ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Κοντά σε κυβέρνηση Δεξιά και Ακροδεξιά

Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ολο και εντονότερες γίνονται οι αντιδράσεις δυσαρέσκειας της διεθνούς κοινότητας, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας. Την ίδια στιγμή, στελέχη της αυστριακής Δεξιάς προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα και επιμένουν ότι δεν πρόκειται παρά για τη φυσιολογική εξέλιξη μιας προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος.

«Βουτιά στην πιο σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της Ευρώπης», χαρακτήρισε τη διαδικασία συνομιλιών με τον Γκέοργκ Χάιντερ, ηγέτη του Κόμματος της Ελευθερίας, ο Τσέχος βουλευτής Φράντισεκ Σέμπεϊγ. Τη βαθιά του ανησυχία εξέφρασε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ αρνητικό το γεγονός ότι εμφανίζεται ως αρκετά πιθανή η προοπτική συμμετοχής στην κυβέρνηση ενός κόμματος, που «δεν έχει ξεκαθαρίσει με το ναζιστικό παρελθόν του». «Καμία θέση ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις αξίες της ΕΕ δεν έχει μια ακροδεξιά κυβέρνηση», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκέραν Πέρσον. Τους φόβους των ευρωπαϊκών ηγεσιών δήλωσε ότι συμμερίζεται και ο Σλοβένος Πρόεδρος, Μίλαν Κούτσαν, μην κρύβοντας την ανησυχία του καθώς ο ηγέτης της αυστριακής Ακροδεξιάς έχει, επανειλημμένως, εκφραστεί κατά της ΕΕ και των ξένων, τη στιγμή που η Σλοβενία έχει διατυπώσει ξεκάθαρα την επιθυμία της να εισέλθει στην ΕΕ.

Σε προσπάθεια να αποκλιμακώσουν τη διεθνή ένταση που έχει προκληθεί προχώρησαν, χτες, πολλά ανώτατα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, μέλος της Γραμματείας του Κόμματος, Μπενίτα Φερέρο - Βάλντερ, χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και εξέφρασε την άποψη ότι τις υποκινούν οι «συγγενείς» πολιτικοί χώροι του, μέχρι στιγμής, εντολοδόχου καγκελάριου, σοσιαλδημοκράτη, Βίκτορ Κλίμα. Ο γγ του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Ραούχ - Καλάτ, απόρησε γιατί γίνεται τόσος θόρυβος, ενώ δεν πρόκειται παρά για μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της χώρας, Τόμας Κλέστιλ, είχε, χτες, άλλη μια συνάντηση με τον Κλίμα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο καγκελάριος τού ανακοίνωσε, και επισήμως, την αδυναμία του να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο της αυστριακής Προεδρίας, ο Κλέστιλ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών και ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σούσελ, και τον Γκέοργκ Χάιντερ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών τους στην κατεύθυνση μιας νέας κυβέρνησης. Ανάλογα με την εξέλιξη της συνάντησης αυτής «θα αποφασίσει για το μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Με άλλα λόγια, δηλαδή, θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο, κατά σειρά, κόμμα των αποτελεσμάτων της 3ης Οκτώβρη, δηλαδή στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΛ
Νέα «τσουβάλια» μάρκα

Ο Χ. Κολ δίπλα στο μεγαλοεπιχειρηματία Λ. Κιρτς, που λέγεται πως του παρείχε δωρεάν αεροπορικές πτήσεις

Associated Press

Ο Χ. Κολ δίπλα στο μεγαλοεπιχειρηματία Λ. Κιρτς, που λέγεται πως του παρείχε δωρεάν αεροπορικές πτήσεις
ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ουδεμία διέξοδος για τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, που έχει βρεθεί, απόλυτα μόνος, εγκλωβισμένος ανάμεσα σε πυρά. Από τη μία, το ίδιο του το κόμμα, το οποίο δείχνει να θέλει να ξεκαθαρίσει μια και καλά «από την εποχή της διαφθοράς», που είναι συνυφασμένη με την 25ετία που διατέλεσε ο Κολ ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, της CDU. Από την άλλη, ο Τύπος, το κυβερνών κόμμα, αλλά και το γερμανικό Κοινοβούλιο, το οποίο δείχνει ότι κωφεύει στις εκκλήσεις του Κολ, να είναι ο πρώτος που θα καταθέσει στην ειδική ερευνητική επιτροπή της Μπούντεσταγκ, που ερευνά τα σκάνδαλα των «μαύρων» - παράνομων λογαριασμών της CDU.

Η εξέλιξη αυτή, έκανε τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, τον Αντρέα Σμιτ, να εκραγεί και να κατηγορήσει τους Σοσιαλδημοκράτες - που έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο - ότι προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να καθοδηγήσουν τις έρευνες για να εξαχθεί ένα πόρισμα που θα λειτουργήσει πολιτικά υπέρ του SPD και του κυβερνητικού συνασπισμού.

Φυσικά οι Χριστιανοκοινωνιστές προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν, αλλά οι ίδιοι εξάγουν εσωτερικά ένα αδυσώπητο πόλεμο, που συνεχώς διευρύνεται, καθώς ανακαλύπτουν νέα τεράστια παράνομα ποσά. Η περιφερειακή οργάνωση της CDU της Εσσης ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλυψε επιπλέον χρηματικά ποσά τα οποία είχαν διοχετευτεί παράνομα στο κόμμα μέσω μυστικών λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Η είδηση αυτή επισημοποιήθηκε όταν, ο πρόεδρος της CDU, και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Εσσης, Ρόλαντ Κοχ, ομολόγησε χθες στο Βισμπάντεν ότι τα μετρητά που είχαν διοχετευτεί στο κόμμα μέσω της Ελβετίας ήτανε «πολύ περισσότερα» από εκείνα που είχε ομολογηθεί αρχικά και πρόσθεσε ότι τα ποσά αυτά διαβιβάστηκαν το Δεκέμβριο του 1983 και ήτανε της τάξεως των 19,2 εκατομμυρίων μάρκων (περίπου 9,8 εκατομμυρίων δολαρίων) και όχι 4 εκατομμυρίων όπως αρχικά είχε αποκαλυφθεί.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αρχισαν τα δύσκολα για τον Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δεν πρόλαβαν να περάσουν ούτε 24ώρες από τη στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, γιόρτασε υπερήφανος και περιχαρής τις 1.000 μέρες που βρίσκεται ο ίδιος και το κόμμα των «Νέων Εργατικών» στην εξουσία. Ωστόσο, το κλίμα «χάλασε» όταν χτες οι σφυγμομετρήσεις, που δημοσιεύτηκαν, έδειχναν ολοκάθαρα ότι ο Μπλερ δεν είναι πια και τόσο δημοφιλής στους συμπολίτες του.

Για πρώτη φορά από την άνοδο των Εργατικών στην εξουσία, οι περισσότεροι Βρετανοί δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την πολιτική του πρωθυπουργού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου MORI, που δημοσιεύτηκε στους χτεσινούς «Τάιμς του Λονδίνου». Η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι το 51% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της κυβέρνησης Μπλερ, έναντι 31% που αντιμετωπίζει θετικά το έργο της.

Μπορεί τελικά οι Εργατικοί να εξακολουθούν να προηγούνται των Συντηρητικών, αφού και το κόμμα της Μάργκαρετ Θάτσερ δε δείχνει ότι μπορεί να έχει μεγάλη απήχηση στους Βρετανούς και μόνο κατάφερε να αποσπάσει το 30% της προτίμησής τους στην εν λόγω δημοσκόπηση, αλλά ο «μακροβιότερος μήνας του μέλιτος» για κάποιο κόμμα εξουσίας τελείωσε ανεπιστρεπτί. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο Μπλερ βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση για πολλά ζητήματα. Το «περίφημο» Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εξαιτίας της... τελευταίας επιδημίας γρίπης, γεγονός που εξανάγκασε τον Μπλερ να προτείνει έκτακτα κονδύλια για την υγεία και να μαζέψει αυτές τις προτάσεις αμέσως... γιατί θα «έβλαπταν την οικονομική ανάπτυξη».

Επίσης, η εγκληματικότητα αυξάνεται και ο περίφημος Θόλος της Χιλιετίας, που στοίχισε 1,23 δισεκατομμύρια δολάρια, αποδείχτηκε φιάσκο. Ο Μπλερ κρατά λοιπόν χαμηλά τους τόνους... Και ουδείς θέλει να θυμάται το περίφημο σύνθημα στο τελευταίο συνέδριο των Εργατικών πριν τη σαρωτική τους νίκη στις εκλογές του 1997: «1.000 ημέρες για να προετοιμάσουμε τα επόμενα 1.000 χρόνια».

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
«Διαφωνία πολιτικής και όχι προσώπου»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η ιρακινή ηγεσία δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον νέο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, Σουηδό Χανς Μπλιξ, διαμήνυσε, χτες, η Βαγδάτη. Το ιρακινό καθεστώς κατέστησε σαφές ότι η αντίρρησή του δεν αφορά το πρόσωπο του Μπλιξ αλλά την πολιτική που επιμένει να ακολουθεί απέναντι στο Ιράκ το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οπως δήλωνε, χτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νιζάρ Χαμντούμ, η Βαγδάτη αρνείται να συνεργαστεί, πλέον, με το Συμβούλιο Ασφαλείας, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο προς επιθεώρηση στο οπλοστάσιό του και κατά συνέπεια πρέπει άμεσα να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του. Ο Ιρακινός αξιωματούχος, μάλιστα, εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα δύσκολη όσο οι ΗΠΑ και η Βρετανία διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χανς Μπλιξ, διευθυντής μέχρι το 1997 της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, εκλέχτηκε ομόφωνα και από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στη θέση του επικεφαλής της νέας Επιτροπής Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού, της UNMOVIC. Με την εκλογή του Μπλιξ δόθηκε τέλος στο πρόβλημα που είχε προκύψει από το διορισμό του συμπατριώτη του Ρολφ Εκέους, με τον οποίο διαφώνησαν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Βομβιστική επίθεση σε ταχυδρομείο

ΒΑΒΟΥΝΙΓΙΑ .-

Τουλάχιστον 11 είναι οι νεκροί από τη χτεσινή έκρηξη βόμβας εσώκλειστης σε ένα δέμα σε ταχυδρομείο της πόλης, σε ακόμη μια ένδειξη ότι η υπόσχεση της Προέδρου Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα να «φέρει σε ένα τέλος» τη σύγκρουση του στρατού με τους αυτονομιστές Ταμίλ της οργάνωσης «Τίγρεις», παραμένει γράμμα κενό.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και στρατιώτες, οι οποίοι ήταν στο ταχυδρομείο για να στείλουν χρήματα στις οικογένειές τους (τα χρήματα είναι σημαντικό «κίνητρο» για πολλούς νέους ώστε να καταταγούν). Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Associated Press», το υπουργείο Αμυνας με βάση στοιχεία που συνέλεξε από τον τόπο της έκρηξης «πιστεύει» ότι πρόκειται για επιστολή - βόμβα που έστειλαν οι «Τίγρεις».

Το ταχυδρομείο ήταν γεμάτο κόσμο την ώρα της έκρηξης - η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό. Τουλάχιστον 73 άνθρωποι τραυματίστηκαν, και από αυτούς 25 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πόλη Βαβουνίγια θεωρείται «στρατηγικής σημασίας» και πέρυσι οι αντάρτες Ταμίλ είχαν απειλήσει να την καταλάβουν, αλλά η επίθεσή τους αποκρούστηκε. Η χτεσινή επίθεση ήρθε μία ημέρα αφ' ότου μια αντιπροσωπεία από τη Νορβηγία ολοκλήρωσε τις εναρκτήριες συνομιλίες της με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα σε μια προσπάθεια να «μεσολαβήσει» σε «ειρηνευτικές συνομιλίες» μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταμίλ. Η σύγκρουση, η «τελευταία φάση» της οποίας διαρκεί από το 1983, έχει κοστίσει πάνω από 61.000 ζωές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ