ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Με τα ... μπούνια στην κατοχή του Αφγανιστάν

Ολο και ενεργότερη γίνεται η συμμετοχή των Ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων στην αμερικανοΝΑΤΟική κατοχή στο Αφγανιστάν.

Με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι από προχτές το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας («299 ΚΙΧΝΕ») αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν, συγκεκριμένα στην Καμπούλ, και απέκτησε «αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα». Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή σύμμαχος των ιμπεριαλιστών και βαδίζοντας στο δρόμο των προκατόχων της του ΠΑΣΟΚ, ετοίμασε στην Καμπούλ το μεγαλύτερο δεύτερου βαθμού στρατιωτικό νοσοκομείο για επείγοντα περιστατικά, προκειμένου να υποδέχεται τους άντρες του κατοχικού στρατού, να τους προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες και να τους καθιστά εκ νέου επιχειρησιακά ικανούς.

Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί το Γενικό Επιτελείο, από τις 22 Αυγούστου 2005 το κινητό νοσοκομείο «αναμένεται να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό»... Το «299 ΚΙΧΝΕ» αναπτύχθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σταδιακά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κατόπιν σχετικής αποφάσεως η οποία ελήφθη σε υπουργικό επίπεδο των «συμμάχων» του ΝΑΤΟ και θα παραμείνει εκεί για 18 μήνες.

Το «299 ΚΙΧΝΕ» θα παρέχει στον κατοχικό στρατό «υγειονομική υποστήριξη επί 24ωρου βάσεως», καθώς και στα μέλη των υπηρεσιών της ΕΕ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Βέβαια, όπως πάντα συμβαίνει στις «ανθρωπιστικές» αποστολές του ΝΑΤΟ, σ' αυτό θα γίνονται δεκτοί και «Αφγανοί υπήκοοι»...

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν έχει ένα στρατιωτικό Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν («ΤΕΣΑΦ»), ενώ από το Δεκέμβρη του 2005 και για έξι μήνες θα αναλάβει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος

Συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Τη στάση που θα κρατήσουν οι δυο κυβερνήσεις για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ συζήτησαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και ο Κύπριος Πρόεδρος, Τ. Παπαδόπουλος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Ελλάδα, ο οποίος συναντήθηκε παράλληλα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, οι δύο κυβερνήσεις θα επιδιώξουν την άμεση και ντεφάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, μια προσπάθεια που θα ξεκινήσει από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 του Αυγούστου στις Βρυξέλλες. Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι από μια τέτοια κίνηση δεν προκύπτει και διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

Οι Κ. Καραμανλής και Τ. Παπαδόπουλος δήλωσαν ότι καθόρισαν τόσο την τακτική όσο και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Τ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις και στις αλλαγές που έχουν επέλθει στο ευρωτουρκικό πεδίο, μετά τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι στρατηγικές μας επιδιώξεις είναι γνωστές. Παραμένουμε σταθεροί διότι πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα και ανταποκρίνονται στην επιθυμία των λαών μας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, παράλληλα, υποστήριξε ότι «οι θέσεις και οι ενέργειες» της Ελλάδας και της Κύπρου «θα εκδηλωθούν στον κατάλληλο χρόνο μέσα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, και αμέσως μετά, στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ την 1η και 2η Σεπτεμβρίου».

Από την πλευρά του ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν «καθορίσει τόσο την τακτική, όσο και τη στρατηγική» τους. «Παραμένει αναλλοίωτη η θέση μας ότι θα προσπαθήσουμε μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιτύχουμε ό,τι καλύτερο για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού και για την αντιμετώπισή των προβλημάτων που παρουσιάζονται», δήλωσε ο ίδιος.

Να προχωρήσουμε σε «νέο Ελσίνκι»

Να «προωθήσει ένα νέο Ελσίνκι» ζήτησε από την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τ. Παπαδόπουλο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη συμφωνία του Ελσίνκι τασσόταν ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο μέσα από αυτή να εξασφαλίζει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο παρέπεμπε στο αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν».

«Πάντα είχαμε στηρίξει τη διαδικασία της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, και πρόσθεσε: «Η διαφορά μας με την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι είχαμε θέσει ένα σαφέστατο πλαίσιο με κανόνες και στόχους, έναν Οδικό Χάρτη, που προωθούσε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα της Κύπρου και προωθούσε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο υποστήριξε: «Συζητήσαμε όλες τις εκδοχές. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτές όλες οι εκδοχές και ανάλογα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε».

Υπέρμαχος του ευρωμονόδρομου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, τάχτηκε «υπέρ της πρότασης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», στηρίζοντας την προοπτική του ευρωμονόδρομου για τον τουρκικό λαό. Εθεσε ως προϋποθέσεις τον «πλήρη εκδημοκρατισμό, την επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών», πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια και στους κανόνες της ΕΕ.

Εντολή σύλληψης του Γ. Κουρή

Μετά από σχετικές καταγγελίες του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΛΦΑ» ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έδωσε χτες εντολή να εκτελεστούν οι δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας «Αυριανή», Γιώργου Κουρή. Ο εισαγγελέας έχει στα χέρια του όλα τα σχετικά έγγραφα που σύμφωνα με τον «ΑΛΦΑ» αποδεικνύουν ότι οι αστυνομικές αρχές για άγνωστους λόγους δεν προχωρούσαν στη σύλληψη του εκδότη.

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Κοντομηνάς και η τηλεόραση του «ΑΛΦΑ» κατέθεσαν τρεις νέες προσφυγές διεκδικώντας 45 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη. «Ούτε λήστεψα, ούτε έκλεψα, ούτε απεκόμισα ποτέ παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος οποιουδήποτε», σημειώνει μεταξύ άλλων στη μήνυσή του ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ενώ ο σταθμός υποστηρίζει ότι αποκτήθηκε με χρήματα καθαρής προέλευσης.

31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις στην Κέρκυρα

Δυο εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πραγματοποιούνται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στην Κέρκυρα, με θέμα: «Το χειμώνα λάδι, το καλοκαίρι τουρισμός... γιατί δεν τα βγάζουμε πέρα;». Η σημερινή εκδήλωση γίνεται στους Λιαπάδες, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία του χωριού και η αυριανή στον Αγιο Αθανάσιο, στις 8.30 μ.μ., στο Κοινοτικό Γραφείο.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δήλωσε για το αεροπορικό δυστύχημα: «Εκφράσαμε τα θερμά συλλυπητήρια του Κόμματός μας για τη μεγάλη αεροπορική τραγωδία, που έπληξε την Κύπρο, και διαβεβαιώσαμε για τη θέση του ΚΚΕ να διερευνηθούν και να έρθουν στο φως οι πραγματικές αιτίες του δυστυχήματος».

Ο Ορ. Κολοζώφ, τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε και μια χρήσιμη ανταλλαγή σκέψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισήμανε: «Από την πλευρά μας επιβεβαιώσαμε, για άλλη μια φορά, την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό, στην προσπάθειά του να κατακτήσει μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση προς όφελος του κυπριακού λαού, τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ