ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2000
Σελ. /32
Καθυστέρηση μιας... χιλιετίας

Πολλά και διάφορα ακούστηκαν στη χτεσινή προεκλογική φιέστα των εγκαινίων του κολοβού μετρό της Αθήνας. Και, βέβαια, μόνο μέτρο δεν υπήρχε στις ομιλίες και τις δηλώσεις των αρμοδίων. Βλέπετε, εκλογές έρχονται και όλα υποτάσσονται σ' αυτό...

Εκείνα, όμως, τα περί του δρόμου της νέας χιλιετίας, που ανοίγει με το μετρό κλπ., κλπ., τι τα ήθελαν. Οχι τίποτε άλλο, αλλά μας θύμισαν πως οι άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης έχουν μετρό από την περασμένη χιλιετία και οι ευθύνες για τη δική μας μεγάλη καθυστέρηση βαραίνουν και τους χτεσινούς θριαμβολογούντες.

Υ. Γ. Ας μας επιτρέψει, πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαφωνήσουμε με τον ισχυρισμό του πως το μετρό δεν μπορούσε να γίνει τον προηγούμενο αιώνα, γιατί «τώρα πρόκοψε ο τόπος». Για παράδειγμα, οι Ελληνες εφοπλιστές πώς τα κατάφεραν να γίνουν από τότε οι πλουσιότεροι του κόσμου...

Το «ατόπημα» της «Αυγής»...

«Ατυχές ατόπημα της ΚΝΕ» τιτλοφορεί ένα σχόλιό της η χτεσινή «Αυγή» και σημειώνει: «Η ουσιαστική μείωση της θητείας μπορεί να πραγματοποιηθεί με την αναδιάταξη και αναπροσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες άμυνας της χώρας και την απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ! Αυτό υποστηρίζει η ΚΝΕ σε χτεσινή ανακοίνωση. Με άλλα λόγια, μέχρι να υπάρξει απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ η ΚΝΕ θεωρεί ότι δεν μπορεί να μειωθεί η μακρόσυρτη στρατιωτική θητεία!» Και λίγο παρακάτω: «Ομως, η αστόχαστη, ευθεία και βιαστική συσχέτιση της μείωσης της θητείας με τις "ΝΑΤΟϊκές κατευθύνσεις για συγκρότηση μισθοφορικών στρατών", που επιχειρεί η ΚΝΕ αποτελεί ατυχές ατόπημα».

Οι αναγνώστες του «Ρ», βέβαια, είχαν την ευκαιρία, να διαβάσουν στο χτεσινό φύλλο ολόκληρη την ανακοίνωση της ΚΝΕ και όλοι κατάλαβαν, πως η ΚΝΕ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική της σταδιακής μετατροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε μισθοφορικό στρατό, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές κατευθύνσεις. Καταγγέλλει, επίσης, το σκόπιμο και πονηρό συσχετισμό, που έκανε η κυβέρνηση, της μετατροπής αυτής, με την εξαγγελία περί μείωσης της θητείας. Και συμπληρώνει, πως η τελευταία μπορούσε από χρόνια, να έχει γίνει, εάν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας απελευθερώνονταν από το ΝΑΤΟ και διατάσσονταν σύμφωνα με τις ανάγκες της εθνικής άμυνας.

Ολοφάνερη είναι η διαστρέβλωση, που επιχείρησε η «Αυγή».

Το πάθημα της γάτας

Μια παλιά, διδακτική ιστορία, που του την έλεγε ο πατέρας του, θυμήθηκε αναγνώστης μας, με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις Γιαννόπουλου ενάντια στο «Ρ» και την αδιέξοδη και απέλπιδα επιχείρηση φίμωσης της φωνής του Κόμματος. Τη μεταφέρουμε, λοιπόν, όπως μας την είπε:

Κάποτε, μια πεινασμένη γάτα έγλειφε μια λίμα, για να ικανοποιήσει την πείνα της και πολύ γρήγορα ανακάλυψε την ωραία μυρωδιά και γεύση. Συνέχισε, λοιπόν, χωρίς να καταλαβαίνει, πως γλείφει το δικό της, φρέσκο αίμα, μέχρι... τέλους!

Λέτε, να λέει τίποτε το πάθημα της γάτας στον υπουργό Δικαιοσύνης και τους υπόλοιπους κυβερνώντες;

Ολα πάνε καλά ...

Αλλη μια καταθλιπτική είδηση από τη διεθνή ειδησεογραφία: Η «Κόκα Κόλα» ανακοίνωσε την απόφασή της να απολύσει 6.000 εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις που διαθέτει ανά τον κόσμο.

«Ο κόσμος στον οποίο λειτουργούμε, έχει αλλάξει δραματικά και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς για να επιτύχουμε»(!), δήλωσε το νέο αφεντικό της επιχείρησης - σύμβολο. Σύμβολο του... νέου κόσμου, της πιο δραματικής εξάπλωσης της φτώχειας και της ανεργίας για τους λαούς, ώστε να πηγαίνουν όλα καλά, και ακόμα καλύτερα με «Κόκα Κόλα», για τις πολυεθνικές.

Ο «ανταγωνισμός» των κεφαλαιοκρατικών κερδών

Ολο και πιο συχνά τελευταία, εμφανίζονται οι όροι «ανταγωνισμός», «ανταγωνιστικότητα» και άλλοι συνώνυμοι σε δηλώσεις αρμοδίων, σε διάφορα άρθρα και αναλύσεις. Και, βέβαια, άπαντες οι οπαδοί της... νέας αυτής «αξίας» της «ελεύθερης αγοράς» συμφωνούν, πως από δω και πέρα και, κυρίως, με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, τα πάντα θα κριθούν από την «ανταγωνιστικότητα».

Θέλετε να μάθετε και μερικά απ' όσα περιλαμβάνει ο όρος αυτός - πάντα σύμφωνα με τους οπαδούς του - όπως αναφέρθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο των βιομηχάνων και επιδοκιμάστηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά και τον αρχηγό της ΝΔ;

Πρώτο, πρέπει να μειωθεί - τουλάχιστον - το υψηλό κόστος της κοινωνικής ασφάλισης. Δεύτερο, πρέπει να μειωθεί το υψηλό κόστος της ενέργειας (βλέπε επιχειρηματικά τιμολόγια ΔΕΗ) και να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα η «απελευθέρωση» της παραγωγής και χρήσης της ενέργειας. Τρίτο, πρέπει να αυξηθούν σοβαρά οι επιδοτήσεις για προγράμματα κατάρτισης. Τέταρτο, πρέπει να θεσμοθετηθεί η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας. Πέμπτο, οι επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν με τόλμη στην εφαρμογή νέων εργασιακών σχέσεων και των υπολοίπων σχετικών αναδιαρθρώσεων, αλλά και το κράτος να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, που θα διευκολύνουν αυτή την πορεία.

Και, βέβαια, δε χρειάζεται να σημειώσουμε, πως πρέπει να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα το ξεπούλημα όσων δημοσίων επιχειρήσεων και κρατικής περιουσίας απόμειναν, όπως και η «αποτελεσματικότερη» διαχείριση των κρατικών προμηθειών και έργων.

Κι εδώ που τα λέμε, με τη δική τους λογική, δεν έχουν άδικο οι άνθρωποι. Οταν η οικονομία της χώρας ταυτίζεται με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, μόνο μ' ένα τρόπο εξασφαλίζεται ο στόχος της «ανταγωνιστικότητας». Οσο πιο πολλά κέρδη εξασφαλίζουν, τόσο περισσότερο ανταγωνιστικοί γίνονται.

Παρελθοντικά

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ αυτό και πολύ μας άρεσε: Συναντήθηκαν ο Χριστόδουλος και ο Χόμεγκερ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και ο δεύτερος ζήτησε λέει συγνώμη για τη Σταυροφορία του 1204 και τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους!

Αυτό οπωσδήποτε ανοίγει έναν πολύ σοβαρό διάλογο και πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να παρέμβει το Ελληνικό Κράτος και να εκτελέσει και αυτό το χρέος του. Να ζητήσει, δηλαδή, συγνώμη για την εκστρατεία των Αθηνών στη Σικελία, τις εκστρατείες του Αλέξανδρου της Μακεδονίας και ιδιαίτερα για τον Τρωικό Πόλεμο!

Μάλιστα, ίσως πρέπει να δούμε στα σοβαρά το ζήτημα της παραπομπής σε διεθνές δικαστήριο του θέματος της χρήσης του Δούρειου Ιππου ως μορφής ανορθόδοξου πολέμου, που οπωσδήποτε δεν είναι συμβατό με τη συνθήκη της Γενεύης.

Πόσο σοβαρά είναι όλα αυτά; Οσο σοβαρή είναι και η προσπάθεια να μας πείσουν ότι οι διαφορές ανάμεσα στη Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία ανάγονται... στο 1204 και όχι στα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούνται εκατέρωθεν.

ΩΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝείναι δυνατόν να έχουμε σοβαρότατες πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης τώρα που το ΕΥΡΩ υποτιμάται έναντι του δολαρίου; Κι εμείς γιατί νομίζαμε, βρε παιδί μου, - όπως μας έλεγαν οι Ευρωπαίοι και ο Σημίτης - πως η υπαγωγή στο ΕΥΡΩ σημαίνει οικονομική σταθερότητα;

Και, για μαντέψτε τώρα, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στις σχέσεις των δυο νομισμάτων στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, ποιος θα την πληρώσει τη νύφη; Μήπως οι γερμανικές, οι βρετανικές και οι γαλλικές πολυεθνικές; Οχι, βέβαια!

Ετσι, για να σχηματίσετε μια καλή ιδέα, σκεφτείτε απλά τα τελευταία 20 χρόνια, επί παραδείγματι, ποιος πληρώνει τόσο τον υψηλό πληθωρισμό όταν υπήρχε, όσο και τις προσπάθειες για την πτώση του...

«Μετρό»

Για να το «στήσουν»

πέρασαν

εννιά, εν όλω,

χρόνοι

και «πανωπροίκια»

δόθηκαν

στους εργολάβους

τόνοι

κι έτσι σαφώς

πληρώσαμε

τον «κούκο

για αηδόνι»!

Και τώρα

που λειτούργησε,

που κόπηκε

η κορδέλα

«πεντακοσάρι»

ορίστηκε

το «πήγαινε

και έλα»,

και αποκτήσαμε

σαφώς

όχι «μετρό»

μα... βδέλλα!


Ο οίστρος

Τι άλλο;

Εφτασαν, με τα διάφορα «κίνητρα» και τις επιδοτήσεις που δίνουν για τη δημιουργία -δήθεν- νέων θέσεων εργασίας, να χρηματοδοτούν σχεδόν ολόκληρο το μεροκάματο του εργαζόμενου και να εξασφαλίζουν τζάμπα εργατικό δυναμικό σε διάφορα τρωκτικά της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας»! Εφτασαν να χρηματοδοτούν ακόμα και τις θέσεις μερικής και πάντα ευκαιριακής απασχόλησης, προκειμένου να πιέσουν και με αυτόν τον τρόπο τις εργασιακές σχέσεις! Εφτασαν να πριμοδοτούν στην ουσία, με αυτή την τακτική, τις απολύσεις τακτικού προσωπικού, στις οποίες προχωρούν οι εργοδότες, προκειμένου να πάρουν νέο προσωπικό, με ελαστικές μορφές απασχόλησης και επιδοτούμενο μεροκάματο! Εφτασαν να χρηματοδοτούν ακόμα και μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, που προβαίνουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις!

Και, όμως, βγήκε ο υφυπουργός Εργασίας να μιλήσει προχτές, κατά την κοπή της πίτας του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, για ακόμα πιο ενισχυμένες επιδοτήσεις των εργοδοτών, προκειμένου να δημιουργήσουν απασχόληση!

Δηλαδή, τι άλλο μπορούν να τους δώσουν; Δυο μεροκάματα για μια μισή θέση εργασίας, μαζί με ένα παράσημο εθνικού ευεργέτη;

Αρπαγή νοσοκομείου και ψήφων

Την Πέμπτη το βράδυ, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη πάρθηκε η απόφαση για τη διχοτόμηση της Ιατρικής Σχολής και τη μεταφορά του ενός τμήματος στο νοσοκομείο Χαϊδαρίου, το οποίο θα «στεγάζει αμιγώς πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια» και «θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ» , όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Ηταν μια απόφαση «σύμφωνα με τις επιθυμίες του Πανεπιστημίου Αθηνών», όπως είπε αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης κι ας διατείνεται ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας ότι το νέο νοσοκομείο θα είναι στο ΕΣΥ, όπως τα άλλα πανεπιστημιακά περιφερειακά νοσοκομεία, και θα ενταχθεί στο σύστημα των εφημεριών.

Το πανεπιστήμιο διεκδικεί το νοσοκομείο για 100 χρόνια και 1.500 στρέμματα ακόμα δάσους για τις εγκαταστάσεις του. Η κοροϊδία των κατοίκων της περιοχής απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι χωρίς όρια. Μάλιστα, τώρα γίνεται πιο ξεδιάντροπη, καθώς προσπαθεί να τους υφαρπάσει και την ψήφο αφήνοντάς τους -στην ουσία- και χωρίς νοσοκομείο, αφού ένα «αμιγώς πανεπιστημιακό» δεν είναι προσβάσιμο σε όλους. Κι έπειτα, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εφαρμόζει εκείνη την παλιά υπόσχεση: Να εντάξει τους πανεπιστημιακούς στο ΕΣΥ -άλλωστε καινούριο νοσοκομείο τους χαρίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ