ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κάλεσμα οργανωμένου αγώνα στους πληγέντες παραγωγούς

Να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας ό,τι δικαιούνται, καλεί τους αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ επισημαίνει:

«Οι εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, δείχνουν, για άλλη μια φορά, τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν έφτιαξαν τα απαιτούμενα αγροτικά έργα υποδομής όπως αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά, κ.ά., δε χρηματοδότησαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν άλλαξαν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς, τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

Με βάση τον υπάρχοντα κανονισμό, η χρεοκοπία των πληγέντων αγροτών είναι δεδομένη, επειδή η αποζημίωση στην αγροτική παραγωγή φτάνει το 75%, όταν η ζημιά είναι καθολική 100%, ενώ για το αγροτικό κεφάλαιο η αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ είναι πολύ μικρότερη και θα δοθεί μετά από ορισμένα χρόνια, αφού εγκριθεί από την ΕΕ.

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να μην επαναπαυθούν στις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση και καθολική αποζημίωση.

Να οργανώσουν την πάλη τους και μαζί με την ΠΑΣΥ άμεσα να διεκδικήσουν τη δημιουργία των απαραίτητων αγροτικών έργων υποδομής, για να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές από τους διάφορους φυσικούς κινδύνους.

Την τακτική χρηματοδότηση των ΕΛΓΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την αλλαγή του κανονισμού έτσι ώστε να καλύπτεται, άμεσα, το σύνολο της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους».

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Απαιτούν αξιοπρεπή λύση!

Στα μπλόκα παρέμειναν και χτες οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Πέλλας, αποκλείοντας κατά διαστήματα την παλιά Εθνική οδό Γιαννιτσών - Εδεσσας. Πολλοί εξέφραζαν την απογοήτευσή τους από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δήλωναν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για όσο διάστημα οι βιομήχανοι δεν ικανοποιούν το αίτημά τους να δώσουν μια ικανοποιητική τιμή για το βιομηχανικό ροδάκινο. «Δεν παραμένουμε στους δρόμους τέσσερις μέρες τώρα, για να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για το ένα λεπτό που δίνουν οι κονσερβοποιοί», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στο κόμβο του Μαυροβουνίου χτες το μεσημέρι οι αγρότες έκαναν λόγο για εμπαιγμό από μέρους των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Καταδίκαζαν την κυβέρνηση για την ενδοτικότητά της, καθώς με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα δημιούργησε πρόσφορο έδαφος, για να ακολουθήσουν οι βιομηχανίες κομπόστας την τακτική των ωμών εκβιασμών και να επιβάλουν εξευτελιστικές τιμές. Αλλά, πολλοί εξέφραζαν την αντίθεσή τους και στην τακτική που ακολουθούν οι ομάδες παραγωγών, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να θεωρούν ικανοποιητική την τιμή των 23 λεπτών το κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο, όταν ακόμα και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες υπολογίζουν το κόστος παραγωγής στα 23 λεπτά το κιλό. Οι περισσότεροι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες και αν και φέτος δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα κινδυνεύουν τα νοικοκυριά τους με οικονομική κατάρρευση.

Στο μεταξύ, χτες, το απόγευμα οι βιομήχανοι επρόκειτο να συσκεφθούν και θα ανακοίνωναν αν θα δέχονταν την πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για να αυξήσουν την τιμή αγοράς του βιομηχανικού ροδάκινου από 19 σε 20 λεπτά. Τελικά, η συνάντηση αυτή της Ενωσης Κονσερβοποιών αναβλήθηκε για σήμερα το πρωί, και όπως φαίνεται οι βιομήχανοι που ξεκίνησαν από μία απαράδεκτα χαμηλή τιμή θα θελήσουν να φανούν «γενναιόδωροι», παραχωρώντας τελικά το 1 λεπτό! Τι σημαίνει αυτή η τιμή για τον ροδακινοπαραγωγό; Αν αφαιρεθούν τα έξοδα συνεταιρισμών, μεταφοράς κλπ. τότε είναι ζήτημα αν του μένουν στα χέρια 16 λεπτά. Ακόμη κι αν υπάρξει αύξηση του ειδικού λογαριασμού, του ΛΑΕΚ, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, η τιμή που τελικά θα εισπράξει ο παραγωγός θα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής.

Σήμερα οι παραγωγοί θα αναμένουν τις ανακοινώσεις των βιομηχάνων και της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις για να προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

ΝΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Σαπίζει στα χωράφια η σοδειά τους

Παρόλο που η φετινή τιμή του προϊόντος είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα χαμηλή, τα τοπικά εργοστάσια δεν το απορροφούν

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία, καθώς τα κονσερβοποιεία της περιοχής σταμάτησαν την απορρόφηση της παραγωγής τους. Οι αγρότες περιμένουν εδώ και μέρες στην «ουρά» προκειμένου να παραδώσουν τη σοδειά τους, όμως η απορρόφηση γίνεται με το... σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες βιομηχανικής ντομάτας να σαπίζουν στα χωράφια. Σύμφωνα με καταγγελίες παραγωγών τα εργοστάσια δεν παραλαμβάνουν με γοργούς ρυθμούς τη σοδειά τους επειδή έχουν προχωρήσει σε εισαγωγές του προϊόντος, με πολύ χαμηλές τιμές.

Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, επισημαίνεται ότι «για μία ακόμη χρονιά, οι καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας του νομού, βλέπουν τον κόπο τους και το βιος τους να πηγαίνει χαμένο. Οι καλλιεργητές ντομάτας, όπως σχεδόν και το σύνολο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, βρίσκονται στο έλεος των εργοστασιαρχών, των μεγαλεμπόρων και των διαφόρων αεριτζήδων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι αγρότες και τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αγοράζουν από τους παραγωγούς τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές».

Στην ανακοίνωση τονίζεται το γεγονός ότι φέτος οι εργοστασιάρχες αφού οδήγησαν εκβιαστικά τους παραγωγούς να υπογράψουν συμφωνητικά με τιμές χαμηλότερες από τις περσινές, στη συνέχεια απορροφούν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς το προϊόν με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να σαπίζει στα χωράφια και στα γεωργικά μηχανήματα, που περιμένουν έξω από τα εργοστάσια εδώ και μέρες για να παραδώσουν.

«Ευθύνη για την κατάσταση που οδηγείται ο αγροτικός κόσμος, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ουσιαστικά με διάφορους τρόπους και μεθόδους υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας και το πέρασμα της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές».

Καταλήγοντας η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του αγροτικού κινήματος και να απαιτήσουν: Αμεση παραλαβή του συνόλου της παραγωγής από τα εργοστάσια, αποζημίωση της παραγωγής που έμεινε στα χωράφια και σάπισε, αλλά και επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της τιμής για να καλυφθεί το κόστος της φετινής παραγωγής και να μείνει ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Π. Κοσιώνη, θα περιοδεύσει στα εργοστάσια ντομάτας του νομού και θα συνομιλήσει με τους παραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο «Αστερίς» και στις 12 το μεσημέρι, το εργοστάσιο «Πελαργός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ