέρος της πολιτικής «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράκ. Τα μέλη τους κυρίως Ιρακινοί της διασποράς στρατολογήθηκαν από Κούρδους και εκπαιδεύτηκαν στην αναγνώριση στόχων, εκρηκτικά, χρήση μικρών όπλων σε δύο μυστικές βάσεις στην Ιορδανία.

Τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη της ομάδας «Σκόρπιονς» - που μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστη - κάνουν πρώην αξιωματούχοι της CIA που σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η CIA ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων, για την εκπαίδευσή τους και παρέχοντάς τους ακόμη και ελικόπτερα «Χιντ», σοβιετικής κατασκευής. Σύμφωνα με την Washington Post, η προπολεμική δράση των «Σκορπιών» ήταν αποστολές όπως συνθήματα στους τοίχους, σαμποτάζ στην ηλεκτροδότηση, πρόκληση σύγχυσης, αλλά η δράση της είτε περιορίστηκε δραστικά είτε πολλές αποστολές ακυρώθηκαν εξαιτίας της φτωχής εκπαίδευσής τους ή των σχεδίων καθώς η ταχύτητα της εισβολής ήταν πολύ απαιτητική, όπως τόνισαν πρώην αξιωματούχοι CIA.

Εντούτοις δε διαλύθηκαν... Μετά την πτώση της Βαγδάτης, χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στην αντίσταση να υποβοηθούν στις ανακρίσεις και από καιρού εις καιρό να «κάνουν τη βρώμικη δουλιά», δηλαδή τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια. Μέλη των «Σκόρπιονς», φορώντας μάσκες και φέροντας ρόπαλα και σιδεροσωλήνες, ξυλοκόπησαν βάναυσα έναν πρώην στρατηγό, παρουσία στελεχών της CIA και του αμερικανικού στρατού...

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βασιλεύει το μίσος...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Επίσημη πρώτη για απαγγελία κατηγοριών αναφορικά με τις επιθέσεις που ποτέ δεν έγιναν την 21η Ιούλη στο Λονδίνο, σε έναν 23χρονο που έχει συλληφθεί. Ετσι με κάποιο τρόπο εφευρίσκεται ο τρόπος για να διατηρηθεί στην επικαιρότητα η τρομοϋστερία, χωρίς φυσικά να συμβαίνει τίποτα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου, Λεβί Μουαναουάσα, η Ζάμπια θα εκδώσει στη Βρετανία - κατόπιν διαβουλεύσεων και με την ΗΠΑ - τον Βρετανό Χαρούν Ρασίντ Ασουάντ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ συνδέεται με τις αιματηρές επιθέσεις της 7ης Ιούλη στο Λονδίνο.

Στο χορό εισέρχεται δυναμικά και η Αυστραλία... Εως και 60 ισλαμιστές εξτρεμιστές, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, έχουν δημιουργήσει «τρομοκρατικούς πυρήνες» στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, δήλωσε ο Μικ Κίλτι, επικεφαλής της ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας.

Πάντως οι «πραγματικές ειδήσεις» όσον αφορά στις επιθέσεις στο Λονδίνο, δύσκολα αναδύονται... Σύμφωνα με το BBC, οι εγκληματικές ενέργειες που συνδέονται με τις επιθέσεις και ουσιαστικά αποτελούν αντίποινα έχουν εξαπλασιαστεί από την 7η Ιούλη. Φυσικά τα θύματα είναι μουσουλμάνοι, αλλά και «μελαμψού χρώματος» πολίτες... 269 εγκληματικές ενέργειες, θρησκευτικού η φυλετικού μίσους καταγράφησαν αυτές τις 3 εβδομάδες μετά τις επιθέσεις σε σύγκριση με τις 40 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2004. Κυρίως οι ενέργειες αφορούν φραστικούς προπηλακισμούς, αλλά περιλαμβάνουν και πιο σοβαρές ενέργειες όπως βομβιστικές επιθέσεις και πυρπολισμούς κέντρων μουσουλμάνων αλλά και τζαμιών.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Επισπεύδει «προληπτικά» το πυραυλικό πρόγραμμα...

ΤΟΚΙΟ.--

Την επίσπευση της ανάπτυξης του «βαλλιστικού προγράμματος» στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής «αντιπυραυλικής ομπρέλας» του Τζ. Ου. Μπους ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ήταν οι «εντεινόμενες απειλές απ' τη ΛΔ Κορέας και τη ΛΔ Κίνας», όπως καταγραφόταν με έντονα γράμματα στην ετήσια λευκή βίβλο του υπουργείου Αμυνας που εγκρίθηκε το περασμένο 48ωρο απ' το υπουργικό συμβούλιο.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε χτες πως πλέον το στρατιωτικό πυραυλικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας «προωθείται με αίσθηση του επείγοντος» και πως εάν χρειαστεί θα εγκριθούν επιπρόσθετα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ως το τέλος τρέχοντος έτους... Πάντως, ο διευθυντής του υπουργείου Αμυνας Γιοσινόρι Ονο σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις του Πεκίνου έσπευσε να δηλώσει πως η επίσπευση του πυραυλικού προγράμματος «δε γίνεται γιατί η Κίνα είναι απειλή για την Ιαπωνία αλλά επειδή υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν προσοχή... Γι' αυτό καλούμε την Κίνα να βελτιώσει τη διαφάνειά τους»...

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Κουν Τσιουάν, απαντώντας σε ντοκουμέντο που ψήφισε πρόσφατα το ιαπωνικό κοινοβούλιο για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όπου επιχειρείται να ξαναγραφτεί η ιστορία, σημείωσε: «Στο συγκεκριμένο ντοκουμέντο ιδιαίτερα ενοχλητικές είναι οι αποχρώσεις, η ανακάλυψη του λεγόμενου "κινεζικού κινδύνου". Σχετικές ανακοινώσεις δε στηρίζονται πουθενά κι είναι εντελώς ανεύθυνες». Ο Κινέζος διπλωμάτης πρόσθεσε τέλος, πως αυτό το ντοκουμέντο δεν προσφέρει στην αποκατάσταση ατμόσφαιρας αμοιβαίας ασφάλειας και το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι η παραπλάνηση και η πρόκληση ζημιάς στις κινεζο - ιαπωνικές σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ