ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Προπομπός γενικευμένων ανατιμήσεων...

Η πολιτική απελευθέρωσης των αγορών φέρνει ανατιμήσεις στα καύσιμα και ...κέρδη στις εταιρίες

Eurokinissi

Με πρόσχημα την άνοδο των λεγόμενων «διεθνών τιμών» στο πετρέλαιο ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις απεργάζονται νέες ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που διαμορφώνονται στην πραγματικότητα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και παρά το γεγονός ότι η επιβάρυνση στο κόστος της παραγωγής δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών στα καύσιμα, οι αετονύχηδες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχει μια ακόμα καλή πρόφαση για να τσεπώσουν μεγαλύτερα κέρδη. Την αρχή την κάνουν και στη χώρα μας οι εταιρίες πετρελαιοειδών και από κοντά ακολουθούν διάφοροι κλάδοι της οικονομίας. Κατά τ' άλλα, οι διάφοροι καλοπληρωμένοι αναλυτές, εξακολουθούν να συνδέουν την τρελή κούρσα των χρηματιστηριακών τιμών στο πετρέλαιο, δήθεν με τα αποθέματα των ΗΠΑ και το τριήμερο κλείσιμο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία.

Στη χώρα μας, ελέω απελευθέρωσης των τιμών και της αγοράς πετρελαιοειδών, οι εταιρίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα πρωτοαυξήσει τις τιμές στα καύσιμα. Ξεχωριστό ρόλο, που υποδαυλίζει την όλη κατάσταση, φέρονται να παίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, που αν και η διοίκησή τους ελέγχεται από την κυβέρνηση, η εταιρία λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα του ομίλου Λάτση και πρωταγωνιστεί στις συνεχείς ανατιμήσεις των τιμών. Ετσι, το τελευταίο διάστημα, οι τιμές κινούνται σταθερά σε τροχιά αυξήσεων, φτάνοντας να πωλείται η αμόλυβδη και πάνω από 1 ευρώ το λίτρο σε απομακρυσμένες και τουριστικές περιοχές.

Ενδεικτικά μόνο ως προς το μέγεθος της κερδοσκοπίας που συντελείται και το ποιους εξυπηρετεί η εκάστοτε αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι τα επίσημα στοιχεία γύρω από τα κέρδη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των 37 εταιριών εμπορίας για το 2004 που επεξεργάστηκε η ΣΤΑΤ ΜΠΑΝΚ, ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 8,6% και έφτασε τα 8 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά προ φόρων κέρδη των εταιριών αυτών διαμορφώθηκαν στο αστρονομικό ποσό των 150 εκατ. ευρώ! Από αυτά, τα 110 εκατ. περίπου τα καρπώθηκαν μόλις δύο εταιρίες: η BP τα 70 εκατ. και η ΕΚΟ τα 39 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις στις τιμές των καυσίμων είναι «βούτυρο στο ψωμί» των επιχειρηματιών για ανατιμήσεις και σε δεκάδες είδη και υπηρεσίες. Ηδη, για το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές βρίσκονται μπροστά σε νέες ανατιμήσεις που με ή χωρίς το πρόσχημα των τιμών των καυσίμων είναι και διπλάσιες του πληθωρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, βιομήχανοι και εισαγωγείς απεργάζονται αυξήσεις τιμών της τάξης του 6% - 7% σε απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, ζάχαρη και πλαστικά, 4% στο γάλα εβαπορέ και 1% - 2% σε τυριά, κονσέρβες και άλλα τυποποιημένα τρόφιμα, ενώ το γενικότερο κλίμα που καλλιεργείται γύρω από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αναμένεται ότι θα «ανοίξει την όρεξη» για γενικευμένες ανατιμήσεις σε δεκάδες ακόμα κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Και νοθεία

Πρόστιμα συνολικού ύψους 700.000 ευρώ επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά σε επιτήδειους που, όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ, πραγματοποιούσαν υψηλή νοθεία σε πετρελαιοειδή προϊόντα. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων, πλοία, εμπορικά καταστήματα, φορτηγά και βυτιοφόρα και έφεραν στο φως περιπτώσεις που αφορούσαν νοθεία πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης σε ποσοστά από 4% έως 92%, πετρέλαιο αγνώστου προελεύσεως και αποχρωματισμό πετρελαίου θέρμανσης σε ποσοστό 80%. Το μεγαλύτερο πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ επιβλήθηκε σε γνωστή εταιρία, η οποία προμήθευσε τις φυλακές Κορυδαλλού με πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο κατά 60% με πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά περίπτωση είναι:

  • Σε 5 πρατήρια και εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών πρόστιμα συνολικού ύψους 240.000 ευρώ.
  • Σε 7 ναυτιλιακές εταιρίες πρόστιμα συνολικού ύψους 210.000 ευρώ.
  • Σε 7 περιπτώσεις αυτοκινητιστών - ιδιοκτητών φορτηγών, βυτιοφόρων και οχημάτων μηχανημάτων έργων πρόστιμα συνολικού ύψους 120.000 ευρώ.
  • Σε 3 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα 45.000 ευρώ και σε παραγγελιοδόχους και στους αποδέκτες.
  • Σε 3 περιπτώσεις ξενοδοχείων και εμπορικών καταστημάτων πρόστιμα συνολικού ύψους 85.000 ευρώ.
Ακατάλληλα κρέατα κατέσχεσε ο ΕΦΕΤ

Είκοσι κιλά κρεάτων, των οποίων είχε παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσης, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από συνεργεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Πρόκειται για 15 κιλά κιμά μοσχαρίσιο και πέντε κιλά κοτόπουλο που βρέθηκαν στη διάρκεια διενέργειας ελέγχου στο εστιατόριο «Kitchen Bar», το οποίο βρίσκεται στο Παλιό Φάληρο. Η σχετική έκθεση των επιθεωρητών του ΕΦΕΤ θα παραπεμφθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Στο μεταξύ, πρόστιμο ύψους 29.347 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην εταιρία «Practiker Hellas ΑΕ» γιατί δεν ενημέρωσε άμεσα και με δική της πρωτοβουλία για την απόσυρση της ηλεκτρικής σκούπας μάρκας ALASKA μοντέλο VC 1410 ως επικίνδυνης για την ασφάλεια των χρηστών.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα 11 δισ. οι δανειακές ανάγκες

Στα 11,16 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκαν οι δανειακές ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Το αντίστοιχο επτάμηνο του 2004, οι δανειακές ανάγκες είχαν διαμορφωθεί στα 11,12 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν σε 6,3% το 2005, έναντι 6,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2004. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το ταμειακό έλλειμμα του επταμήνου έχει επηρεαστεί αυξητικά: (α) από την καταβολή ποσού ύψους 1.770 εκατ. ευρώ περίπου από τον προϋπολογισμό προς τα δημόσια νοσοκομεία για την εξόφληση παλαιών υποχρεώσεών τους προς τους προμηθευτές τους, και (β) από την εκταμίευση ποσού 1.028,5 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Αγροτικής Τράπεζας. Αντίθετα, μειωτική επίδραση στο έλλειμμα άσκησε η είσπραξη ποσού 1.090 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του 16,44% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Εάν δε ληφθούν υπόψη οι παραπάνω συναλλαγές, τότε το έλλειμμα του επταμήνου περιορίζεται σε 9.447,5 εκατ. ευρώ, ή 5,3% του ΑΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ