ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Λεύκωμα Μνημείων της Εθνικής Αντίστασης

Εκδοση του ΚΜΙΕΑ

Οι αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας αποτελούν την ιδεολογική θωράκισή μας για αντίσταση και πάλη, ενάντια σε ξένους επιδρομείς ανά τους αιώνες. Είναι οι αστείρευτες δυνάμεις που ενέπνευσαν εμάς τους επιζώντες του έπους του '40 και της κατοχικής εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης. Αλλά και σήμερα βιώνουμε τις δυνάμεις αυτών των ιδανικών και οραμάτων της Εθνικής Αντίστασης, μέσα από τη μεγαλειώδη αντίσταση του ελληνικού λαού, ενάντια στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Τις παραδοσιακές ρίζες μας και τα ιδανικά και οράματα της Εθνικής Αντίστασης, προσπάθησαν οι ντόπιες και ξένες αντιδραστικές δυνάμεις να τις εξαφανίσουν, γιατί ήταν και είναι ο πιο επικίνδυνος ανίκητος εχθρός τους. Επί 30 και πλέον χρόνια επιδόθηκαν σε ανελέητους εξοντωτικούς κατατρεγμούς, κατόπιν συνέχισαν και συνεχίζουν με άλλα μέσα και τρόπους, διαστρέβλωσης και παραχάραξης της ιστορίας. Και ακόμη με ισοπεδωτική πολιτιστική εισβολή, ιδίως στους χώρους της νεολαίας, επιχειρούν να αλλοτριώσουν την εθνική μας ταυτότητα, να μας αποκόψουν από τις ρίζες μας.

Το Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ), έχει επωμιστεί το βαρύ έργο μελέτης, έρευνας, συντήρησης και μεταλαμπάδευσης στις νεότερες γενιές, της αληθινής ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και μέσα στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας του, είναι η έκδοση του «Λευκώματος Μνημείων της Εθνικής Αντίστασης».

Το «Λεύκωμα» αυτό είναι μια προσπάθεια καταγραφής, κατανόησης και αφομοίωσης του μεγαλειώδους ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος, μέσω των εικόνων των Μνημείων που συμβολίζουν ηρωικά γεγονότα, με αντίστοιχη σύντομη παρουσίασή τους (στα ελληνικά και αγγλικά). Τα μνημεία αυτά έχουν ανεγείρει επιζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, συγγενείς και φίλοι πεσόντων αγωνιστών και σε πολλές περιπτώσεις οι Τοπικοί Δήμοι και Κοινότητες.

Αποφασιστικός στην προσπάθεια αυτή είναι ο ρόλος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) των Πανελληνίων Ενώσεων Θυμάτων Κατοχής «Ο Φοίνικας», Αναπήρων και Αξιωματικών της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίες από το 1964 επιδίωξαν και πέτυχαν την ανέγερση Μνημείων με αγώνες ενάντια στο κατεστημένο, που εμπόδιζε μια τέτοια προσπάθεια προβάλλοντας δυσκολίες και διώξεις ακόμα.

Τα μνημεία καταχωρούνται κατά περιοχές και χρονολογική σειρά και είναι ταξινομημένα ανάλογα με το γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή της ανέγερσης του.

Πολλά είναι αφιερωμένα στη μνήμη Ελλήνων πατριωτών που εκτελέστηκαν μαζικά, και όπου χαραγμένα ονόματά τους δεν είναι ευανάγνωστα, δημοσιεύονται χωριστά. Αλλα ανεγέρθηκαν για να τιμηθούν ένδοξες μάχες του ΕΛΑΣ και άλλα για να τιμηθούν αγωνιστές πανελλήνιας ή τοπικής εμβέλειας, ηρωικές μορφές Ελληνίδων και Ελλήνων αγωνιστών.

Για το κάθε μνημείο υπάρχει σύντομος πληροφοριακός σχολιασμός που αναφέρει το λόγο ανέγερσής του, την πρωτοβουλία ανέγερσης, γιορτασμούς, αποκαλυπτήρια κλπ. Ετσι καταγράφεται η λαϊκή προσπάθεια και με τον τρόπο αυτό η πρόσφατη ιστορία του λαού μας, της Εθνικής Αντίστασης. Νομίζουμε ότι είναι ένα σημαντικό πατριωτικό έργο και το «Λεύκωμα» σε καλαίσθητη πολυτελή έκδοση, δεν πρέπει να λείψει, όχι μόνο από τη βιβλιοθήκη κάθε αγωνιστή, αλλά να γίνει προσπάθεια ευρείας κυκλοφορίας του.

Εκδηλώσεις
Πρωτοχρονιάτικες πίτες
  • Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών-ΣΦΕΑ-1967-1974, πραγματοποιεί εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000 στις 10.30 πμ, σε αίθουσα του Ξενοδοχείου ΠΑΡΚ, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10 (Πεδίον Αρεως), Αθήνα.
  • Επίσης, τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν, την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000, την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.
  • ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, στις 5 μμ στο Α` ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (Πλαστήρα και Κλεισούρας).
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στις 10.30 πμ, στα γραφεία του παρ/τος(Σοφοκλέους 8).
  • ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, στις 10 πμ, στα γραφεία του (Γρ. Λαμπράκη 217).
  • ΧΑ``ΙΔΑΡΙΟΥ στις 10 πμ, στο Α` ΚΑΠΗ Χαϊδαρίου (Καρδίτσας 5).
  • ΛΑΡΙΣΑΣ, αύριο ΣΑΒΒΑΤΟ 29-1-2000 στις 11 πμ, στα γραφεία του (Κενταύρων 7).
  • Συνεστιάσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων-Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης-ΠΕΣΑΘΕΑπραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000 στις 2.30 μμ, τη χρονιάτικη συνεστίασή της στο κέντρο «Μουσική Κιβωτός» (πρώην Καστέλλο), Καυταντζόγλου και Δ. Ράλλη 26 Πατήσια. Για τα μέλη και τους συνοδούς τους η πρόσκληση είναι δωρεάν. Συγχρόνως θα γίνει και το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000 στις 8 μμ, στο κέντρο «Μαργαρίτα» (Ερνέστου Κουρτίου 9, Γαλάτσι) την ετήσια συνεστίασή του.
Συνελεύσεις
  • Ο Σύνδεσμος Βαρέως Αναπήρων Πολέμου 1940-41, πραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000 στις 10.30 πμ στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ(Λυκούργου 10 4ος ορ. Ομόνοια, στη στοά), τη χρονιάτικη Γενική του Συνέλευση και μαζί κόβει και την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του.
  • Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την ετήσια απολογιστική του συνέλευση, την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000, στα γραφεία του (Βρυούλων 14.)
  • Το Παράρτημα ΒΥΡΩΝΑ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την ετήσια απολογιστική του συνέλευση, συγχρόνως και το κόψιμο της Πρωτ. πίτας, την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000 στις 10 πμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου(πρώην Λουίζα) Ν. Ελβετίας 34.
  • Το Παράρτημα ΡΕΘΥΜΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη γενική συνέλευση την ΚΥΡΙΑΚΗ 30-1-2000 στις 10 πμ, στην ταβέρνα του Νίκου Νικητάκη. Λεωφορείο αναχωρεί από την Τράπεζα Ελλάδος στις 9.30 πμ.
  • Οι Μακρονησιώτες θα κόψουν την πίτα τους την ερχόμενη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4-2-2000.
Ζητά επικοινωνία με συναγωνιστές

Ο αντιστασιακός Βασίλης Λιακόπουλος, που ανήκε στο τάγμα «θανάτου» και στη συνέχεια στο 1/36 Τάγμα του ΕΛΑΣ, παρακαλεί όλους τους μαχητές που υπηρετούσαν στο παραπάνω τάγμα και βρίσκονται στη ζωή, να επικοινωνήσουν μαζί του στο τηλέφωνο: 9710.251.Ιδιαίτερα θα 'θελε να ξαναβρεθεί με τον διοικητή του τάγματός του, συνταγματάρχη Ζούλα και τον συναγωνιστή του ΚώσταΔαβαρία, που έχει πληροφορηθεί ότι κατοικεί στο Βύρωνα Αττικής.

Η νέα διοίκηση της ΠΟΑΟ

Συνήλθε την Τετάρτη 26-1-2000 το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της νεοϊδρυθείσας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) στην πρώτη του συνεδρία, κατόπιν προσκλήσεως του πλειοψηφήσαντος συμβούλου Νίκου Τερζόγλου, και συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Πρόεδρος, Ν. Τερζόγλου ΠΕΑΕΑ. Α' Αντιπρόεδρος, Π. Μακρής ΠΣΑΜΑ. Β' Αντιπρόεδρος, Γ. Αντωνάκος ΠΕΑΥΕΑ. Γ. Γραμματέας, Γ. Τσαγκάρης ΠΕΣΑΘΕΑ. Αναπληρωτής Γραμματέας, Χρ. Γκόγκογλου ΠΕΑΤΑΘ. Ταμίας, Π. Νικολόπουλος ΠΕΑΤΕΑ. Εφορος Τ. Μαμιδά ΠΕΑΤΕΑ.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Οδ. Αθανασάκος, ΑΣΑΥΠΑ. Ελ. Αναγνώστου, ΠΣΑΜΑ. Ελ. Γιανναροπούλου, ΠΕΑΕΑ. Παν. Θεοδωρόπουλος, ΠΕΑΕΑ. Κ . Κοκκινόπουλος, ΠΕΑΤΑΘ. Α. Λυμπερόπουλος, ΠΕΣΑΘΕΑ. Γιαν . Τρικαλινού, ΠΕΕΠΠ. Γρ. Φώτου, ΠΕΕΠΠ.

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Πρόεδρος, Θ. Κοΐνης ΠΕΑΦΕ.

ΜΕΛΗ: Δ. Αντωνιάδης, ΠΕΑΕΑ. Μ. Παπαθανασίου ΠΕΑΥΕΑ.

«Αλυσοδεμένη» Αντίσταση

Δυο αναμνηστικές αγωνιστικές φωτογραφίες αντιστασιακών παραγόντων από τη Μακρόνησο, του 1950, μας έστειλε η Ρούλα Μουστεράκη, κόρη του στρατηγού, από τη Θεσσαλονίκη. Τις δημοσιεύουμε, ευχαριστώντας τη για την καλοσύνη που είχε να τις στείλει στο «Ρ».

Στην πρώτη: Δεύτερος (από αριστερά) ο στρατηγός Γιάννης Μουστεράκης, διοικητής της 1ης Μεραρχίας Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ. Τρίτος ο Κώστας Γαβριηλίδης, ΓΓ του ΑΚΕ και αργότερα ΓΓ της ΕΔΑ. Και προτελευταίος ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης, στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ.

Στη δεύτερη: Συνάντηση στην τραπεζαρία, με επισκέπτες συγγενικά πρόσωπα πολιτικών εξορίστων. Στην πρώτη σειρά, δεύτερος (από αριστερά) ο Κώστας Γαβριηλίδης με το κοριτσάκι μιας επισκέπτριας, τρίτη η συντρόφισσα τού Μουστεράκη και τέταρτος ο Γιάννης Μουστεράκης.

Κέφι και ζωντάνια στη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ

Ενα πολύ πετυχημένο γλέντι - συνεστίαση διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ - πρόσφατα, που έγινε σε αθηναϊκό κέντρο και συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό αντιστασιακών με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Το 'χουμε ξαναγράψει ότι η γενιά της Αντίστασης, όπως ξέρει να αγωνίζεται, ξέρει και να χαίρεται τη ζωή. Είναι μοναδική σε ζωντάνια και δράση και αυτό το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται, σε σημείο που θα το ζήλευαν και νέοι ακόμα άνθρωποι.

Η γενιά της Αντίστασης, που πάλεψε τον κατακτητή και πέρασε διά πυρός και σιδήρου στα χρόνια της μισαλλοδοξίας και των διωγμών, ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις, όλες τις αντιξοότητες, όλες τις δυσκολίες. Για το λόγο αυτό, χαίρεται τη ζωή και ξεφαντώνει, όταν της δίνεται η ευκαιρία - όπως μας δείχνουν και οι φωτογραφίες του αντιστασιακού Γ. Λιονάκη - από την κεφάτη συνεστίαση.

ΠΕΑΕΑ ΑΛΙΜΟΥ
Καταγγέλλει «ιδιώνυμο» και δίωξη «Ρ»

Με ψήφισμα - διαμαρτυρία τους οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος ΑΛΙΜΟΥ της ΠΕΑΕΑ, το οποίο ενέκριναν στη Γενική Συνέλευσή τους, καταγγέλλουν τον αυταρχισμό της «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που επιμένει στην εφαρμογή του νέου «ιδιώνυμου», ποινικοποιώντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών ενάντια στη «μεταρρύθμιση» Αρσένη και συμπαραστέκονται στους μαθητές, γονείς, δασκάλους, στον αγώνα τους, δηλώνοντάς το με το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια απ' τα εγγόνια μας».

Ακόμη εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μήνυση και αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του «Ριζοσπάστη », που είχε την εντιμότητα και το θάρρος - όπως αναφέρουν - να δημοσιεύσει χωρίς τη λογοκρισία, τα όσα ελέχθησαν στη δίκη Γιαννόπουλου - Κατριβάνου, από τους μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, αλλά κι από τους διαδίκους.

Επίσης, στη διαμαρτυρία τους προς την κυβέρνηση εκφράζουν, για ακόμα μια φορά, την απαίτησή τους για λύση των γνωστών αντιστασιακών αιτημάτων τους, που έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ